Britanske vize

2,304 posts in this topic

Da, moj suprug ima EU pasos. Super, onda sledece nedelje da to zavrsavam dok sam u UK. Hvala puno na odgovoru.

1 hour ago, Dacka94 said:

Da, moj suprug ima EU pasos. Super, onda sledece nedelje da to zavrsavam dok sam u UK. Hvala puno na odgovoru.

Nema na cemu, samo pazljivo sve procitaj...koliko sam videla dobijas residence na 5 godina...a posle podnosis za stalan boravak. Sve najbolje.

Dragi moji putnici, evo javljam se sa informacijom iz prve ruke!!

Dobila sam EEA vizu. Za nju sam aplicirala, a od dokumenata sam podnela sledece:

potvrdu sa posla da sam zaposlena kolika mi je plata i da imam godisnji u tom periodu (istu takvu potvrdu za muza)

izvode iz banke (dinarski 6 meseci unazad i devizna potvrda sa stanjem na racunu - isto to i za muza

radnu knjizicu (prevedena kod sudskog tumaca jer niko nije znao kako to da mi prevede) 1800 din je koštalo

rodne listove za decu (medjunarodni obrazac)

vencani list (medjunarodni obrazac)

potvrda da imam overenu knjizicu (iz fonda mi nisu hteli dati tu potvrdu nego samo M obrazac gde pise da sam zaposlena pa sam tu potvrdu sama napravila i kopirala zdravstvenu knjizicu i predala uz taj obrazac

pozivno pismo za mene od familije kod kojih idemo

kopija hrvatskih pasosa za decu i muza

potvrda avionske karte (nasli smo bas jeftine pa smo kupili unapred)

i popunjen formular ovaj sa neta.

Zahtev je obradjen za 2 nedelje

Na vizi pise EEA na osnovu muza njegovo ime i prezime pa kontam da moram ici uvek u njegovoj pratnji :biggrin:

Ljudi hvala vam puno, sto ste mi otvorili oči i uštedili pare...

Nadam se da ce ovo još nekom pomoći.

Za one koji nisu čitali postove unazad, na put idem sa mužem i sinom obojica imaju hrvatski pasoš ali svi živimo u Srbiji..

Evo da se i ja javim! Dobila sam vizu. S obzirom da je meni trebala spouse viza, a moj muž je britanski državljanin , ja nemam EU pasoš, mislim da bi moje iskustvo moglo nekome da koristi. Ako se zaljubite u Britanca nekad :wink:

Dokumenata koja sam predala su:

Venčani list (preveden kod tumača)

Moj pasoš, njegova kopija

Njegov ugovor sa posla, ugovor o iznajmljivanju stana, izvod iz banke u poslednjih 6 meseci, 

Dva formulara, jedan je sponsorship undertking form, a drugi je formular u koji se ispunjavaju njegovi podatci o imovini i primanjima ( ne znam kako se zove, ali dobijete link za skidanje tog formulaza kada se prijavljujete online)

Moj Ielts - imala sam academic, prihvatili su mi

Uzela sam i onu izjavu iz policije da nisam osuđivana i  sama je prevela, mada mislim da bez toga može.  

Pošto sam našla na mnogo različitih informacija, da je meni potreban novac na računu, moje zaposlenje i td...da znate, ništa od toga nisam predala. Nikakav dokaz o mojim finansijama nisam predala. Moj muž je potpisao raj formular koji kaže da on preuzima fin. odgovornost za mene, a ima više od propisanog minimuma 18600£ godišnje i mislili smo da moj novac nije bitan. I bili smo u pravu.

Dokazi o vezi: sms poruke,  oko 50 slika , mejlovi što međusobni, što sa stanodavcima sa airbnb- a gde im on govori da će njegova devojka stići pre njega iz Srbije i moj kontakt...posto smo putovali dosta zajedno tokom 3 godine koliko smo zajedno. 

On je napisao i pismo home office-u gde im objašnjava dokumenta i našu vezu.

I onda čekanje. Predala sam dokumenta 29. Novembra i čekala do nekog 10. Februara kada su mi poslali mejl da im trebaju i njegovi pay slips (čekovi od plate). Ne znam kako mi je to promaklo! Poslala sam im to u mejlu i moja viza je stigla za par dana. 

Izvinjavam se na dugom postu, ali ja sam bila zbunjena iako sam istraživala pre venčanja dosta - ipak mi je trebalo oko mesec dana da pohvatam šta mi sve treba. Nadam se da će moj post nekome koristiti. :smile:

Naravno da ti ne treba dokaz o radnom odnosu i izvod iz banke ako apliciraš za boravišnu vizu. To je potrebno za turističku, isključivo kao dokaz da te nešto veže za matičnu zemlju.

Ja to sada znam, i nije mi bilo logično da to treba,  ali sam na internetu nalazila informacije da su ljudi to predavali. Često sam nalazila da ja moram da imam određenu svotu novca na računu, a to ne piše nigde na zvaničnom sajtu.  Zato i pišem na ovom forumu, da bi drugi znali za moje iskustvo.  

Uzgred, prvu turističku vizu 2014. godine sam dobila kao nezaposlena, da znate da je i to moguće ☺

@Tiga83 Poshtovana :smile: 

i mene cheka isto... aplikacija za supruznichku vizu .... 

Da li ste aplicirali sami ili preko agencije  ?

hvata me panika , frka ...jer su me i odbijali  ranijih godina ... a poslednji put kada sam ishla sa detetom , aplicirali smo preko "cera travel " agencije ...i  dobile vizu 

pozdrav svima

Nismo koristili usluge agencije, viza je ionako dovoljno skupa. Ako vam je potrebna neka pomoć, tu sam :smile:

Pozdrav,

Da li je potrebno ponovo podnositi zahtev za turističku vizu za UK ukoliko u starom pasošu imam još uvek validnu vizu? Zbog popunjenosti stranica moram da izvadim novi pasoš.

Ukoliko takva informacija već negde postoji, izvinjavam se na ponavljanju pitanja, samo mi pošaljite link ka odgovoru/uputstvima :smile:

Hvala!

Izvor

...

Valid visas in expired travel documents are accepted if accompanied by a new travel document.

...

On 2/27/2017 at 11:16 PM, bojanab said:

Dragi moji putnici, evo javljam se sa informacijom iz prve ruke!!

Dobila sam EEA vizu.

Ljudi hvala vam puno, sto ste mi otvorili oči i uštedili pare...

:clap:Baš mi je drago da si ipak pokušala, vidiš da funkcioniše, samo se treba lepo pripremiti i sačuvati 100 evra!

Drustvo, nije mi jasno da li treba da imamo kopije od svih dokumenata koje prilazemo (pasosi, knjizice, potvrde, izvodi ...) i da li se  kopije moraju overavati kod notara? Apliciram za Standard visitor vizu.

Sto sam vise citala to sam zbunjenija. Sakupila sam dokumenta, prevela, nosila da se overe i sad ne znam sta da kopiram od svega i da li da overavam.

Jao ja napisah citav tekst i nigdje nista.

Idem ponovo. :rolleyes:

Iz Bosne sam i danas mi je stigla viza. 

Naime, prosle godine u ovo vrijeme sam se udala i odlucih muza iznenaditi za prvu godisnjicu braka jednim putovanjem. Kako imam tetku u Londonu, odlucih se za tu relaciju. Kupila sam karte i lagano smo krenuli u dalje pohode - prikupljanje dokumentacije za vizu i popunjavanje aplikacije. Gledala sam da dokumenti koje predajem budu na engleskom jeziku kako se ne bih zezala oko transkripta.

Dokumenti koje sam predala:

-pasos (star samo pola godine, stari nisam mogla naci)

-potvrda iz firme da sam u stalnom ranom odnosu koju sam sama napisala na engleskom i direktor samo ovjerio

-potvrda iz banke o redovnim mjesecnim primanjima i trenutnom stanju na kartici (na engleskom)

-zadnjih 5 izvoda isprintala s e-maila (ne treba prevod, svugdje su brojevi isti)

-avio kartu izlistala s e-maila (također je na engleskom)

-garantno pismo od tetke i tetka prilozila koje je naravno na engleskom i njihov jedan izvod s kartice (jer sam navela da ce oni platiti dio mojih troskova)

-vjencani list original i transkript (nisam ga mogla izvuci na engleskom, nasa Opstina nema te privilegije)

Za muza nismo duplali iste dokumente poput vjencanog lista, avio karte i garantnog pisma.

Na razgovor smo isli 15.marta, a već danas su nam stigli pasosi sa vizama. 

Vjencani list su mi vratili (i original i transkript).

Nadam se da sam nekome pomogla.

Svako dobro! :smile:

P.S. Transkript sam platila cca 7EUR.

I da, ukoliko ce nekome pomoci, kada kupujete karte kupite iz prve, jer svakim novim pregledanjem, tu cijenu ustvari ''nakucavate'' i za dan-dva vam skoci duplo, nekada cak i troduplo. Nama se to desilo i sada smo morali promijeniti zbog prevelike cijene. Umjesto 9 dana, idemo 6 i po za iste pare!

Lepo od tebe sto ti je prvi post ovakav, nadam se da ce nekom biti od koristi.

Ne bih se samo slozio sa savetom da se karte kupe iz prve, jer se cena posle samo povecava. To prosto nije istina. Ima mnogo, mnogo faktora koji uticu na cenu aviokarata. Zapravo, prilikom apliciranja za UK vizu, cak se i ne preporucuje kupovina karata unapred, pre samog dobijanja vize.

Naravno, kupovinu karata unapred nikako ne preporucujem, osim ako nije u pitanju cifra s kojom ste spremni da se pozdravite.

Moju devojku su odbili sa sve avionskom kartom, doduse propalo joj je "samo" 30ak evra.

On 3/14/2017 at 0:05 AM, lolly said:

Drustvo, nije mi jasno da li treba da imamo kopije od svih dokumenata koje prilazemo (pasosi, knjizice, potvrde, izvodi ...) i da li se  kopije moraju overavati kod notara? Apliciram za Standard visitor vizu.

Sto sam vise citala to sam zbunjenija. Sakupila sam dokumenta, prevela, nosila da se overe i sad ne znam sta da kopiram od svega i da li da overavam.

Ja nisam nista od prevoda overavala , a pasos nisam kopirala naravno, to sam im predala.

Pozdrav društvo.

Nedavno sam naišao na ovaj forum i pročitao da supružnicima EU i UK državljana nije potrebna viza za ulazak u UK, već EEA family permit. Nisam do sada znao za ovo.

Supruga živi u Britaniji i ima Britansko i Srpsko državljanstvo. Ja imam samo Srpsko, medjutim nikada nisam bio u UK (odbijen sam za vizu pre oko godinu/dve, ali tada nismo bili u braku).

Ona počinje da radi za koji dan, jer je do skoro bila student, a ja sam trenutno nezaposlen. Plan nam je da nakon 6 meseci obezbedi uslove da me odvede tamo za stalno (mislim na uslove da zaradjuje preko 18.600 funti, da je zaposlena minimum 6 meseci itd ako se ne varam).

Medjutim, interesuje nas da li neko ima iskustva sa EEA family permit i šta mi valja činiti? Želeo sam da je posetim tokom leta i u medjuvremenu dok se ne srede uslovi za moj prelazak tamo, pa nismo sigurno šta je najbolja opcija, pošto moje nezaposlenje bi možda uticalo na neku drugu vrstu vize?

Mene su odbili 2 puta za taj EEA family permit, prvi put jer navodno nisam dostavio dokaz da imam pasos Evropske unije i ako sam im dao original pasos a drugi put jer navodno sumnjaju da nam je brak iz interesa. Dali smo im tonu papira sve uredno ali moje iskustvo na kraju nije bilo dobro, ali nije svaki slucaj isti. Na kraju se ispostavilo da je i bolje sto smo bili odbijeni jer smo dosli u Uk preko posla

Edited by Ljuba1985

Ako ti supruga ima Britansko državljanstvo i prebivalište u UK, onda nemaš prava na EEA fp. Da ima npr. Bugarsko i živi tamo, imao bi. Suludo ali tako je.

Evo danas smo dobili identičan odgovor kao što kaže i @Voyageur. Zaista je neverovatno i nelogično, ali šta da se radi. Hvala vam na odgovorima svakako :wink:

Kontaktirali smo opet jednu agenciju i preporučili su nam da apliciramo za "General Visitor Visa", medjutim brine nas jer sam ranije uz posao i studije aplicirao i to iz Austriji (posedovao sam njihovu vizu) pa su me odbili (obrazloženje da nemam dovoljno garancija da ću se vratiti u Austriju, što smatramo besmislenim), a trenutno sam u Srbiji i nezaposlen, pa ne znam kolike su šanse za novu vizu (mada smo sada u braku), s tim što ćemo sačekati malo da supruga krene da radi i da skupi odredjenu svotu novca pa ćemo aplicirati možda za dvra/tri meseca.

Može li neko da nam preporuči nešto ili podeli iskustvo? Inače sam freelancer pa nisam tražio stalan posao, jer koliko toliko mogu da zaradim, a mogu i sam da organizujem vreme (što nam odgovara). Ne znam da li je pametnije da se zaposlim da bih izvukao ta dokumenta ili u ovom slučaju te moje finansije neće igrati veliku ulogu, s obzirom da ćemo prilikom apliciranja uneti da supruga snosi sve troškove.

Svakako ako saznam nekakve novije informacije podeliću svoje iskustvo ovde :wink: