Posted February 26, 2014 Не знам да ли је било, занимљив текстић: http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=197&cl=26 Prepreke na evropskim granicama: Od nas niko ne traži nešto što mi već ne tražimo drugima Vizne dizne Šengenske zemlje ukinule su vize za građane Srbije, ali su ih podsećanjima, pokatkad i pretnjama da se toj civilizacijskoj blagodeti ne raduju previše jer će i dalje na svakoj granici biti pod specijalnom i pojačanom prismotrom, ostavili u statusu gostiju - drugog reda Ana Borković U senci tragikomedije sa pevanjem i pucanjem, u okviru koje su potencijalni srpski putnici šokirani najavom da će im se, možda, ne samo na granicama nego i kad (i ako) već budu duboko u šengenskom prostoru, tražiti maltene svi oni dokumenti koji su im bili potrebni za dobijanje viza u beogradskim ambasadama (čime je kod znatnog broja građana Srbije u startu "navučen" bes zbog prevare i zaludnih nadanja), ostalo je ćutanje države Srbije o činjenici da takve iste, i gore, ili još prevrtljivije aršine i ona sama selektivno, često neprincipijelno primenjuje prema drugim zemljama i njihovim državljanima. Državljani Srbije tog dela odnosa Srbija-Evropa ili Srbija-svet nisu bili svesni nijednog trenutka, a matična država nije se potrudila da pruži i tu informaciju, čak ni u situacijama kad bi joj to činilo uslugu i "vršilo posao". Muljanje sa viznim ograničenjima i preferencijalima, koji su od strane države Srbije postali neartikulisani i gotovo histerični onog trenutka kad je Evropa Srbiji uvela nepremostiva vizna ograničenja, ostalo je sve do danas. A zapravo je u logički i moralni bunar upalo neprihvatanjem viznog reciprociteta prema Evropi, SAD i nekim drugim zemljama nakon što su se one od Srbije ogradile viznim bedemom, koji je Srbija svojevoljno i dobrovoljno učinila propusnim samo sa spoljašnje strane. Drugim rečima, svi su bili dobrodošli u Srbiju, državljani Srbije nisu bili dobrodošli ni kod koga. Iako prema ovakvom pristupu viznom režimu postoje brojne i osnovane rezerve, bilo je besmisleno, naime, da se vizni režim jednostrano, apsolutno i bezuslovno suspenduje prema nekim državama koje su u međuvremenu postale srpski "arhineprijatelji" (uključujući se, na primer, na strani protivnika u ratu i čak bombardujući Srbiju), a da se on, na primer, (sve do proteklog leta) zadržava i forsira prema deklarisanom istorijskom prijatelju, u ovom kontekstu "arhiprijatelju" - Rusiji. (U međuvremenu, građani Srbije nisu mogli da se načude kad je, na primer, veliki prijatelj Srbije Grčka usred rata, 1992. godine, priznala Hrvatsku; odmah po okončanju sukoba 1995. uvela bezvizni režim prema Hrvatskoj, a tek 19. decembra 2009. prema Srbiji; danas Grci u Hrvatsku mogu da ulaze samo sa ličnom kartom...) Namerni slučajevi Da nešto nije u redu sa srpskom viznom logikom, kakve je uostalom i sama dugogodišnja žrtva, pokazuju brojni konkretni primeri, koji mogu da govore i o tome da ni druge države nemaju previše razloga da prema Srbiji budu doslednije i uviđavnije, ako u ovom segmentu međudržavnih odnosa ovakve moralne kategorije uopšte imaju smisla. Za ilustraciju ovakvih dilema dovoljno je uzeti nekoliko po svemu različitih slučajeva i pogledati kako ih je "rešila" Srbija. Slučaj prvi - Moldavija. Sa ovom siromašnom državom, stešnjenom između Ukrajine i Rumunije, Srbija ima vizni režim, u okviru kojeg propozicije za dobijanje vize nisu preterano stroge, ali se radi o tome da se Srbija prema državljanima Moldavije, na primer, u praksi odnosi baš onako kako su se neke druge "velike" zemlje odnosile prema građanima Srbije. I gore. Srpski konzularci po Evropi se, zaslugom nadležnih srpskih policijskih organa u zemlji, koji daju saglasnost za vizu, prema državljanima Moldavije, koji bi da uđu u Srbiju ili samo prođu kroz nju, odnose gotovo s nipodaštavanjem. Mnogi konzularci su u neprilici i crvene kad im se obrati državljanin Moldavije, koji dokazuje da je prvorazredan nacionalni umetnik čak i međunarodnog ugleda, profesor univerziteta ili vrhunski sportista, koji čak imaju i novac i poziv neke institucije u Srbiji da učestvuju na nekoj manifestaciji, simpozijumu i sl. Takvim ljudima se uz svu nelagodu objašnjava da njihovi zahtevi "idu na saglasnost" u Srbiju, da je rok za odgovor mesec dana, ali da može i da se desi da ne stigne nikada, ni pozitivan ni negativan (što se neretko zaista i dešava). Ukratko, Moldavci se a priori tretiraju kao potencijalni uljezi. Nota bene: Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi Moldavca je oko 1.600 dolara, dakle više nego četiri puta manji od onog po glavi stanovnika u Srbiji. Slučaj drugi - Tajvan. Iz sasvim drugačijih razloga (političkih, "diplomatskih", zbog odnosa sa trećom zemljom) nego prema Moldavcima, Srbija se odnosi prema Tajvancima (koji se tretiraju kao državljani Kine, ali maju pasoš Tajvana itd). Od ovih bogatih, ni krivih ni dužnih Azijaca (BDP po glavi stanovnika 33.000 dolara, petostruko bogatiji od Srba), policiji se digne kosa na glavi kad se pojave na srpskoj granici ili u nekom srpskom konzulatu, pa je prva spontana reakcija, na pitanje kako da se s njima postupi, doslovno "Odgovori ga od ulaska!", ili "Reci mu da ne može!" ili "Ne znam, pitaj nekog drugog". Tek su u junu 2009. nadležni resori ministarstava unutrašnjih i spoljnjih poslova nekako usaglasili postupak oko ulaska u Srbiju "državljana NR Kine, a nosilaca putnih isprava Tajvana", tako - da uđe a da bude nevidljiv. Tako je propisano da 1) "državljanin NR Kine, nosilac PI Tajvana" (odnosno u njegovo ime agencija ili avio-prevoznik) podnosi zahtev diplomatsko-konzularnom predstavništvu za ulazak u Srbiju, 2) DKP traži saglasnost od MUP-a Srbije, 3) Kad (tačnije ako) saglasnost od MUP-a stigne, DKP izdaje potvrdu koja služi kao dokaz agenciji ili avio-prevozniku da će podnosiocu zahteva biti omogućen ulazak u Srbiju, 4) DKP podnosiocu zahteva izdaje i potvrdu na srpskom jeziku, na koju ovlašćeno lice na graničnom prelazu stavlja ulazni pečat. Podnosilac zahteva u obavezi je da potvrdu ima sa sobom sve vreme boravka u Srbiji i da je prilikom izlaska iz zemlje preda ovlašćenom licu na graničnom prelazu, 5) Prilikom izdavanja potvrde naplaćuju se odgovarajuće takse i stvarni troškovi... A sve da pošteni Tajvanac ne bi imao nikakav dokaz da je ikada bio u Srbiji, a Srbiju ne bi imao ko da optuži da je primila nekog Tajvanca (?!) Podlo i besmisleno? Slučaj treći - Malezija. Sa ovom bogatom dalekoistočnom azijskom zemljom postoji relativno strog vizni režim. Međutim, duhove je na srpskoj strani uznemirilo Kosovo, jer je Malezija odmah po samoproglašenju nezavisnosti Kosova najavila da će ga priznati. Ali, ne lezi vraže, negde u septembru 2008. neko je pogrešno protumačio jednu izjavu malezijskog ministra spoljnih poslova kao odustajanje od namere da se prizna Kosovo, pa je urgentno doneta odluka da se "ubuduće za državljane Malezije vize izdaju i bez saglasnosti MUP-a...". Obrazloženje: činjenica je da državljanima Malezije nije potrebna viza ni za ulazak do 90 dana u zemlje EU, Malezija ne spada u kategoriju migraciono visokorizičnih zemalja, a i Malezija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Čim je Malezija priznala Kosovo, a to se desilo samo mesec dana nakon ove blamaže, vizni režim sa Malezijom vraćen je na staro, a ona argumentacija za preskakanje saglasnosti u sekundi je zaboravljena. Slučaj četvrti - Ujedinjeni Arapski Emirati. Ono što ne može prema velikima, Srbija hrabro primenjuje na onima od kojih ne zavisi. Kad su UAE priznali Kosovo, država je specijalno i naglašeno podsetila sve nadležne instance i DKP-a da se najstrože drže viznog reciprociteta prema UAE (Dubai, Abu Dabi... BDP preko 55.000 dolara po glavi stanovnika), prema kojem državljani UAE kad ulaze u Srbiju, baš kao i Srbije kad ulaze u UAE, treba da plate vizu, ako je dobiju, 116 evro za jednokratnu (ili jedan tranzit), 232 za dvokratnu, 464 za višekratnu itd. Slučaj peti - Južnoafrička Republika. Kad je neko sumnjiv, onda je sumnjiv. Pre izvesnog vremena, jedan bogati Južnoafrikanac obratio se iz Londona jednom srpskom konzulatu u nameri da obezbedi vizu za Srbiju, u koju je trebalo samo, poslovno, da svrati. Međutim, iako je prosledio sve tražene vaučere (prevoz, hotelski smeštaj, dokaz o prebogatom bankovnom kontu), vizu nije dobio jer je nekoj nadležnoj osobi u MUP-u sve što je južnoafričko - crno i nepoznato. I tako dalje. Prepuštanje, dakle, građanima Srbije da veruju da je prema njima svet zloban i pakostan, a da je njihova država oličenje nevinosti i poštenja, čak i u ovom kontekstu nepošteno je i štetno. Pogotovo kad počnu da teško dostignutu Evropu počnu da mrze zbog nečega što njihova zemlja radi još podlije i besmislenije. Ni kod babe nema džabe Neki državljani Srbije "šokirani" su saznanjem da se od njih na "bezviznim" granicama može tražiti da pokažu izvesnu sumu novca. Ama baš niko od domaćih vlasti nije ih podsetio da i, na primer, u Uredbi o bližim uslovima za odbijanje stranca za ulazak u Srbiju, a prema Zakonu o strancima, u čl. 2 piše: "Strancu će se odbiti ulazak u Republiku Srbiju ako nadležni organ... utvrdi da stranac ne poseduje... 50 evra po danu boravka. Dokazom o posedovanju... smatra se gotovina..., izvod iz bankovnog računa, putnički čekovi, kreditne kartice, kao i garantno pismo...". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2014 Od kad je ovaj clanak? Pise da se vizni rezim forsirao prema Rusiji "sve do proteklog leta" a i jedan pd primera je UAE kojima je Srbija ukinula vize. Ali definitivno da Srbija ima sta da popravi, na dva polja. Prvo sam proces izdavanja viza koji je arbitreran (nije prvi put da cujem da se ljudi odbijaju jer se nekome u MUP ko o tome odlucuje odredjene zemlje prosto ne svidjaju a bilo je i nekih clanaka o korupciji), to slanje predmeta u Beograd i cekanje na odgovor mesec dana a posebno mogucnost da neko i ne dobije odgovor - mislim da takav kupus nemaju ni zemlje treceg sveta. To je velika sramota za Srbiju, dodatno se kvari njen nikakav ugled i to bi morali da promene. A drugo je naravno spisak zemalja, za vreme prethodnog ministra su potpisivani ugovori stalno a za vreme ovog svega jedan ja mislim. Smesno je da EU ima bezvizni rezim sa nekim zemljama poput Venecuele a da Srbija nema. Doduse sto se Malezije tice valjda su oni krivi s obzirom da su nam godinama drzali zabranu uopste ulaska. Mozda bi najbolje resenje bilo da Srbija prizna Sengen vize u odredjenom periodu, da nosilac multi Sengen vize moze da boravi u Srbiji do 15 dana ili tako nesto. Da ljudi koji zele da posete Srbiju to mogu da ucine bez ikakvog kontakta sa nasom birokratijom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2014 Od kad je ovaj clanak? Pise da se vizni rezim forsirao prema Rusiji "sve do proteklog leta" a i jedan pd primera je UAE kojima je Srbija ukinula vize. Не знам, не пише Мене највише копка та несретна Молдавија... због ње рецимо аутобуси са радницима из Сочија не иду на нпр. Одесу и Галати, већ около, преко Кијева... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2014 Stvar sa Srbijom je da iako je jedna od poslednjih zemalja u Evropi po mnogo cemu, busa se u evrocentricne grudi i veli:`Pusti ti to, ipak smo mi Evropa brale, jeli zlatnim kasikama, za vreme SFRJ bili prva zemlja drugog sveta` itd. I zbog toga potcenjuje sve zemlje koje nisu EU, US i CAN, AUS i NZ, Rusiju i po koju ne-belu zemlju poput Japana i Kine, ali i to teskog srca. Sve ostale smatra `Indijancima`. To je sve nasledjeno iz razvijenijih evropskih zemalja, samo sto su one takav pristup odavno napustile, a on se ukorenio u Srbiji. Dajem savete za imigraciju na nekim forumima ljudima iz Srbije i malo malo pa neko pita, a jel se mi tretiramo bolje pri imigraciji jer smo belci! Sasvim nerealna slika sadasnjeg trenutka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2014 8. novembra će stupiti na snagu odluka Vlade po kojoj strani državljani koji imaju vizu ili regulisan boravak u zemljama Šengena, VB, ostalim EU državama ili SAD mogu da borave u Srbijii do 90 dana. Rekla bih da to znači da oni kojima inače treba srpska viza, ne moraju da je vade ako imaju neku od navedenih viza. Evo teksta odluke:"1. Страни држављани, носиоци свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, могу да уђу, транзитирају и бораве без визе у Републици Србији, ако поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.2. Страни држављани, носиоци свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, могу да уђу, транзитирају и бораве без визе у Републици Србији, ако имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.3. Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије"."Objavjena je u Službenom glasniku RS br. 119/2014. od 31.10.2014. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2015 Drugar hteo da dovede devojku Filipinku da je upozna sa roditeljima pre svadbe. Podneta povratna avionska karta, njena krstenica, potvrda o primanjima i `zelenoj karti` u Australiji. Odbijena bez obrazlozenja. Propade 100 dolara za vizu i 1500 za kartu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2015 Ваљда једна од ретких поља где администрација још може (а можда има и упутства) да се иживљава. Можда нам Амери и Енглези крстаре са личним картама, али зато ћемо на Филипинцима да лечимо комплексе... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2015 I Afrikancima.Jedino ne znam zasto su kupovali kartu tj zasto nisu samo napravili rezervaciju ili bar uzeli neku kartu koja moze da se otkaze za neku sitnu naknadu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2015 dodajmo Tajland i Jugoistočnuaziju ( izuzev Mjanmara), strašno kako se naš konzulat ( ambasada ) u džakarti ponaša, mnogi naši državljani iz brakova sa tajkama muku muče oko običn prijave deteta, ne mogu da urede dvojno državljanstvo i supruge ne mogu normalno da putuju u srbiju, da ne govorim o putovanjima akademika i studenata, dno dna je ta ambasada i ne mogu da shvatim zasto se prema jednom takvom regionu ponaša tako!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2015 Могуће је да су добили неке директиве од ЕУ због Белог Шенгена, и на граници са Босном су почели да глуме неко лудило, али могуће је и да је комбинација старе добре источноевропске ксенофобије и расизма са ЕУ директивама. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2015 (edited) I Afrikancima.Jedino ne znam zasto su kupovali kartu tj zasto nisu samo napravili rezervaciju ili bar uzeli neku kartu koja moze da se otkaze za neku sitnu naknadu.Pa nisu se nadali. Moja zena Tajlandjanka je bila dobila vizu bez problema krajem 2013. Cak se nije ni pojavila u sidnejskom konzulatu. Ja otisao tamo, popunio formular, predao njen pasos i sliku, platio 100 dolara i to je to. Policajac je dolazio na adresu majke da proveri i nakon toga je viza odmah izdata (treba neko ko zivi u Srbiji da posalje garantno pismo sa svojom adresom prvo). Dali su joj jos ekstra mesec dana koje nismo trazili jer nismo ni mogli da ostanemo toliko dugo. Pretpostavljam da je rec o ovoj krizi sa izbeglicama pa sada odbijaju sve. Zanimljivo da u njegovom slucaju policija nije ni proveravala adresu na garantnom pismu, odmah su je odbili.Nema logike da neko sa australijskom zelenom kartom i redovnim poslom sa primanjima iznad proseka EU hoce da ostane u EU ilegalno. Edited November 5, 2015 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2015 Drugar hteo da dovede devojku Filipinku da je upozna sa roditeljima pre svadbe. Podneta povratna avionska karta, njena krstenica, potvrda o primanjima i `zelenoj karti` u Australiji. Odbijena bez obrazlozenja. Propade 100 dolara za vizu i 1500 za kartu. Molim Vas, ako imate neke informacije, da me uputite , kako dobiti našu vizu. Sin se oženio sa Filipinkom, brak je legalan, ali nije upisan u Srbiji. Njih dvoje planiraju, da doputuju u Srbiju, sledeće godine, ali njoj je potrebna viza. Zabrinula me je vaša objava da je odbijena viza devojci sa Filipina. Njih dvoje, nisu zaposleni, sin je student, a ni ona ne radi.Hvala Vam unapred.Zvala sam naše Ministarstvo i službenik me je kratko "otkačio" uz savet da pre podnošenja vize, legalizuju brak u Srbiji, preko ambasade u Džakarti. Da li ja treba da šaljem pozivno pismo, da li ona mora da rezerviše povratnu kartu za Filipine.. gde je taj nadležni organ koji overava kopiju garancije, tj Pozivno pismo.. da li je to garancija, i da li je to u sudu ? Koju vizu da traže, C ili D ? Odgovor je bio.. neka se oni obrate ambasadi.. "Kad je znao da se ženi, neka sad sređuje papirologiju."Problem je na Filipinima, što im je loš, spor i skup internet.. pa ne mogu da otvore link. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2015 Ja bih im preporucio da okrenu telefonom ambasadu u dzakarti, oni ce najbolje znati..u mom slucaju su bili bas predusretljivi, I puno su mi pomogli..mada, nije bilo nikakve veze sa zenidbom..ali svakako ce od njih dobiti najbolje infornacije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2015 Molim Vas, ako imate neke informacije, da me uputite , kako dobiti našu vizu. Sin se oženio sa Filipinkom, brak je legalan, ali nije upisan u Srbiji. Njih dvoje planiraju, da doputuju u Srbiju, sledeće godine, ali njoj je potrebna viza. Zabrinula me je vaša objava da je odbijena viza devojci sa Filipina. Njih dvoje, nisu zaposleni, sin je student, a ni ona ne radi.Hvala Vam unapred.Zvala sam naše Ministarstvo i službenik me je kratko "otkačio" uz savet da pre podnošenja vize, legalizuju brak u Srbiji, preko ambasade u Džakarti. Da li ja treba da šaljem pozivno pismo, da li ona mora da rezerviše povratnu kartu za Filipine.. gde je taj nadležni organ koji overava kopiju garancije, tj Pozivno pismo.. da li je to garancija, i da li je to u sudu ? Koju vizu da traže, C ili D ? Odgovor je bio.. neka se oni obrate ambasadi.. "Kad je znao da se ženi, neka sad sređuje papirologiju."Problem je na Filipinima, što im je loš, spor i skup internet.. pa ne mogu da otvore link.Poštovana, potrebno je legalizovati brak, ukoliko ga ne legalizuje, i prijavi u najbližoj ambasadi ( još bolje opštini u kojoj živite u Srbiji) izbegava se neprijatnost. Ja sam slao dokumete svom ocu i on ih je zaveo u mesnoj zajednici, službenik je izdao izvod iz knjige vencanih na medjunarodnom formatu, dok se to ne desi, brak nije medjunarodno važeči. Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2015 Hvala na savetima bam-bam i Stefanu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2015 Ja bih im preporucio da okrenu telefonom ambasadu u dzakarti, oni ce najbolje znati..u mom slucaju su bili bas predusretljivi, I puno su mi pomogli..mada, nije bilo nikakve veze sa zenidbom..ali svakako ce od njih dobiti najbolje infornacijeZvao ih je sin i dobio korektan odgovor.. samo da proveri sa avio kompanijom, zato što bi uzeli kartu u jednom pravcu. Pomogli su koliko su mogli. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2015 Poštovana, potrebno je legalizovati brak, ukoliko ga ne legalizuje, i prijavi u najbližoj ambasadi ( još bolje opštini u kojoj živite u Srbiji) izbegava se neprijatnost. Ja sam slao dokumete svom ocu i on ih je zaveo u mesnoj zajednici, službenik je izdao izvod iz knjige vencanih na medjunarodnom formatu, dok se to ne desi, brak nije medjunarodno važeči. PozdravStefane. hvala Vam na savetu.To sam i nameravala, ali ako bi mogao da mi navedeš, koja su to dokumenta.Živimo u Novom Sadu. Otići ću do matičara,da pitam. Tvoje iskustvo bi mi olakšalo traženje informacija. Original venčanog lista oni ne mogu poslati, jer im je potreban, radi dobijanja pasoša, vize a i pri putovanju, do Srbije. Uzeće kartu u jednom pravcu, pošto planiraju da ostanu jedno vreme u Srbiji.. za dalje će se kasnije odlučiti.Hvala unapred. Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2015 Stefane. hvala Vam na savetu.To sam i nameravala, ali ako bi mogao da mi navedeš, koja su to dokumenta.Živimo u Novom Sadu. Otići ću do matičara,da pitam. Tvoje iskustvo bi mi olakšalo traženje informacija. Original venčanog lista oni ne mogu poslati, jer im je potreban, radi dobijanja pasoša, vize a i pri putovanju, do Srbije. Uzeće kartu u jednom pravcu, pošto planiraju da ostanu jedno vreme u Srbiji.. za dalje će se kasnije odlučiti.Hvala unapred. Pozdravhttp://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/statusna-pitanja?lang=cyr Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2015 Stefane. hvala Vam na savetu.To sam i nameravala, ali ako bi mogao da mi navedeš, koja su to dokumenta.Živimo u Novom Sadu. Otići ću do matičara,da pitam. Tvoje iskustvo bi mi olakšalo traženje informacija. Original venčanog lista oni ne mogu poslati, jer im je potreban, radi dobijanja pasoša, vize a i pri putovanju, do Srbije. Uzeće kartu u jednom pravcu, pošto planiraju da ostanu jedno vreme u Srbiji.. za dalje će se kasnije odlučiti.Hvala unapred. PozdravJa sam svojem ocu slao taj izvod iz knjige venčanih, famoznu venčanicu, na tom nekom međunarodnom obrascu,e sada to je bilo dovoljno da se uvede u knjigu venčanih u R.Srbiji..gledam sada na internetu, vidim da nije u apostilskoj konvenciji Filipini, pretpostavljam ako nemaju taj medjunarodni obrazac, da samo treba da se prevede i overi u Ministarstvu spoljašnih poslova Filipina, to znam jer je tako kada se naši venčavaju po kanadi, jer kanada nije potpisnica te haške konvencije pa sve mora da ide preko ministarstva inostranih poslova, kada vam posalju taj dokment sve se može.iskreno, ne znam u kojoj ste opštini u Novom Sadu, ali na kraju krajeva u zavisnosti od matičara sve je moguče, iskreno ni ne morate da se zamajavate sa ambasadama, pogotovo ova naša u Džakarti, idite vi pravo kod matičara i dogovorite se ( ako me razumete ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2015 Kratko pitanje...cura poseduje pasos Venecuele i spansku boravisnu dozvolu. Kako bi je tretirali na nasoj granici ? Da li bi mogla da udje kao rezident Spanije ili bi morala da preda za vizu kao drzavljanin Venecuele?Hvala na odgovoru Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2015 Kratko pitanje...cura poseduje pasos Venecuele i spansku boravisnu dozvolu. Kako bi je tretirali na nasoj granici ? Da li bi mogla da udje kao rezident Spanije ili bi morala da preda za vizu kao drzavljanin Venecuele?Hvala na odgovoruНе треба јој виза, наравно мора да прикаже шпанску боравишну визу:http://www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-regimeAt its meeting of 30 October 2014, the Government of the Republic of Serbia adopted the Decision on visa free entry to the Republic of Serbia for holders of foreign passports having a valid Schengen, UK and other Member States' visa, or visa of the United States of America, and for holders of foreign passports having residence permit in the countries of the Schengen area, EU or the United States of America, which was published in the "Official Gazette of RS", No. 119 of 31 October 2014 and which will enter into force on 8 November 2014.By this decision, the above-mentioned categories of foreign nationals may, without prior visa application, enter, transit or stay in the Republic of Serbia up to 90 days during a six-month period, but not exceeding the expiring date of the said visas or residence permits.There is a possibility for foreign nationals to enter the Republic of Serbia with two passports e.a. expired national passport with valid visa or residence permit and valid national passport without valid visa or residence permit.Foreign nationals, holders of a residence permit in the form of a separate card (not a sticker affixed to their passport), must present their valid passport, upon entering the territory of the Republic of Serbia. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 10, 2015 Dragi Forumaši... hvala Vam na informacijama i pomoći.Nadam se da će sređivanje papirologije proći bez većih problema i da će njih dvoje doći u Srbiju, da upoznamo snajku, da pravimo žurku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2016 Njihov vencani list Srbija NE priznaje bez overe koja potvrdjuje da je dokument validan. Overa se vrsi u nasoj najblizoj ambasadi mestu vencanja. Kasnije u Srbiju to koristiti da se ovde uknjizi da je brak sklopljen i da se dobije nas vencani list. Isto je sa svim njenim dokumentima posto Srbija Ne priznaje njihove dokumene, krstenica itd svi njihovi dokumenti MORAJU biti overeni od strane nase ambasade kojw je najbliza mestu gde su dokumenti izdati. Neka to urade dok je tamo za sva njena dokumenta koja ce joj trebati ovde da ne bi posle slala postom nasoj ambasadi. Inace 2013. Je bilo 28eura overa jednog dokumenta koja se uplacuje na ZR ambasade ili tamo u ambasadi. Zato sto nisam ovo znao Filipinka se vratila posle 2 i po meseca i nismo se vencali do danas. Moja je vizu cekala oko 16 dana a poslao sam joj pozivno pismo. Vizu NECE da dobije ako NE pokaze povratnu kartu ambasadi, i moja je pokazala u jednom pravcu samo za Srbiju ali je morala da kupi povratnu kartu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2016 On 12.1.2016. at 1:50 PM, plavo cupe said: Njihov vencani list Srbija NE priznaje bez overe koja potvrdjuje da je dokument validan. Overa se vrsi u nasoj najblizoj ambasadi mestu vencanja. Kasnije u Srbiju to koristiti da se ovde uknjizi da je brak sklopljen i da se dobije nas vencani list. Isto je sa svim njenim dokumentima posto Srbija Ne priznaje njihove dokumene, krstenica itd svi njihovi dokumenti MORAJU biti overeni od strane nase ambasade kojw je najbliza mestu gde su dokumenti izdati. Neka to urade dok je tamo za sva njena dokumenta koja ce joj trebati ovde da ne bi posle slala postom nasoj ambasadi. Inace 2013. Je bilo 28eura overa jednog dokumenta koja se uplacuje na ZR ambasade ili tamo u ambasadi. Zato sto nisam ovo znao Filipinka se vratila posle 2 i po meseca i nismo se vencali do danas. Moja je vizu cekala oko 16 dana a poslao sam joj pozivno pismo. Vizu NECE da dobije ako NE pokaze povratnu kartu ambasadi, i moja je pokazala u jednom pravcu samo za Srbiju ali je morala da kupi povratnu kartu. Žao mi je zbog tvog iskustva iz 2013 godine. ( plavo cupe ). Samo da se javim, i da svima kažem.. pozitivno iskustvo. Sin se oženio, u junu na Filipinima, overili su svoj venčani list nekim "Red Ribon" pečatom, poslali ga u našu ambasadu u Džakarti, ( pre toga su kontaktirali ambasadu , nekoliko puta mail-om , i saznali šta im je potrebno od dokumentacija ) platili overu , kupili karte u jednom pravcu i stigli krajem januara 2016 u Novi Sad. Vizu je dobila na 3 meseca, bez problema. Njih dvoje su, otišli do matičara. Brak je upisan je u naše knjige, bez problema..( pre toga je preveden na ćirilicu, kod ovlaštenog sudskog prevodioca ) i sada će podneti zahtev za privremeni boravak u Srbiji, u trajanju godinu dana, a možda i ostanu ovde ps Nismo pravili slavlje ( nismo imali dovoljno novca za žurku ali se nadam da će se to popraviti i da ćemo na leto proslaviti godišnjicu braka, kao malo venčanje ) . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites