Posted August 8, 2016 Ajde da i ja dam svoj doprinos ovoj temi sa mojim iskustvima za vizu, isao sam na dva intervjua za turisticku oba pozitivna i treci za H2B gde sam odbijen. Prvi intervju 2010. apsolvent, od oktobra, aplicirao u novembru da bi 3. decembra 2010 otputovao. Stara zgrada je bila u Kneza Milosa, poneo hrpu papira sa studija, kopiju indeksa i original, potvrdu da sam redovan student, izvod iz banke, dokaz o tome da ce poljoprivredno zemljiste doci u moj posed jer je deo porodicnog nasledja, kopije saobracajnih dozvola od skutera i auta koji se vode na mene, kopije pasosa i stare pasose. Mladja zenska osoba je bila na salteru, uzela je papire, prelistala, pitala me gde idem, rekao sam Cikago, koliko ostajem, 10 dana, zasto Cikago, jer zelim da vidim taj veliki grad, da li sam negde putovao u drugu zemlju, rekao sam da jesam u Grcku, da li imam rodjake i prijatelje u USA, rekao sam da nemam, od kada sam apsolvent, rekao sam od oktobra i rekla mi je da je viza odobrena, sve je bilo na srpskom. Tada sam dobio vizu na 3m bio kod drugara 1,5m i vratio se. Drugi intervju 2013. zaposlen vec 2 godine, stalni radni odnos, poneo potvrdu o zaposlenju i visini zarade i da mi se odobrava godisnji odmor da koristim za vreme koje cu boraviti tamo, radna knjizica, izvod iz banke, dokaz o tome da ce poljoprivredno zemljiste doci u moj posed jer je deo porodicnog nasledja, kopije saobracajnih dozvola od skutera i dva auta koji se vode na mene, kopije pasosa i stare pasose. Mladji crnac mi je bio, nova zgrada na dedinju, poceo je na engleskom ja se nadovezao, pitao zasto zelim da idem, rekoh da iskoristim godisnji odmor da se odmorim, koliko zelim da ostanem, rekao sam 2 nedelje, gledao je moj pasos i pitao gde mi je stara viza, rekao sam mu da sam mnogo smrsao do neprepoznavanja pa sam morao da promenim pasos, pa mi je trazio stari pasos pogledao sliku i mene i pitao kako sam uspeo, na sta sam se ja nasalio da smrsati nije problem samo treba gladovati, pitao me je jos da li imam nekog u USA, rekao sam da nemam i rekao da je viza odobrena i dobio sam je na 10 godina. Pre nego sto nastavim pojasnio bi malo situaciju, bio sam u USA 2 puta na drugoj vizi 3m i 6m, sve legalno koliko mi je boravak odobren, nisam probio boravak, inace se bavim poljoprivredom pored redovnog posla pa je zima za mene mrtva sezona i zasto sam je provodio u USA u glavnom jer je moja fabrika u kojoj radim lose finansijski stajala. Imao sam prijatelja, vrlo dobrog tamo i sa njim sam provodio svo to vreme, nazalost decko je preminuo u 29. godini 6. januara ove godine sto je za mene bio ogroman sok, ali nebi dalje o tome jer to nije predmet ovog mog pisanja. U februaru sam se prijavio za H2B radnu vizu preko agencije united work and travel, sve prosao po proceduri, zakazan intervju za vizu 07.06.2016. godine, otisao sam samouveren jer nemam razloga za bilo kakvu bojazan da cu biti odbijen. Klasicna procedura, razgovor sa nasim covekom pa dajes otiske, pa posle konzul, starija zena, namrstena kao da sam joj daleko bilo sve po kuci pobio, pitala me da li sam bio u USA, rekao sam 3 puta, pitala koliko sam ostao, rekao sam 1.5m, 3m i 6m, pitala me sta sam radio tamo, rekao sam da sam putovao, imao sam druga tamo pa sam, sa njim putovao, pitala me da li imam familiju tamo, rekao sam da nemam, rekla mi je da je ovog puta nazalost viza odbijena, bez dalje dopune zasto. I onda sledi moja greska, vracala mi je dokumenta kada sam je pitao sta se desava sa mojom turistickom vizom, kaze ne znam, dajte mi pasos (najveca greska koju sam ikada napravio) vratila me da sedne, rekla da ce me pozvati uskoro, pozvala me i rekla da je viza ponistena i da ako zelim da putujem moram da apliciram ponovo. Ne morate da se sprdate na moj racun, znam da sam ispao "glup" nisam se tome nadao, ocekivao sam da kaze da turisticka viza nema veze sa radnom, ali izgleda da ima. Ono sto se desava sada i zbog cega sam napisao predhodnu poruku je da moja firma zeli posto po to da me posalje na sajam proizvodne tehnike u Cikago, obzirom da sam informaticar i da je sajam usko vezan za informatikom u proizvodnji, da sam vec bio, da dobro govorim engleski, da koliko toliko poznajem Cikago itd. Dobio sam pozivno pismo, firma mi je izdala sva potrebna dokumenta, ja sam ostalo spremio, ostalo mi je da popunim DS160 i da firma uplati intervju medjutim ponesen losim iskustvom od pre par meseci, iskreno mi se i ne ide na intervju, a sajam je od 11-17 Septembra tako da imam vremena, verujem da retko ko ima ovakva iskustva kao ja, ako bar neko ima bilo kakav savet neka pise Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2016 Nisi budala, sta da se radi svako normalan bi pitao sta se desava sa drugom vizom. Kontam da su rigorozniji sa radnim vizama jer dobijes ssn pa posle mozes vrlo lako da ostanes... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2016 Mislis li da imam sanse da dobijem poslovnu vizu, znam da je to od slucaja do slucaja ali mozda ako si cuo za slicne slucajeve daj mi neki savet. Zahvaljujem unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2016 7 hours ago, Ivan Stojanovic said: Mislis li da imam sanse da dobijem poslovnu vizu, znam da je to od slucaja do slucaja ali mozda ako si cuo za slicne slucajeve daj mi neki savet. Zahvaljujem unapred Prijatelju daj da zakazemo isti dan termin pa ako se oboje ispalimo pravac kavana na po koju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 Ajde, ja sam za, samo da izbegnemo tu nadrndanu babu ako je ikako moguce :D. Mada negde procitah da imamo pravo na promenu konzula ako padnemo kod nje. Jesi li ti isao pre podne ili popodne, da znam u kojoj je smeni Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 Haha, ne mora da znaci da cete kod iste, al neko je ovde pomenuo da je trazio zamenu konzula. Ne znam kako izgeda ta, ali u mom slucaju kada sam dobio vizu, jedan salter sa zanom je bio bukvalno samo otvoren da bi odbijao ljude. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 To je ta, starija zena bez emocija, na prvi pogled znas da ce te odbiti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 3 hours ago, mveruovic said: Haha, ne mora da znaci da cete kod iste, al neko je ovde pomenuo da je trazio zamenu konzula. Ne znam kako izgeda ta, ali u mom slucaju kada sam dobio vizu, jedan salter sa zanom je bio bukvalno samo otvoren da bi odbijao ljude. To sam i ja pomislio kad sam bio na salteru gde sam ja bio 90% odbijeni ko da je namenjen samo za to,mislim nije ta zena bas baba dao bi joj oko 45god, ne znam da li je problem mozda sto mi je firma bila u blokadi 6 dana da li oni imaju uvid i u to nemam pojma a ko da smo bili oznaceni svi za odbijanje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 Par pitanja : Ja kao podnosilac plaćam 160$ za vizu želim da i ženu i dete prijavim sa sobom dali i za njih plaćam po 160$ ? Da li i na njihove pasoše stavljaju vizu ili samo na moj Ako moze neko oko ovoga malo objašnjenje Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 Za svakoga podnosis zahtev/placas 3 puta po 160$, imas sve na sajtu objasnjeno i u ds160 kad pocnes da popunjavas. Svako dobija svoju vizu, mogu u teoriji da odbiju tebe a zeni da daju vizu ili na razlicite duzine da vam daju itd.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 Hvala puno na informacijama Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2016 24.08.2016 the D DAY. Pozelite mi srecu, inace je ovo je drugi slobodan dan, prvi je 23. ko danas zakazuje da zna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 11, 2016 Da javiš kako si prošao i srećno sta da ti kažem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2016 Hvala, nadam se da ovog puta nece biti ko proslog Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2016 Gađajte da budete kod lika od oko 40 god, sa naočarima, svetlije kose i simpatičnih obraza, tipičan Amer na izgled. Njegov šalter je drugi najbliži onom centralnom pultu na ulazu, ili pretposlednji od zida na strani gde se obavljaju razgovori. Mislim da je za prvim, naspram samog ulaznog pulta, ta namrštena žena. Srećno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2016 Snezo kako da se gadja kada ti automat odredjuje gde dolazis? I kada sam ja isao bio je takav raspored s tim da pored tog u sredini je bila levo jos jedna zena kod koje je prolaznost bila 100% Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2016 Ljudi kako mi automat odredi, tu ne mogu nista, jedino sta mogu je da se potrudim da budem uverljiviji ako je to bio problem inace. Hvala Snezana! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2016 Imam par nedoumica vezano za papirologiju za Poslovnu vizu, ovde pise da je potrebno Pozivno pismo od firme ili škole iz SAD u kojem je navedeno ime osobe koja se poziva, svrha putovanja i datum posete; Izjavu od institucije/kompanije iz Srbije ili iz Crne Gore koja finansira put; izjava treba da bude napisana na memorandumu i da sadrži poziciju zaposlenog, visinu zarade, dužinu staža, razlog za putovanje i dokaz da će pomenuta institucija-kompanija da pokrije troškove putovanja; Originalnu radnu knjižicu podnosioca zahteva; E sad, u osnovnim dokumentima pise: 5. Podnosioci zahteva za vizu moraju da dostave dokumenta na razgovoru za neuseljeničku vizu koja pokazuju da imaju čvrste veze sa zemljom boravka i da će napustiti SAD nakon kratkog boravka. Po zakonu podnosioc zahteva je dužan da dokaže cvrste veze sa zemljom boravka. Čvrste veze se razlikuju od zemlje do zemlje, od grada do grada, od osobe do osobe. Neki primeri mogu biti : posao, kuća, porodica, račun u banci. „Veze“ su različiti aspekti života koji vas vezuju za vašu zemlju boravka: Vaša imovina, zaposlenje, socijalne i porodične veze. Moja dokumenta su: 1. DS160+Slika 2. Odluka o slanju na sluzbeno putovanje i izjava da fabrika snosi troskove puta, potpisi direktora finansija i generalnog na memorandumu firme 3. Ugovor o radu na neodredjeno vreme 3. Pozivno pismo i potvrda o registraciji na sajtu da cu prisustvovati na sajmu 4. Izvod iz Katastra da se zemlja vodi na mog dedu i izjava dva svedoka da ce zemlja kao porodicno nasledje preci na mene kao i da zivim na poljoprivrednom gazdinstvu i da sam clan tog gazdinstva koje je u vlasnistvu mog oca. 5. Saobracajne dozvole dva automobila i skuter E sad, prva nedoimuca, da li trebam priloziti potvrdu o zaposlenju plus uz ovu odluku i izjavu pod brojem 2. ili ne jer u njoj u principu pisu svi potrebni podaci iz kadrovske evidencije i druga nedoumica da li je dovoljno da na odluci i izjavi samo pise da ce fabrika platiti sve i cifra koja je za to opredeljena ili je potreban jos neki dokaz. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2016 Cek, ti sad apliciras za B1/B2 vizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 13, 2016 Pa da, putujem na sajam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 13, 2016 Srecno. Iskren hteo si u junu da das otkaz i odes da radis u US a sad je tvojoj firmi bas stalo da odes na sajam. Zamisli samo kako oni razmisljaju o tome. Pa dovoljan ti je ugovor o radu kad vec nosis to, isti djavo ko potvrda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 13, 2016 Cek, cek, nismo se razumeli. Nisam hteo da dam otkaz nego bi bio na godisnjem odmoru plus na neplacenom da sam isao na H2B vizu i to bi trajalo 3meseca ali posto nisam nemam prekid u stazu niti sta. Salju me na sajam zbog mog znanja i plus sto san vec bio u usa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2016 Pozdrav svima, Ako bi neko mogao da me posavetuje, bila bih jako zahvalna. Student sam u Engleskoj, zavrsila sam drugu godinu, i u oktobru mi ponovo krece fakultet. Imam englesku studentsku vizu na 3 godine (vazi do oktobra 2017). Bila sam u Americi 2 puta, imala sam B1/B2 vizu na 3 godine, i tada nije bilo nikakvih problema. E, sada, planiram u septembru da idem u posetu prijateljima i ostanem 20 dana. Da li mislite da je problem sto mi fakultet nije u Srbiji, i sto ne mogu tu dokumentaciju da donesem kao dokaz veze sa zemljom? Svu dokumentaciju vezanu za fakultet u Engleskoj imam. Svakako bih morala da se vratim iz Amerike jer, kao sto rekoh, fakultet krece u oktobru, imam cak i povratnu kartu za Englesku (mislila sam da je ponesem ili bolje ipak ne...?). Moja adresa stanovanja je i dalje srpska, jer mi se na nju vode svi vazeci dokumenti, a u Engleskoj menjamo adresu svake godine. Ne znam da li ovo moze da bude problem? Pokusavala sam da nadjem neko slicno iskustvo, ali nisam uspela. Pocinjem da panicim, tako da se zaista izvinjavam ako sam propustila neki post koji bi mi odgovorio na pitanje. Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2016 Prvo, ne treba uopste da panicis. Ako nisi prekrsila nikakva pravila kada su u pitanju viza za USA i UK, nema razloga za paniku i nema razloga da ne dobijes vizu. Drugo, obzirom da zivis i studiras u UK, verujem i imas sva legalna dokumenta o svom boravku tamo, mozes da apliciras za vizu i u UK. Ja imam status kao i ti, ali u Brazilu, gde sam aplicirao i dobio vizu za USA, bez problema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2016 Okej, hvala puno na odgovoru. Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites