Followers 0

Azerbejdžan - šta videti?

41 posts in this topic

Buduci da sam pre nekoliko dana izasla iz Azerbejdzana, evo nekoliko korisnih informacija a ako nekoga nesto posebno zanima slobodno pitajte. 

kao prvo, oni koji planiraju da iz Gruzije idu u Azerbejdzan trebalo bi da traze vizu u Beogradu pre putovanja, u Tbilisiju ju je moguce dobiti, ali cete je platiti vise od 65 evra koliko kosta u Beogradu jer ambasada u Tbilisiju naplacuje neke ekstra usluge, tako mi rekose momci koje sam srela na putu a koji su se zeznuli i trazili je u Tbilisiju pa ih je kostala skoro 100 evra. 

Ja sam obisla Baku, Gobustan, Suraxani, Quba (gradic u koji morate doci ako zelite u Xinaliq), zatim Xnaliq, Seki, Qax i Illisu, sve to za 12 dana sa devetogodisnjim detetom kao saputnicom ;)

U Bakuu postoji samo jedan hostel, pa cete u mngim vodicima naci ironicnu opasku kako je najbolji u Azerbejdzanu iz jednostavnog razloga jer je jedini.... Mnogo ljudi ima profile na CS-u i treba se samo potruditi, mozete sigurno naci nekoga ko ce vas ugostiti. Inace su Azerbejdzanci tradicionalno super gostoljubivi, u sta cete se uveriti ako se odlucite da odete u ovu neobicnu zemlju. 

Lazar je negde pitao da li se u Gobustanu (Qobustan) mogu videti petroglifi sa slika na prvoj stranici ovog posta, odgovor je mogu, ali uzmite u obzir da su postavljene fotke lepo obradjene u fotosopu, sto znaci, ne mozete ih videti bas tako jasno kao sto su na tim slikama. Mada su svakako vredni truda. 

Autostop u Azerbejdzanu super funkcionise, tako da zaboravite na ono sto pise o LP i drugim vodicima, ne trebaju vam skupi taksiji da bi neke od sela, gradova, lokaliteta posetili. 

Xinaliq najtoplije preporucujem, mada je tesko stici donde, treba stici sto ranije ujutru u gradic Quba i ispred hotela Hinaliq potraziti taksi koji cete podeliti sa nekim i onda nije tako strasno skupo. Znam ljude koji su platili i 50 AZM (oko 50 evra) samo da odu tamo, a mi smo otisle za 20. Mozda vi mozete i jeftinije ;) U selu nema hotela ni hostela ali ce vas za 20 manata mnogi ugostiti u svojim kucama, zainteresovanima mogu dati i broj telefona Nizama, taksiste koji nas je odvezao tamo, kao i informacije o ljudima koji vas u selu mogu ugostiti. 

Seki je prelep gradic na sumovitim obroncima Kavkaza i u blizini ima nekoliko sela i planinskih rezorta koje mozete posetiti. Izmedju ostalih mozete otici i u selo Kis u kome se nalazi prastara crkva Kavkaskih Albanaca...Qax je takodje lep, ali u grad ljudi dolaze uglavnom da bi posetili prelepo selo Ilisu koje se nalazi u dolini dve reke Qurm`q and Aqcay i pored koga se nalazi nekoliko vodopada, a okruzeno je neverovanim planinama i blizu je granice sa Rusijom. 

Ako ste vec u Gruziji i idete ka Azerbejdzanu preporucujem da idete marsrutkom od Tbilisija do Qax-a i potom pratite put koji ide ka Bakuu prateci Kavkaz. Ako nekoga zanima jos nesto, pitajte. Nisam cesto pri netu, ali potrudicu se da odgovorim cim pre :)

Upravo se setih, ako iako mozete da dodjete do PRESS kartice obavezno to i uradite posto sam ja svoju tokom skitnje po Azerbejdzanu nebrojeno puta upotrebila i usla u bukvalno svaki muzej ili lokalitet besplatno.

Kopao sam danas po nekim forumima i na nekoliko mjesta naletio na vise izvjestaja o registraciji stranih drzavljana u Azerbejdzanu. Valjda su poceli malo zesce da pregledaju registracije i naplacuju kazne koje se krecu od 300 evra plus. Povedite racuna o tome.

Registracija je jednostavna, traje nekoliko minuta i kosta nesto smesno malo, ne znam kliko jer je moj host insistirao da je on plati, ali sigurno je manje od dva evra. Mozz e se zasigurno obaviti u posti i da traze je na izlazu iz zemlje, ali mislim da su tako striktni sa kaznama sao kada su pitanju EU drzavljani i ostali po njihovim merilia bogati turisti. Sa mnom je granicu prelazila (Iz ali, svi iz marsruke smo cekli dodatnih petnaestak minuta d nju puste, ali su Azerbejdzana u Gruziju) zena tridesetih godina sa malim detetom, Gruzijka koja nije imala tu prijavu, malo su je ispreslisavali, svi iz marsrutke su cekali dodatnih petnaestak minuta da je puste, ali su je na kraju pustili bez ikakve kazne jer nije imala para da plati.

Najjeftiniji je prevoz je Wizzom iz Budimpešte a viza ako je tražiš u beogradi Košta 65 evra u dinarskoj protuvrednosti po najgorem kursu uz bankovnu proviziju naravno.

Pozdrav svima! Možda je već bilo reči o ovome, ali ipak moram da pitam ovde..

Pošto na leto planiram da posetim prijatelje u Gruziji i Azerbejdžanu, zanima me koliko je komplikovano dobiti vizu i da li se dugo čeka? Da li je bolji voz ili autobus iz Tbilisija do Bakua i kakva su vaša iskustva s graničnim prelazima? Da budem iskrena, malo me brine to što ću sama preći granicu, a ne govorim ni turski, ni azerbejdžanski, a ni ruski...

Takođe, koji je nabolji / najjeftiniji način da iz Bakua dođem do Istanbula posle? Čula sam da ima autobuska linija, ali ne znam kakva je.

Hvala na pomoći :)

http://www.alparturizm.com.tr/en/home jos jedna fiirma sa preglednijim sajtom.  Every Tuesday,Wednesday Thursday, Friday Saturday , Sunday From İstanbul to Azerbaijan

Aksaray Emniyet Garajı
Departure Time 16:00      US dollar 284 

CONTACTMORE

Büyük İstanbul Otogarı No:95-96 Bayrampaşa /İstanbul
0090 212 658 18 51
0090 212 658 39 56
info@alparturizm.com.tr

Edited by babareebu

Pozdrav svima! Možda je već bilo reči o ovome, ali ipak moram da pitam ovde..

Pošto na leto planiram da posetim prijatelje u Gruziji i Azerbejdžanu, zanima me koliko je komplikovano dobiti vizu i da li se dugo čeka? Da li je bolji voz ili autobus iz Tbilisija do Bakua i kakva su vaša iskustva s graničnim prelazima? Da budem iskrena, malo me brine to što ću sama preći granicu, a ne govorim ni turski, ni azerbejdžanski, a ni ruski...

Takođe, koji je nabolji / najjeftiniji način da iz Bakua dođem do Istanbula posle? Čula sam da ima autobuska linija, ali ne znam kakva je.

Hvala na pomoći :)

Pozdrav,

Ja sam letio Pegasusom relativno jeftino Sarajevo Baku. U Sarajevu sam dobio vizu bez problema, dapace najveci problem je bio kako uplatiti novac u USD na racun u banci, posto su oni tako zahtjevali. Viza je zavrsena za 7 dana i ide u pasos.

Sto se tice putovanja Baku Tbilisi ja sam isao vozom trecom klasom, i preporucio bih voz prije autobusa iako bi putovanje vjerovatno krace trajalo autobusom, ali sva sjedista u vozu se transformisu u krevete gdje dobijete cistu posteljinu i lijepo spavate cijelu noc. Osjecaj u trecoj klasi je kao da spavate u hostelu sa 40 osoba, nije previse strasno :)

Granicni prelaz nije strasan s tim sto OBAVEZNO traze dokaz da vas je hotel u Azerbejdzanu prijavio u policiji kao turistu. To je jednostavno MUST i svima to traze... Ostalo je ok, biometrijsko skeniranje, pecat i hvala je sve sto dobijete od njih.

Ako imas malo vise novaca, azerbaijan air leti relaciju Baku Tbilisi, let je oko sat vremena, a za razliku novca ustedis 13 sati.

Ako imas jos nekih dodatnih pitanja izvoli :)

Imam Jermensku vizu u pasošu, pa me zanima, da li će se carinici nadr*ati na mene zbog toga.:unsure:

Takođe, bio sam u Nagorno-Karabahu, ali nemam njihovu vizu niti pečat u pasošu. Da li oni mogu saznati da sam bio tamo ili ne? Ne verujem da bih se lepo proveo ako bi saznali.. :smile:

Od 10.01.2017, Azerbejdzan uvodi elektronske vize po cijeni od 20 USD. Na spisku zemalja koje mogu koristiti elektronsko viziranje su Srbija, BiH, mozda i ostatak regiona. Takodje, registracija u Azerbejdzanu je potrebna samo ako turista ostaje duze od 10 dana, navodno se od skora i to moze besplatno zavrsiti online.

Ovo su svakako dobre vijesti jer nema vise potrebe da se cima do ambasada a i sama elektronska viza je jeftinija od nekadasnje papirne.

Vise informacija: https://evisa.gov.az/en/

@chodex Ako imas jermensku vizu, ne bi trebalo da imas prepreka na ulasku u Az, mozda malo duze ispitivanje. Ako si na "crnoj Az listi osoba koje su posjetile NK" (vidio sam listu negdje na sajtu MVP Az i azurira se redovno) ili na bilo koji nacin ima traga da si bio tamo, bice ti odbijen ulazak u zemlju ili ces biti zadrzan u pritvoru cak. Poseban zakon ovo regulise u Az, tako da budes oprezan. Oni koji su putovali u NK a nisu ostavljali traga (blogovi, pojavljivanje u medijima ili slicno), nisu imali problema prilikom ulaska, boravka i izlaska u Az

Vratih se iz Azerbejdžana pre par dana pa evo nekih svežih informacija. 

- Viza nam ne treba tako da je ulazak u zemlju čista formalnost, pet minuta kontrole i to je to. Imao sam jermensku vizu u pasošu međutim niti je iko konstatovao a još manje pitao nešto u vezi moje posete Jermeniji. 

- Od aerodroma do centra Bakua imate bus Aeroexpress koji je vrlo efikasan. Kupi se ''bus plus kartica'' za 4 manata i onda dodajete novca koliko želite. 1.3 manata je vožnja navedenim busom a vožnja metroom je 0.5 manata. Računajte da je odnos manata i evra sve po pola tako da recimo 1 manat je oko 0.5 evra.

- Baku je fenomenalan grad od kog Beograd može dosta da nauči - zelenilo, parkovi, široki trotoari, široke ulice, nigde grafita, metro...daleko od toga da je to najuređeniji grad u kom sam bio ali sve pobrojano Beograd nema. Grad je apsolutno bezbedan. Da li zbog priprema za trku F1 ili je tako inače ali tokom dana umeju da budu saobraćajne gužve. Stari grad je jako fino uređen, neke stvari su na granici kiča ali ništa što bi bilo previše. Obavezno da posetite Heydar džamiju, prilično impozantna građevina. 

- Cene su vrlo pristupačne. Kebab, šavarma na ulici od 2 do 3.5 manata. U restoranima, obrok za dve osobe i to sa predjelom, supom, glavnim jelom, salatom i pićem 30-35 evra. Espreso je iz meni nepoznatog razloga prilično skup - 5 manata, kapućino 6 iako mahom svi piju čaj. Flašica vode 0.3 manata, gorivo je smešno jeftino što je i razumljivo. Hrana je vrlo ukusna s tim da mi ne prija količina peršuna koju stavljaju u hranu ali je to karakteristično za sve države u ovom delu planete. 

- Grad Sheki simpatičan, priroda oko njega takođe. Nije mesto u koje bih se vratio ponovo. Dva dana je dovoljno da se sve vidi u tom gradu kao i u selu Kish koje je nedaleko od grada. 

- Mislim da im je administracija loša jer npr. uredno kupite kartu sa QR kodom za ulazak u znamenitost npr. Sheki Khan's palatu ali umesto da vam se očita kod i da uđete, policajac koji je na ulazu odlazi kod lika koji prodaje karte a koji prethodno uzima vaše ime, ovaj mu daje spisak sa imenima i onda policajac proziva imena za ulazak u palatu. 🤪

- Grad Quba i selo red village u kom žive isključivo Jevreji su vrlo zanimljivi i vredni posete. od 13 sinagoga , 2 su u funkciji ali samo selo je kao neka vrsta enklave gde postoji check point za ulazak. 

- Definitivno najveći utisak mi je ostavila priroda na putu za selo Xinaliq kao i samo selo. Priroda je vrlo slična onoj na putu za Kazbegi u Gruziji (Kavkaz) ali je u Azerbejdžanu meni lično delovalo sve mnogo veće i dramatičnije jer se vrlo lako pređe iz nekog predela pustinje u potpuno zelenilo. Selo je vrlo zanimljivo, ručak kod lokalaca sjajno iskustvo. 

- Transport po Azerbejdžanu - maršrutka ili automobil. Od Bakua do Shekija karta u jednom pravcu je 13.2 manata. 

- Aerodrom je svemirski brod. Leteo sam iz Budimpešte Wizzair-om. 

Ovo je neka kraća retrospektiva. Ako vas zanimaju neki detalji slobodno pišite pa odgovaram. :)

Posted (edited)

7 hours ago, AleksaSRB said:

Vratih se iz Azerbejdžana pre par dana pa evo nekih svežih informacija. 

- Viza nam ne treba tako da je ulazak u zemlju čista formalnost, pet minuta kontrole i to je to. Imao sam jermensku vizu u pasošu međutim niti je iko konstatovao a još manje pitao nešto u vezi moje posete Jermeniji. 

- Od aerodroma do centra Bakua imate bus Aeroexpress koji je vrlo efikasan. Kupi se ''bus plus kartica'' za 4 manata i onda dodajete novca koliko želite. 1.3 manata je vožnja navedenim busom a vožnja metroom je 0.5 manata. Računajte da je odnos manata i evra sve po pola tako da recimo 1 manat je oko 0.5 evra.

- Baku je fenomenalan grad od kog Beograd može dosta da nauči - zelenilo, parkovi, široki trotoari, široke ulice, nigde grafita, metro...daleko od toga da je to najuređeniji grad u kom sam bio ali sve pobrojano Beograd nema. Grad je apsolutno bezbedan. Da li zbog priprema za trku F1 ili je tako inače ali tokom dana umeju da budu saobraćajne gužve. Stari grad je jako fino uređen, neke stvari su na granici kiča ali ništa što bi bilo previše. Obavezno da posetite Heydar džamiju, prilično impozantna građevina. 

- Cene su vrlo pristupačne. Kebab, šavarma na ulici od 2 do 3.5 manata. U restoranima, obrok za dve osobe i to sa predjelom, supom, glavnim jelom, salatom i pićem 30-35 evra. Espreso je iz meni nepoznatog razloga prilično skup - 5 manata, kapućino 6 iako mahom svi piju čaj. Flašica vode 0.3 manata, gorivo je smešno jeftino što je i razumljivo. Hrana je vrlo ukusna s tim da mi ne prija količina peršuna koju stavljaju u hranu ali je to karakteristično za sve države u ovom delu planete. 

- Grad Sheki simpatičan, priroda oko njega takođe. Nije mesto u koje bih se vratio ponovo. Dva dana je dovoljno da se sve vidi u tom gradu kao i u selu Kish koje je nedaleko od grada. 

- Mislim da im je administracija loša jer npr. uredno kupite kartu sa QR kodom za ulazak u znamenitost npr. Sheki Khan's palatu ali umesto da vam se očita kod i da uđete, policajac koji je na ulazu odlazi kod lika koji prodaje karte a koji prethodno uzima vaše ime, ovaj mu daje spisak sa imenima i onda policajac proziva imena za ulazak u palatu. 🤪

- Grad Quba i selo red village u kom žive isključivo Jevreji su vrlo zanimljivi i vredni posete. od 13 sinagoga , 2 su u funkciji ali samo selo je kao neka vrsta enklave gde postoji check point za ulazak. 

- Definitivno najveći utisak mi je ostavila priroda na putu za selo Xinaliq kao i samo selo. Priroda je vrlo slična onoj na putu za Kazbegi u Gruziji (Kavkaz) ali je u Azerbejdžanu meni lično delovalo sve mnogo veće i dramatičnije jer se vrlo lako pređe iz nekog predela pustinje u potpuno zelenilo. Selo je vrlo zanimljivo, ručak kod lokalaca sjajno iskustvo. 

- Transport po Azerbejdžanu - maršrutka ili automobil. Od Bakua do Shekija karta u jednom pravcu je 13.2 manata. 

- Aerodrom je svemirski brod. Leteo sam iz Budimpešte Wizzair-om. 

Ovo je neka kraća retrospektiva. Ako vas zanimaju neki detalji slobodno pišite pa odgovaram. :)

Uvek je guzva u saobracaju, nema veze sa formulom 1...

centar Bakua je lep, ali da li si malo izasao okolo centra, tamo gde su oni turski sokaci? 

Edited by bam-bam

Jesam itekako i mnogo toga ima da se radi u Bakuu i da se sređuje.