Followers 0

Topografske Karte

79 posts in this topic

Gde mogu da nabavim topografske karte odredjenih podrucija ili one sto ih zovu planinarsko-turisticke?

Zanima me Maljen,Tara,Stara Planina,Fruska gora...

Pitaj nekog ko radi pri vojsci, u urbanizmu ili u nekom planinarskom društvu.

:102:

Ja sam ih imao negde,moracu da potrazim,pa ti javljam.

Taru imaš na http://www.aleksandar.fotopic.net/p4022640.html, samo nemoj joj baš bezrezervno verovati. Malo je netačna, a malo ima i novijih puteva. Možda bi ti više značila mapa koja ide uz Tarocikl http://www.razmena.org/sh/60/1/489/?tpl=86. Ja je nisam viđao.

Frušku sam viđao na papiru u Knezu i knjižarama po Beogradu, u ekipi sa kojekakvim drumskim i turističkim kartama.

Nadjeno  :blob:

Nisam siguran da li ima sve sto si trazio,pa ako hoces mozes to da preuzmes od mene nekako.

Javi ako si zainteresovan.

Znam da planinarsko-turisticka karta Stare planine moze da se kupi u knjizari Vojnogeografskog yavoda (valjda se tako zove), u Vasinoj ulici. Dobra je...

pogledAJ planinarskom drustvu pobeda,utorkom su sastanci oko pola 8 ti je otvoreno,siguran sam da ima za frusku goru.  Macvanska ulica kod Hrama

topografske karte se mogu kupiti u vojnogeografskom institutu

ulica: mije kovačevića 5 u blizini studentskog doma na karaburmi

prodajni dani su ponedeljak i četvrtak od 8-12h

javiti se na prijavnicu, tel:011 320 51 61; 011 32 05 154

karte su u razmeri 1:50 000

proveriti prvo telefonom.najbolje je oko ste član planinarskog društva lakše se

dobija odobrenje koje se podnosi vojnoj pošti :pivoooo:

Odobrenje  shtrumpf ? Kupovao sam nekoliko puta ove karte (doduše pre 3-4 godine) i ništa takvo mi nije trebalo.

Inače, te karte su uglavnom stare 30-40 godina, što znači da recimo na Tari nema Zaovinskog jezera :). A i mreža šumskih puteva ume dosta da se razlikuje od današnje. A i nepregledne su, bar za moje laičko oko. A i nema više potrebe da se patimo sa tim kartama, obzirom da su dobri ljudi publikovali razne - i uglavnom dosta bolje i novije - verzije tih vojnih mapa  :banana:. Možeš ih naći na http://www.avijacijabezgranica.com/karte/. Obrađena je ne samo Srbija nego skoro cela Jugoslavija, valjda sve osim Makedonije.

Sajt je hostovan na bezbednom mestu - daleko od teške šape države Srbije  ;), tako da verujem da će nam ostati dostupan duže vreme.

Za topografske karte nisu potrebne nikakva odobrenja vojne poste ili slicne gluposti. Slobodno skokni na sastanak PD"Pobeda", Macvanska 8 utorkom od 19h i dobices sve sto ti treba. Ja sam licno njihov clan tako da znam da to mozes kod nas i da dobijesh  :mah:

i dobices sve sto ti treba

Ček, ček, je l ti to tvrdiš da bilo šta od tih karti može da se dobije legalno ? Ono što nude u VGIu je daleko od sve sto ti treba. A malo mi čudno da Pobeda mrtva ladna valja ono što VGI ne da.

Aj da ponovim na drugi način, da budem sigurnij da smo se razumeli : tvrdiš da odeš u Pobedu i kupiš od njih vojnu mapu recimo dela Kopaonika 1 : 25000 iz 89e godine ?

A da stvari na tu temu ne moraju da budu bezopasne svedoči ova priča iz Hrvatske : http://karte.haerbe.net/.

Sve topografske karte Srbije izradjivao je VGI, i oni imaju prava da ih distribuiraju, prodaju pojedincima, i sl. U principu, svaka topografska karta na sebi ima oznaku "vojna tajna" a kada je kupis kod njih oni to skinu, i mozes je koristiti za radove i slicne stvari. E sada, planinarska drustva, speleoloski klubovi i slicne organizacije te karte poseduju zbog svojih istrazivanja, ali ne bi trebalo da ih dele okolo. Stavise, ako iskoristite, u radu nekom npr. kartu koja nije nabavljena u VGI, oni mogu da vas tuze, zbog toga sto imaju autorska prava (kao sto ne smeju da se zvanicno objavljuju ni satelitski snimci, osim ako nisu kupljeni kod nekog distributera, i ako nemate njihovu dozvolu za to). I kod nas na fakultetu (RGF) postoji baza sa svim mogucim TK u Srbiji, svih razmera i vrsta (potpune, neme, slepe), ali za svako objavljivanje mora se traziti dozvola...

Sve topografske karte Srbije izradjivao je VGI, i oni imaju prava da ih distribuiraju, prodaju pojedincima, i sl. U principu, svaka topografska karta na sebi ima oznaku "vojna tajna" a kada je kupis kod njih oni to skinu, i mozes je koristiti za radove i slicne stvari. E sada, planinarska drustva, speleoloski klubovi i slicne organizacije te karte poseduju zbog svojih istrazivanja, ali ne bi trebalo da ih dele okolo. Stavise, ako iskoristite, u radu nekom npr. kartu koja nije nabavljena u VGI, oni mogu da vas tuze, zbog toga sto imaju autorska prava (kao sto ne smeju da se zvanicno objavljuju ni satelitski snimci, osim ako nisu kupljeni kod nekog distributera, i ako nemate njihovu dozvolu za to). I kod nas na fakultetu (RGF) postoji baza sa svim mogucim TK u Srbiji, svih razmera i vrsta (potpune, neme, slepe), ali za svako objavljivanje mora se traziti dozvola...

Da, to je tacno, ali sam ja svojevremno kao ucenik Vojne gimnazije prisustvovao prezentaciji nove, digitalne topografske karte cijele Srbije, tako da im te stare koje posjeduju PD, odredi izvidjaca i ostalo, a koje datiraju iz 50-ih ipa do 70-ih nisu vise zanimljive i dijele se slobodno na svakom mjestu.

Hm, pa ako dobijes kartu u analognom obliku, imas neke geodetske podatke i umes da se snalazis u nekim softverskim paketima teg, mozes i ti da napravis istu takvu digitalnu kartu... (naravno ako posedujes te softvere)  :dance:

Imam ja topografske karte skoro cele Srbije i Crne gore u razmeri 1:25.000... Ako nekome treba okacicu negde...

Nemoj ništa da kačiš dok se ne raspitaš da li to može da bude opasno.

Pogledaj za početak ovaj tred  :x.

I dok nam je avijacija živa i zdrava, verovatno i nema potrebe da kačiš.

Koliko ja znam, topografske karte su skupe a i osoblje koje ih prodaje je veoma neljubazno (sve je u fazonu vojna tajna), nazalost.

Mene licno interesuju opstinske granice. Za takve stvari su potrebne katastarske karte, iako sam se namucio, nisam uspeo da ih dobijem.

Ali su veoma skupe. Recimo karta nekog bloka na Novom Beogradu kosta oko 2000 dinara. To znaci da bi katastarska karta NBG kostala oko 30000 dinara  :o  Ja sam proucavao granicu izmedju Zemuna i Novog Beograda i nisam uspeo da dobijem precizne podatke.

U svakom slucaju smatram da su i topografske karte javno dobro. Ne razumem zasto ne bi neko imao pravo da vidi topografiju nekog mesta, a narocito u danasnje vreme kad postoji google earth, javne karte na netu itd.

rayuela, lithobrowser,  hvala na linkovima!

To su planovi (uglavnom za neku izgradnju). Ali ja sam trazio od opstine da mi daju prave katastarske karte (sa veoma preciznim granicama itd.). To je veoma tesko dobiti.

mozes da probas u biblioteci...ja mislim da sam ih tamo video par puta.....a mozes da probas i na nekom faksu, ili skriptarnici na faxu mada sumnjam...