Posted June 7, 2007 Gde mogu da nabavim topografske karte odredjenih podrucija ili one sto ih zovu planinarsko-turisticke? Zanima me Maljen,Tara,Stara Planina,Fruska gora... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2007 Pitaj nekog ko radi pri vojsci, u urbanizmu ili u nekom planinarskom društvu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2007 Ja sam ih imao negde,moracu da potrazim,pa ti javljam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2007 Taru imaš na http://www.aleksandar.fotopic.net/p4022640.html, samo nemoj joj baš bezrezervno verovati. Malo je netačna, a malo ima i novijih puteva. Možda bi ti više značila mapa koja ide uz Tarocikl http://www.razmena.org/sh/60/1/489/?tpl=86. Ja je nisam viđao. Frušku sam viđao na papiru u Knezu i knjižarama po Beogradu, u ekipi sa kojekakvim drumskim i turističkim kartama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2007 Nadjeno Nisam siguran da li ima sve sto si trazio,pa ako hoces mozes to da preuzmes od mene nekako. Javi ako si zainteresovan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2007 Sjajno... Kako mogu da dodjem do njih? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2007 Znam da planinarsko-turisticka karta Stare planine moze da se kupi u knjizari Vojnogeografskog yavoda (valjda se tako zove), u Vasinoj ulici. Dobra je... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2007 pogledAJ planinarskom drustvu pobeda,utorkom su sastanci oko pola 8 ti je otvoreno,siguran sam da ima za frusku goru. Macvanska ulica kod Hrama Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2007 topografske karte se mogu kupiti u vojnogeografskom institutu ulica: mije kovačevića 5 u blizini studentskog doma na karaburmi prodajni dani su ponedeljak i četvrtak od 8-12h javiti se na prijavnicu, tel:011 320 51 61; 011 32 05 154 karte su u razmeri 1:50 000 proveriti prvo telefonom.najbolje je oko ste član planinarskog društva lakše se dobija odobrenje koje se podnosi vojnoj pošti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 4, 2007 Odobrenje ? Kupovao sam nekoliko puta ove karte (doduše pre 3-4 godine) i ništa takvo mi nije trebalo. Inače, te karte su uglavnom stare 30-40 godina, što znači da recimo na Tari nema Zaovinskog jezera . A i mreža šumskih puteva ume dosta da se razlikuje od današnje. A i nepregledne su, bar za moje laičko oko. A i nema više potrebe da se patimo sa tim kartama, obzirom da su dobri ljudi publikovali razne - i uglavnom dosta bolje i novije - verzije tih vojnih mapa . Možeš ih naći na http://www.avijacijabezgranica.com/karte/. Obrađena je ne samo Srbija nego skoro cela Jugoslavija, valjda sve osim Makedonije. Sajt je hostovan na bezbednom mestu - daleko od teške šape države Srbije , tako da verujem da će nam ostati dostupan duže vreme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2007 Za topografske karte nisu potrebne nikakva odobrenja vojne poste ili slicne gluposti. Slobodno skokni na sastanak PD"Pobeda", Macvanska 8 utorkom od 19h i dobices sve sto ti treba. Ja sam licno njihov clan tako da znam da to mozes kod nas i da dobijesh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2007 i dobices sve sto ti treba Ček, ček, je l ti to tvrdiš da bilo šta od tih karti može da se dobije legalno ? Ono što nude u VGIu je daleko od sve sto ti treba. A malo mi čudno da Pobeda mrtva ladna valja ono što VGI ne da. Aj da ponovim na drugi način, da budem sigurnij da smo se razumeli : tvrdiš da odeš u Pobedu i kupiš od njih vojnu mapu recimo dela Kopaonika 1 : 25000 iz 89e godine ? A da stvari na tu temu ne moraju da budu bezopasne svedoči ova priča iz Hrvatske : http://karte.haerbe.net/. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 2, 2008 Sve topografske karte Srbije izradjivao je VGI, i oni imaju prava da ih distribuiraju, prodaju pojedincima, i sl. U principu, svaka topografska karta na sebi ima oznaku "vojna tajna" a kada je kupis kod njih oni to skinu, i mozes je koristiti za radove i slicne stvari. E sada, planinarska drustva, speleoloski klubovi i slicne organizacije te karte poseduju zbog svojih istrazivanja, ali ne bi trebalo da ih dele okolo. Stavise, ako iskoristite, u radu nekom npr. kartu koja nije nabavljena u VGI, oni mogu da vas tuze, zbog toga sto imaju autorska prava (kao sto ne smeju da se zvanicno objavljuju ni satelitski snimci, osim ako nisu kupljeni kod nekog distributera, i ako nemate njihovu dozvolu za to). I kod nas na fakultetu (RGF) postoji baza sa svim mogucim TK u Srbiji, svih razmera i vrsta (potpune, neme, slepe), ali za svako objavljivanje mora se traziti dozvola... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2008 Gomila topografskih karti u razmeri 1:50 000 http://www.avijacijabezgranica.com/karte/karteRS50/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2008 Sve topografske karte Srbije izradjivao je VGI, i oni imaju prava da ih distribuiraju, prodaju pojedincima, i sl. U principu, svaka topografska karta na sebi ima oznaku "vojna tajna" a kada je kupis kod njih oni to skinu, i mozes je koristiti za radove i slicne stvari. E sada, planinarska drustva, speleoloski klubovi i slicne organizacije te karte poseduju zbog svojih istrazivanja, ali ne bi trebalo da ih dele okolo. Stavise, ako iskoristite, u radu nekom npr. kartu koja nije nabavljena u VGI, oni mogu da vas tuze, zbog toga sto imaju autorska prava (kao sto ne smeju da se zvanicno objavljuju ni satelitski snimci, osim ako nisu kupljeni kod nekog distributera, i ako nemate njihovu dozvolu za to). I kod nas na fakultetu (RGF) postoji baza sa svim mogucim TK u Srbiji, svih razmera i vrsta (potpune, neme, slepe), ali za svako objavljivanje mora se traziti dozvola... Da, to je tacno, ali sam ja svojevremno kao ucenik Vojne gimnazije prisustvovao prezentaciji nove, digitalne topografske karte cijele Srbije, tako da im te stare koje posjeduju PD, odredi izvidjaca i ostalo, a koje datiraju iz 50-ih ipa do 70-ih nisu vise zanimljive i dijele se slobodno na svakom mjestu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 16, 2008 Hm, pa ako dobijes kartu u analognom obliku, imas neke geodetske podatke i umes da se snalazis u nekim softverskim paketima , mozes i ti da napravis istu takvu digitalnu kartu... (naravno ako posedujes te softvere) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2008 Imam ja topografske karte skoro cele Srbije i Crne gore u razmeri 1:25.000... Ako nekome treba okacicu negde... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2008 Nemoj ništa da kačiš dok se ne raspitaš da li to može da bude opasno. Pogledaj za početak ovaj tred . I dok nam je avijacija živa i zdrava, verovatno i nema potrebe da kačiš. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2008 Koliko ja znam, topografske karte su skupe a i osoblje koje ih prodaje je veoma neljubazno (sve je u fazonu vojna tajna), nazalost. Mene licno interesuju opstinske granice. Za takve stvari su potrebne katastarske karte, iako sam se namucio, nisam uspeo da ih dobijem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2008 Katarstarske karte su javno dobro i trebele bi biti dostupne svakome. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2008 Ali su veoma skupe. Recimo karta nekog bloka na Novom Beogradu kosta oko 2000 dinara. To znaci da bi katastarska karta NBG kostala oko 30000 dinara Ja sam proucavao granicu izmedju Zemuna i Novog Beograda i nisam uspeo da dobijem precizne podatke. U svakom slucaju smatram da su i topografske karte javno dobro. Ne razumem zasto ne bi neko imao pravo da vidi topografiju nekog mesta, a narocito u danasnje vreme kad postoji google earth, javne karte na netu itd. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2008 Probaj ti to da objasniš nekom vojno-birokratskom mozgu . Btw, mi u Šapcu imamo lepo publikovano to što tebi treba : detaljna regulacija, generalni plan, i još po nešto. Je l stvarno Novi Beograd nema tako nešto ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2008 nisam se udubljivala, ali možda je ovaj sajt od pomoći. trebalo bi da se na njemu nalaze urbanistički planovi beograda: http://gis.beoland.com/regulacioni/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2008 rayuela, lithobrowser, hvala na linkovima! To su planovi (uglavnom za neku izgradnju). Ali ja sam trazio od opstine da mi daju prave katastarske karte (sa veoma preciznim granicama itd.). To je veoma tesko dobiti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 24, 2008 mozes da probas u biblioteci...ja mislim da sam ih tamo video par puta.....a mozes da probas i na nekom faksu, ili skriptarnici na faxu mada sumnjam... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites