Followers 0

Hitchwiki Maps od sada i za Android uređaje

8 posts in this topic

coverphoto1024x500.png

od pre desetak dana na Google Play-u moguće je skidanje Hitchwiki Maps aplikacije za Android uređaje.

može da se nađe na ovom linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dualquo.te.hitchwiki

ko nije koristio Hitchwiki (a verujem da su takvi u manjini), neka baci pogled na http://www.hitchwiki.org

- aplikacija ne može da radi u offline režimu. Da, bilo bi lepo da su mape offline, da mogu da se skidaju tile-ovi za regije gde bi išli, itd, sve bi to bilo lepo i vremenom će i biti nešto od toga. Za sada je aplikacija zavisna od Internet veze, jer skida markere i koristi Google Mape V2. Ako nikom nije problem da koristi sajt i deo sa mapama na sajtu, može da koristi i ovu aplikaciju na isti način. Možda je dobra stvar što lako može da se urade screenshotovi ukoliko nemate net na android uređaju.

- može da se zada navigacija od trenutne pozicije do željenog markera (npr, kako izaći iz grada..). Nije bog zna šta od funkcionalnosti, al je sve na istom mestu, u odnosu na sajt.

- Augmented Reality režim možda nije najkorisniji al je svejedno interesantan dodatak, pogotovo za manji broj ljudi koji ni mape ne umeju da pročitaju :)

- rejtovanje markera i postavljanje komentara dolazi u sledećoj verziji, koja će biti objavljena u skladu sa vremenskim prilikama (više pljuskova i hladnije vreme - više vremena za programiranje). Ako neko hoće da se priključi u razvoju aplikacije, ili portovanju na iOS, kod je na github-u, piše gore na play stranici. 

- apsolutno sve ideje su dobrodošle, voleo bih da ih čujem ovde u temi, mada može i na email. Ako dobijete neki crash, odma klik na report :) Rejtovanje aplikacije na google Play-u nije od značaja, nemoj se cimate bezveze.

-TODO za sledeće verzije grubo izgleda:

-- svesnost aplikacije gde je korisnik stopirao a gde ne (na osnovu toga koliko je vremena proveo u bliskoj okolini markera), pa s tim u vezi predlaganje korisniku da za samo te markere da svoje ocene (waiting time, hitchability, pisanje komentara). Trenutno se radi na ovome.

-- omogućavanje funkcionalnosti da korisnik zada početnu i krajnju adresu, a aplikacija predlaže markere i rutu za stop. Moguće poštovanje određenih parametara koje zadaje korisnik.

-- veće offline keširanje, tj. manje poziva na backend. Odnosi se na markerFullDetails pozive.

-- offline tile mape, po mom mišljenju nemoguća misija, al možda neko ovde ima iskustva sa automatskim generisanjem OSM tile-ova na backendu, i želi da pomogne.

to je to za sad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čestitam, Petroviću! Pošto imam android telefon sad, obavezno ću skinuti, probati i javiti utiske :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Instalirao i probao na kratko. Radi brzo, nema nikakvog štucanja (Moto G). Bilo bi dobro da dodaš neki help za augmented view ili šta je to već. Ništa mi nije jasno, ni čemu služi ni kako se koristi ni kakav radar pominje. Kad se vratim u standardan view uradi sinhronizaciju markera automatski, mislim da nema potrebe.

Bilo bi dobro i ako može da se koristi u portrait modu, mrzim da držim telefon u landscape :)

Naravno, najbolji dodatak bi bilo offline korišćenje, ali sećam se da si mi već objašnjavao ograničenja :) A možeš li da izabereš koji deo da preloaduješ, slično kao što može za G mape?

Jel rutiranje može da radi iz aplikacije ili mora neka eksterna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodaću neki help kad se prvi put upali AR view, pa da ima do not show again checkbox, to stvarno treba.

ne bi trebalo da se prilikom povratka iz AR view u Map view opet izvrši sinhronizacija markera, baš ću da pogledam o čemu se radi. Moguće da je na tvom telefonu iz nekog razloga taj Activity otišao opet na onCreate. Nisam imao priliku da vidim takvo ponašanje na uređajima koje imam ovde, al može to lako da se ispravi. Znači, ti si u AR view i kad kliknes back arrow npr, on se vrati u mape i pokrene onaj dijalog da skida markere sa neta?

Portrait mod, hm, pravo da ti kažem ne znam ni što sam to isključio, možda mi se tada nisu radili portrait layout-i. Aj videću sledeći put kad sednem da radim kako to izgleda u portrait, ako nema puno da se radi biće i to

Offline korišćenje sa zahtevima da treba mape da budu najdetaljnije moguće i da to bude za ceo svet, to je skoro nemoguć zadatak, jer delovi koji bi trebalo da se preloaduju moraju ili da se prethodno kreiraju (Open Street Maps tiles) ili da Google već nekako to omogući ko što ne omogućava trenutno, osim što su omogućili isključivo u Google Maps aplikaciji (u SDK nema toga). U slučaju migracije na OSM bilo bi lepo da postoji neki backend koji će da pravi tile-ove na zahtev, pa da iz aplikacije zadaš šta želiš da skineš kao tiles i to je to. Za takav besplatan servis ne znam, ako neko čita ovo a zna ili zna da napravi nek se javi :)

Rutiranje (navigacija) može da se napravi iz aplikacije, ali nema šanse da bude onako sveobuhvatno kao eksterna navigacija na ionako prisutnim Google Map-ama na svakom uređaju. Ukratko, možeš da pustiš neki request Google API-ju sa početnom i krajnjoj tačkom i parametrima, i dobiješ nazad neki xml kao response iz koga možeš da vadiš razdaljine, skretanja, itd itd, sve to što ima već gotovo u google maps. Zapravo, ja to i radim, samo što response prosledim Google Maps aplikaciji i ona odradi sav prikaz svega toga. Ono, mogao bih da napravim da imitiram to, ali bi bilo baš puno posla a realno u ovom trenutku ima prečih stvari, pa za sada je ovako.

Aj da dodam da postoji mogućnost da portujem ovo na Google Glass uskoro :) ako se to desi, biće to najbeskorisnija sci-fi aplikacija ikad :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne bi trebalo da se prilikom povratka iz AR view u Map view opet izvrši sinhronizacija markera, baš ću da pogledam o čemu se radi. Moguće da je na tvom telefonu iz nekog razloga taj Activity otišao opet na onCreate. Nisam imao priliku da vidim takvo ponašanje na uređajima koje imam ovde, al može to lako da se ispravi. Znači, ti si u AR view i kad kliknes back arrow npr, on se vrati u mape i pokrene onaj dijalog da skida markere sa neta?

Nešto je umrlo... Sinhronizacija se radila i kad pritisnem strelicu nazad i kad pristinem onu žutu ikonicu gore u sredini. Međutim, sad kad probam da se vratim naza iz AR view-a, čuje se tiho "kvrc" i aplikacija se ugasi. I preko strelice i preko ikonice. Nema poruke o grešci ili nešto slično.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super mapa je "City Maps 2Go" offline maps, na google play-u. Dakle radi i u offline-u, 5 mapa je za dž, mislim da se posle plaća. Isprobala sam je za NS, jako je detaljna, pokazuje mi sve parkinge, ulice i brojeve, muzeje, neke restorane i ho(s)tele. 

Možda ima još šta korisno kao npr. "Word Lens" ovde: http://blog.ted.com/2014/09/19/25-apps-to-make-your-everyday-life-easier/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0