Followers 0

rusija- prijava boravka turista

12 posts in this topic

nalazim se u st.peterburgu 9 dana. sutra uvece krecem dalje.

Na granici na ulasku su mi dali papir i rekli da se prijavim u policiji u roku od 3 dana. ja sam to dala u hostelu, i oni su mi dali papir, sad traze 1000 rublji po coveku ( a nas je 4- sto iznosi 4x22e) za tu uslugu jer se, kazu toliko placa u policiji. trazila sam im racun, rekli su da ce mi dati sutra, mada ovde cesto ne daju racune za usluge.

zna li neko da li se to stvarno placa i da li se placa toliko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

da sama odgovorim na svoje pitanje, sad kad sam presla granicu sa Rusijom.

Ne treba da se placa nikakva prijava boravka to je obaveza hotela, hostela, samo je potrebno sacuvati papir koji se dobije na carini na ulasku u zemlju a na kom ste popunili datume ulaska i izlaska iz zemlje i podatke iz pasosa.

Moram da kazem da sam prvi put imala lose iskustvo sa hostelom, koji je hteo da mi naplati ovu uslugu. Naravno da nisam htela da im platim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A i ti što su ti rekli da se registruješ u roku od 3 dana su te slagali. Zakonski rok je 7 radnih dana. Mada, ja sam bio 25 dana i nisam se registrovao i niko me na izlasku ništa nije pitao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Bio sam nekoliko puta u Rusiji, najduže skoro mesec dana, i nisam se nikad nigde registrovao. Nije mi čak ni palo na pamet :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kapiram da je to cest nacin u (ex-)socijalistickim zemljama (a mozda i u zemljama "3. sveta") da na taj nacin ovi na granici zarade neke dodatni novac.U sustini pretpostavljam da oni mogu ladno da te puste,ali ako im padne na pamet da mogu da ti uzmu neku dodatnu kintu na "tamo neke zakone od pre 300 godina" - sto da ne pokusaju.Pa ako prodje - prodje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na granici su rekli da se prijavimo u policiji, a to je rekao i vozac autobusa kojim smo dosli iz Estonije, ali ja sam to shvatila kao neku laku formalnost koju obavlja hostel. Kad sam stigla u hostel Luna to sam rekla vlasnici koja je rekla da joj fotografisemo pasose na strani slike i potvrdu koju smo popunili na granici o duzini boravka. Nista nije rekla o placanju. Btw, hostel je sve samo ne hostel, u njemu zive nazovi studenti, sa sve gazdaricom galerija frikova, nikakvu informaciju nisam dobila cak ni za karte za prevoz ( ne koristi metro 3 godine?), mapu, kupatilo u mojoj sobi su popravljali 2 dana tako da sam koristila drugu sobu sa zajednickim kupatilom, nestajala nam je hrana iz obelezene kese iz zajednickog frizidera, jedno jutro oko 9 sati u sobi nam se pojavio pijani tip koji nije iz hostela, probudili smo se sva sreca i izbacili ga. Gazdarica se smejala, jer je to neki koji je promasio sprat?.. nemaju TV fen i jos neke sitnice koje su pisale u opisu hostelworlda...

Ali sta je meni bili cudno > KAd mi je dala potvrdu o boravku, nije  rekla da se to placa, pozadi je bio pecat nekog hotela i nije bilo nikakvog pecata policije, pri tom je datum na prijavi bio 21.6 kad smo stvarno dosli, a ne 24.6. kad je ona napokon od nas uzela podatke..

Odjednom na placanju, umanjuje mi cenu za 500rubalaj za "malu neprijatnost oko kupatila"  i dodaje 4000 rub za prijavu boravka. Kad asm trazila racun rekla je da ce dati sutra, ali nisam se puno tome nadala jer se tamo uglavnom ne izdaju racuni. Sutradan, nakon sto mi niko na forumu nije odgovorio, pozovem nasu ambasadu, gde mi kazu da je to obaveza hotela, moguce je da mi to naplate ako sam uzela neki jeftiniji hotel, ali da to svakako ne kosta 1000rub po coveku, jer je to skupo. ( za poredjenje 4krevetna soba sa kupatilom za bukiranje unapred 9 meseci me kostala oko 2500 rub na dan).

Shvatim da sa frikom moram biti ostra, kazem da sam zvala moju ambasadu, da su mi rekli da se to ne placa i ako budem imala problema da pozovem policiju, sto je izgleda bila kljucna rec, nije mi naplatila, ali je rekla da nam nece cuvati stvari, sto im je naravno obaveza i o cemu smo prethodnog dana pricali. Pomislim, pa ako su  mi uzimali hranu iz frizidera, sta bi mi onda tek uradili sa stvarima, tako da mi napustismo hostel bez pozdrava, sto mi se nikad nije desilo, uvek sam imala stvarno najprijatnija iskustva.

Nije mi bilo svejedno dok nismo presli granicu, kad tamo samo nam pogleda pasos, papir koji smo popunili na ulasku, ne rece nista i samo prodjosmo. Kamen je pao sa srca.

Ovo pisem jer ce mozda neko od vas koji bude isao u Gruziju, otici i do Rusije, pa da ipak imate neku informaciju.

Inace ni ova neprijatnost ni ruzno vreme koje nas je pratilo 10 dana u St Peterburgu, ne moze da umanji velicanstvenost tog grada, za koji mi je bilo malo 10 dana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Rusiji nema mita na granici, ko je bio zna.

Registraciju radi hotel ili hostel i to uglavnom rade odmah prvi dan. Ako ostajete kod nekog on vas moze registrovati u svakoj pošti. Ne sećam se cene, ali izađe oko 300 dinara. U pošti vam daju formular koji morate popuniti na ruskom (to je jako bitno, znaci bez ć,đ,dž i što je najvažnije j slova). Pošto formular ima male kvadratiće za svako upisano slovo ili broj, pazite da slova uglavite u njih i da ne štrče previše, pošto vam zato mogu vratiti formular, pa morate opet popuniti. Kad sve završite daju vam neku potvrdu da je vaša registracija poslata tamo nekoj imigracionoj službi, ili tako nekom organu.

Na granici mogu i ne moraju da vam traže ovaj papir. Meni još ni jednom nisu tražili, ali sam na internetu čitao dosta iskustava ljudi koji su zbog nemanja tog papira platili neke kazne.

U slučaju da nemate ovaj papir a traže ga, NI SLUČAJNO NE NUDITE MITO GRANIČARIMA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li neko ima svežije informacije o temi prijave? Ili možda neko može da potvrdi da je i danas ovako kako je u poslednjem postu?

Hvala napred na svakoj informaciji!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam bio nekoliko puta u poslednjih godinu dana. Ostojao po mesec dana, pošto toliko može bez vize. Nikad se do sada nisam nigde prijavljivao i nisam imao problema. Nisam noćio u hotelima i sl. pa da su me možda oni prijavili bez mog znanja, već kod tašte u stanu.

Procedura je sledeća. Na ulasku u zemlju treba da popunite beli kartončić, migracionu kartu ili kako se već zove. Daće vam na granici, ako vam ne daju ranije u sredstvu prevoza kojim dolazite. To ispopunjavate, slično kako je opisano u prethodnom postu (mada mislim da može i na engleskom, latinicom da se popunjava). Tu će isto da vam lupe pečat, kao i u pasošu. To čuvate u pasošu i nosite sa sobom dok ste u Rusiji. Po izlasku iz zemlje to morate da imate u pasošu. Lupaju pečate. Vama pasoš, njima papir i dosvidanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam dobio pre neki dan migracionu karta na aerodromu, oni popunjavaju. Nista nisam ja pisao. Posle niko nije ni gledao kartu kada sam izlazio. Doduse, nisam ostajao duze od 7 radnih dana, a i bio sam u hotelu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Procedura je kako je Bane opisao.. Meni su u vozu iz Helsinkija za St. Petersburg dali taj beli papir koji je trebalo popunuti, zatim ga čuvati u pasošu za sve vreme boravka u Rusiji i to je sve.

Prvi graničar nije bio siguran da li državljanima Srbije treba viza, pa je konsultovao nadređenog kolegu koji je prišao i pitao nas neka osnovna pitanja, koliko ćemo dana boraviti, gde ćemo biti smešteni, kao i svrhu boravka.. Kada smo mu rekli da imamo ištampane rezervacije dva hotela, zatražio je da ih pokažemo.. (pokazati rezervaciju nije obaveza, već samo jedan od načina da ih uveriš da putuješ kao turista) To je bila čitava procedura.. Voz se sve vreme kreće ka Peterburgu, tako da se ne gubi vreme na granici.. U povratku na Vnukovu nam nisu tražili prijave boravka, iako smo ih imali.. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0