Followers 0

Dalmacija: Priča o moru i granicama

10 posts in this topic

Јако лепо написано :)  Сећам се моје последње посете Далмацији, било је такво невреме да су и најстарији мештани тврдили да га се не сећају :) Некако као да је Далмација знала шта мислим о њој па хтела да ми врати истом мером :) Нисам љубитељ Далмације, благо речено, али после овог текста сам пожелио да је поново посетим и боље упознам... мораћу некако с тим да се изборим :) 

Није патетично, стихови су маестрално уклопљени :)

Део о предрасудама је доста тачан, својим очима сам гледао двојицу људи који су пропутовали пола света како умиру од смеха јер се човек на једној босанској телевизији презива "Међед" :D

Добронамеран савет, немојте некоме из Неума да кажете да је Босанац, немојте никоме кад кренете јужно од Сарајева :)

Иначе, кажу да највећи број гостију који иду у Неум (који зна да буде мало јефтинији због тога што Босна као и Бугарска још има валуту са вредношћу старе немачке марке, није их толико погодила она  транзиција "што би једна марка сад је један евро") припада оном делу становништва БиХ који тренутно пости Рамазан, и да тренутно неумски угоститељи луде јер им на летовање долазе гости који су усред поста :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Relja, hvala na lijepim riječima :)

Bio sam i u Neumu, mislim da je to nešto kao bh. Sutomore, nije baš na najpopularnijem glasu kao ljetovalište :)

Sad je tek posebno zanimljivo jer je Lagumdžija, ministar spoljnih poslova, dao saglasost da turski brodovi uplove u neumsku luku. Što je jedan drugi političar rekao, to je kao da na Jahorini usred skijaške sezone imate vježbe tenkova :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи, вест је као са њуз.нета :D

Turskim ratnim brodovima zabranjen ulazak u Neum
FENA - 08.07.2014 18:42
SARAJEVO - Savjet ministara BiH nije dao saglasnost za održavanje otvorene morske vježbe akademije mornarice Oružanih snaga Republike Turske, koju je tražilo Ministarstvo sigurnosti BiH, a koja je trebala biti održana od 14. do 19. jula u Neumu, o čemu će Ministarstvo sigurnosti obavijestiti Predsjedništvo BiH.
Iz Savjeta ministara BiH podsjećaju da je za ulazak brodova u neumski zaljev negativan stav dala lokalna zajednice koja smatra da bi se prisutnost ratnih brodova negativno odrazila na turističku sezonu i eko-sistem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мада, никад не знаш шта би овим данашњим туристима било занимљиво... замисли тако сунчаш се на плажи и гледаш како се ратни бродови играју... мени је као малом увек било занимљиво кад видим трајект, замисли бродове академије морнарице оружаних снага Турске... мада је питање шта би могли да вежбају у босанском мору, заглављивање између острва, насукавање на спруд... :D

Сунцобран 5км, лежаљка 5км, добар поглед на ратне бродове 10км... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad vec pricamo o ovom malom bosanskom izlazu na more, misljenja sam da bi svaka drzava na svetu trebala imati izlaz na more. Zasto? Zato sto je more opste dobro, otvoreno more je medjunarodno. Ako nema kopneni koridor, svakom dati po neko malo ostrvo, cisto da ima bar par km. Pogledajte Etiopija 100 miliona stanovnika nema more, Bolivija isto nema a Cile pored nje ima tako razvucenu obalu, itd. itd. Naravno ovo je cista utopija.

Edited by kambodza

Share this post


Link to post
Share on other sites

И Етиопија и Боливија су имале излаз на море док нису изгубиле поједине ратове. Мислим да Боливија још увек школује поморске официре или такво нешто :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bolivija isto nema a Cile pored nje ima tako razvucenu obalu, itd. itd. Naravno ovo je cista utopija.

...a evo malo i realnosti :( :

https://en.wikipedia.org/wiki/War_of_the_Pacific

The War of the Pacific (Spanish: Guerra del Pacífico) (1879–1883) was fought in western South America, between Chile and allied Bolivia and Peru. [...]The foundations of the conflict were laid in a dispute between Chile and Bolivia over part of the Atacama Desert and in the Peruvian attempt to monopolize the nitrate commerce.

[...]Afterwards, Chile's land campaign bested the poorly equipped Bolivian and Peruvian armies. Bolivia was defeated and withdrew in the Battle of Tacna on May 26, 1880. The Peruvian army was defeated after the Battle of Arica on June 7. The land campaign climaxed in 1881, with the Chilean occupation of Lima. [...] After Peru's defeat in the Battle of Huamachuco, Chile and Peru signed the Treaty of Ancón on October 20, 1883. Bolivia signed a truce with Chile in 1884.

Chile acquired the Peruvian territory of Tarapacá, the disputed Bolivian department of Litoral (cutting Bolivia off from the sea), as well as temporary control over the Peruvian provinces of Tacna and Arica. [...] Later political problems among these neighbours have often referred back to this conflict.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0