Followers 0

Kijev sada

15 posts in this topic

Cao drugari!

Planiram nekako da dodjem u Putnicku Kucu a kako nemam previse vremena trazim neke jeftine letove. Nazalost sada sve karte kostaju oko 200-300 evra u jednom pravcu :(

Nasao sam relativno jeftin let preko Kijeva. Iz Budimpeste do Kijeva je 30 evra, a odatle do Kutaisija je 90, znaci to je najjeftinija varijanta, a ja sam oduvek zeleo malo da posetim Kijev tako da bi mi to sasvim odgovarao. Razmisljam da ostanem tamo dan-dva.

Kako je sada na istoku zemlje ratno stanje, da li mislite da je ovo losa ideja? Ja nekako kontam da su borbe na vise stotina kilometara i da je u Kijevu verovatno bezbedno barem koliko i u Beogradu tokom 90-ih, tj. ne treba da se brinem. Ali moguce je da nemam pojma, tako da ako neko zna vise onda molim da me cim pre obavesti. 

Ostao bih samo dan-dva, pogledao neke turisticke atrakcije pa bi posle isao dalje u Gruziju.

Cao drugari!

Planiram nekako da dodjem u Putnicku Kucu a kako nemam previse vremena trazim neke jeftine letove. Nazalost sada sve karte kostaju oko 200-300 evra u jednom pravcu :(

Nasao sam relativno jeftin let preko Kijeva. Iz Budimpeste do Kijeva je 30 evra, a odatle do Kutaisija je 90, znaci to je najjeftinija varijanta, a ja sam oduvek zeleo malo da posetim Kijev tako da bi mi to sasvim odgovarao. Razmisljam da ostanem tamo dan-dva.

Kako je sada na istoku zemlje ratno stanje, da li mislite da je ovo losa ideja? Ja nekako kontam da su borbe na vise stotina kilometara i da je u Kijevu verovatno bezbedno barem koliko i u Beogradu tokom 90-ih, tj. ne treba da se brinem. Ali moguce je da nemam pojma, tako da ako neko zna vise onda molim da me cim pre obavesti. 

Ostao bih samo dan-dva, pogledao neke turisticke atrakcije pa bi posle isao dalje u Gruziju.

БЕЗБЕДНОСТ

Поводом актуелних збивања у Украjини, не саветује се путовање у Украјину, посебно у Кијев и друге веће градове.

Нашим грађанима који привремено бораве и раде у овој земљи, препоручује се да избегавају јавне скупове и демонстрације, као и да буду у контакту са Амбасадом Републике Србије у Кијеву.

Амбасада Републике Србије у Кијеву пажљиво прати ситуацију и релевантна обавештења и савети могу се добити на бројеве телефона:

+ 38044 / 425-60-60

+ 38044 / 425-60-15

Е-мејл адреса: konzrs@ukr.net

Samo napred, chabo. Baš nam je pre dva dana stigao neki momak iz Kijeva, sve je ok, sukobi su daleko.

Odlicno, hvala! Onda jos malo da isplaniram put pa kupujem kartu! :dance:

Edited by chaba

Pita ovaj Kijevljanin treba li ti prenoćište? Ako treba, može da vidi ko mu od drugara nije zbrisao na odmor pa da te udomi :)

Ja planiram put do Kijeva do kraja godine.. Trenutno je poptuno bezbedno u Kijevu, tj. u svim delovima zemlje koji nisu zahvaceni ratnim sukobom.. Preporuka nase ambasade je iz vremena protesta i sukoba u samom Kijevu, kad jos istok zemlje nije goreo, pa otud stoji "posebno u Kijev".. Naravno situaciju treba redovno pratiti, jer stvari mogu da se izmene u narednom periodu..

Veoma jeftin smestaj moze da se nadje kako u hostelima, tako i u privatnom smestaju, iznajmljivanje sasvim pristojnih stanova za oko 50 dolara po danu.. Najjeftinija varijanta kako stici do Kijeva je voz Beograd-Budimpesta, a onda Vizz airom, moze cak i ispod 30 eura da se nadje let u jednom smeru, ako se rezervise dovoljno ranije..  

Nazad cu se vracati vozovima (onako razdeljeno Kijev-Cop-Zahoni-Budimpesta, kako ste opisali na drugim temama i hvala vam na tome :spot: ) iz dva razloga.. Prvi nosicu vise stvari nazad koje nece moci da stanu u jedan ranac, koji se unosi besplatno u avion.. Drugi, ne zanima me da stignem nazad u Bg u tacno odredjeno vreme, pa mi je manje vazno hoce li bas tog dana biti slobodnog mesta u vozu i dokle.. Mozda ostanem i u Lavovu dan ili dva.. U svakom slucaju jedva cekam taj put!  :eat:  ;D

Bio u Kijevu krajem marta, prosao bez ikakvih problema  :)  U gradu je sve normalno, i ima turista, jedino mesto gde se moze primetiti da nesto nije kako treba je sam Majdan (trg u centru gde su bili protesti, govorim za kraj marta, sto je bilo neko medjuvreme izmedju krvavih demonstracija i pocetka rata na istoku), koji je i dalje pod barikadama i na kojem stoji stotinjak satora sa ljudima koji su se borili sa policijom. Ljudi su i dalje u stanju pripravnosti i tamo je potpuno normalna situacija da vidis ljude kako setaju u vojnickim uniformama sa palicama, stitovima, sekirama itd. Sve barikade su otvorene, ljudi nesmetano prolaze, ima i dosta turista koji slikaju to sve, mi smo bili u hostelu bas tu na trgu i terasa nam je gledala na trg i svaki dan smo se motali tuda i nismo imali nikakvih problema. Hostel smo placali 4 evra po osobi, pristojan smestaj. Isli smo vozom od NS do Moskve i isli smo na tu varijantu koju si rekao (Budimpesta - Zahonji - Cop - Kijev), nismo nista rezervisali, bilo je mesta u vozovima. U odlasku prema tamo smo imali dosta vremena kada smo stigli u 

Zahonj pa smo resili da idemo peske do Copa, jer je karta 4 evra za voznju vozom koja traje 15 minuta. Nisu nas pustili da peske predjemo granicu pa smo stopirali na samoj granici i povezao nas je neki Letonac sa kombijem. Madjari su nas pustili da izadjemo bez problema ali su nas zato Ukrajinci pretresali i ispitivali pola sata jer im je bilo cudno da idemo turisticki, mislili su da smo cetnici i da idemo na Krim  :ll:

Znas li mozda da li i danas Majdan izgleda kao u martu kad si ti bio, sa barikadama i ostalo? U kom si hostelu odseo? Mada vidim da su svi po cenama veoma povoljni.. Mislim da si deo ovoga pricao na nekoj drugoj temi, zvuci poznato ovaj deo sa Letoncem i prelaskom granice.. ;D Sve vezano za Ukrajinu sam ranije iscitao.. :)  

Malo me brine putovanje avionom posle rusenja ovog malezijskog.. Ne bi mi bas bilo svejedno da udjem u avion za Kijev, iako znam da taj let ne zahvata istok zemlje.. ali ko zna, niko nije ocekivao ni da ce ovaj putnicki avion biti srusen.. Verovatno ce poostriti i proceduru na granici.. Treba pratiti situaciju iz dana u dan.. Ne bih zeleo vozovima da idem, jer bih da stignem odmoran, u povratku mi je manje vazno i kad cu se vratiti za Bg i koliko ce put nazad trajati.. 

Edited by HOBAK

Na zvaničnom sajtu Ministarstva vanjskih poslova BIH se savjetuje da se ne ide u Gruziju zbog loših sanitarnih uslova, česte pojave hepatitisa B i C i različitih vrsta bjesnila. I kažu da morate uzeti neke 4 vakcine.

Ako bih tom logikom, nigdje ne bih otišao.

Znas li mozda da li i danas Majdan izgleda kao u martu kad si ti bio, sa barikadama i ostalo? U kom si hostelu odseo? Mada vidim da su svi po cenama veoma povoljni.. Mislim da si deo ovoga pricao na nekoj drugoj temi, zvuci poznato ovaj deo sa Letoncem i prelaskom granice.. ;D Sve vezano za Ukrajinu sam ranije iscitao.. :)  

Malo me brine putovanje avionom posle rusenja ovog malezijskog.. Ne bi mi bas bilo svejedno da udjem u avion za Kijev, iako znam da taj let ne zahvata istok zemlje.. ali ko zna, niko nije ocekivao ni da ce ovaj putnicki avion biti srusen.. Verovatno ce poostriti i proceduru na granici.. Treba pratiti situaciju iz dana u dan.. Ne bih zeleo vozovima da idem, jer bih da stignem odmoran, u povratku mi je manje vazno i kad cu se vratiti za Bg i koliko ce put nazad trajati.. 

Mislim da i dalje izgleda isto kao i martu jer sam skoro procitao da se novi gradonacelnik Kijeva gospodin Vitalij Klicko zali kako grad ima velikih problema zbog demonstranata (kojima je on bio jedan od vodja) koji i dalje ne zele da se povuku sa trga, a inace tu zonu pod barikadama i okolinu policija izbegava...

U ovom hostelu smo bili: http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/City-Center-Hostel/Kiev/41986?dateFrom=2014-07-22&dateTo=2014-07-25&sc_sau=avdc&sc_pos=5

ps: da, to sam ja, mi smo imali tu scenu sa Letoncem, a u jednom prilikom cu negde ispricati kako smo u jednoj od dugih nocnih voznji plackartnijem popili flasu domace jabuke i ne znam koliko Ljvovskog piva koje u vozu mozes da kupis za povoljne pare, zavisi kako se pogodis sa "provodnjikom" mi smo za 10 evra dobijali 12 velikih piva u limenci. Zamisli scenu, sedis u vozu sa ljudima koje prvi put vidis u zivotu, pijes i slusas njihove zivotne price i misljenja o nekim stvarima, pa se zezas sa mladim Ukrajinkama i Ruskinjama, pa dodje zena i dere se na coveka koji je svu njihovu hranu doneo nama da jedemo jer smo mu dali nasu rakiju da proba. Usli smo u voz oko 17h kao turisti ne poznajuci nikoga a sutradan oko 5h nas budi "provodnjica" da izadjemo jer zna koja je nasa stanica pri tome nas velikodusno grli i pozdravlja kao i deo ljudi iz vagona i tacno mi bilo zao izaci napolje. A u avion udjes, izadjes i gotovo. U slucaju Ukrajine ovih dana, drugi deo je diskutabilan.

Edited by moreno

Zamisli scenu, sedis u vozu sa ljudima koje prvi put vidis u zivotu, pijes i slusas njihove zivotne price i misljenja o nekim stvarima, pa se zezas sa mladim Ukrajinkama i Ruskinjama, pa dodje zena i dere se na coveka koji je svu njihovu hranu doneo nama da jedemo jer smo mu dali nasu rakiju da proba.

Da, da, zvuci kao prava avantura  ;D

Lepo je druziti se svakako, ali voleo bih da stignem odmoran tamo (doduse i u jednom komadu..) Jedan od glavnih razloga odlaska u Ukrajinu jeste poseta Cernobilu, a i cernobilskom muzeju u Kijevu.. Necu duziti o tome jer nije u okviru ove teme, mozda ste i pisali negde o tome.. Svakako bih voleo da podelis iskustva ako si kojim slucajem i tamo isao.. No sada je sve nekako na stand by-u s obzirom na politicku situaciju, tj. lomim se da li da idem u skorije vreme ili mozda sacekam neko bolje..

Fino je sto je ovaj hostel u samom centru.. Vidim da su clanovi Hosteling International, pa bih kao clan ferijalnog saveza Srbije verovatno imao neki popust na smestaj, mada je on i onako smesno jeftin..   

Da, da, zvuci kao prava avantura  ;D

Lepo je druziti se svakako, ali voleo bih da stignem odmoran tamo (doduse i u jednom komadu..) Jedan od glavnih razloga odlaska u Ukrajinu jeste poseta Cernobilu, a i cernobilskom muzeju u Kijevu.. Necu duziti o tome jer nije u okviru ove teme, mozda ste i pisali negde o tome.. Svakako bih voleo da podelis iskustva ako si kojim slucajem i tamo isao.. No sada je sve nekako na stand by-u s obzirom na politicku situaciju, tj. lomim se da li da idem u skorije vreme ili mozda sacekam neko bolje..

Fino je sto je ovaj hostel u samom centru.. Vidim da su clanovi Hosteling International, pa bih kao clan ferijalnog saveza Srbije verovatno imao neki popust na smestaj, mada je on i onako smesno jeftin..   

Nisam bio u Cernobilu, u Kijevu smo bili onako usput, jer smo isli vozom od Novog Sada do Moskve i nismo imali vremena da sve obidjemo pa nismo mnogo odstupali od trase NS - Budimpesta - Kijev - Moskva. Mozes se i naspavati u vozu, uslovno receno, jer ti imas svoj lezaj i dobijes cistu posteljinu, jednostavno ako zelis da odmoris legnes i spavas, pravis se da si neki turista (sto i jesi) koji ne zna ruski (sto je moguce) i samo klimas glavom kad te nesto pitaju i ne upustas se u razgovor nego odmoris  gent

To mi je prva varijanta o kojoj sam razmisljao, vozom do tamo i nazad.. dok nisam na sajtu wizz aira pronasao karte u jednom smeru za ravno 24 eura..  :shockkk: Onda to ispadne cak i nesto jeftinije nego vozovima od Budimpeste do Kijeva i da ne govorim koliko brze.. a povratak bih ostavio za voz iskustvo.. Hehe, malo mi teze ide to spavanje po vozovima i ostalim prevoznim sredstvima.. Budem sav nekako napet (u pozitivnom smislu) kad obilazim neku novu destinaciju, valjda proradi adrenalin, pa uprkos svom umoru, nikako da me savlada san.. U svakom slucaju planiram da u povratku idem tim plackartnim.. Videcemo sta ce sve od toga biti.. Hvala ti na objasnjenjima i odgovorima.. B)   

To mi je prva varijanta o kojoj sam razmisljao, vozom do tamo i nazad.. dok nisam na sajtu wizz aira pronasao karte u jednom smeru za ravno 24 eura..  :shockkk: Onda to ispadne cak i nesto jeftinije nego vozovima od Budimpeste do Kijeva i da ne govorim koliko brze.. a povratak bih ostavio za voz iskustvo.. Hehe, malo mi teze ide to spavanje po vozovima i ostalim prevoznim sredstvima.. Budem sav nekako napet (u pozitivnom smislu) kad obilazim neku novu destinaciju, valjda proradi adrenalin, pa uprkos svom umoru, nikako da me savlada san.. U svakom slucaju planiram da u povratku idem tim plackartnim.. Videcemo sta ce sve od toga biti.. Hvala ti na objasnjenjima i odgovorima.. B)   

Nema na cemu  :angel:

Srecno ti bilo i cuvaj se wizzovih skrivenih troskova  :psuje: 

Pocasti nas nekim lepim putopisom i slikama kad se vratis  clap.gif' alt=':clap:'>

Upravo se vratila iz Ukrajne, Lavov, extra bezbedno, puno turista, cak sam upoznala neke ljude iz Kijeva i tamo je sve ok, tako da samo napred...