Jump to content

Featured Replies

Posted

Pokrećem novu temu posvećenu ovom malom narodu.

Čitam, lome im pekare po Srbiji i javnost se zgražava, kao huligani ne znaju da razlikuju Gorance i Albance. Pa majku mu, šta? Bilo bi manje strašno da su te pekare albanske?

No bez obzira na to, voleo bih da više znamo o goranskoj kulturi. Otkuda ona, kako se razlikuje u odnosu na druge južnoslovenske islamske kulture, kako se sami Goranci osećaju povodom svoje kulture i identiteta, itd.

Злонамерног ли тумачења, само људи примећују да неко хоће да напада албанске објекте а не зна ни који су, сигурно порука није да је албанске дозвољено нападати.

Има доста сајтова о Горанцима и на српском, сама Гора је једна од општина које бих волеео да посетим, кажу да су села увелико пуста. Знам да постоје неке институције Републике Србије у Гори, школа, општина, знам да је Република Србија основала посебну општину Гора, са седиштем у Драгашу чини ми се, али су је албанске власти сад укинуле и ујединиле с Опојем (?). Горанци нису једини словенски муслимани на Косову, било их је више, највише у Призренском крају, мада се полако асимилују у Албанце... 

• 8 months later...