Posted November 1, 2014 Zanima me da li je neko od vas ikad bio tamo, i kakvi su utisci ? Kakvi su ljudi, hrana, smestaj , cene , ma bilo sta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 2, 2014 Lerdi je do jaja, Mikri Maus baja,mislim da ima vec nekoliko tema o Francuskoj Polineziji.I ja bih voleo da me put navede tamo: da se vozim kanuom, pijem pivce i kuliram na plazi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 2, 2014 idem ove zime na francusku polineziju, brodom...bicu 2 meseca...pa pisem kako je bilo..al bas bi voleo i da se neko javi ko je vec bio, da da neke tipove...da znam gde da koristim day off hehhehe Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2014 Ej vauu pa to je super ! Jel to turisticki na brodu ili preko agencije kako je to organizovano ako smem da pitam? ;-)Ja trazih ovde po forumu ima azija pacifik ali nista ne nadjoh o polineziji :-/Ia orana je na tahićanskom dobro jutro Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2014 Ej vauu pa to je super ! Jel to turisticki na brodu ili preko agencije kako je to organizovano ako smem da pitam?;-)Ja trazih ovde po forumu ima azija pacifik ali nista ne nadjoh o polineziji :-/Ia orana je na tahićanskom dobro jutro raadim heheal ok, ja stignem sve i da vidim..takav mi poso Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2014 Aa bam-bam nemoj da si misteriozan toliko Daj jos neki detalj xD Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2014 Aa bam-bam nemoj da si misteriozan toliko Daj jos neki detalj xDpa kad budem otisao i video, napisacu kako je..sta ima sad da pricam, kad jos nisam bio hehhe Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2014 Hahaha vazi, srecan put zelim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 2, 2015 eo i ja da se javim, konacno se iskrcah s broda i vratih kucici huh....a posto sam obecao, aj da napisem par reci za pacificka ostrva koja sam obisao1. Vanuatu, glavni grad Port Vila, fantasticno mesto, nema bas neke plaze, ali jako prijatno, ljudi srecni nasmejani, svi te pozdravljaju na ulici sa osmehom, ma ljubav...nije ni cudo sto je to po nekoj statistici zemlja sa najsrecnijim ljudima na svetu..bar je bilo tako do cunamija...ja sam bio jedno 20 dana pre nego sto ih je potpuno razjebao...jako je bilo tesko gledati na tvu te ulice, pijacu gde sam kupovao mango, sve unisteno, drvece iscupano...nadam se da ce se oporaviti sto pre od te strahote koje ih je zadesila...2. Fidzi, bio sam u Suvi, i Lautoki...nisam bas nesto odusevljen, preplavljeno je indijcima, ma bukvalno se osecas kao da si u indiji....a znate vec kakvi su oni trgovci i navaljivaci....ni priroda nije nista spec.3. Tonga, gl. grad Nukualofa...prelepo mesto, malo setno, posto stvarno imas osecaj da si na kraju sveta...sva ostala ostrva imaju nekog svog velikog "pokrovitelja", ili su jos uvek u vlasnistvu kolonizatorskih zemalja, ali ovde je bas sve samostalno...kralj koji i dalje ima prilicno apsolutnu vlast, nema puno doseljenika, prilicno siromasno..ali meni se mnogo svidelo, ima specifican sarm, bez mnogo kulturnih upliva sa strane..4. Francuska Polinezija- tu sam obisao dosta ostrva, glavno Tahiti sa gl. gradom Papete-om, Murea, Huahine, Bora-Bora, Rajatea, i ogromne atole Rangiroa i Fakarava, koji su velicine ostrva...Jednom recju, za 7 dana odmora je prelepo, sve preko vec postaje dosadno....lepo je sve to, skupo u krv, plaze su uglavnom po atolima, koji se nalaze kao krugovi oko ostrva, a do njih treba stici brodicem...cijena -sitnica, oko 60-70-80eu u jednom pravcu, u zavisnosti od daljine atola...ali nema tu vise od pola sata-45min. voznje...bilo je tu svasta, i ronjenja sa ajkulama, razama, morski svet je fantastican, ali sa samim plazama na ostrvima nisam oduseljen...bora bora je prilicno izvikano mesto, nista spec.. meni je mnogo lepse bilo murea. a pogotovu huahine....zeleno zeleno ostrvo, gde je jedino atol povezan sa kopnom, i moze do njega da se stigne i kopnenim putem...tu sam iznajmio skuter, vozao se po celom ostrvu, i naravno, do atola...uglavnom su sva ostrva na isti fazon- velika zelena planina u sredini, a put okolo uz obalu, i tu su svi rezorti i zezanja...u unutrasnjost ostrva, tj. na tu planinu, se tesko stize...jedino je huahine drugaciji...papete je sladak gradic francuskog smeka, pijaca uvece na kojoj se klopa, ko na tajlandu...ali sve strasno skupo...nazalost, nisam imao prilike da na tahitiju odem dalje od tog glavnog gradica, iako sam bio u papeteu pa sve u svemu jedno 4-5 dana...Rangiroa i Fakarava su atoli kruznog oblika, unutrasnji obod predstavljaju one divne plaze sa slika, a spolja je naravno, otvoreno more, prilicno nepristupacno, zbog ostrog stenja i jakog vetra...ali ova unutrasnja strana je pitomina nikad veca....po sredini atola ide put, a sa obe strane imanja i privatne kuce...inace, sirina atola je negde oko 300-400 m, a dve obale se bas puno razlikuju...duzina, tj. taj krug, moze biti i po 50km...naravno, sve je flat, najvisa tacka na atolima ne verujem da ima vise od 2m iznad nivoa mora...rangiroa je bila ok, ali fakarava je stvarno fakarava ....svima na brodu nam je ostala uzrecica kad je nesto stvarno do jaja, onda je to - fakarava ...prelepe plaze, prelepo more, ajkule koje plivaju pored tebe u plicaku, sunce koje przi, vozi se bajsevima, kola skoro da i nema...mali restorancici na obali mora, sa terasama koje su na stubovima iznad vode, odakle rucas i hranis dole ajkule i ostale ribice...a ako se previse ugrejes, samo uskocis u vodu odozgo....smireno mesto, sve laganini...i naravno, ponovo francuski smek.....bio sam 3 puta na fakaravi, ali tamo bi jedino mogao i jos koji put ...5. Uskrsnja ostrva...hm, 10 dana jahanja na talasima do tamo...udaljeno od svega u picku materinu...jedva smo i bacili sidro i pustili brodice za transport putnika i posade, jer je stalno izuzetno nemirno more oko ostrva...jako tuzno ostrvo....metafora stanja koje se moze desiti i nama ostalim stanovnicima Zemlje, ako nastavimo da je ovako unistavamo...to je jedan narod i kultura, koji je zbog tastine unistio svoju prirodu, i ostao da zivi na golom ostrvu bez igde icega...prica je sledeca- porodice koje su konstantno ratovale medjusobno, pocele su u jednom trenutku da prave toteme kao znak svoje snage i velicine, kako bi zaplasili suparnicku porodicu...isklesavali su te ogromne figure iz jednog jedinog rudnika tog specijalnog supljikavog kamena, i onda ih transportovali uz pomoc stabala drveca....tako su vrlo brzo posekli sve drvece na ostrvu, a posto je ostrvo toliko udaljeno od bilo cega, nije bilo semena ni nicega da to moze da se obnovi...ubrzo je i zemlja erodirala, pa je ostao samo vrlo tanak povrsinski sloj zemlje, a ispod vulkansko stenje, gde nesto sto ima iole veci koren ne moze da opstane...tako da je 90 % ostrava potpuno golo, ili prekriveno samo travom, cak ni zbunja nema...jedan deo ostrva , gde je btw. i jedina plaza, je malo ozelenjen, tako sto su dovlacili zemlju iz inostranstva, a drvece cak iz australije,i evrope..ima prilicno eukaliptusa...to se desava u poslednjih 40 god, ti pokusaji ozelenjavanja....naravno, kupio sam jednu Glavu, i obisao celo ostrvo, i osetio jednu jako negativnu energiju, tako da sam sa jednom velikom setom napustio to tuzno mesto6. Pitkern ostrvo- ostrvo velicine centralnog dela vracara u beogradu,sam 56 stanovnika, potomaka pobunjenika sa broda baunti..tamo stvarno niko nije bio ....udaljeno je od svega, pa cak i od Uskrsnjih ostrva, u 3 picke materine ...drzava velika britanija im placa da ostanu tamo, brod za snabdevanje dolazi 2 put godisnje i to je to....jako su bili srecni kad smo im dosli u posetu, mozete zamisliti.....inace, more je tako nemirno, da samo nekoliko puta godisnje camci mogu da pristanu uz obalu....zbog toga se cak ne bave ni ribarenjem...inace, najvise me je podsetilo na Shire iz hobita, slicne male kucice, travica, sve nekako slatko...ali kako oni uspevaju tamo da zive, stvarno mi nije jasno...Sve u svemu, lepo je sve to, ali tih para da se ode tamo i plati sve to, ne vredi svakako...jedino ukoliko da zelis da pobegnes od svega, svake informacije, i kontakta, i bacis se na pisanje knjiga ...Meni je vec posle 10 dana postalo dosadno...a brod se vrteo tamo 2 i po meseca Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 2, 2015 Oćemo verziju za naslovnu! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 2, 2015 Oćemo verziju za naslovnu! ma ne volim da se kurcim po tim naslovnicama...mogu da izdam nesto samo apokrifno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 2, 2015 bam.bame ti se vrtis po citavom svijetu . sta bi mi predlozio za januar , ludo , rizicno , sa malo ili nimalo turista . Anadir mi je stalno na spisku . njegovim minus 50 bi prezivjeo ali dve povratne su preko 5k evra a tek izleti tamo , par dana i par hiljada . svaka ideja dobrodosla Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2015 Slažem se, pogotovo za Suvu na Fidžiju.Nema plaže, nema prelepih žena koje se šetaju sokakom, nema gde čovek da popije pivo, nema ništa... S druge strane, ona druga luka na Fidžiju je dobra! Port Denaru, to je Fidži, zar ne?Malo su mi se izmešala sva ta ostrva u glavi...Meni se od svih tih mesta najviše dopada Papiete, valjda zbog toga što smo imali noćenje tamo.Ima gde pojest' i popit'. A i tahićanke su prelepe žene, a i bogme sumnjivog morala (ne znam, ne znam, tako sam samo čuo) Nije Pol Gogen bio budala kada je oterao sve dođavola i otišao u luku Le Harve, gde je poslednjih 90 franaka potrošio na kartu u jednom pravcu za Tahiti, gde je slikao i delio kolibu sa gušterima i ženama. To je prava sreća, mislim.Na kraju je umro od sifilisa, ako se ne varam. Ali nema veze jer to nas i onako sve čeka na kraju.Haha, koji su absurdni naši životi.Ovaj, da... Gogenov muzej se trenutno renovira, u slučaju da nekog interesuje. Mada realno, nikoga to ne interesuje posebno.Njegova koliba je uništena nažalost ali može još uvek da se poseti selo gde je živeo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2015 Slažem se, pogotovo za Suvu na Fidžiju.Nema plaže, nema prelepih žena koje se šetaju sokakom, nema gde čovek da popije pivo, nema ništa... S druge strane, ona druga luka na Fidžiju je dobra! Port Denaru, to je Fidži, zar ne?Malo su mi se izmešala sva ta ostrva u glavi...Meni se od svih tih mesta najviše dopada Papiete, valjda zbog toga što smo imali noćenje tamo.Ima gde pojest' i popit'. A i tahićanke su prelepe žene, a i bogme sumnjivog morala (ne znam, ne znam, tako sam samo čuo) Nije Pol Gogen bio budala kada je oterao sve dođavola i otišao u luku Le Harve, gde je poslednjih 90 franaka potrošio na kartu u jednom pravcu za Tahiti, gde je slikao i delio kolibu sa gušterima i ženama. To je prava sreća, mislim.Na kraju je umro od sifilisa, ako se ne varam. Ali nema veze jer to nas i onako sve čeka na kraju.Haha, koji su absurdni naši životi.Ovaj, da... Gogenov muzej se trenutno renovira, u slučaju da nekog interesuje. Mada realno, nikoga to ne interesuje posebno.Njegova koliba je uništena nažalost ali može još uvek da se poseti selo gde je živeo.ne znam za port denaru, gde je to...na drugoj strani fidzija je bila lautoka, malo je bolje od suve,tu sam isao i u neku sumu gde su vodopadi, ali nije to to, ako me razumes ...i ja sam imao overnight u papeteu, i to 3 puta....meni je ona vecernja pijaca sa klopom ostavila najbolji utisak...i naravno, posto je to glavni grad, ima i najlepsih zena....imao sam srece da budem na brodu koji je imao overnight-ove bukvalno na svakom ostrvu, ali uglavnom je uvece mrtvo, po koji bar radi i nema nista drugo...svi su zauzeti krevetskim aktivnostima hehe...jednostavno, tamo se zivi danju..jesi bio na fakaravi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2015 (edited) Nisam buraz, pravo da ti kažem nisam ni čuo ranije za to mesto. Ali sada sam pogledao na netu i stvarno deluje moćno. U pravu si za tu pijacu, tamo je stvarnno najveća zajebavancija. Pojedeš, popiješ, pa pravac u one tahićanske kafane preko puta. Edited August 5, 2015 by Behemot Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 26, 2015 Svaka čast za ovu ekspediciju...i ja bi!ali pogled na cijene avio karata me ostavlja u šoku!!?? Kako ste uopće do tamo došli, može neki savjet kako ubost jeftinije karte? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 26, 2015 (edited) Zaposlis se na kruzeru, malo te 'ukenja' da dobijes brod koji obilazi te destinacije i to je to Edited November 26, 2015 by ThirstyTraveler Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 26, 2015 Svaka čast za ovu ekspediciju...i ja bi!ali pogled na cijene avio karata me ostavlja u šoku!!?? Kako ste uopće do tamo došli, može neki savjet kako ubost jeftinije karte? pa jedinaSvaka čast za ovu ekspediciju...i ja bi!ali pogled na cijene avio karata me ostavlja u šoku!!?? Kako ste uopće do tamo došli, može neki savjet kako ubost jeftinije karte? pa jedna jeftinija opcija je da se ceka neka error fare za novi zeland ili australiju, i onda odatle vata avion, pa moze da ispadne jeftinije jedno 500 evrica..drugu opciju je naveo thirstytraveler heheh... mada, tesko da te ukenja tako nesto, vise je u pitanju dugotrajno cekanje da se stigne na red,i otvori slobodna pozicija, posto je na tih par brodova koji krstare po polineziji,radno mesto stalno popunjeno, pa postoji lista cekanja i da, treca opcija je da uplatis aranzman na jednom od tih kruzeva...i nije toliko skupo, moze da se nadje za 3000$ 7-10 dana, jedino sto ponovo treba stici avionom minimum do australije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 26, 2015 ma šta vam je nema šanse da radim na kruzeru,želim ODMOR - uživat u Pacifiku a ne služiti razmažene engleze i Kineze...To je bezveze!Pacifički otoci će me ipak pričekat,nemam te pare i sumnjam da ću ih uspjet vidit ako se bogato ne udam....što mi nikad naravno nije bio cilj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 8, 2019 (edited) Idem na kruz, Nova Kaledonija i Vanuatu. Dobrodosli su saveti sta videti na ovim lokacijama: Noumea, Mystery Island, Port Vila, Lifou, Isle Of Pines? @bam-bam @Behemot Inace, uopste nije skupo ko je vec u Australiji ili na Novom Zelandu. Moze se naci i za malo ispod 100 AUD po danu po osobi ako se uzima soba za dve osobe. Na rasprodajama ide i cak do 70 dolara po danu po osobi. Edited February 8, 2019 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 8, 2019 Au noske, ja sam mislio da imas malo vise avanturistickog duha a ti na kruz k'o najgori penzioner Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 9, 2019 U Australiji ti je kruz ili odmor na Fidziju kao što je odlazak u Crnu Goru na more iz Srbije. Pristupačan i povoljan odmor. Ispadne ti skuplje da putujes unutar Australije nego van nje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 9, 2019 (edited) On 2/7/2019 at 9:29 PM, noskich said: Idem na kruz, Nova Kaledonija i Vanuatu. Dobrodosli su saveti sta videti na ovim lokacijama: Noumea, Mystery Island, Port Vila, Lifou, Isle Of Pines? @bam-bam @Behemot Inace, uopste nije skupo ko je vec u Australiji ili na Novom Zelandu. Moze se naci i za malo ispod 100 AUD po danu po osobi ako se uzima soba za dve osobe. Na rasprodajama ide i cak do 70 dolara po danu po osobi. mele bay na vanuatuu, underwater post office....na kaledoniji nisam bio Edited February 9, 2019 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites