Posted November 2, 201410 yr Dragi moji putnici, evo otvaram novi topic sa ciljem da se pripremim za ljetno putovanje po Crnoj gori u trajanju od mjesec dana.Do sada sam putovala po inostranstvu,tako da krajeve koji su mi blizi nisam ni istrazila.Sad imam kredit pa nemam toliko novaca za daleke krajeve, a i vrijeme je da upoznam svoje. Javljam se iz Bosne i volim planine i more. Volim kampovanje,ali moj momak ne voli sator tako da sam mislila na ovaj put ici kombinovano : nekad prespavat u satoru,a nekad u pl.domu ili hostelu samo da je jeftino. Dosli bismo u Focu i krenuli bi iz tog grada.Prvo bismo obisli Djavolu varos. Na Maglic ne zelim jer sam bila tako da bismo odmah nakon Djavole varosi isli u CG i spustali se ka moru. a moru bismo proveli izmedju 8-10 dana,ovisi koliko nam bude trebalo vremena da obidjemo sve u CG. Ne bismo se bas penjali o vrhovima planina, ali bismo posjetili neka mjesta i sela sto da ne, da tu prespavamo.Obzirom da su planinaska mjesta nocu hladnija tu bi bilo obavezno spavaje u pl.domu....Ne zanimaju nas nasmikana mjesta, samo esto staro i autohtono. Divlje i poneki zanimljiv grad sa starim gradjevinama ali to je manje bitno.Auto nemamo. Na more bismo isli negdje izmedju Budve i Bara zavisi gdje nadjemo jeftinu sobu, cula sam da ima i za 3-5 eura smjestaja, da li je to tacno? Volim putovati i to mi je odmor tako da vas lijepo molim da mi date preporuke sta vidjeti u CG ako krenemo odozgo od Foce spustajuci se ka dole.U obzir dolazi lijepa priroda,planine,rijeke....i duhovna mjesta obavezno, ako postoje neobicna i to isto... Sto se tice CG primorja obisla sa sve do Budve, sad je vrijeme doslo od Budve do Bara a ostalo cu ostaviti za neki drugi put. Unaprijed se zahvaljujem na svim preporukama i odgovorim. Fala Edited November 2, 201410 yr by ljuspica
November 2, 201410 yr E da, tako je....ja sam zamijenila onaj prirodni fenomen koji se nalazi kod Foce, e sad ne znam kako se zove, mislim da je slican Djavoljoj varosi...
November 2, 201410 yr Author 366 km, преко Таре, Златибора, Пештера и Копаоника U imenu mislim, a ne u destinaciji. Ne znam sto se toliko hvatas toga, uopste nije ni vazno...mislim da sam bila jasna sta zelim i sta hocu,pa ko hoe shvatice
November 3, 201410 yr U imenu mislim, a ne u destinaciji. Ne znam sto se toliko hvatas toga, uopste nije ni vazno...mislim da sam bila jasna sta zelim i sta hocu,pa ko hoe shvatice No reason, for fun. Bon voyage!
November 5, 201410 yr Mozda i nisam neki poznavaoc crnogorskog primorja, ali mi se cini da je bolje da idete juznije od pomenutog Budva-Bar... Ada Bojana ce verujem cak mnogo vise prijati i vasim dzepovima, a sumnjam da se moze u lepoti i samom dozivljaju uporediti sa bilo cim...
January 13, 201510 yr Ja na leto idem iz Zrenjanina do Doboja stopom, prenoćiću kod rođaka, onda sutradan spuštam se do Sarajeva, Trebinja stopom, pa u Nikšić, da obiđem sve veće gradove u CG, svee stopom, koliko će mi trebati dana da sve to obavim ? Računam do Doboja će mi trebati dan.
January 13, 201510 yr Umjesto ''vecih'' gradova, skoncentrisi se na sjever i primorije, i to na ona manja mjesta, neces pogrijesiti
January 17, 201510 yr Moja preporuka za sve koji se nađu u blizini Ulcinja.https://www.youtube.com/watch?v=_I70zkFlVsA Edited January 17, 201510 yr by uzdomir
February 14, 201510 yr Sto se tice stopiranja uz CG primorje, ljudi staju, ali dosta ljudi stopira, pa na nekim raskrsnicama zna biti i guzva. Svakako mislim da nije problem na taj nacin uhvatiti prevoz.Od lokacija - kad vec idete na juzni dio primorja, onda Valdason, Ada Bojana, ali posebno preporucujm Skadarsko jezero, sela uz njegovu juznu obalu. Selo Murici ima super plazu, a i opcije za smjestaj u bungalovima, a nalazi se naspram ostrva sa manastirima (Beska, Starcevo, Moracnik). Tako da tu mozete imati 3-u-1.Da dodjete do tamo, treba da stignete u Vripazar (kolima ill vozom iz Bara), a onda da hvatate lokalni prevoz do Murica. Tuda je stopiranje malo teze, ali vjerujem da ne bi bilo problem.Ako imate vremena i bas hocete da vidite ono sto je po meni naj od Crne Gore, onda idite na Bjelasicu, Komove i Prokletije.
February 14, 201510 yr Meni je davna želja da obiđem crnogorsko zaleđe i planine, osobito Prokletije. Nadam se da ću ove godine imati vremena da odem tamo.
March 5, 201510 yr Dragi moji putnici, evo otvaram novi topic sa ciljem da se pripremim za ljetno putovanje po Crnoj gori u trajanju od mjesec dana.Do sada sam putovala po inostranstvu,tako da krajeve koji su mi blizi nisam ni istrazila.Sad imam kredit pa nemam toliko novaca za daleke krajeve, a i vrijeme je da upoznam svoje. Javljam se iz Bosne i volim planine i more. Volim kampovanje,ali moj momak ne voli sator tako da sam mislila na ovaj put ici kombinovano : nekad prespavat u satoru,a nekad u pl.domu ili hostelu samo da je jeftino. Dosli bismo u Focu i krenuli bi iz tog grada.Prvo bismo obisli Djavolu varos. Na Maglic ne zelim jer sam bila tako da bismo odmah nakon Djavole varosi isli u CG i spustali se ka moru. a moru bismo proveli izmedju 8-10 dana,ovisi koliko nam bude trebalo vremena da obidjemo sve u CG. Ne bismo se bas penjali o vrhovima planina, ali bismo posjetili neka mjesta i sela sto da ne, da tu prespavamo.Obzirom da su planinaska mjesta nocu hladnija tu bi bilo obavezno spavaje u pl.domu....Ne zanimaju nas nasmikana mjesta, samo esto staro i autohtono. Divlje i poneki zanimljiv grad sa starim gradjevinama ali to je manje bitno.Auto nemamo. Na more bismo isli negdje izmedju Budve i Bara zavisi gdje nadjemo jeftinu sobu, cula sam da ima i za 3-5 eura smjestaja, da li je to tacno? Volim putovati i to mi je odmor tako da vas lijepo molim da mi date preporuke sta vidjeti u CG ako krenemo odozgo od Foce spustajuci se ka dole.U obzir dolazi lijepa priroda,planine,rijeke....i duhovna mjesta obavezno, ako postoje neobicna i to isto... Sto se tice CG primorja obisla sa sve do Budve, sad je vrijeme doslo od Budve do Bara a ostalo cu ostaviti za neki drugi put. Unaprijed se zahvaljujem na svim preporukama i odgovorim. Fala Ja sam par puta isao kolima za Crnu Goru i uvek idemo preko Foce i Niksica pa ti mogu dati par informacija Put od Foce do Scepan Polja je katastrofa za kola jer je dosta uzak i pun krivina ali istovremeno oduzima dah na par mesta pogledom koji se pruza. Na tom putu se nalaze rafting kampovi tako da je dosta frekventan i mislim da necete imati problema sto se tice stopiranja. Preporucujem pauzu za kafu ili klopu u nekom od rafting kampova jer uglavnom svi imaju kafice/restorane na samoj Drini i okruzeni su jako lepom prirodom. Dalje vas put vodi uzvodno i u jednom momentu dolazite do mesta gde se Tara i Piva spajaju i formiraju Drinu.Posebna atrakcija je sam prelazak granice izmedju BiH i CG u vidu uskog mosta iznad kanjona Tare gde se ne mogu mimoici 2 auta, povrsinski sloj mosta je drveni i na par mesta ima manjih rupa kroz koje se moze videti provalija tako da je kolima preci taj most vrlo zanimljivo iskustvo Dalje kada udjete u Crnu Goru, put je malo bolji ali isto dosta frenkventan sa dosta turista, kako domacih tako i stranih. Inace, na celom tom putu od Foce do Niksica, meni je priroda stvarno prelepa. Po ulasku u CG, praticete manje vise tok reke Pive i put vas vodi preko same brane gde sa jedne strane imate ooooogromnu provaliju a sa druge strane jako lepo Pivsko jezero i tu dolazite do Pluzina, gradica na samoj obali jezera. Istim tim putem, nekoliko km dalje, imate skretanje za manastira Piva koji se nalazi 200m od glavnog puta, napravljen u 16om veku i vredi ga videti. Dalje vas put vodi prema Niksicu od koga nije daleko ni manastir Ostrog. Inace, dosta ljudi stopira ovim pravcima, a mi uvek primimo stopere tako da smo upoznali dosta zanimljih ljudi, kako lokalnih, tako i stranaca, cak iz Kanade.Sto se tice mesta dole juznije, vozali smo oko Skadarskog jezera i videli svasta nesto lepo, preporucujem da posetite Rijeku Crnojevica, mislim da ispunjava zahtev da je staro i autohtono jer tamo postoji jedan most sagradjen 1853. godine a inace je mesto daleko od nasminkanog i savremenog. Oko nekih 20km od Rijeke Crnojevica je Cetinje, koje je dosta bogato kulturnim sadrzajem a blizu Cetinja je i naravno Lovcen, gde se nalazi Njegosev mauzolej i pogled koji po lepom vremenu doseze do mora, kako tvrde lokalci Eto, toliko od mene i zelim vam puno srece u ovoj avanturi