Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Posted

„Između otići i ostati sumnja dan“
— Octavio Paz I Prva putovanja su najlakša, kao prva zaljubljivanja. Krajolici se bude pred nama, gradovi niču iz zemlje, svaka okuka obećava nešto – možda baš početak onog pravog života na čije iščekivanje ode dobar komad mladosti. Stvari viđene prvi put, kaže Stivenson, bruse oštricu smisla i donose osećaj mistične čudesnosti. Čarolija hlapi s vremenom, godine krune šarenu skramu egzotike a razmišljanje razjeda ostatak. Navala klinačkog uzbuđenja pri pentranju na tavan nema veze sa samim tavanom: tamo obično nema ničega sem osinjaka i paučine. Odrasli to znaju i ne zavlače se po tavanima. Ovo sam prvi put naslutio dok sam, posle dva meseca samačkog puta, sedeo na jednoj klupi u Vladivostoku. Jesenje jutro, gnjavi neka sitna kišica, upravo sam stigao iz Kine. Gledam musave trolejbuse, ispucale fasade, zamišljene ljude kako idu na posao i odjednom pomislim: Šta ja ovde radim? Kad sam imao dvadesetak godina, sećam se, u Egiptu sam video piramide i čipkane...

Pročitajte Zašto smo otišli u Afriku

Jedan od tvojih najboljih eseja ikada. Nekoliko puta sam ga pročitao, i svaki put me je dirnuo iako sve argumente znam napamet.

Kad sam imao dvadesetak godina, sećam se, u Egiptu sam video piramide i čipkane džamije, i sve me je to palilo, od fizionomija na bazaru do tajanstvene melodije jezika. Sa tridesetak sam ponovo otišao i video umorne ljude nagurane u gradskom prevozu, decu koja prose, strah od gladi i rata. Ako sam kao klinac u evropskim katedralama i mogao da vidim odsjaj stare civilizacije i čovekovu potrebu za apsolutom, u tridesetim sam video samo okamenjenu moć i panični strah od smrti.

Zato je, s godinama, sve teže putovati.

clap.gif' alt=':clap:'>

Jedan od tvojih najboljih eseja ikada. Nekoliko puta sam ga pročitao, i svaki put me je dirnuo iako sve argumente znam napamet.

Slažem se. Premašio si sebe u ovom tekstu iako su svi tvoji tekstovi odlični.

Biće moćno ako uspete da zadržite taj nivo u celoj knjizi.