Posted March 3, 2015 cao imam 14 god i hocu da idem iz kotora u hrvatsku bez roditelja da li i kako je to izvodljivo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2015 Dragi Laki, više je nego izvodljivo. Sačuvaj nešto džeparca, ponesi pasoš, izaberi prevozno sredstvo i na granici si za manje od sat vremena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2015 A kako će preko granice? Da ga neko usvoji na licu mesta? Ne verujem da posedovanje pasoša maloletnike do X godina oslobađa obaveze da budu u prisustvu staratelja, ili bar da imaju neko overeno pismeno odobrenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2015 Koliko vidim, prelazak 14-godišnjaka bez roditeljske pratnje spada pod kategoriju "barely legal": http://www.mup.hr/main.aspx?id=160620 Djeca mogu prelaziti državnu granicu s putovnicom ili osobnom iskaznicom (za one zemlje koje to dozvoljavaju). Dijete mlađe od 14 godina može putovati u inozemstvo samo u pratnji roditelja ili drugog zakonskog zastupnika ili uz njihovu suglasnost u pratnji druge osobe. Suglasnost mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, diplomatske misije ili konzularnog ureda. Za maloljetnika koji putuje u organizaciji obrazovnih i sportskih ustanova, klubova i slično, čiji je učenik, odnosno član, smatra se da ima suglasnost roditelja, odnosno zakonskog zastupnika za putovanje. Spisak takvih putnika mora biti ovjeren od strane odgovorne osobe ustanove, odnosno kluba. [...] Za prelazak preko državne granice maloljetnih stranih državljana primjenjuju se pravila propisana Prologom VII. točkom 6. Zakonika o schengenskim granicama. Stoga službenici obraćaju posebnu pozornost na maloljetnike koji putuju sami ili u pratnji. Maloljetnici koji prelaze vanjsku granicu podliježu istoj kontroli prilikom ulaska i izlaska kao i odrasle osobe. U slučaju maloljetnika s pratnjom, službenik provjerava imaju li osobe koje prate maloljetnike roditeljsku skrb nad njima, posebno kada su maloljetnici u pratnji samo jedne odrasle osobe i kada postoje ozbiljni razlozi za sumnju da su možda nezakonito odvojene od skrbi osobe (osoba) koja (koje) zakonito ostvaruje (ostvaruju) roditeljsku skrb nad njima. U tom slučaju, službenik provodi daljnju istragu u svrhu otkrivanja bilo kakve nedosljednosti ili proturječnosti u danim informacijama. U slučaju maloljetnika koji putuju sami, službenici temeljitom kontrolom putnih isprava i dokaznih isprava utvrđuju napuštaju li maloljetnici državno područje protiv volje osobe (osoba) koja (koje) ostvaruje (ostvaruju) roditeljsku skrb nad njima. i još: http://www.mup.hr/UserDocsImages/topvijesti/2013/lipanj/Prelazak_drzavne_granice.pdf Za dijete koji je strani državljanin, iako propisima nije predviđena ovjerena suglasnost (punomod) za putovanje bez pratnje roditelja ili zakonskog zastupnika, preporučuje se da kod sebe ima ovjerenu suglasnost roditelja, odnosno zakonskog zastupnika Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2015 Dakle: ako ima overenu saglasnost roditelja, ne bi trebalo da bude problema, osim što će ga verovatno malo duže zadržati na granici radi provere. Ako nema, ima samo teoretsku šansu da ga puste, ne verujem da bi 14-godišnjak imao dovoljno dobro obrazloženje zašto želi u inostranstvo bez roditeljske pratnje (dobro, eventualno ako je zbog đevojke... ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2015 Ah da, zaboravio sam da je (vrlo verovatno) potrebna saglasnost roditelja. Nadam se da to neće biti problem. Ništa lepše od tinejdžerske ljubavi u bliskom inozemstvu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2015 Da, teško će proći bez roditeljske saglasnosti...Sad je bar lako(i relativno jeftino) održavati ljubav na daljinu. Davnih godina sam bio zaljubljen u curu iz Švajcarske, da vam ne pričam koliki su na bili računi za telefon i kako sam prošao zbog njih. Pored svega, ljubav je ostala neuzvraćena... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2015 Какви романтичари, па ко је рекао да се ради о љубави... можда дете бежи од куће Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2015 ja sam s 14 godina isla sama do Norveske. Imala sam samo saglasnost oba roditelja. Nikakvih problema nisam imala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2015 Overena saglasnost roditelja i srecan put i lep provod Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites