Džulijan Asanž - putnik u pritvoru

4 posts in this topic

Čitajući Politikin tekst o obraćanju Asanža javnosti, nakon što je panel UN saopštio da isti treba da bude "pušten" na slobodu, naletjeh na zanimljive informacije koje ću kopirati iz pomenutog teksta. Putnik bez puta, "zarobljen", zamislite apsurda, u ambasadi.
 

"Асанж је рођен јула 1971. године у Таунсвилу, Квинсланд, Аустралија. Недалеко од Таунсвила, неких осам километара, на излазу из Кливлендског залива налази се острво Магнетик, на којем је Асанж у изгледа идиличним околностима, у природи, провео знатан део детињства. Магнетик је зелено тропско острво површине педесетак квадратних километара.

Но пошто су се његови родитељи, када је овај имао осам година, развели, а мајка се поново удала, уследио је коју годину потом период сељакања, због борбе за старатељство над децом.

Наводно, чак 37 пута се селио с мајком и браћом до 14. године. Такав начин живота као да је постао његова судбина. Променио је низ школа и факултета (чак шест). Тако је студирао физику, математику, па филозофију, чак и неурологију. Не само да ништа од тога није окончао него се, по свему судећи, кроз студије једва провлачио.

Рано се заинтересовао и за рачунарство. Већ у шеснаестој био је припадник (тачније оснивач) хакерске групе, коју су назвали – „Међународни подривачи”. Како је инсистирао у потоњим објашњењима, имали су строг кодекс, који је подразумевао да је недопустиво разарање система у који су успели да провале, укључујући ма какву промену нађених података.

Ухапшен је још као тинејџер због упада у системе универзитета, телекомуникационе компаније „Нортел”, чак и Пентагона и НАСА.

Упамћено је да се октобра 1989, уочи лансирања свемирског брода „Атлантис”, на мониторима НАСА изненада појавио напис ВАНК, што је био акроним хакерске групе „Црви против атомских убица”. Асанж је био један од шесторице тинејџера приведених због тога. Процес је окончан тако што му је одређена тек новчана казна од 2.100 долара.

Немиран дух одвео га је на многобројна путовања. Тако је као својеврсни бескућник пропутовао Азију, живео у Кенији, Танзанији, Белгији, на Исланду, у Шведској.

Када је окупљао групу с којом је основао „Викиликс”, он је као свој циљ видео супротстављање режимима попут Кине, Русије и земаља централне Азије, а потом, исто тако, и ма каквог илегалног и неморалног понашања влада, односно компанија, „укључујући и америчку власт”. Како се испоставило, највише пикантерија било је везано за САД и њихову политику.

У уточишту у амбасади Еквадора у Лондону борави дуже од три године, од јуна 2012."

Izvor: Politika, 05.02.2016.

Edited by Seaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljivi podaci, nema šta. Pitam se koliko će još sedeti tamo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obrisani su neprikladni komentari... držite se teme koliko ste u mogućnosti, molim vas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10.02.2016. at 0:55 PM, Lazar said:

Zanimljivi podaci, nema šta. Pitam se koliko će još sedeti tamo...

Примери су разни :)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_who_took_refuge_in_a_diplomatic_mission

Мада видим да ова господа није обухваћена чланком:

https://news.vice.com/article/two-convicted-ethiopian-war-criminals-have-been-sheltering-in-an-italian-embassy-for-24-years

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.