Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi forumaši, gospođa Mileva je poslala mejl na adresu Kluba putnika, zatraživši pomoć. Prenosim njenu poruku, u nadi da će neko od vas imati neki savet:

"Pozdrav.Trebam da putujem u Harare.Molim vas da mi predlozite let kojim bih izbegla Johanesburg kao tranzitnu destinaciju.Razlog je komplikovano vadjenje tranzitne vize.Podrazumeva se da to bude i jeftinije putovanje.Razlog mog odlaska je poseta grobnog mesta moga nesretno stradalog sina.Hvala"

Meni svojevremeno nije bila potrebna nikakva viza za tranzit u Johanesburgu, ali je moj tranzit bio za Egipat (iz Namibije). Međutim, izgleda da zaista postoji neka bizarna birokratska procedura ako je tranzit za neku od okolnih zemalja. 

"Q: Do I need a Transit Visa?

A: If you are a non-visa exempt passport holder who is in transit in the Republic of South Africa enroute (by air, road or rail) to a country that shares a border with the Republic (Lesotho, Swaziland, Namibia,Mozambique, Botswana and Zimbabwe) must apply to be issued with a visa at a South African Mission abroad, before proceeding to the Republic of South Africa.

Please note that all foreigners who are in transit and in possession of a valid ticket for a connecting flight to any other country (excluding Lesotho, Swaziland, Namibia, Mozambique, Botswana and Zimbabwe) are not required to apply for a transit visa to make use of transit facilities at an international airport in the Republic of South Africa."

Bilo bi dobro da dostavi neki planirani datum odlaska i period koliko bi se zadrzala, tad bismo vec mogli dati konretan odgovor.

Evo, nasumice odabran datum(16-23nov) ima BEG-Harare za 400 evra, trazio sam na kayak.de, sajt na kom se kupuje po toj ceni je travelstart.de. Ima 3 presedanja, Rim, Adis Abeba, Lusaka, ne znam da li treba viza za ista od toga.

Edited by Dragance

Najbolje (najpovoljnije) i bez ikakvog cimanja ce biti ako ide preko Adis Abebe,mada sve zavisi odakle planira da putuje i kada,jer recimo iz Brisela do Tanzanije ima letova za oko 200EUR pa odatle low cost kompanijom do Zimbabvea,isto moze i preko Turske za neku ne bas veliku svotu do Tanzanije pa odatle do Zimbabvea.To su povoljniji "hubovi".

Opet sve zavisi odakle i kada planira da putuje..