* Dobro došli u Putničku kuću Kluba putnika u Granadi. Molimo vas da pročitate ovaj kućni red i uvek ga imate na umu.*

 

U kući svako može da ostane sedam noći, sa izuzetkom onih koji su dali značajan doprinos KPS-u ili ovom konkretnom projektu.

Budite tihi. Nemojte puštati glasnu muziku, vikati ili govoriti preglasno. Ako komšijama damo povoda da se žale, imaćemo velik problem.

Budite posebno tihi na hodniku. Kada dolazite i odlazite, budite veoma tihi u zgradi. Bez glasnog pričanja, vikanja ili pevanja na hodniku. Nemojte lupati vratima.

Nemojte stajati ispred zgrade. Ako komšije vide gomilu stranaca koji dolaze, odlaze i stoje ispred njihove zgrade, zabrinuće se. Treba da ostavimo utisak da nas je što manje. Ako nekoga čekate, čekajte na donjem kraju naše ulice, u ulici Paseo de los Tristes.

Pušenje je zabranjeno. Nikakva droga nije dozvoljena. Možete popiti pivo, ali ne smete se napijati. I, molimo vas, ne dolazite u kuću pijani.

Nema žurki. Tihe društvene aktivnosti su dobrodošle.

Ako nešto oštetite, odmah plaćate za to. Ostavili smo velik depozit i želimo da nam se vrati.

Sami odgovarate za svoje vredne stvari. Ne očekujemo lopove ili kleptomane, ali za svaki slučaj.

Ovaj projekat finansira se od vaših donacija. Donacije nisu obavezne, ali su dobrodošle. Ako ostavite nekoliko evra, vama to neće značiti mnogo, ali za projekat hoće. Treba plaćati račune – struja, voda, internet – kao i sitne stvari, tipa ulje za kuvanje. Ako želite da ostavite donaciju, obratite se nekome od osoblja Kuće ili je ubacite u kutiju za priloge. Ne brinite ako je vaša donacija simbolična: zrno po zrno.

U Putničkoj kući ne postoje gosti. Svako je domaćin. Zato,
- Ako vidite nešto pokvareno, popravite.
- Ako vidite da nešto nedostaje (sapun, toalet-papir, ulje, deterdžent), kupite.
- Ako vidite nešto prljavo (WC, kuhinja, kupatilo, podovi, terase), operite.

Postoji jedan zgodan izraz koji smo pozajmili od Rainbow pokreta: “drainbows”. On označava one koji samo uzimaju, ali ne daju – ukratko, parazite. Taj stav apsolutno ne ohrabrujemo. Putnička kuća nije besplatan smeštaj, nego projekat koju svi gradimo zajedno. Razmislite kako možete da doprinesete.

Neka kuća bude uredna i čista! Nemojte ostavljati stvari razbacane okolo. Ako neko uđe u stan, treba da vidi čisto, lepo, uredno mesto. Posebno ako vlasnik dođe u nenajavljenu posetu!

Nema kućnih ljubimaca. Psi, mačke, papagaji, ribice – ne dolaze u obzir. Osim papagaja koji govore.

Ako vam neka od ovih pravila budu suviše teška, bićete ekspresno zamoljeni da odete. Nadamo se da ćete uživati u Putničkoj kući, i pomoći nam da damo ovaj mali doprinos globalnoj kulturi putovanja.

Pre nego što dođete:

Molimo vas da se najavite pre dolaska. Kako bismo bili sigurni da imamo dovoljno mesta za vas, a i kako bi neko bio ovde da vas dočeka, recite nam kada planirate da dođete, koliko osoba, koliko noćenja.

Ponesite podlogu i vreću za spavanje. U Putničkoj kući nema kreveta. Samo pod.

Ponesite peškir.

Adresa Putničke kuće neće biti objavljena na internetu. Kada nas obavestite o dolasku, dobićete detaljne instrukcije kako da dođete. Te instrukcije čuvajte za sebe i nemojte ih nigde objavljivati.

Pročitajte kućni red. Ako ne budete poštovali pravila za vreme boravka u kući, zamolićemo vas da odmah odete. Zato je dobro da se sa njima upoznate pre nego što dođete.

Ako vam je potrebno da ostanete duže od sedam noći, recite nam to u prijavi, pa ćemo vam odgovoriti da li je to moguće.

the travel house


Statistika & sveska za goste:

Vodimo statistiku projekta Putnička kuća. Konkretno, želeli bismo da znamo koliko ju je ljudi koristilo, odakle su došli, kog su uzrasta i zanimanja, kuda idu posle Granade, koliko će dugo ostati na putovanju, da li stopiraju ili koriste neko drugo prevodno sredstvo, itd. Zato ćemo vas zamoliti da se upišete u svesku za goste.

{houseform}