Projekat "Putnička kuća" je, pre svega, eksperiment. Kada smo izneli ideju i objavili poziv da se ona podrži donacijama, nismo imali predstavu da li je tako nešto moguće i da li ćemo uspeti da sakupimo 800 evra - što za naše uslove nije mala suma. Reakcije su bile različite -  od oduševljenja i entuzijazma, do domanovićevskog "to kod nas ne može da bude". Međutim, ljudi su se odazvali i novac je sakupljen, tako da sada možemo pređemo na sledeći korak. S obzirom da je ovo minimalna neophodna suma, i da je vrlo verovatno da će troškovi biti veći od toga (objašnjenje dato pri kraju ovog teksta), pozivamo vas da nastavite sa donacijama.

Samostalni putnici su, po pravilu, individualisti, i nije lako ujediniti ih i okupiti oko neke ideje ili cilja. Tradicija svetskih putnika, ne samo na ovim prostorima nego i svuda u svetu, jeste da svako piše svoje knjige, drži svoja predavanja, pravi svoj sajt, organizuje svoje izložbe fotki i gostuje u medijima isključivo kao pojedinac, brendirajući svoje ime i prezime. Ako razmislite, sigurno ćete se setiti brojnih primera. Mi u Klubu putnika Srbije od samog početka smo se trudili da se udruženje ne zasniva na ličnosti nego na ideji, i da se nijedna ličnost ne gura u prvi plan. Naša knjiga "Neutabanim stazama" ima 17 autora, a svaki projekat koji smo dosad realizovali je kolaborativan, nastao zajedničkim radom. Prikupljanje sredstava za Putničku kuću najbolji je dokaz da je ovo bila dobra filozofija, i da smo zaista uspeli da stvorimo putničku zajednicu koja je više od gomile izolovanih pojedinaca, i koja je sada dovoljno snažna da uradi neke stvari.

Ovde bi trebalo pomenuti i da za ovaj projekat nismo dobili finansijsku podršku nijedne firme ili institucije. Većina kojima smo se obratili nije se udostojila ni da nam odgovori. Ali to nekako čini ovaj uspeh još većim, i potvrđuje ono što smo već i ranije naslućivali: ako želimo nešto da uradimo, moramo da se oslonimo isključivo na sebe i sopstvene resurse

Putnička kuća pomoći će ljudima iz Srbije da upoznaju Istanbul i okolne gradove i zemlje, ali ona je i mnogo više od toga. To je naš prvi globalni projekat, koji će doprineti povezivanju svetske putničke zajednice. Putnička kuća će biti privremeno sastajalište putnika iz celog sveta, koji će tako moći da se upoznaju, povežu, i razmene svoja znanja i iskustva. Jedan mali korak ka izgradnji kulture samostalnih, kreativnih i istraživačkih putovanja na globalnom nivou, i širenju jedne od ideja koje stoje u osnovi Kluba putnika Srbije: da je cela planeta naša kuća.

U drugoj polovini juna polazimo za Istanbul, da pronađemo stan i pripremimo sve što je potrebno. Ovo je dosad najambiciozniji projekat Kluba putnika Srbije, i ne možemo znati kako će se on odvijati i na kakve ćemo prepreke naići. I samo traženje stana u ogromnom gradu kao što je Istanbul, i to u posebnim okolnostima i sa specifičnim zahtevima (jezička barijera; malo vremena za traženje; samo na dva meseca; dolazak brojnih gostiju; itd) biće poduhvat samo po sebi. O svemu tome - potrazi za stanom, preprekama, usponima i padovima, cenama, troškovima - redovno ćemo pisati na sajtu, kako bi svi imali uvid u celokupan mehanizam funkcionisanja Putničke kuće.

Trenutno ne možemo znati koliko će Putnička kuća zaista koštati, a suma od 800 evra je ono što smo proračunali kao minimum neophodan da uopšte krećemo u sve to. Nećemo imati puno vremena za traženje stana, a naši specifični zahtevi mogu da se odraze na cenu, koju ćemo znati tek kada iznajmimo stan. Osim toga, svakako da će biti i tekućih troškova (računi, sredstva za higijenu, internet), troškova koje još nismo smislili kako ćemo rešiti (frižider, posuđe, depozit) i nepredviđenih troškova. Zbog toga bi bilo dobro da sakupimo i nešto preko ove minimalne sume, pa vas zato pozivamo da nastavite sa donacijama. U Putničkoj kući će postojati kasica-prasica za dobrovoljne priloge, koji će poslužiti za pokrivanje pomenutih troškova, a ukoliko nešto pretekne to ćemo ostaviti za naredne Putničke kuće i druge projekte.

Zahvaljujemo svima koji su omogućili da Putnička kuća za ovako kratko vreme pređe put od nesigurne ideje do stvarnog okupljališta putnika iz celog sveta, i pozivamo svakoga ko to želi da dođe i provede neko vreme u Putničkoj kući. Uskoro ćemo postaviti obaveštenje o načinima prijave za dolazak u kuću, kao i nekim pravilima kojih ćemo morati da se pridržavamo tokom boravka u njoj.

Klub putnika Srbije

putnička kuća