Tvrđava Golubac

golubac-4Tvrđava Golubac predstavlja jedan od najbolje očuvanih utvrđenih srednjovekovnih gradova u Srbiji. Nalazi se na stenovitoj padini, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, a svojim najnižim delom malo ulazi u Dunav. Veruje se da je sazidana početkom trinaestog veka.

Sastoji se od dugačkih zidina nepravilnog oblika, koje povezuju devet masivnih kula. U istoriji su se, u vladavini Golupcem, smenjivali Mađari, Srbi, Austrijanci i Turci. Uprkos mnogim velikim bitkama koje su se ovde odigrale, tvrđava Golubac je i danas u prilično dobrom stanju, i predstavlja veoma interesantan lokalitet.

 

Istorija tvrđave Golubac

Istorijski izvori prvi put pominju Golubac 1335. godine, kada je bio tvrđava sa ugarskim vojničkim garnizonom. Veruje se da je grad osnovan dosta ranije, ali je danas nemoguće utvrditi kada je to bilo, niti ko su bili graditelji.

Golubac počinje da se razvija polovinom 14. veka, posle smrti kralja Dragutina igolubac pojavom opasnosti od Turaka, koji su bili zajednički neprijatelj tadašnjoj Ugarskoj i Srpskoj državi.

Za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, Golubac je pripadao srpskoj državi, da bi posle njegove smrti došlo do sukoba između despotovih naslednika i Ugarske. Zbog ovoga je ugarski kralj Žigmund 1428. godine neuspešno opsedao Golubac. Golupcem je tada upravljao vojvoda po imenu Jeremija, koji, iz straha od Ugara, pušta turski garnizon u tvrđavu.

Posle ovoga, kralj Žigmund odlučuje da preko puta Golubca, na drugoj obali Dunava, sazida utvrđeni grad Laszlovar, grad sv. Ladislava. Od Vitolda Litavskog dobio je odred ljudi iz Podolije pod zapovednistvom Zaviše Černog, koji se pročuo po svojim junačkim delima i koji je, konačno, i poginuo pod Golupcem.

Sultan, zatim, šalje golubačkoj posadi pomoć, u vidu rumelijskog beglerbega Sinana, i turska vojska u krvavoj bici uspeva da osvoji Golubac, kojom prilikom je poginuo Zaviša Černi, a kralj Žigmund je jedva izvukao živu glavu.

Priča kaže da je, u starim vremenima, na najužem delu Đerdapske klisure bio razapet lanac, koji je sprečavao prolazak brodova - osim, naravno, onih koji su bili voljni da plate :)

 

Kako stići u Golubac?

Do Golupca možete stići bilo kojim autobusom iz Beograda koji ide u pravcu Kladova.

Pravac Beograd-Kladovo pokriva oko 7 autobusa dnevno. Detalje pogledajte na www.bas.rs

tvrdjava golubac

 

 Šta videti u Golupcu?

tvrdjava golubac

Tvrđava Golubac predstavlja ostatak nekadašnjeg utvrđenog grada. Sastoji se od devet kula, visine između 20 i 25 metara, međusobno povezanih bedemima prosečne visine od oko 3 metra, koji dostižu i do 2 metra debljine. Pet kula pripadaju prvoj, najstarijoj fazi izgradnje tvrđave, dok su ostale četiri dodate kasnije.

U donjem delu grada, na obali Dunava, vidljivi su ostaci nekadašnje palate, a uzvodno od nje Turci su dodali nisku osmostranu kulu kako bi zaštitili grad sa zapadne strane i obezbedili pristanište. Glavni ulaz u grad bio je na zapadnoj strani.

Kod Golubačke tvrđave, Dunav dostiže širinu od 6 do 8 kilometara, praveći tako ogromno jezero, u čijoj se sredini nalazi veliko ostrvo.