Spremili smo autostoperski vodič za Zagreb. Pogledajte gdje su najbolja mjesta i koje su najbolje rute.

Smjer: Karlovac, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik

Ako planirate autostopirati prema navednom smjeru najbolja polazišna točke su naplatne kućice Lučko. Ovisno iz kojeg dijela grada krećete, nekoliko tramvajskih linija vozi do terminala lokalnih buseva Savski most. Ako idete tramvajima 4 ili 7 izlazite na stanici Savski most, ukoliko koristite 5, 14 ili 17 stanica je St. dom Stjepan Radić na kojoj također izlazite ako koristite autobus 109 (smjer Črnomerec iz Novog Zagreba). Na terminalu tj. okretištu dva autobusa idu prema Lučkom: 111 (red vožnje) i 132 (red vožnje). Vožnja traje otprilike 15ak minuta, no svakako zamolite vozača ili nekoga od lokalaca da vam kažu kada će biti stanica, jer autobus ne staje na svakoj stanici ukoliko nema nikoga. U blizini stanice ćete uočiti restaurant Calypso s desne strane što vam može poslužiti kao smjernica. Nakon izlaska iz autobusa krenite pravo niz ulicu (ne preko mosta) i prvom ulicom nalijevo do kraja koja će vas dovesti do pogleda na Lučko. Prošetate se preko parkinga i tamo ste. Pošto je policijska postaja također smještena pokraj, preporuka je da stopirate ispred naplatnih, nikako poslije jer je to već autocesta i smatra se da radite nešto ilegalno. Ako idete prema Dalmaciji nikako ne prihvaćajte vožnje prema Rijeci jer je u drugom smjeru, također ako prihvatite vožnju prema Karlovcu postoji mogućnost da više ne budete na autocesti što će autostopiranje učiniti dužim ali će pomoći ako idete prema Plitvicama.

Registarske oznake: Karlovac (KA), Pula (PU), Rijeka (RI), Zadar (ZD), Šibenik (ŠI), Split (ST), Dubrovnik (DU).

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz, kliknite ovdje.

Smjer: Slavonija (Sl. Brod, Osijek), Srbija, Bosna

Zbog izgradnje Ikea centra naplatne kućice prema istoku su pomaknute stoga sada imate dvije opcije za autostopiranje prema Slavoniji ili najčešće Beogradu. Najbolja opcija je da s autobusnog stajališta Kvaternikov trg (Kvatrić) sjednete na bus #216 ili #276. Izađite na stanici Zelena tržnica ili pitajte vozača ili lokalaca do shopping centra City Centar One East, to vam je smjernica (također ćete primjetiti i McDonald's).

1. Stopirati na samoj autobusnoj stanici prije koje je semafor, stoga vas potencijalni vozači mogu primjetiti prije nego ubrzaju. Nije najzgodnije mjesto, ali možete ustopirati vožnju barem koji km niže. Vjerojatno je da ćete promijeniti nekoliko vožnji prije naplatnih nego da ćete ustopirati direktno vožnju.

2. Istim autobusima do stanice Ivanjorečka pošta. Prijeđete cestu i pratite cestu Rimski put nadesno sve do Tifon benzinske postaje. Na benzinskoj postaji možete pitati za vožnju ili stopirati uz cestu.

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz, kliknite ovdje.

Smjer: Maribor, Graz, Beč

Sa autobusnih terminala Črnomerec i Ljubljanica te sa autobusne stanice Studentski dom Stjepan Radić polazi besplatni autobus (bijelo-crveni) Westgate shopping centra. Red vožnje možete pronaći ovdje. Kada dođete na parking ispred centra uočit ćete naplatne kućice. Nažalost morati ćete preći preko kanala koji je većinom suh, ali ako nije, druga opcija je da prohodate 300injak m niže do mosta te se vratite natrag prema naplatnim. Odlično mjesto za stopiranje, gotovo uvijek direktna vožnja prema Beču. Ako idete prema Sloveniji pa čak i prema Njemačkoj tražite vožnju prema graničnom prijelazu Macelj – Kozminci.

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz, kliknite ovdje

Smjer: Budimpešta, Varaždin, Čakovec

Zbog pomicanja naplatnih kućica, stopiranje u ovom smjeru je otežano.

Stopirajte na Slavonskoj aveniji, točnije nakon križanja Slavonske avenije i ulice Josipa Marohnića. Puno potencijalnih vožnji prolazi tom cestom u smjeru autoceste. Možete prihvatiti vožnju prema Sesvetama i zamoliti vozača da vas ostavi na cesti u smjeru Varaždina ili benzinskoj postaji. Ili tražite direktno prema Varaždinu i zamolite da vas ostave na posljednjoj benzinskoj postaji prije Varaždina (Crodux vjerojatno). Vjerojatno ćete promijeniti nekoliko vožnji prije nego dođete do autoceste ili naplatnih kućica.

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz, kliknite ovdje.

Smjer: Ljubljana i Novo Mesto

 Autostopiranje u ovom smjeru nije najjednostavnija misija, ali nije ni nemoguća.

1. Iz centra grada tramvajima #5 ili #17 vozite se u smjeru Prečko, to je također ime stajališta. Hodajte 5 minuta do Zagrebačke Avenije. Pređite cestu ispred Konzuma i skrenite lijevo. Mala autobusna stanica je vaša polazišna točka. Stopirajte sa znakom SLO (Slovenija) i prihvaćajte vožnje samo do granice jer kasnije i ne postoje neka bolja mjesta za stopiranje. Na granici misija postaje puno lakša.

2. Na okretištu Savski most (kako stići do njega pogledajte upute prema Dalmaciji) uzmite bus 112 (red vožnje) i izađite na posljednjoj stanici. Odavde bi trebali uočiti autocestu, a ako je kojim slučajem ne vidite, pitajte za smjer. Kad dođete do autoputa, vidjet ćete benzinske postaje s obje strane. Prijeđite autoput (pažljivo!) i počnite stopirati sa benzinske postaje. Još jednom napominjemo da prihvaćate vožnje samo do granice jer kasnije i ne postoje neka bolja mjesta za stopiranje. Na granici misija postaje puno lakša.

Također, treba paziti da vozač ide u smjeru Ljubljane, a ne Maribora. Ako ide za Maribor, onda skreće na obilaznici prema sjeveru i ne ide na Breganu.

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz, kliknite ovdje.

Općenite informacije o Zagrebu:

Tramvajima se vrlo jednostavno švercati jer vas nitko ne pita za kartu na ulazu. Ponekad, pogotovo početkom mjeseca, vas može uhvatiti kontrola. Prepoznat ćete ih po plavo-bijeloj košulji na pruge te tamnoplavim hlačama i jakni. Na košulji i na jakni su uvezena slova ZET. Kad vidite da ulaze u tramvaj, jednostavno izađite. Ukoliko ih ne primijetite i uhvate vas, pravite se da ne razumijete jezik, da ste Poljaci/Španjolci/bilo što i vrlo je vjerojatno da im se neće dati mučiti s vama.

Što se autobusa tiče, ukoliko ulazite na autobusnim terminalima, vozač kontrolira imaju li ljudi koji ulaze mjesečni pokaz ili kartu. Ukoliko ne želite platiti, možete probati poništiti već poništenu kartu.

Karta za tramvaj/autobus košta 8 kuna (1,05€) van vozila ili 10 kuna (1,30€) unutar vozila.

_

Prevela i prilagodila: Pamela Konjevod

Izradila mape: Nikolina Dodig