Spremili smo autostoperski vodič za Split, koji je jednostavan grad za stopiranje. Pogledajte gdje su najbolja mjesta i koje su najbolje rute!

Smjer: Neum, Dubrovnik, Crna Gora

Kako biste stigli na pogodno mjesto za stopiranje, sa autobusnog terminala Sukošain uzmite autobus 25 (red vožnje) prema Stobreču. Magistrala vodi skroz van grada, stoga potražite dobro i sigurno mjesto negdje uz cestu za stopiranje. Očekivano čekanje za vožnju je kratko.

Sa istog terminala također možete uzeti autobus #60 (red vožnje) za Ravnički most. Ravnički most je udaljen 20-ak km od Splita na putu prema Dubrovniku. Izađite na posljednoj stanici. To je dobro i sigurno mjesto za stopiranje pogotovo jer auti sporije voze na tom dijelu.

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz, kliknite ovdje.

Smjer: Šibenik, Zadar, Rijeka, Zagreb

Ukoliko idete do Šibenika, preporučamo ići magistralom jer su rijetki vozači koji se penju na autoput kad idu na tako kratku udaljenost. Ukoliko idete do Zadra, možete ići ili magistralom ili autoputem. Ukoliko idete na dalje relacije, preporučamo autoput.

Magistrala: Na glavnom autobusnom kolodvoru pitajte za bilo koji autobus koji ide u željenom pravcu Jadranskom magistralom. Možete izaći na nekoj od benzinskih postaja oko Solina i nastaviti u svom smjeru.

Autoput: Na glavnom autobusnom kolodvoru pitajte za bilo koji autobus koji ide za Dugopolje što znači i naplatne kućice. Autobus vas može ostaviti na samim naplatnim kućicama ili u blizini. Od tuda možete stopirati prema Rijeci, Zagrebu pa čak i prema Sloveniji ili Italiji. Uočiti ćete vjerojatno i znak zabranjenog autostopiranja, ali policijska postaja nije u blizini stoga vjerojatno nećete imati nikakvih problema.

Za detaljnije upute, dodatne savjete i veći prikaz, kliknite ovdje.

Javni prijevoz

Karta dođe 11 kuna (1.45€) i švercanje je praktički nemoguće. Javite nam ako uspijete! :)

Spavanje

Možete otići do brda Marjan linijom 12 koja kreće odavde, a izlazite na zadnjoj stanici. Tamo možete naći mjesto za postaviti šator.

Autor fotografije: Robert Pittman. Fotografija preuzeta pod licencom Creative Commons BY-ND 2.0.