Strpljivo sam cekala ponoc, McKinley je bio spakovan i nije ni slutio da ce narednih ko zna koliko da cami cekajuci u nekom prljavom magazinu Rimskog aerodroma da ga poshalju kuci njegovoj voljenoj gazdarici. Vetar je nosio svuda miris ribe i galebovi su se culi svuda. U ponoc mi je kretao bus za Kazablanku, ujtru avion. Provela sam 3 predivna dana u Essaouiri. Grad vetra, starih tvrdjava filmske istorije i divnih domacina. Posle Kamilove zurke u Marrakeshu uhvatila sam bus za Essaouiru i provela 3 dana setajuci i izlezavajuci se na plazi.

P8070004.JPG

Mozda zvucim kao prava lenjivica ali poslednjih dana u Maroku bilo mi je svega dosta i samo sam zelela da odmaram i da se opustim a za mene nema boljeg mesta za to od plaze. Dodushe plaza je loshe mesto za ovakve kao sto sam ja. Jest da je ogromna i da se proteze kilometrima ali taj vetar nikome ko zeli da se sunca ne daje mira. Negde daleko u izmaglici koju je pravio okean mozete videti milion malih ribarskih brodica koji odlaze ili se vracaju sa bogatim ulovom. Cak dok sam plivala riba je bilo svuda oko mene. U luci je prava trka sa prodavcima riba. Ribe je svuda od malenih sardina do velikih koje su mi licile na jegulje pa riba list pa neke cudna svetlucave vrste koje nikad ranije nisam videla.

P8090039.JPG

U cuvenoj luci Essaouire je Orson Wels snimio dirljivu scenu Otela, da li je pocetna ili krajnja ne znam, nisam gledala film. Kazu da je Jimie Hendrikson proveo tu neko vreme i da se u kuci u kojoj je on boravio sad skupljaju uzivaoci hashisha i njegovi obozavaoci. U poslednje vreme policija to racishcava.

P8090027.JPG

P8090035.JPG

P8090031.JPG

Jedno 4 kilometra od obale nalazi se ostrvo koje je raj za posmatrace ptica. Ostrvo je prirodni rezervat i potrebna vam je posebna dozvola od lokalnih vlasti da biste otishli na ostrvo. Prepun je ptica raznih sorti a kazu da neka cuvena vrsta pelikana zivi tamo i taj pelikan zivi mozda josh na par mesta na svetu. Lokalci su me ubedjivali da je nemoguce otplivati do ostrva jer su struje jake. Na ostrvu se trenutno gradi nesto nalik na Alkatrazu koje ce sluziti samo u turisticke svrhe. Na taj kraj ostrva ce se moci otici sa malenim turistickim brodovima. Iskreno mislim da je to velika glupost. Ako je nesto prirodni rezervat onda to ne treba dirati i ne treba graditi takve gluposti.

P8080015.JPG

P8090045.JPG

Samo u okolini Essaouire raste drvo Aaaa... e dodzavola... zaboravila sam kako se zove. Od njegovih plodova se pravi ulje koje marokanci jako puno koriste u ishrani. To drvo raste samo u Maroku i samo u okolini Essaouire. Kad se setim kako se zove napisacu. :)

I nebo je beskrajno plavo... i stari grad je beskrajno sharolik... i nekako je drugaciji gradic od svega ostalog sto sam videla u Maroku... nekako je miran bez obzira na milion turista koji se muvaju okolo. I okean je hladan, taman onoliko da prija...

:)