Znate li da Sahara, najveća pustinja na svetu, ima svoje oko?

I da vi – da, baš vi – možete da ga dodirnete?

Saharino oko je džinovski krater u pustinji Mauritanije, rupa prečnika 40 km. Rupčaga toliko ogromna da pre epohe satelita niko nije znao da postoji. Razmišljajući šta bi se sve moglo obići koristeći kao bazu našu Putničku kuću u Granadi, slučajno smo primetili neobjašnjivi krug na mapi zapadne Afrike. I zamislili smo sebe kako odlazimo u pustinju i silazimo, dugo silazimo u srce tog velikog kruga. Da li je na jedno takvo mesto uopšte moguće otići na naš način, uz zanemarljiv budžet i mnogo improvizacije?

Naučnici nisu sigurni kako je nastalo Oko. Zadivljujućih geoloških odlika, ova obrnuta kupola u svom središtu sadrži divovsku breču, pesak i stene nastale od komadića bezbroj različitih stena. Oko Sahare je velika topionica Zemljine tvari – vrtlog u koji uvire naša planeta.

oko sahare1

Stoga je pesak Oka Sahare vrlo čudnovat. Kao da svako zrno ima svoju boju, oblik i strukturu. U ovom fotoeseju, Inesa je pokušala da prikaže neke od predela kroz koje smo prošli na ovom putu. Planinski venci koje vidite na fotografijama predstavljaju koncentrične krugove, divovske kružne grebene koji se moraju preći kako bi se stiglo do središta Oka.

Međutim, ništa ne može dočarati žive boje ovog peska, njegov dodir, miris i zvuk.

Naša mala ekspedicija koja je pošla iz Putničke kuće – Lazar PaščanovićUroš Krčadinac i Inesa Adamoyte – pre dve godine uspela je da se spusti u sam centar Oka Sahare. Za Uroša i Lazara, bio je to drugi odlazak u Afriku. Vratili smo se sa zapisima, fotografijama, čudnim kamenjem, neobičnim bolestima, okamenjenim fosilima, video-materijalom koji još uvek čeka obradu, kao i – vrećom peska iz Oka.

Ilustrovana putopisna knjiga Bantustan izlazi početkom aprila. Kupite je u pretplati po sniženoj ceni i time nam pomozite da sakupimo sredstva za štampanje.