Da i među lopovima ima maleroznih ljudi, već je odavno poznato, ali maler koji se desio juče jednom od onih koji iskorišćuju svaku priliku da nešto nekom "pridignu" verovatno još nije zabeležen u analima Krivičnog otseka policije. Juče je, naime, jedan od onih koji svoje "operacije" izvode po čekaonicama železničke stanice ukrao - 15 zmija otrovnica. Video čovek, lepo stoji poveći paket u čekaonici, a gazda mu se negde izgubio i... iskoristio zgodnu priliku.

Policijski organi u komesarijatu železničke stanice začuđeno su slušali čoveka koji je, sav očajan, dojurio da prijavi da je pokraden. Ispričao je da se zove Petar Brakus, ukrotitelj zmija. Imao je nameru da otputuje u Sremske Karlovce gde bi, kao što je to radio i u drugim mestima, izvodio svoje veštine sa ukroćenim otrovnicama. Svoje "pitomce" zapakovao je u jedan paket, koji je ostavio u ćošak čekaonice treće klase. Kada je u jednom momentu napustio časkom čekaonicu, jedan lopov je, nadajući se dobrom plenu, digao njegov paket.

Može se zamisliti kako je izgledalo lice maleroznog lopova kada je, otvarajući paket, ugledao u njemu čitavu ekipu duguljastih gmizavaca sastavljenu od pet Poskoka, dve Riđovke, dve Šarke, dve Ljutice, dva Šargana i dve Kamenjarke.

Ova neobična krađa zadala je mnogo posla policiji. Pre svega, najveću brigu zadaju nestale zmije koje po svojim imenima izgledaju vrlo opasne. Moralo se pretpostaviti i najgore, da lopov otvori paket u vozu, što bi, nesumnjivo, izazvalo pravu paniku među putnicima i moglo dovesti do nesreće ako su zmije zaista otrovnice. Policija je preduzela sve mere opreznosti, organizovane su čitave potere za opasnim paketom, ali još se nije uspelo da se on i pronađe.

Da bi situacija bila još komplikovanija, danas nije moguće pronaći ni Petra Brakusa, ukrotitelja, koji bi mogao dati detaljnija obaveštenja o izgledu paketa i o tome da li je možda i on, kao mnogi drugi "ukrotitelji, povadio otrovne zube opasnim reptilima. I on se bez traga izgubio, izgleda da je i sam pošao u poteru za svojim zmijama.

---

Tekst je preuzet iz novosadskog lista "Dan", mart 1941. Železnička stanica na kojoj se odigrala ova krađa u to vreme se nalazila na mestu današnje Limanske pošte.