datum: leto gospodnje 2006.

 

Koliko?

Dana: 22

kilometara: oko 8 500

gradova: 17

zemalja: 7

klub putnika

Pošli smo Nikola i ja na sever 22. juna iz Niša nameravajući da uzmemo voz za Beograd ali kako je on kasnio nekoliko sati, odlučili smo se za auto-stop. I nismo ni zabrazdili na auto-put, kad nas pokupi sjajan čikica, intelektualac, šaljivdžija i šmeker, koji nas odveza pravo u centar Beograda, gde nas je i odveo na piće (u Beograd smo stigli pre nego što je onaj voz pošao iz Niša). Voz iz Beograda za Ljubljanu je trebalo da krene u 10 časova naveče ali je kasnio skoro tri sata. Sedeći dokoni na stanici, Nikoli i meni se ta Evropa činila tako dalekom.

Vozom smo projurili kroz Hrvatsku i zašli u prelepe predele Slovenije. Čak smo uspeli da podmitimo slovenačkog konduktera, budući da nam interrail nije važio za Sloveniju. U Ljubljani nas je dočekala Manca, naš domaćin, dražesna plavuša koja nam je priredila nezaboravne trenutke u tom šarmantnom gradiću koji više liči na Austriju nego na Balkan. Priredila nam je izvrsnu klopu, prijatne šetnje po centru, odlazak u noćni provod sa svojim prijateljicama itd. Ta osoba mi je postala jako drag prijatelj, i boravak u Ljubljani će ostati u sećanju kao divna uspomena.

Sledećeg jutra smo uzeli voz za Minhen. Sedmočasovna vožnja je prošla prebrzo zahvaljujući jednom Bugarinu u kupeu koji priča srpski, koji pije 20 piva dnevno, i kome smo razmenili njegove dinare u evre po takvom kursu da smo zaradili po deset evra. Minhen smo zatekli sivog i kišovitog. Tu nas je ugostila Barbara, koja voli da se ironično smeje na moju ironiju i koja je u suštini sjajna, ali odviše Nemica da bi bila lišena izvesne rezervisanosti.

klub putnika

Uveče smo Nikola i ja otišli do centra da se nađemo sa Laurom, devojkom lepih plavih očiju koja priča mnoge jezike i koja je bila na neobičnim mestima kao što su Šri Lanka i Venecuela, a uz to glumi i trenutno ima tri radna mesta. Sa njom smo se prošetali centrom i otišli na pivo u gay delu grada (ne znam ja zašto, ne pitajte mene!) Sledećeg jutra smo Nikola i ja, pre no što smo napustili Minhen, posetili Olimpia park, Marinplaz i Karlplaz. Minhen ima očaravajući stari deo grada.

 

klub putnika klub putnika

 

U podne smo otputovali za Nirnberg.