Tragajući za idealnim poklonom koji bismo mogli davati ljudima na putovanjima, svojevremeno smo došli na ideju magneta za frižider. Oni su mali i lagani, a dovoljno interesantni da se mogu pokloniti kao znak pažnje nekome ko nas je primio na konak ili povezao na autostopu.

Naši raniji magneti uglavnom su imali putničke slogane, ili su bili vezani za naše projekte kao što je Putnička kuća ili knjiga Bantustan. Ovaj put imamo drugačiji koncept. Želeli bismo da magnete upotrebimo kao sredstvo za učenje, kanal kojim ćemo vam predstavljati neke zanimljive i manje poznate elemente svetske kulturne baštine.

Ovaj projekat otvaramo kompletom magneta koji nas odvodi u kinesku provinciju Junan. Provincija Junan nešto je poput kineske Vojvodine: naseljava je čak 25 zvanično prepoznatih nacionalnih manjina, koje imaju svoje jezike i običaje. Jedna od tih nacionalnih manjina je narod Naši (bliže izvornom izgovoru bi bilo Naśi), u čije kulturne tekovine spada hijeroglifsko pismo dongba, koje smo odabrali za našu prvu seriju magneta.

dongba magnetsIzgled magneta - na frižideru!

Pismo dongba sastoji se od piktograma i ideograma, i ukupno sadrži oko hiljadu simbola. Nova značenja dobijaju se kombinacijom postojećih simbola u vidu rebusa. Pismo dongba nastalo je u sedmom veku, i predstavlja jedini piktografski sistem na svetu koji je i dalje u upotrebi, iako se nalazi na granici iščeznuća.

Dongba je nastala kao ritualno pismo, tako što su sveštenici crtali sličice kojima bi zabeležili objekte i ideje, postepeno ih pojednostavljujući. Pismo nikada nije standardizovano: jedan piktogram može imati različita značenja, pa i različite načine izgovora, u zavisnosti od položaja u rečenici, ali i od autora. Ovo pismo nikada nije korišćeno za svakodnevnu, svetovnu komunikaciju: na njemu su pisane molitve i drugi religijski zapisi, poezija, mantre za isterivanje demona i slično. Reč „dongba“ na jeziku naši znači „zapis u drvetu i kamenu“

Kao i uvek, kupovina magneta predstavlja donaciju Klubu putnika: sav eventualni profit od prodaje namenjen je za tekuće troškove udruženja i dobrotvorne donacije. Komplet od pet magneta košta 10 evra. Možete ga poručiti tako što ćete nam poslati imejl sa svojom adresom na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., nakon čega ćemo vam poslati info za uplatu.

dongba script