Kada nam je Ljubomir poslao rukopis svog putopisnog romana, uz stidljivo pitanje da li bi Klub putnika bio zainteresovan, odgovorili smo mu ono što odgovaramo svima: izdavaštvo je ozbiljan i skup posao, a naši su kapaciteti praktično nikakvi. Finansije da i ne spominjemo. Za skoro dve decenije izdali smo samo tri knjige, i to u vreme kada je udruženje bilo daleko veće i aktivnije. Nema potrebe ni da čitamo rukopis. Jednostavno nije moguće.

Možda je Režija, tajanstvena sila koja u Ljubomirovoj knjizi upravlja ljudskim životima, uredila da baš u to vreme počne pandemija. U nekom trenutku karantinske dokolice, odlučili smo da ipak bacimo pogled. I već posle nekoliko strana postalo nam je jasno da tu priču moramo objaviti. Kako god znamo.

Gledali smo kartu kao svetinju
po kojoj ćemo hodati.

Priča o tri klinca iz Beograda koji, sredinom 1970-ih, pobegnu od kuće i odu da stopiraju po nesvrstanoj Africi, danas zvuči gotovo nestvarno. Svet u kome se ona dešava deluje nam apstraktno, nemoguće. Nije se promenila samo zemlja iz koje su pošli i zemlje kroz koje su prolazili, nego i način putovanja. Tada nije bilo ni interneta, ni mobilnih telefona. Niste mogli pozirati za selfi sa egzotičnom pozadinom, objaviti ga na svom profilu i proveravati lajkove. Kad ste bili tamo, bili ste samo tamo. 

Nad Nigerom se odigrava vatromet zvezda koje proleću nebom. Svakog trenutka padne ih najmanje deset.
– To je to – kažem im. – Sada smo tamo gde treba da budemo.

Sve što je ova tročlana ekipa tinejdžera znala o Africi poticalo je iz priča iz druge i treće ruke, i sa sličica iz albuma Zemlje i gradovi svijeta. Nisu znali ništa o vizama, granicama, bolestima, o divovskim bespućima Sahare i močvarama ekvatorijalne Afrike. Bio je to istinski put u nepoznato, avantura danas nezamisliva. Bio je to i put bez foto-aparata: kada se okrenete, prizor nestaje, i više ga nikad nećete videti – osim kao zapis ili sećanje. Ili, ako se jako potrudite i ako se zvezde slože, pola veka kasnije, kao knjigu.

Knjigu "Pod nebom Afrike" možete kupiti po ceni od 780 dinara (oko 6,5 eur) + ptt.

  • Ako ste u Srbiji, postoje dve opcije:

1) Uplata na račun (ukupno 850 dinara, šaljemo kao običnu pošiljku),
2) Plaćanje pouzećem (ukupno 1150 dinara, šaljemo kao paket sa otkupom).

Prva varijanta je jeftinija, plaćate pre slanja, i knjiga duže putuje.
Druga varijanta je skuplja, kraće se čeka, i plaćate poštaru kad vam donese knjigu.

Koju god varijantu da odaberete, pišite nam preko stranice za kontakt, i pošaljite svoje podatke za slanje (ime i prezime, adresa, broj telefona) i napomenu želite li prvu ili drugu opciju.

  • Ako ste van Srbije, javite nam se preko stranice za kontakt, pa ćemo se dogovoriti kako najlakše i najjeftinije da vam dostavimo knjigu.

Ako nas podržavate na Patreonu, knjigu dobijate na poklon, sa pečatom i posvetom Kluba putnika. Ova knjiga postoji zahvaljujući vama: vi ste učestvovali u njenom stvaranju. Hvala vam u ime autora, u naše ime, i u ime svih onih koji će je pročitati i u njoj pronaći nešto za sebe.

Ako nas, pak, još ne podržavate, pozivamo vas da razmotrite tu mogućnost, jer će nam to omogućiti da redovnije stvaramo i delimo. Ako niste u mogućnosti, ništa zato - radujemo se što nas pratite i čitate.

Ako ste propustili našu prethodnu knjigu, Divlji gradovi, i dalje je možete poručiti.

Ako već niste prijavljeni na naš mesečni newsletter/bilten, u kome vas jednom mesečno obaveštavamo o dešavanjima iz putničkog i neputničkog sveta, ali i planovima i novim tekstovima Kluba putnika, pozivamo vas da se prijavite.

zemlje i gradovi svijeta
Album Zemlje i gradovi svijeta, Kraš, 1968.