italija

123 posts in this topic

Mislim da pored Ryanaira, Wizzaira, Easyjeta i drugih low cost kompanija, konstatacija: "nemam para za avion", apsolutno nije na mestu :) U mnogim situacijama te avion sad izadje ubedljivo najjeftinije, samo sto ljudi ne znaju i imaju predrasude da ja avion skup i da mora da to nesto nije u redu kad je karta 1 cent ili 10 evra, mora biti da moraju jos neke takse da se plate...

Dragance, gledao sam sad na sajtovima ovih kompanija i nema polazka iz Beograda, pa me zanima odakle bi bilo najbolje da krenem, nemam iskustva sto se tice putovanja, putovao sam naravno al to sve sa roditeljima i ostalom familijom tako da nikad ja nisam brinuo o organizaciji pa zato sad postavljam glupa pitanja...ako mozes detaljnije da mi objasnis najbolji nacin da dodjem do Rima, Napulja bio bih ti zahvalan  :)

hvala na pomoci, gledao sam malo na ovim linkovima sto se mi dali naleteo sam na ovaj post

da li si mozda negde video od kada ce da proradi wizz - temisvar, osim za london 17.decembra?

od 17.12.2008. otvara se:

Temisvar - London (Luton)

- Dortmund

- Rim (Fiumicino)

od 11.03.2009. pocinje sa letovima:

Temisvar - Milano

- Barselona

- Pariz

- Venecija

- Valensija

Najjeftinija karta ce kretati od oko 25eura.

Otisao sam na wizz-ov sajt da vidim koliko bi kostala karta u periodu kad meni odgovara, medjutim ne pise cena (ili ja ne vidim gde pise, ne bi me cudilo da je to u pitanju :) ) pa me zanima  da li bi neko od iskusnijih clanova koji su vec putovali na ovaj nacin mogao da mi kaze kolika je cena karte iz temisvara do Rima u periodu oko 17. aprila pa do 30. aprila (10 dana gore, dole al ovo bi bilo najpozeljnije). Evo sad sam procitao iskustvenik, pa sam shvatio da je za ovo potrebno dosta vremena...Ali ipak ako neko od iskusnijih ljudi na forumu moze da sazna na neki brzi nacin, da ne potrosi puno svog vremena, znacilo bi mi, ako je to neizvodljivo pomuchicu se sam.

Timisoara » Rome - Fiumicino terminal B 

date flight departs arrives  total price

Wed 15 Apr 09 W6 715 13:30 14:25

Wed 15 Apr 09 Web W6 715 13:30 14:25 1 Adult: 79 RON

0.00 RON 79 79        79 RON 

Fri 17 Apr 09 W6 715 13:30 14:25

Fri 17 Apr 09 Web W6 715 13:30 14:25 1 Adult: 39 RON

0.00 RON 39 39          39 RON 

Sun 19 Apr 09 W6 715 13:30 14:25

Sun 19 Apr 09 PROMO! W6 715 13:30 14:25 1 Adult: 19 RON

0.00 RON 19 19        19 RON 

1 RON = 0.24 EUR

Jeljova hvala puno, jel mozes da kopiras ovde link te stranice ako ti nije tesko posto ja nikako ne uspevam da nadjem to.

Jel isao neko skoro u Milanu da mi pomogne u vezi informacija o prevozu u samom gradu i boravku?Posto vidim da je zadnji post bio pre 10 meseci.

Hvala

i meni treba pomoc oko smeshtaja u milanu...idem tamo oko 1-og maja...treba mi neki jeftin hostel

i ako neko zna kako da kupim kartu za utakmicu preko neta...

hvala...

Данас се вратих из Милана, био сам за викенд да гледам Милан - Наполи.

Хостел - Хелиос Роом близу центра, само прати кретање цена да уземеш повољније. Није нешто спец али ако идеш на викенд феноменално.

Карте - Ја на утакмицу нисам ушао. Милан - Наполи због забране гостовања наполијевих навијача (ово знам ја, нису ми тамо рекли) проглашена за висок ризик и карте само за становнике Ломбардије уз ЛК. Ми, неки енглези, јапанци и пар италијана једини остали испред стадиона. Ако гледаш мању утакмицу немој да се цимаш да тражиш преко нета, само сат ипо пре текме на стадион и налазиш карту без проблема.

Zdravo svima!

U septembru bi trebalo da idem u Italiju, na master studije, grad Pavia, pa me zanima da li ima nekih predloga za smestaj, jer su domovi prilicno skupi... Svaki predlog ce mi dobro doci :)

Zdravo narode. Imam nesto u planu da obidjem italiju za novu godinu. Najjeftinija karta mi je do milana. Da like je neko isao do francuske ili se vise isplati ici do rima. Hvala

Ne znam u kom smislu treba više da se isplati....

Do Francuske lako i jevtino: voz Milano-Ventimiglia, imaš u toku dana (nema noćni) više-manje na svaka 2 sata, neparnim satima, 4-4,5 sati puta, 9 evra, ako kupiš online, na vreme i direktan (bez presedanja u Djenovi). Imaš i poneki interregionalni, ali je spor, a skuplji je od IC, po tarifi koju ti pomenuh. Za dalje, po Francuskoj, cene su, naravno, francuske, što će reći, više.

Do Rima, najjevtinija je 19, malo se teže nalazi, jer je prometnija linija. Imaš nekad ponude i na onim super brzim vozovima, pogledaj na sajtu trenitalia.

Ja da biram, išla bih u Rim.

Pitam zato sto imamo(momak i ja) 10 dana za Italiju pa ne bih svih 10 da presedimo u Milanu a ne znam gde ni NG da cekamo... Milano, Rim ili negde trece, pa mi na pamet pade i Francuska posto je blizu :) a voznja vozom mi je dozivljaj :) e sad je problem kupovati kartu online zato sto ne znam hocu li ostati negde 5 dana negde 3 a mozda mi se neki grad ne dopadne pa posle pola sata hocu negde drugde... kod nas ti je sve relativno pa bih zato kartu kupovala na licu mesta ako mislis da to nije preskupo... Hvala :) Takodje bi smo otisli i do Vatikana... Pa ne znam kako sve to da zbudzim u 10 dana :) otvorena sam za sve predloge :)

Ako hoćeš u Vatikan, onda ti Rim ne gine :), a onda i Francuska nije više blizu... U suštini, nije ni iz Milana; odatle ti je blizu Švajcarska. I bliža he i bolja je veza.

Karte kupljene na šalteru su 2 do 3 puta skuplje. Ali ostaju ti uvek regionalni, koji uvek imaju istu cenu.

Period u kome putuješ nije baš najsrećniji, ako hvataš i Božić i predbožićnu histeriju. Biće ti teže i da nadješ jevtinije karte i ako ih tražiš dosta ranije.

Ne znam, ja bih ti savetovala da kreneš dole ka Rimu, pa da staješ usput - Bologna, Firenze... Što se Nove Godine tiče, ona nije nešto veoma bitno u Italiji. Velika festa je Božić, a Nova Godina, može i ne mora. Uglavnom se slavi na planini, na skijanju. Od pre nekoliko godina u Rimu se slavi i na ulici, ali to je nešto što postoji samo za turiste. Jedne godine su dolazili neki moji poznanici iz Srbije u Rim i ubedili su me odemo na Piazza del Popolo, gde se te godine slavilo (ne znam da li ne svake godine isto mesto) i bilo je odvratno. Uglavnom pijani turisti, mnogo stakla i loša muzika. Možda je sada bolje, ne znam zaista... Ako je lepo vreme, najpametnije je da odete negde na večeru, pa da se prošetate po gradu, Trastevere ili Testaccio, gde ima dosta lokala, u koje izlaze lokalci (Testaccio više nego Trastevere).

Da, Italijani Ng dočekuju u krugu porodice, večeraju kasno pa slave u ponoć i jedu voćke. Tek oko pola 1, 1 idu u neki klub, ako već ne dočekuju Ng u nekom restoranu uz "ozbiljnu" večeru. Ludnica na trgovima verujem da je veća na jugu, tipa Bari, ali onda bude dosta krađe i po "napuštenim" kućama i po trgovima. Kažeš negde treće, možda onda Venecija? Povratnu vozom možete da nađete za oko 18e u tom terminu. 

Hvala vam puno na informacijama. Posto smo mi za neku mirniju vaijantu bez lomljavine flasa i pobesnelih turista izgleda da cemo se ipak odluciti za neki treci grad jer smo ograniceni vremenom. 28og stizemo u Milano i onda se postavlja pitanje kuda za NG a Rim mi je bio neka najbolja solucija. Izgleda da cemo Rim ipak ostaviti za posle NG. a imamo samo 10 dana :(

Hvala vam puno na informacijama. Posto smo mi za neku mirniju vaijantu bez lomljavine flasa i pobesnelih turista izgleda da cemo se ipak odluciti za neki treci grad jer smo ograniceni vremenom. 28og stizemo u Milano i onda se postavlja pitanje kuda za NG a Rim mi je bio neka najbolja solucija. Izgleda da cemo Rim ipak ostaviti za posle NG. a imamo samo 10 dana :(

Pa ne moras ti da ides na trg... Ja sam htela da ti kazem da ti doceci na ulici nisu nikad bili popularni u Italiji... Ne slavi se ni uz voce - to je Bozic, tj. Badnje vece.

Za Novu Godinu se prave zurke, kako po kucama, tako i po lokalima. Isto vazi za Milano i za bilo koji drugi veci grad u Italiji, s tim sto ce ti u Rimu biti, verovatno, toplije i prjatnije i sto ces 1. og moci s mirom da obidjes grad je obicno pust i tih.

Napisala sam da se slavi uz voce jer jesam slavila uz voce. Ali da, bilo ga je i za Bozic, tj. Badnje vece ;)

Ok. Onda neko u Italiji slavi i uz voće. :)

Ja uvek slavim uz vino. :D

Pretpostavila sam da misliš na suvo voće, koje je vrlo tipično za badnje veče. Klasični novogodišnji meni je zampone con lenticchie - punjena svinjska nogica i sočivo... A sočivo - što ga više pojedeš to ceš više imati para u novoj godini. Nekad se jede i groždje, iz istog verovanja...

I već kad sam izašla iz teme, da dokrajčim - sve to u crvenom donjem vešu (ispod odeće), jer, eto, veruje se da ako se nosi crveno te noći, biće seksa u godini koja dolazi.... ;)

Razumela sam .. Grozdje i crveni ves :) Ipak mislim da cemo odabrati Veneciju za NG. U pravu si 18e je povratna za dvoje. Pretpostavljam da do tamo ne voze ti regionalni pa cu morati da je kupim on line?

Milano - Venezia je 18 eu za 2 osobe... Milano - Roma, najmanje 19 po osobi (i to samo Inrecity-jem, kojih je na toj liniji sve manje... ali pogledaj i neke druge popuste, npr. subotom 2x1 i sl.)... Venezia (Mestre) - Roma imas jedan intercity za 9 evra po osobi, cak i u vrlo pristojno vreme (oko 9 ujutru). Moras dosta unapred da kupis, posebno za taj period.

I da, regionalni ne, osim ako ne ides, deo po deo - Milano - Bologna, Bologna - Firenze... ali neces mnogo ustedeti - pogledala sam cenu regionalnog Milano - Bologna - 15 i nesto...