Posted February 25, 2023 Da malo oživim ovu temu jer mi je pitanje ponovo aktuelno. Leteo bih iz Tajlanda za Beograd sa presedanjem u Kuala Lumpuru, pa me zanima treba li mi tranzitna viza za to presedanje. Evo informacija sa nekoliko malezijskih sajtova: Foreign nationals on transit without leaving the airport premises and who continue their journey to the next destination with the same flight do not require a transit visa. Ovo mi uopšte nije jasno. Kako da nastavim istim letom? Moja iskustva sa presedanjima je da se obično preseda na drugi let, koji ima drugi flight number. Onda imamo ovo: You need a Malaysia transit visa if: You are from a country whose nationals need a Malaysia visa, and You will transit in Malaysia for more than 24 hours and/orYou have to pass through immigration to board another flight/get your luggage or you have to switch between terminals. You are transiting in an airport other than Kuala Lumpur International Airport. Kako da znam moram li proći kroz imigraciono da se ukrcam na sledeći let? Na nekim aerodromima se uvek prolazi kroz imigraciono čak i ako tranzitiraš (npr. Šeremetjevo), na drugim ne. Drugo, ako sam dobro shvatio, ako moram uzeti svoj kofer da bih ga stavio na sledeći let, onda ne mogu da tranzitiram bez vize? Onda imamo i ovo (sajt malajske ambasade u Nju Delhiju): Kindly be informed that you do not need any visa during transit if your flights are booked under a single PNR and you have no plans to leave the transit hall. Should the bookings made under separate PNR, and you need to go through custom and immigration checks to check in for your next flight/luggage in Kuala Lumpur / change airport from KLIA to KLIA2/ leave the airport/boarding area; then you need to apply for Malaysia visa before travelling. Changing terminals within the same airport (KLIA/KLIA2) is fine as you do not need to go through immigration clearance. Da li neko možda zna kako da pre kupovine karte znam da li će mi oba leta biti bukirana pod istim PNR-om? Pored toga, ovde kaže da mi treba tranzitna viza ako "change airport from KLIA to KLIA2", a onda u pasusu ispod piše "Changing terminals within the same airport (KLIA/KLIA2) is fine if you do not need to go through immigration clearance". Dakle, treba mi viza ako menjam terminal, ali mi ne treba viza ako menjam terminal a ne prolazim pasošku kontrolu. Opet, nigde ne kaže kako ja mogu znati koji će se scenario odigrati. Ali hajde, ovo mi trenutno i nije bitno jer ne bih menjao terminal. Sve ove informacije po malajskim zvaničnim sajtovima deluju kao da ih je pisao neko ko je ili nepismen, ili ima kognitivnih problema. Zna li neko možda kako sve ovo tumačiti? Najbolje bi bilo ako bi neko imao lično iskustvo sa presedanjem u Kuala Lumpuru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2023 Evo šta sam iskopao po nekim travel forumima. Neka neko od vas frequent flyera viče ako nije tačno. Ako presedaš i letiš sa dve različite aviokompanije, na prvom aerodromu ćeš dobiti boarding pass samo za prvi let. To znači da na drugom (tranzitnom) aerodromu moraš izaći iz tranzitne zone, proći kroz imigraciono, uzeti svoj kofer, otići na check-in i tamo se čekirati za drugi let, predati im kofer i dobiti drugi boarding pass, onda ponovo proći imigraciono i ući natrag u tranzitnu zonu. U tom slučaju ti treba tranzitna viza. (Pod uslovom da ti uopšte treba viza za tu zemlju). Ako presedaš i letiš sa istom kompanijom, na prvom aerodromu dobijaš oba boarding pass-a, i kofer je čekiran do kraja. Zato nema potrebe da izlaziš iz tranzitne zone, samo prođeš na sledeći let. U tom slučaju ti ne treba tranzitna viza. Ono što me zbunjuje jeste što se sećam da sam, na primer, presedao u Johanesburgu, i da sam morao da se posebno čekiram za drugi let, i nisam imao južnoafričku vizu ali mi je niko nije ni tražio. To je bilo jako davno, možda sam pogrešno upamtio ali čini mi se da je tako bilo. Verujem da su bile u pitanju dve različite avio kompanije, ali se ne sećam šta je bilo sa prtljagom jer sam i tako imao samo mali ranac. Inače ne letim često, i za sve ostale letove sam ili presedao u zemljama za koje nam ne treba viza, ili sam imao spojene letove (ista kompanija, prtljag čekiran do kraja, oba boarding passa izdata na početnom aerodromu). Voleo bih da shvatim da li tu postoji nekakvo opšte pravilo ili to zavisi od aerodroma do aerodroma. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2023 4 hours ago, Lazar said: Evo šta sam iskopao po nekim travel forumima. Neka neko od vas frequent flyera viče ako nije tačno. Ako presedaš i letiš sa dve različite aviokompanije, na prvom aerodromu ćeš dobiti boarding pass samo za prvi let. To znači da na drugom (tranzitnom) aerodromu moraš izaći iz tranzitne zone, proći kroz imigraciono, uzeti svoj kofer, otići na check-in i tamo se čekirati za drugi let, predati im kofer i dobiti drugi boarding pass, onda ponovo proći imigraciono i ući natrag u tranzitnu zonu. U tom slučaju ti treba tranzitna viza. (Pod uslovom da ti uopšte treba viza za tu zemlju). Ako presedaš i letiš sa istom kompanijom, na prvom aerodromu dobijaš oba boarding pass-a, i kofer je čekiran do kraja. Zato nema potrebe da izlaziš iz tranzitne zone, samo prođeš na sledeći let. U tom slučaju ti ne treba tranzitna viza. Ono što me zbunjuje jeste što se sećam da sam, na primer, presedao u Johanesburgu, i da sam morao da se posebno čekiram za drugi let, i nisam imao južnoafričku vizu ali mi je niko nije ni tražio. To je bilo jako davno, možda sam pogrešno upamtio ali čini mi se da je tako bilo. Verujem da su bile u pitanju dve različite avio kompanije, ali se ne sećam šta je bilo sa prtljagom jer sam i tako imao samo mali ranac. Inače ne letim često, i za sve ostale letove sam ili presedao u zemljama za koje nam ne treba viza, ili sam imao spojene letove (ista kompanija, prtljag čekiran do kraja, oba boarding passa izdata na početnom aerodromu). Voleo bih da shvatim da li tu postoji nekakvo opšte pravilo ili to zavisi od aerodroma do aerodroma. jednostavno je...KLIA 2 je low cost aerodrom, i tamo lete sve kompanije tipa Air Asia, Tiger Airways, Scoot itd...Za ovaj aerodrom ti treba tranzitna viza cak iako letis istom kompanijom i samo presedas na ovom aerodromu, jer ovde uvek mora da se prodje carina da bi se ukrcalo na drugi let.. ako letis na KLIA, koji je u stvari "glavni " aerodrom, i nalazi se samo sa druge strane piste ( znaci izmedju ova 2 postoji shuttle bus, udaljeni su 10-ak minuta voznje), ovde mozes da prodjes sa jednog leta na drugi, bez da prolazis carinu, ali samo ukoliko kupis kartu koja ima vezane letove, a to se desava ukoliko se radi o istoj avio kompaniji koja obavlja transport na oba leta, ili ukoliko se radi o aviokompaniji koja ima code share sa onom koja organizuje prvi let , za krajnju destinaciju... KLIA i KLIA2 su u stvari samo 2 terminala istig aerodroma, ali posto na KLIA 2 lete samo low costovi, i ima taj princip da uvek moras da udjes u maleziju da bi presedao letove, onda ga predstavljaju kao poseban aerodrom.....Obicni KLIA ima nekoliko zgrada ( terminala) pa se zato kaxe da je tu moguc transfer izmedju 2 terminala bez prolaska kroz carinu... kad kupujes kartu, uvek ce ti se pojaviti, u toku kupovine, podatak da je karta sa dva PNR-a , i to znaci da moras da udjes u maleziju... ako je na jednom booking broju ( PNR-u), znaci da ne moras da izlazis kroz carinu...takodje, da sam na tvom mestu, proverio bih i dodatno, pre kupovine, sa kod terminala leti jedna, a sa kog druga aviokompanija...KLIA2 se jos zove i LCC KLIA terminal.. u sv. slucaju, ako je bar jedan od letova low cost, tj. letis Air Asia, Smile Air, Nok Air, Tiger Air, Scoot, VietJet ili neki drugi low cost, svakako ces morati da udjes u maleziju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2023 Isti let je valjda kad sleti samo da ljudi udju/izadju a ostali uopste ne izlaze iz aviona. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2023 Mislim da su oni to nespretno napisali, jer samo na jednom mestu piše "isti let", a na svim ostalim mestima "isti PNR broj". Vidim da PNR znači Passenger Name Record i služi (između ostalog i) kao booking number. U većini slučajeva to znači da su oba leta sa istom kompanijom. Druga varijanta je ova viša matematika što je bam-bam pomenuo, code-sharing između dve kompanije. Da li je to univerzalno pravilo za aerodrome širom sveta, da za presedanja sa različitim PNR-ovima mora da se izađe iz tranzitne zone? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2023 (edited) 5 hours ago, Lazar said: Vidim da PNR znači Passenger Name Record i služi (između ostalog i) kao booking number. U većini slučajeva to znači da su oba leta sa istom kompanijom. Ne, PNR je prvenstveno 'rezervacija' i pod njime moze biti jedna ili vise karata. A na svakoj karti moze biti let(ova) koje obavlja jedna ili vise razlicitih kompanija. Ako ima vise kompanija, onda se moze imati i vise PNR-ova za isti let, u zavisnosti koje sisteme za bukiranje te kompanije koriste. 5 hours ago, Lazar said: Druga varijanta je ova viša matematika što je bam-bam pomenuo, code-sharing između dve kompanije. Code-sharing je mogucnost da jedna avio kompanija prodaje sedista na letu druge kompanije kao 'svoje', tj. pod svojim brojem leta (marketing carrier) a ne onim kompanije koja taj let obavlja (operating carrier). 5 hours ago, Lazar said: Da li je to univerzalno pravilo za aerodrome širom sveta, da za presedanja sa različitim PNR-ovima mora da se izađe iz tranzitne zone? Ne, nema tu nikakvog univerzalnog pravila i previse veze izmedju PNR-a i tranzitne zone. Mislim da bi najlakse bilo da nam kazes koje konkretne letove gledas, pa da vidimo da li je to nesto sto zahteva tranzit vizu ili ne. Edited February 25, 2023 by jms_uk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2023 50 minutes ago, jms_uk said: Ne, PNR je prvenstveno 'rezervacija' i pod njime moze biti jedna ili vise karata. A na svakoj karti moze biti let(ova) koje obavlja jedna ili vise razlicitih kompanija. Ako ima vise kompanija, onda se moze imati i vise PNR-ova za isti let, u zavisnosti koje sisteme za bukiranje te kompanije koriste. Code-sharing je mogucnost da jedna avio kompanija prodaje sedista na letu druge kompanije kao 'svoje', tj. pod svojim brojem leta (marketing carrier) a ne onim kompanije koja taj let obavlja (operating carrier). Ne, nema tu nikakvog univerzalnog pravila i previse veze izmedju PNR-a i tranzitne zone. Mislim da bi najlakse bilo da nam kazes koje konkretne letove gledas, pa da vidimo da li je to nesto sto zahteva tranzit vizu ili ne. James, a da li je uobicajeno pravilo da , ukoliko su 2 kompanije u code share-u na odredjenim letovima, npr. jedna leti od tacke a do tacke b, a druga od tacke b do tacke c, i obe imaju jedna sa drugom code share na obe rute, da se onda u tom slucaju mozes cekirati na prvom letu ( na salteru prve kompanije) i za drugi? mislio sam da to ide pod obavezno, jer mi se to uvek desavalo kad letim sa 2 razlicita carrier-a. a na istom booking code-u.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2023 17 minutes ago, bam-bam said: James, a da li je uobicajeno pravilo da , ukoliko su 2 kompanije u code share-u na odredjenim letovima, npr. jedna leti od tacke a do tacke b, a druga od tacke b do tacke c, i obe imaju jedna sa drugom code share na obe rute, da se onda u tom slucaju mozes cekirati na prvom letu ( na salteru prve kompanije) i za drugi? mislio sam da to ide pod obavezno, jer mi se to uvek desavalo kad letim sa 2 razlicita carrier-a. a na istom booking code-u.... Za to nije bitan codeshare agreement koliko interline agreement. Uglavnom jeste slucaj ako je sve na jednoj karti, a ponekad moze da ti se posreci i sa dve razlicite (mada, u poslednjih 5-6 godina sve vise kompanija odbija to), prvenstveno u premium klasama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2023 7 hours ago, jms_uk said: Mislim da bi najlakse bilo da nam kazes koje konkretne letove gledas, pa da vidimo da li je to nesto sto zahteva tranzit vizu ili ne. Digao sam ruke od Malezije, leteću preko Šangaja. Sve iole povoljne varijante od Bankoka do Beograda koje idu preko Kuala Lumpura zahtevaju kombinaciju barem dve aviokompanije, a ne bih da mislim o tome hoće li mi Malajci praviti problem. Inače, avio karte iz SEA su baš skočile u poslednjih par nedelja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2023 12 hours ago, Lazar said: Digao sam ruke od Malezije, leteću preko Šangaja. Sve iole povoljne varijante od Bankoka do Beograda koje idu preko Kuala Lumpura zahtevaju kombinaciju barem dve aviokompanije, a ne bih da mislim o tome hoće li mi Malajci praviti problem. Inače, avio karte iz SEA su baš skočile u poslednjih par nedelja. hahah pa nemoj onda da se vracas tako brzo.... Pokusaj Scoot iz singapura za atinu, oni su cesto imali dobre cene za one way ticket.... Takodje, moj ti je savet da skoknes do malezijske ambasade, nista te ne kosta, i da trazis vizu, pre nego sto uzmes kartu...cak iako je ne iskoristis, nije skupa.....ja sam vise puta vadio malezijsku vizu na tajlandu, i nikad mi nisu pravili problem....Ako si na jugu tajlanda, mozes da odes i u konzulat malezije u Hat yai-ju, tu su uvek bili ekspeditivni sa izdavanjem viza.....tipa pojavis se ujutru, popodne ti vec izdaju vizu...u najgorem slucaju bi cekao 1, eventualno 2 dana....u ambasadi u bankoku isto nije neka guzva, uglavnom izdaju vizu za 2 radna dana... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2023 Valjda je sve razjašnjeno, ali da potvrdim, mama mi je presedala u KL-u bez vize pre par meseci, doletela je sa Turkish Airlines, a odletela sa Malindo Air, s tim što je sve bilo zajedno kupljeno. Nije menjala terminal. Ukrcala se u Barseloni i dobila tri boarding pass-a, jedan do Istanbula, drugi do KL-a i treći do Perta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2023 Leteo preko KL za Bali,treba viza,isti terminal,nisam prolazio kroz imigraciono,ali,na gate-u gledali vizu,i ulaz u tunel,pred avion. Vezane karte,2 leta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2023 (edited) 32 minutes ago, altinjani said: Leteo preko KL za Bali,treba viza,isti terminal,nisam prolazio kroz imigraciono,ali,na gate-u gledali vizu,i ulaz u tunel,pred avion. Vezane karte,2 leta. jesi li leteo sa LCC KLIA ( KLIA2)? obicno za bali lete lowcosteri sa tog terminala.. ako jesi, onda je to to, jer sa tog low cost terminala uvek gledaju pasos i potrebna dokumenta za ulazak u maleziju, pa nebitno dal si stvarno ulazio ili ne Edited February 26, 2023 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2023 Iz Bangkoka sam leteo,nije KLIA 2,skoro da sam siguran. Znam da sam u Ambasadi pitao,odneo sve karte,presedanja,smestaj,rekli treba,platio 700 din. i pokupio pasos u 15.30h. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2023 1 hour ago, altinjani said: Iz Bangkoka sam leteo,nije KLIA 2,skoro da sam siguran. Znam da sam u Ambasadi pitao,odneo sve karte,presedanja,smestaj,rekli treba,platio 700 din. i pokupio pasos u 15.30h. Sa kojim kompanijama si leteo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2023 Mislim da je bio Malindo. BKK-KL,KL-Denpasar,ali,ovaj let od KL za Bali je isao za Australiju, Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2023 (edited) 1 hour ago, altinjani said: Mislim da je bio Malindo. BKK-KL,KL-Denpasar,ali,ovaj let od KL za Bali je isao za Australiju, hm, to su neki novi momenti...samo jedno pitanje- to sto si rekao da su ti gledali vizu na gejtu, pred ulazak u tunel i avion, pretpostavljam da je to bilo pred ulazak u avion koji je trebalo da poleti za bali? a kad si sleteo iz bangkoka u maleziju, da li su ti gledali pasos i vizu po izlasku iz aviona? postoji mogucnost da, ukoliko su ti gledali pasos pred ulazak u avion za indoneziju, da su u stvari trazili vizu za indoneziju, a ne maleziju? jer nema bas nekog rezona Edited February 27, 2023 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2023 1 hour ago, altinjani said: Mislim da je bio Malindo. BKK-KL,KL-Denpasar,ali,ovaj let od KL za Bali je isao za Australiju, Verovatno su proveravali koja ti je krajnja destinacija i da li imaš vizu za Australiju ako ideš tamo. Kad sam leteo iz Singapura za Australiju, imala je dodatna kontrola pre ulaska u avion. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2023 Kad sam sleteo u Maleziju,KL,niko ništa nije gledao. Izašao iz aviona,terminal isti, i uputio sam se ka gejtu za sledeći let,let za Bali. Na samom gejtu,kontrola i provera vize,pasoša. Kad sam krenuo u tunel,u samom tunelu,ulaz,bukvalno, stajalo je,mislim troje,nisu bili u uniformama,samo su imali oko vrata kartice sa imenom i prezimenom, videh, koliko se sećam,officer immigration ,police da im je pisalo,pa su ponovo sve gledali,i to svo troje,vrteli pasoš pod lampom,vizu gledali iz svih uglova,i pitali kuda,koliko ostajem itd. Moju devojku ništa nisu pitali,bila je uz mene. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2023 Na aerodromima nekad postoje kontrole na samom izlasku iz aviona. Ima to i u Beogradu, stoji nekad dvoje-troje njih i traže da pogledaju pasoš čim izađeš iz aviona i prođeš kroz tunel. Na Šeremetjevu ima poseban šalter gde pregledaju pasoše pre nego što te puste dalje na presedanje, i to unutar tranzitne zone. Mislim da se tu ne radi o proveri vize, nego o nekoj bezbednosnoj proveri. Kad sam iz Istanbula leteo za Tajland, turski policajac na izlasku iz zemlje mi je toliko gledao pasoš da umalo nisam počeo da se smejem. Podizao, gledao spram svetla, pa nameštao onako ukoso da padne svetlo pod nekim uglom, pa prevrteo sve stranice nekoliko puta, samo sam čekao da ga zagrize kao dukat. Mislim da ih često ne zanima viza, nego traže falsifikovane pasoše. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites