Posted May 2, 2018 Da li nas neko može posavetovati? Naime, dečko mi je apsolvent na Mašinskom fakultetu, imamo želju da što pre odemo iz zemlje i da se ne vratimo Moj očuh živi u Nemačkoj, i mama i brat će uskoro da odu, tako da eto tu imamo neku podršku oko snalaženja, ali nas zanima da li je moguće naći posao za mašinskog inženjera u Nemačkoj, bez iskustva i bez znanja nemačkog (naravno, naučili bismo ga vremenom)? Ako ne Nemačka, da li mi neko može reći u kojim zemljama je traženo ovo zanimanje? Kako dobiti posao, papire...? Svaki savet je dobrodošao. Tu je dodatna komplikacija, što sam ja bila mudra pa sam upisala književnost, sad sam na pola studija i shvatila sam da mi je to bila najgluplja odluka u životu. Razmišljam da promenim fakultet, ali jako je teško prognozirati i ukombinovati moju i njegovu struku i odlaženje odavde. Meni idu jezici, učila sam engleski, španski, italijanski, ali nijedan nisam usavršila do kraja, sviram klavir, pišem, čitam samo neke knjige (što bi rekle kolege sa prirodnih nauka) ... Uglavnom, jasno, ne radim ništa od čega mogu da preživim u našoj Srbijici. Ako neko ima neki savet za mašinskog inženjera i propalog umetnika, pišite. Hvala unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2018 Mašinski inženjeri relativno lako nalaze posao, posebno sa EU pasošem. Ti za početak možeš da predaješ engleski, ukoliko ga dobro znaš. Tu su i "obični" poslovi tipa kasa, magacin, fabrička traka ali to ne bih savetovao jer loše utiče na psihu.Sent from my SM-G965F using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2018 6 hours ago, Ladolcefarniente said: Tu je dodatna komplikacija, što sam ja bila mudra pa sam upisala književnost, sad sam na pola studija i shvatila sam da mi je to bila najgluplja odluka u životu. Ako ne mozete da nadjete posao u struci...onda se okrenite necemu gde ce vas odmah primiti. Mozda poslovi na traci i u magacinu (utovar/istovar) nisu najbolji za psihu,ali to je ono sto mozete odmah naci.Skoro sam siguran da bilo koji veci veletrgovinski lanac tamo (Lidl,Aldi,Penny...) stalno prima/zaposljava radnike za te fizicke poslove.Mesecna plata je oko 1000 evra.Najbitnije im je da imate neku stalnu adresu boravka,na kojoj ste prijavljeni (makar iznajmili i garsonjeru na mesec dana).Bez prijave boravka legalan posao (bilo koji) ne znam da li cete dobiti. On moze da sljaka u nekom magacinu,a ti da spremas stanove po par sati dnevno.Za to treba minimalno znanje jezika (i u magacinu i za spremanje).Nije najsretnije resenje,ali od necega se mora poceti. Ako ti je ocuh vec u Nemackoj,moze i on da se raspita malo oko toga.Sigurno zna bolje situaciju,iz iskustva. P.S. - Da...pretpostavljam da imate samo nase (srpske) pasose?Ne znam kako stoje stvari sa tim - da li mozete sa nasim pasosima da radite u EU?Mozda i ne... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2018 (edited) 3 hours ago, Voyageur said: Tu su i "obični" poslovi tipa kasa, magacin, fabrička traka ali to ne bih savetovao jer loše utiče na psihu. Sent from my SM-G965F using Tapatalk Ne bih savetovao bilo kakav posao jer vecina lose uticu na psihu: 3 Billion Still Looking for Great Jobs http://news.gallup.com/reports/233375/gallup-global-great-jobs-report-2018.aspx?utm_source=Global-Great-Jobs-Briefing-Launch-Email&utm_medium=email&utm_campaign=Global-Great-Jobs-Briefing-Launch-Email-05-03-18&utm_content=Download-Briefing-CTA-1 Edited May 2, 2018 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2018 Velika je razlika između stresnog ali kreativnog posla i dosadnog mehaničkog na fabričkoj traci. Nisam to nikada radio ali sama pomisao da svaki dan 9 sati dnevno stojiš i radiš jedno te isto, mi deluje strašno. Što je najgore, taj posao je svuda plaćen dovoljno samo za osnovno preživljavanje.Sent from my SM-G965F using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2018 (edited) Ljudi, nisam mislila na to. On dečko završava jako težak faks i ovde već radi u Rafineriji, gde nije toliko loša plata. Ne bi sigurmo hteo da ide u Nemačku da radi nešto što nije posao u struci. Mislila sam da li neko ima iskustvo sa Mašinskim fakultetom, da preko posla (deficitarno zanimanje u Nemačkoj i mnogim zemljama) dobije papire? Zašto bi se neko školovao i otišao u Nemačkoj da radi u Lidlu? To može i u Srbiji. A očuha ne mogu da pitam, on je radnik, nije završio fakultet i ne zna ništa o priznavanju diplome itd. Edited May 2, 2018 by Ladolcefarniente Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2018 Znam dvojicu mašinskih inženjera koji su dobili posao u BMW-u a onda i papire. Znači može ali prvo prijave za posao a ako ga neko primi, papiri su formalnost. Za Lidl, Aldi ili fabrike, država ne daje papire ne-EU državljanima. Te proste poslove im rade uglavnom Poljaci, Rumuni i Bugari. Sent from my SM-G965F using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2018 E to pitam. Hvala puno. Znaš li možda koji smer na masteru je tražen ili je svejedno? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2018 Ako trazite inženjerske poslove u Nemačkoj, nemački vam najverovatnije neće trebati uopšte. Engleski je manje-više u svakoj firmi zvaničan jezik. Ja sam radila u nemačkoj IT firmi u Frankfurtu, i sve je bilo na engleskom. Ne znam doduše kako je u tradicionalnim, mašinskim firmama koje imaju i proizvodnju. Ali predpostavljam da je slično. Ako nemaš fakultet, emigracija je dosta teža. To parče papira im mnogo znači. Možeš dobiti papire i na osnovu relevantnog iskustva, ali ako sam dobro shvatila vi ste oboje mladi i tek završavate faks. Mi smo poslove našli preko neta i papire nam je sređivala firma. Procedura je relativno bezbolna i kratka. Ako idete na spajanje porodice, ume da bude zajebano kada aplicirate iz Srbije. Verovatno će vam tražiti bar osnovni nivo nemačkog. To se doduše da završiti za 3 meseca u Srbiji. Mi smo aplicirali iz Češke, gde smo tada živeli i nama nisu tražili taj nemački. Objasnili su nam da je to samo preporuka, i da to ne traže za visoko-obrazovane partnere. Ali eto, Srbin voli da je veći Švaba od Nemca. Takođe, ako odete na spajanje porodice, nemački zakon brani izdržavanom supružniku da radi u prve 2 godine, tj. tom ko je došao na osnovu spajanja porodice. Doduše, niko mu ne brani da ide na intervjue, nađe posao i ta firma mu sredi radnu vizu ranije. Na taj način više neće biti vezan za vizu svog supružnika. Znam da nisi sve ovo pitala i nije sve relevantno za vaš slučaj, ali reko kad već pišem, možda nekom ubuduće bude korisno. A za pitanje: Znaš li možda koji smer na masteru je tražen ili je svejedno? Verovatno je svejedno, jer nema te mašinske industrije koja nije razvijena u Nemačkoj Btw., mi smo se u Nemačku selili krajem 2008. (i iz nje izašli 2013.) možda su neke od informacija zastarele. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2018 Hvala ti na ovako detaljnom odgovoru. Mnogo si mi pomogla stvarno. Ja bih onda najradije završila književnost, jer želim da imam fakultet, ali bih onda, koliko sam te shvatila, ako on dobije posao sa Mašinskim, ja mogla da idem na to pridruživanje porodici (tj.da dobijem papire preko braka). Ja već znam nemački neki A2 nivo, tako da to verovatno ne bi bio problem. Meni bi plata tamo čak i da radim u nekom Lidlu bila veća nego ovde sa završenim filološkim, jer mogu da radim samo kao profesor, a iz iskustva moje mame to su mizerne plate. Htela sam još da te pitam, da li bismo mi onda sa tom njegovom platom i tom mojom mogli lepo da živimo, jer sam čula od nekih ljudi da su porezi veliki itd. Hvala ti na svemu puno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2018 Ako imaš fakultet i pričaš pristojan engleski i nemački, mogućnosti su ti daleko veće nego da radiš u Lidlu. Postoji gomila uslužnih delatnosti koje su daleko bolje plaćene od poslova u lidlu. Ili "pomoćnih" poslova (npr. sekretarica) u normalnim firmama, možda nastavnik srpskog u nekoj školi, vrtiću, mogla bi čak da nastaviš studije slavistike u Nemačkoj i time možda obezbediš poziciju negde (školovanje u Nemačkoj je besplatno ako studiraš na nemačkom, a mnogi magistarski kursevi su dostupni besplano i na engleskom). Takođe, možeš da dobiješ silne poreske olakšice na osnovu bilo kakve vrste obrazovanja. Isplati se učiti nemački zarad toga. Porezi su zaista veliki, ali postoje olakšice za bračne parove, decu, itd. S obzirom da ste još studenti, i da dolazite iz Srbije, šta god tamo zaradite biće verovatno bolje nego u Srbiji. Uostalom u Srbiji su porezi daleko veći, to što se u Srbiji priča o neto a ne bruto plati, naše poreze ne čini manjim. Postoje različiti kalkulatori online na kojima možeš proveriti kolika bi ti plata bila neto, na osnovu bruto plate. Nemci uglavnom pregovaraju o bruto plati na godišnjem nivou. S tom razlikom da ćete tamo imati mnogo bolji start i nakon par godina, verovatno biti u daleko boljoj poziciji nego da ste ostali u Srbiji. O porezima čovek treba da brine tek kada mu primanja pređu šestocifrene brojeve. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2018 Pozrav, ne znam da li je tema jos uvek aktivna. Ja sam nedavno dosao u Nemacku(konkretno Minhen) kao IT inzenjer, I posle nekoliko turbulentnih meseci ulazim u mirnije vode I samo bih da kazem kao prvo da je zalosno sto moramo da odlazimo iz svoje zemlje ne samo zbog finansijke situacije vec I zbog opsteg ludila koje je trenutno dole u punom jeku, a kao drugo "Meni idu jezici, učila sam engleski, španski, italijanski, ali nijedan nisam usavršila do kraja, sviram klavir, pišem, čitam samo neke knjige" ovo zvuci kao devojka mojih snova, ako raskines sa deckom mogli bi da se upoznamo :D Salu na stranu, jeste se na kraju snasli da dodjete ovamo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2018 A znate li Vi nemacki ili koristite engleski na poslu? Vidim da se gore pominje da inzenjerima nemacki nije neophodan.Da li ste posao trazili preko neta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2019 Pozdrav svima....Zanima me kako mogu da se skrasim u Nemackoj....citao sam svasta po netu itd.. shvatio sam da nema leba od interneta googla ...moze da pomogne dosta ali kinkretno ne...u mom slucaju je da sam ozenjen imam dvoje dece i resio sam da odem u nemacku...fakultet nazalost nemam ali nemozemo svi biti akademski gradjani jel :)...dakle radna snaga je itekako bitna a meni nije problem bilo sta da radim da bi se snasao...Engleski govorim tecno dok nemacki bez dana skolovanja znam A1....posto vidim da je nemacka otvorila sansu za ljude iz srbije dozvoljava 6 meseci boravka za trazenje posla ali moram da dokazem da cu za 6 meseci imati kolko su to oni predvideli 5000evra...sad zanima me kakva je situacija za takav riskantni podvig...recimo ja bih imao 5000evra da stavim u dzep sednem u auto i pravac nemacka...u medjuvremenu za 6 meseci sigurno bih jezik lepo savladao jer nemam jezicnu barijeru...ono sto mene brine ocu li opstati u smislu i da nadjem u pocetku neki poso i zanima me ocu li uopste naci poso oce li me neko primiti pa makar prao sudove meni to nije problem daklem samo za pocetak...imam ogromno radno iskustvo preko 10godina u elektronskoj industriji i po profesiji sam elektricar...veliko iskustvo imam sa CNC masinama...imate li neki savet predlog ili tako nesto da kazete? Ili mislite da sam lud? Dakle dao bi otkaz u firmi ostavio za pocetak zenu i decu i krenuo trbuhom za kruhom...ili mozda jos jaci rizik sesti u auto cela porodica i put pod noge....zena nezna nijednu nemacku rec ali je vredna i nema problema da za pocetak cisti brise pere...odna bi morao da decu obezbedim u neki vrtic jer su mala...sta mislite Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2019 Zdravo dragi ljudi! Moj suprug je masinski inzinjer, ima B2 polozen, 4 godine radnog iskustva. Trazi posao u krugu Bamberga. Moze li nam neko pomoci? On vec salje CVijeve, poslao ih je bas dosta, ali su odgovori firmi uglavnom negativni. Ja dobijam plavu kartu za neki dan, a ako bismo cekali spajanje porodice to je 8 meseci, a on kao visokokvalifikovani i ako nadje posao, vizu dobija za 3 meseca. Ako imate neke preporuke, pomazite :) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2019 TiM, koji smer je završio? Ja sam i posle pisanja na ovom forumu nastavila da se raspitujem i uglavnom sam dobila pozitivne odgovore, tj. da je Mašinski u Bg-u priznat i da je to deficitarno zanimanje i da se isto može dobiti plava karta. Ali još niko mi se nije javio kome se ovo zaista i desilo, da mi iz prve ruke kaže. Prosto ne mogu da verujem da nema naših mašinskih inženjera u Nemačkoj... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 15, 2021 Pozdrav, zavrsene su studije Vocarstva i Vinogradarstva a cuo sam da su u Nemackoj najbogatiji ljudi poljoprivrednici. Ima li neko iskustva ili da zna kakva je sansa i plata za nekog za rad u Nemackoj? Da li se to sve svodi na berace ili ima nekog potencijala. I isplati li se raditi tamo . Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2022 On 5/4/2018 at 2:45 AM, marica said: Ako imaš fakultet i pričaš pristojan engleski i nemački, mogućnosti su ti daleko veće nego da radiš u Lidlu. Postoji gomila uslužnih delatnosti koje su daleko bolje plaćene od poslova u lidlu. Ili "pomoćnih" poslova (npr. sekretarica) u normalnim firmama, možda nastavnik srpskog u nekoj školi, vrtiću, mogla bi čak da nastaviš studije slavistike u Nemačkoj i time možda obezbediš poziciju negde (školovanje u Nemačkoj je besplatno ako studiraš na nemačkom, a mnogi magistarski kursevi su dostupni besplano i na engleskom). Takođe, možeš da dobiješ silne poreske olakšice na osnovu bilo kakve vrste obrazovanja. Isplati se učiti nemački zarad toga. Porezi su zaista veliki, ali postoje olakšice za bračne parove, decu, itd. S obzirom da ste još studenti, i da dolazite iz Srbije, šta god tamo zaradite biće verovatno bolje nego u Srbiji. Uostalom u Srbiji su porezi daleko veći, to što se u Srbiji priča o neto a ne bruto plati, naše poreze ne čini manjim. Postoje različiti kalkulatori online na kojima možeš proveriti kolika bi ti plata bila neto, na osnovu bruto plate. Nemci uglavnom pregovaraju o bruto plati na godišnjem nivou. S tom razlikom da ćete tamo imati mnogo bolji start i nakon par godina, verovatno biti u daleko boljoj poziciji nego da ste ostali u Srbiji. O porezima čovek treba da brine tek kada mu primanja pređu šestocifrene brojeve. On 5/3/2018 at 9:59 AM, marica said: Ako trazite inženjerske poslove u Nemačkoj, nemački vam najverovatnije neće trebati uopšte. Engleski je manje-više u svakoj firmi zvaničan jezik. Ja sam radila u nemačkoj IT firmi u Frankfurtu, i sve je bilo na engleskom. Ne znam doduše kako je u tradicionalnim, mašinskim firmama koje imaju i proizvodnju. Ali predpostavljam da je slično. Ako nemaš fakultet, emigracija je dosta teža. To parče papira im mnogo znači. Možeš dobiti papire i na osnovu relevantnog iskustva, ali ako sam dobro shvatila vi ste oboje mladi i tek završavate faks. Mi smo poslove našli preko neta i papire nam je sređivala firma. Procedura je relativno bezbolna i kratka. Ako idete na spajanje porodice, ume da bude zajebano kada aplicirate iz Srbije. Verovatno će vam tražiti bar osnovni nivo nemačkog. To se doduše da završiti za 3 meseca u Srbiji. Mi smo aplicirali iz Češke, gde smo tada živeli i nama nisu tražili taj nemački. Objasnili su nam da je to samo preporuka, i da to ne traže za visoko-obrazovane partnere. Ali eto, Srbin voli da je veći Švaba od Nemca. Takođe, ako odete na spajanje porodice, nemački zakon brani izdržavanom supružniku da radi u prve 2 godine, tj. tom ko je došao na osnovu spajanja porodice. Doduše, niko mu ne brani da ide na intervjue, nađe posao i ta firma mu sredi radnu vizu ranije. Na taj način više neće biti vezan za vizu svog supružnika. Znam da nisi sve ovo pitala i nije sve relevantno za vaš slučaj, ali reko kad već pišem, možda nekom ubuduće bude korisno. A za pitanje: Znaš li možda koji smer na masteru je tražen ili je svejedno? Verovatno je svejedno, jer nema te mašinske industrije koja nije razvijena u Nemačkoj Btw., mi smo se u Nemačku selili krajem 2008. (i iz nje izašli 2013.) možda su neke od informacija zastarele. Pozdrav Marice, Potreban mi je savet nekog kao što si ti, trudim se da prikupim što više informacija :) Živim u Srbiji i nemam Eu papire, dečko i ja razmišljamo o odlasku u Austriju ili Nemačku. Po struci dečko je master inženjer građevine a ja sam strukovni inženjer geodezije. Zanima me tvoja preporuka, da li iz Srbije da šaljemo CV inače dečko je juče upisao nemački A1.1 ili kad zavrsi kurs da dodjemo i tražimo na licu mesta posao. Gledala sam oglase za posao i uglavnom traže dobro znanje pismenog i usmenog jezika bez obzira na engleski jezik. Takođe sam živela i radila u Cz 4 godire ne znam da li mi to moze ici u prilog zbog papirologije. Da li da napravimo CV na nemačkom jeziku i šaljemo ili da sačekamo minimum narednih godinu dana? Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2022 Stvarno smo otišli odavno iz Nemačke i ne pratim više aktivno kakvo je stanje tamo. Iskreno, ja ne bih čekala da sam na vašem mestu. Ne gubite ništa ni da pokušate sad a pri tome vam niko ne brani i da opet za godinu dana uradite isto. E sad moje lično iskustvo sa seljenjima (Češka, Nemačka, Singapur) do sad je uvek bilo isto. Moj muž traži poslove na daljinu. Prođe intervjue, potpiše ugovor i njegov budući poslodavac nam sredi papire (njemu radne, meni za spajanje porodice), takođe nam plate i relokaciju (karte, smeštaj za prvih mesec-dva). Onda je krenem da tražim posao tek kad stignem u novu domovinu. Ja lično ne znam šta da ti kažem za taj odlazak, a onda traženje posla na licu mesta. Mi kod prvog seljenja jednostavno nismo imali taj luksuz da sedimo u stranoj zemlji bez prihoda par meseci. Iz ovog ugla sad to nam se čini besmisleno, jer poslove možemo da nađemo i preko neta. Ali... Ako vi nemate puno radnog iskustva, tj. jake CV-ije, a imate para da negde odete pa odatle tražite posao, ne vidim zašto ne biste. To vam uvek ostaje kao varijanta ako aplikacije na daljinu ne upale. Ako je oglas na engleskom i CV treba da pišete na engleskom. Odgovarati na nemačkom ima smisla samo ako je oglas na nemačkom. Takođe, ne savetujem vam da pišete CV-ijeve na jeziku kojim ne možete da se služite. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites