Posted June 3, 2018 da deleter je izgleda neki profi za finsku,ako ta kartica stvarno radi svugke onda je to revolucionarno otkrice a tales bi kao dobrovoljno zamorce trebao to isprobati i obavestiti nas o svojim dragocenim iskustvima koristeci tu revolucionarnu sim card tehnologiju,ja ionako nisam previse upucen u finsku par dana u helsinkiju i to je to sto se menjanja para tice ako ti se ne koristikartica ovo ti je glavna menjacnica za skandinaviju www.forex.se mozes videti kolki je aktuelni kurs i ima ih bas dosta primetne po gradovim uglavnom su u centru....a bolje ces proci ako uzmes krune u srbiji,ja sam menjao krune i kupio eure u srbiji i bolje mi je bilo nego da sam uzo eure u svedskoj davajuci krune....e sad ima i boljih menjacnica s boljim kursem a to su arapske menjacnice uglavnom u juznoj svedskoj mozda i u stokholmu jedino sto je veliki grad pa ih je teze videti ,imaju bolji kurs od forexa i nista te ne pitaju,jel svedske ili norveske forex menjacnice te pitaju za pasos,licnu kartu i registruju te koliko i sta si menjao,ok za tebe to nije bitno al za one koji zive tu ili su prijavljeni na neko vreme jeste i te kako Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2018 Ma sim card nije problem. To će da se reši. Što se menjanja tiče, pa da, koristiću Visa Electron jer je kurs regularan. Eventualno ću zameniti nešto malo ako bude trebalo za nešto, mada koliko sam shvatio iz vaših priča, priče drugara koji je kamperom obišao sve tri zemlje i priče Rusa bekpekera koji živi u Norveškoj 10 godina i sve proputovao ko svoj dzep, tamo kartice svuda rade, pa možda čak i ne bude trebao keš uopšte. Kakva je situacija sa švercom po gradskom prevozu? Kaže da je moguće lagano u Stokholm i Oslo metrou, a u busevima teže. Jel probao neko? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2018 pa nije ti valjda taj silni bekpeker i kamperista rekao da je samo moguce..bez opisa kako i sta....retko kad sam i dobio neke korisne infoe od nekog bekpekera,to je sad uglavnom moda..bekpek od dvesta eura,goretex jakna,skupa obuca,djepovi puni para plus nekoliko kartica pride i tu glumimo kao neko snalazenje...po meni je bekpek ionako zastareli nacin putovanja ljudi tu imaju trip da su neke kamile noseci te ruksake na ledjima i plus previse upadaju u oci gde kod da su ,mnogo bolja opcija je fino rolovati torbu s dobrim tockicima gde i da je teza uopste ne smara rolovati je satima(najbolje su one sa dva krupnija tocka) a ako se ide na neki izlet ostavi se torba u hostel i uzme samo manji dnevni ruksacic a kako se svercuje saznaces jednostavnim posmatranjem desetak minuta...u stokholmu su vrata na senzor pa kad neko ocita kartu vrata se otvore i ti treba da budes odmah iza njega tako da se vrata zatvore kad i ti prodjes...to radi ok kad je guzva ali i nije uvek guzva pa je nezgodno kad je premalo ljudi jel je sa strane i neki salter s nekim koji ponekad i gleda ko prolazi tako da treba pogledati da li gleda ili ne,a nekad i stoji neka kontrola odma do ulaza ali su u uniformi pa se lako primete uglavnom su gde je ulaz za metro na zeleznickoj stanici..u autobusima treba da udjes na prednja vrata gde ti gledaju kartu i jedina opcija je da imas neispravnu kreditnu karticu jel nece da primaju pare tako da ce te najverovatnije pustiti kao mene par puta u oslu sam koristio tramvaj,tu samo udjes i vozis se pa valjda nekad upadne neka kontrola ko zna ,ja ih nisam video Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2018 Imas Banca Intesa Electron karticu, nema provizije pri placanju u inostranstvu, samo pri podizanju na bankomatima. I onako ce ti se u Svedskoj (u druge dve nisam bila) pre biti problem da platis kesom, nego da nadjes menjacnicu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2018 6 minutes ago, jeremicmarija said: Imas Banca Intesa Electron karticu, nema provizije pri placanju u inostranstvu, samo pri podizanju na bankomatima. I onako ce ti se u Svedskoj (u druge dve nisam bila) pre biti problem da platis kesom, nego da nadjes menjacnicu Ne naplaćuje se provizija prilikom plaćanja sa njihovom Viza Inspire (ona koja se dobija sa tekućim dinarskim), dokle god ima devize na deviznoj partiji tog računa, tako nema neke potrebe da otvara devizni račun i vadi novu karticu (iako su obe stvari besplatne) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2018 Dosta vremena sam proveo putujuci, jos od 2013 godine i velika vecina vremena sam proveo u Norveskoj. Severni deo do nord kapa sam presao uzduz i popreko. generalno, sve je preskupo. vidim da se vodila debata oko sim kartice i interneta, koristio sam britansku three card gde radi roaming u celom svetu. u norveskoj uzmi telenor karticu i problem resen, za nekih 20e si resio problem interneta. sto se tice menjacnica i banaka, tu su troskovi menjanja para ekstremno visoki. (najbolje je da nadjes odgovarajucu bankovsku karticu i da je koristis za sve). oslo je fenomenalan, preporucujem ti bergen (fish market) koji je predivan, kristijansund, stavanger, i ako imas vremena da skoknes do nord kapa. fenomenalni fjordovi, priroda, reke.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2 Vratih se sinoć sa putovanja iz Stokholma i Osla pa da podelim utiske, možda će nekom biti korisni ukoliko planira skoriji put u ove dve severne zemlje. Leteo sam iz Beograda sa Stokholm Wizz-om dok je povratak bio iz Osla Air Serbia-om. U svakom gradu sam proveo po tri puna dana i mislim da je sasvim dovoljno da se dovoljno detaljno obiđu za prvu posetu. Stokholm mi se više dopao jer je monumentalniji, arhitektura je lepša, energija grada mi je bolja, manje prljav iako su za moja očekivanja oba grada prilično prljava (ne mislim u rangu Beograda). Cene u Stokholmu su niže nego u Oslu pa tako recimo u meksičkom restoranu možete jesti takose za 120 kruna, kebab 120 kruna, popiti kafu za 30 kruna, pivo za 59 kruna. Vožnja metroom u trajanju od 75 minuta je 42 krune. Vasa muzej koji je odličan i vredan svake preporuke je 190 kruna. Sve ove cene pomnožite sa 10 (+-) i dobićete cenu u dinarima (isto važi i za norveške krune). Ljudi su opušteni, bez gužvi u saobraćaju, metro čist, tačan i efikasan. Skansen muzej na otvorenom takođe obavezno posetiti jer je vrlo autentičan a rekao bih čak i preteča svih kasnijih muzeja po Evropi čiji je koncept život i arhitektura jedne zemlje izvan glavnog grada. Čitao sam razne priče o nebezbednosti ali mislim da ako to postoji da se to nalazi u nekim krajevima izvan centralnog dela grada. Domaća hrana nikakva ali zato imate sve svetske kuhinje pa ko šta voli. Od aerodroma do grada sam uzeo kartu preko Flixbus-a za 14 evra, stanica se 100 metara od aerodroma. Postoji lanac kafića Espresso house gde možete popiti ok kafu a ujedno sam kasnije video da postoji i u Oslu. U Stokholm bih se vratio na leto iako mi je vreme bilo suvo ali oblačno sve vreme. Od Stokholma do Osla sam išao Flixbus-om za 20 evra, put traje nekih 7 sati, imate besplatan wifi za razonodu. U Oslu sam odmah primetio dve stvari - da je grad manji od Stokholma i da ima mnogo više migranata plus sumnjivih likova. Prvi put uživo sam video ženu na fentanilu koja umrtvljena baulja ulicom, mislio sam da toga ima samo u dokumentarcima u predgrađima FIladelfije, Detroita...nisam se osećao nebezbedno moram da napomenem. Grad je mnogo više u modernim građevinama, staklu...kompaktniji je za videti. Cene su osetno skuplje nego u Stokholmu. Kafa 50 kruna, Burito 158 kruna, pivo Hansa 0,5 u pabu 88-96 kruna, orbit žvake 15 kruna, koka kola u limenci u prodavnici 17 kruna, Burger king obrok od 120 kruna. Ulaz u Nacionalni muzej je 200 kruna koji je vredan posete čak i ako vam je jedini cilj da vidite Munch-ov ''Vrisak''. Doduše, ima on mnogo lepših slika od te. Akker Bryge super za prošetati. Glavna pešačka ulica simpatična ali je još bolje malo da se šunjate levo i desno od nje. Damstredet ulica je baš loša i nema potrebe da gubite vreme da vidite nepostojeće norveške šarene kućice. Vigeland park sjajan i ceo taj deo iza kraljevske palate pa do Vigeland parka je prilično sređen sa fenomenalnim fasadama i mnoštvom ambasada. Što se tiče plaćanja, u Švedskoj skoro sve se plaća karticom, vrlo retko sam naišao da primaju novac u kešu. U Norveškoj se može više naići na mesta koji primaju i kartice i keš. Ono što mi je posebno ostavilo utisak jeste vožnja do aerodroma Gardermoen i sam aerodrom. Ajde što ima direktan voz od centralne stanice do samog aerodroma, koji košta 124 krune, već što sam se prvi put susreo sa vagonom ''quiet zone'' gde na ulazu i zatim na svakom sedištu piše ''silence'' i to su svi putnici poštovali tako da ste u tišini mogli da uživate u 20-minutnoj vožnji. Po arhitekturi, dizajnu, kombinaciji drveta i mermera (recimo, nisam stručnjak), skandinavskog minimalizma i praktičnosti ovaj aerodrom je najbolji koji sam do sada video na svojim putovanjima. Kada se uzme u obzir da godišnje prođe oko 29 miliona putnika kroz njega a da je sve u miru, spokoju, tišini, tačnosti i funkcionalnosti mogu samo reći bravo. Eto, to bi bio neki kraći izveštaj sa mog putovanja po Skandinaviji. Moja preporuka je da odsednete u hotelu koji ima opciju doručka jer ćete imati jutarnji obrok koji će vam dati energiju za celodnevno šetanje em može biti solidna ušteda umesto kupovine nekih skupih sitnica po pekarama i prodavnicama. Ako imate neko pitanje, tu sam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites