Jump to content

Featured Replies

Posted

Ćao narode.

Pade mi na pamet da na brzaka sklopim neku šemicu da trknemo do Uvca da vidimo te meandre. Možda čak i ovaj vikend, ako uspem da sklopim priču.

Ok, do Nove Varoši je lako. Od Nove Varoši za Sjenicu koliko je drum zgodan za subotnji stop ?

Gledam mapu i razmišljam da recimo izađemo na krivini iza Aljinovića i onda opalimo šetnju 5-6 kilometara levo, kroz Donje Goračiće i Gornje Lopiže. I posle od meandara uzvodno još toliko do Sjenice. Je l probao neko ovo ? Kolko je zgodno za snaći se ?

Sami meandri : kakva zgodna tačka za silazak na vodu, vidikovac za ne propustiti... ?

I da li je uopšte ova zapadna obala zgodna za posmatranje, ili je lepše prići im sa istoka ?

Ajmo dalje. Verujem da će nas mrak debelo uhvatiti dok stignemo u Sjenicu. Smeštaj u Sjenici, nešto jeftino ?  Rano mi je za kampovanje, naravno.

Kako do meandara nemam pojma, ali me ceo taj deo oko Uvca odusevio kako izgleda. Isli smo od Zlatibora ka Torniku, pa desno negde (ne znam jel desno ka Torniku, ili samo u tom smeru, pa desno u jednom trenutku). Isli smo jos neko vreme prevozom, a zatim se zaustavili na najvisoj tacki i krenuli pesaka odatle, imalo je oko 2 sata spustanja do Uvca.... a pogleeeed, vazduh, priroda. Uf, stvarno je izgledalo odlicno. Struja jok, asfalt jok, a do 90 i neke nije ni taj makadamski put kojim smo isli nije postojao, samo kozje stazice. No, resili su bili da rekonstruisu neki manastir koji se nalazi u podnozju pored reke, iz ne znam kog veka, u pocetku prilazili helikopterima, a posle su napravili put.

Rado bih opet prosao tom deonicom jednom prilikom, stvarno mi je ostalo u lepom secanju :)

Put Nova Varoš-Sjenica je okej za stop, mi smo ga prestopirali u dve grupe od po dvoje, čas posla. Osim toga, taj put preseca Pešter i prolazi kroz prilično neobične predele... nešto između Mongolije i Kazahstana :)

Od Sjenice su nas vozili kolima do Uvca, tako da ne umem da opišem kuda put ide, treba oko 20 minuta kolima od centra grada. Put nije betoniran, tako da kola idu polako... drugim rečima, za sat vremena peške se verovatno stiže.

E sad, ja sam još davno video neku sliku meandara Uvca na sajtu Speleološkog odseka Beograda - međutim, takve meandre nismo uspeli da vidimo. Tj videli smo ih, ali ne sa tolike visine, tako da smo mogli da vidimo najviše jedan i po u isto vreme. Da li je zapadna ili istočna strana, nije mnogo bitno, jer ima viseći most preko Uvca, koji ćete svakako videti ako polazite iz Sjenice.

U Sjenici postoji lovački dom "Lane", gde smo prvobitno nameravali da spavamo, dok nismo upoznali rendžera koji nas je odveo u policijsku stanicu da dobijemo ključeve kamp-prikolice od jednog policajca, pa smo spavali tamo (u decembru ili januaru, sećam se da su se kapi za nos zaledile na stočiću). Mislim da je prošle godine u lovačkom domu prenoćište koštalo 600 din po osobi. Možda da odete u lovački dom na čaj i tamo priupitate za rendžera, ne mogu da mu se setim imena. Jako dobar čovek, gostoljubiv, svi ga znaju, zna sve vikendice oko Uvca i može lako da vam nađe free smeštaj.

Kad sam pitao momke iz Speleološkog odseka kako su stigli do onih meandara, dobio sam neki neodređen odgovor da se uopšte ne ide iz pravca Sjenice, nego se kreće od Ivanjice, pored nekakve Bazdovske pećine, itd... Možda je za stizanje do tih najboljih meandara potrebno ipak dva-tri dana + šator.

• Author
Kako do meandara nemam pojma, ali me ceo taj deo oko Uvca odusevio kako izgleda.

Njuškam ja odavno mogućnost za jednu detaljniju turicu po Starom vlahu - skroz od Zlatibora do Pešterske visoravni, jer sam takođe fasciniram tim krajem.

Put Nova Varoš-Sjenica je okej za stop, mi smo ga prestopirali u dve grupe od po dvoje, čas posla.

Odlično. Još ako je bila subota...

Osim toga, taj put preseca Pešter i prolazi kroz prilično neobične predele... nešto između Mongolije i Kazahstana

Znam, znam, prokrstario sam ga svojevremeno  :). A i Jone Pešter poredi sa Mongolijom. Moraću da porazmislim ozbiljnije o toj srednjoj Aziji.

videli smo ih, ali ne sa tolike visine, tako da smo mogli da vidimo najviše jedan i po u isto vreme

Ja planiram uspon na Čemernik, između Veljušnice i Uvca (vidi ovde), to je najviša tačka u okolini. A ova njihova je očigledno sa druge strane :(.

Nego, koliko može da se baci pogled na meandre sa same poljane iznad njih ? Tj, koliko je teren zarastao u vegetaciju. Po ovome što vidim na mapi, ne bi trebalo da ima šume.

U Sjenici postoji lovački dom "Lane", gde smo prvobitno nameravali da spavamo

Je l to ovaj

• Author

Dakle, ovako.

Na stopu od Nove Varoši ka Sjenici se nismo baš proslavili. Stigosmo samo do skretanja za stacionar na Zlataru. I mnogo kasnije upadosmo u neki bus. I onda je šetnja odložena za nedelju ujutru.

U lovačkom domu u Sjenici smeštaj još ne funkcioniše (i nije nikad ni funkcionisao  shtrumpf), a kad će ne znaamo. Konobar iz Laneta nas je uputio na kućni (aka privatni) smeštaj. Verovatno ne bi bilo loše da sklopimo nekakvu bazu jeftine spavke sa naglaskom na nereklamirani privatni smeštaj. Prvi prilog za bazu : Mino Zekić, Sjenica, u pravcu Trijebina (prati putokaz), dosta blizu centra,  prođe se između vatrogasnog i džamije, dvorište odmah iza drvene barake iza vatrogasnog. Noćenje 5 evra po njušci.

Ujutro smo našli taxi (ovo mi je valjda treći put u životu da sam platio taksi), pa smo od Kandića krša opalili šetnju, a šta je dalje bilo pogledajte na http://www.jovanovic.fotopic.net/c1497695_1.html

Kad sam pitao momke iz Speleološkog odseka kako su stigli do onih meandara, dobio sam neki neodređen odgovor da se uopšte ne ide iz pravca Sjenice, nego se kreće od Ivanjice, pored nekakve Bazdovske pećine, itd... Možda je za stizanje do tih najboljih meandara potrebno ipak dva-tri dana + šator.

Da li ti ova panorama liči na te njihove meandre ? Ne verujem da je potrebno par dana. Celo područje je dugačko svega nekoliko kilometara, a ni teren nije suviše neudoban, kao što si mogao da vidiš.

Popodne smo - već lepo izgoreli - probali nedeljni stop iz Sjenice. I stigli skoro do Nove Varoši. Nisam se odavno navozao autobusima kao ovih par dana.

Da da, to su ti meandri. Nažalost, mi nismo stigli do tako dobrog vidikovca - možda zato jer je mrak pao već u pet popodne :) No, to je razlog da se ode još jednom. Sad bar imam koga da pitam za detalje.

Što se tiče smeštaja u "Lanetu", nama su tamo lično konobari rekli da postoji smeštaj, čak nam i cene rekoše. Sećam se da smo se dugo predomišljali, pa na kraju ipak otišli u kamp-prikolicu

Svaka čast na fotkama.