Posted December 27, 2018 Zdravo svima! Ja sam Pavlo, putnik i novinar iz Ukrajine. Ja tražim informacije o bekperah i avtostoperah iz socijalističkih zemlje koji su putovali svijetom prije kad željezna zavjesa je pala. Jako posebno me je zanimljivo putovanje na "steze hippie": put iz Europe u Hindustan u 60-70 godine. Ja sam pronašao samo jednu knjigu od dva momca iz Čehoslovačke: Štefan Rybár, Ondřej Hejma – Autostopem do Nepálu. Ljudi iz SSSR nisu mogli slobodno putovati, ali ja znam što Jugoslaveni su mogli putovati u inozemstvo. Da li znate neke knjige ili članke o takvim putovanjima? Možda i na srpsko-hrvatskom: razumijem skoro sve, ali pišem loše – kao vi vidite :) Puno hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2018 Iz tog vremena, na pamet mi pada par stvari. Stevan Pešić je pisao je putopise iz zemalja kao što su Nepal, Tibet i Šri Lanka. Meni se baš i ne sviđa ali mislim da ipak vredi pročitati. Nekad je bila popularna knjiga putopisa "U potrazi za Staklenim gradom", koju su pisali Željko Malnar i Borna Bebek: https://www.goodreads.com/book/show/6449028-u-potrazi-za-staklenim-gradom - tu imaš, ako se dobro sećam, Pakistan, Afganistan, Indiju... Ima ponešto na našem sajtu, u sekciji Vremeplov, ali ne odnose se svi na Hippie Trail: Nekrolog jednoj čaršiji, Zuko Džumhur, 1958. - Saudijska Arabija, Izrael, Palestina Koraci po vatri, Živko Milić, 1958. - Indija Na tragu doživljaja, Tibor Sekelj, 1976. - Papua Nova Gvineja, Bolivija, Brazil Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2018 Ovde možeš videti početak Pešićeve knjige Katmandu: https://www.delfi.rs/_img/artikli/2014/05/katmandu-o.pdf Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 8, 2019 Hvala svima. Pronašao sam cjelu knjigu Malnara i Bebeka "U potrazi za Staklenim gradom". Nazhalost nisam pronašao drugu knjigu Bebeka "Santhana". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites