Posted August 19, 2019 Brkati granični službenik u kožnjaku lagano ispija jutarnju kavu ispod ogromne Bashar Al Assadove slike na libanonsko-sirijskom prijelazu Masnaa. Pomalo sumnjičav predajem putovnicu i zgužvani komad papira koji predstavlja sirijsku vizu. Dobio sam ju preko whatsappa tek večer prije polaska, od Sawsan, koja navodno radi kao lokalni vodič, i čiji sam kontakt dobio od jednog putnika u Siriju. Upućuju me na drugi šalter za plaćanje ulazne takse, i to je to. Tri mjeseca pregovora oko vize za dvadeset minuta na granici. Upadam u grupu sa još 5 Europljana koje sam upravo upoznao, i čini se da smo jedini stranci koji taj dan idu prema sat vremena udaljenom Damasku. U hotelu Crystal Palace dočekuje me Sawsan, koja će bit će moj „vodič“ u idućim danima. Zbog zadnjeg slučaja kad je Nijemac po imenu Felix uhićen jer je išao u zabranjenu zonu, Ministarstvo turizma Sirije odlučilo je da svi stranci tijekom svog boravka u Siriji moraju imati pratnju. Naviknutom na solo putovanja, teško mi pada činjenica da se neću...Pročitajte Sirija, zvijer u ljepotici Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 1, 2019 sta reci na ovaj tekst..retko se da procitati nesto ovako, od neporednog ocevica iz sirije...znamo svi sta rade mediji..u siriju je trebalo, i bi trebalo, ici bez ikakvih predrasuda, i predhodno formiranih stavova...pa onda na licu mesta zakljuciti svoju istinu... bio sam u siriji 3 meseca pred rat, osecao se mrak, i teskoba rezima koji je tad vladao, i sad vlada, i to na svakom koraku..ljudi nisu smeli nista slobodno reci, ali su govorili kada smo nasamo, i kad niko ne moze da slusa...asad je za mene bio, i ostao veliki zlocinac...ali ni ostali nisu nista bolji...tamo treba da dodju neki novi ljudi, ali kada je jedna tako velika drzava zalegla za asada, tesko ce to ici... pogledajte samo lica dece sa ovih fotografija, i njihove crte lica...da li vam lice na arape? a sirija je zvanicno arapska drzava...sirija je velika multietnicka mesavina, i podele postoje milenijumima, ali nisu tako ocigledne, i nece vam ih lokalci otkriti na prvom susretu...ali ipak, najvise je u siriji sirijaca ( asiraca)...nikad necu zaboraviti kad me je jedan covek izveo na ulicu, i pogledom i sapatom pokazivao prolaznike na ulici- ovaj je dosao iz arabije, ovaj je sirijac itd...samo na osnovu crta lica...ali sve njih veze vera, i to je nesto sto ih drzi koliko toliko zajedno..u islamskoj religiji nacija nije primarna, to je i nebitno, to ne treba da se istice...bitna je samo pripadnost istoj veri, muhamedovoj...ali ipak, te prikrivene podele u siriji jos uvek opstaju, i mozda je to i jedan od razloga zasto je rat bio toliko zestok tamo, i zasto jos uvek traje...a to ipak ne znam...samo znam da su arapi tamo dosljaci, nametnuli su svoj jezik i religiju, ali ljudi, u dubini duse, iako to retki smeju i da izgovore, kao moj sagovornik, i dalje znaju ko je arapin a ko sirijac... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 1, 2019 Svaka cast na putopisu.Okacite jos fotografija.Sent from my SM-A600FN using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites