Followers 0

Balkan Flexipass

901 posts in this topic

Evo da apdejtujem kako je izgledao moj put od Istanbula do Sofije, pa do Beograda. Polazak iz Istanbula 26.07.2014...

21:00 - 22:00 Okupljanje backpackera na željezničkoj stanici u Istanbulu (sve backpackeri, jedan Turčin, švercerka sa sinom)

22:15 Polazak prvog autobusa, a nas 20ak ostaje na stanici da sačeka drugi autobus koji su Turci naručili, da niko ne bi stajao
22:45 Polazak drugug autobusa (udobno, sve po p.s.)

23:30 Pauza od 15 minuta (taman što smo napustili Istanbul i što su svi zaspali)

02:00 Dolazak u Kapikule. Svi napuštaju buseve i čekamo šta će se desiti. Niko ništa ne govori, osim da se čeka bugarski autobus.

04:15 Dolazi bugarski autobus (JEDAN), a nadrkani kondukter zove sve u stanicu da napravi neki spisak putnika. Ne zna latinicu, pa su tako sva imena žešće iskrivljena. 

04:45 Polazimo iz Kapikula i dolazimo na tursku granicu. Svi izlaze iz autobusa i predaju pasoše jedno po jedno. Odnesoše pasoše u kućicu. Dolaze i izvode Crnogorca iz autobusa da ga pitaju gde je Crna Gora :D Nakon toga izvode još par ljudi na posebnu provjeru. Bus krcat. 64 putnika. 42 sjedi. 22 stoji/leži na podu. Ne diše se.

05:00 Prolazimo granicu i dolazimo na drugu provjeru (takođe turska granica). Okrećemo autobus i vraćamo se nazad.

05:00 - 07:00 STOJIMO. Niko ne zna zašto. Izlazimo iz autobusa da vidimo šta se dešava.

- Razbirate bulgarski?

- Razbiramo.

- A engleski?
- Da. Klimamo glavom kao da je NE (jer je to kod njih naopako :D)
- Aaaa. Konačno.

Objašnjava nam na bugarskom da kažemo da 22 ljudi izađe iz autobusa, uzme stvari, pređe pješke i uđe u autobus koji će doći sa druge strane granice. U nadi da sam shvatio sve što je ispričao na bugarskom, ulazim u autobus, objašnjavam situaciju, kupim ekipu od nas 22 i krećemo polako pješke. Dolazimo do Bugarske. Zapljuskuje nas voda sa svih strana. Dezinfekcija auta, pali se na senzor. Svi poprilično mokri, nastavljamo pješke. Dolazimo na granicu. Bugari nas vraćaju da stanemo iza autobusa neke turističke agencije i dogovaraju se kako će nas zavesti kao da smo u autobusu prešli. Prolazi prvi autobus, mi svi jedno po jedno na pregled. Backpacker iz Obale Slonovače ide na dalje pretrage, a nama objašnjavaju da sjednemo pored WC-a i da ga čekamo.

08:00 Još čekamo. Odlazimo do kućice da vidimo šta bi sa "drugom" (budući da smo svi postali društvo već). 

- Gdje je onaj naš crnac što ste ga priveli na pretrage?
- Odakle ga znate? Kad ste se upoznali? Šta znate o njemu? (i govori ovom pored da zapisuje)
- Ne znamo ga. Zajedno smo putovali autobusom. Opet objašnjavamo situaciju da smo mi u vozu :D
- Dobro. Idite vi. Nema njega. Deportovan je nazad. Crnci ne mogu u Bugarsku.

08:15 Krećemo dalje. Sad se već molim i Bogu i Allahu i Budi da sa druge strane stoji autobus, budući da sam ja poveo 22 ljudi. Idemo pješke. Sad već kao pravi tim, kao da se znamo sto godina.
08:30 Dolazimo do nekog autobusa.

- Jeste vi vlak? (sprdamo se)

- Da. (klima glavom lijevo-desno, klasika haha)

Utrpavamo se u bus i čekamo. Zove konduktera da kaže da smo došli. Završava razgovor i kaže nam da su rekli da ih čekamo. Oni će brzo. Stojimo tu. Možemo li do pumpe? Može. Odlazi nas grupa po pivo. Vraćamo se. Pijemo. Sprdamo se.

10:15 DOLAZI AUTOBUS PREKO GRANICE I KREĆEMOOOO (niko nije mogao vjerovati). Svi ubrzo spavaju.

11:15 PAUZA ZA WC. Makadamski put, livada i "putnici iz voza" (iz oba autobusa) po cijeloj livadi razasuti ... nastavljamo

12:00 JABOLKOVO (željeznička stanica). Objašnjavaju nam da odatle ima voz za Plovdiv nešto oko 3. Zaboravih. Svi se raskomotili. Legli po podu.

12:10 Kao da je ratno stanje. Odjednom voz kreće za dvije minute. Svi trče da uđu. Otpravnica se dere na putnike. Ako neko ne uđe za minut, ostajemo tu. Svi ulijeću. 

12:15 KREĆEMO

12:50 Stižemo u Plovdiv. Svi opet izlaze. Čekamo svi na stanici u Plovdivu...

13:25 Dolazi voz iz Varne, utrpavamo se, krcato je (JA SJEDIM NA PODU aa) i krećemo za Sofiju. Kondukterka koja je po svemu sudeću unaprijeđena na tu "funkciju" sa funkcije "baba sere" galami na nas zato što nismo htjeli zatvoriti vrata... da nam duva, jer je 500 stepeni. Nismo u pravu, znamo, ali šta nas briga :D Hoće da piše kaznu. Odustaje.

16:30 SOFIJA

Grupa se rasparčava. Najhrabriji ostaju da čekaju voz za Beograd. Svi idu da pitaju za rezervacije. "Za sjedište ne treba. Kušeti prodani." Pomirili smo se sa gužvom. Voz krcat. Nakon Dimitrovgrada je ušlo toliko ljudi da se kroz hodnik nije moglo hodati. Idem u WC, ne može. Pun spužvica za pranje sudova. Švercaju ih :D Dolazimo u Niš. Tu čekamo (sa tim jednim vagonom) nekih 30 minuta da pristignu putnici koji bi išli Soluncem, jer Solunac kasni par sati, zbog prekida kod Vranja. Tako su nama rekli. U međuvremenu u Nišu, lik se ispovraća na sred hodnika. Dolazi čistačica da počisti, stojimo još. Krećemo. Još puniji.

Dolazimo u Beograd nešto oko 07:15. Ne kasnimo mnogo. Jok :D 

Meni je bilo OK. Putovao sam sa Fleksipasom, pa obrisao, kao da nisam ni bio u vozu i ostali mi ti dani. Koliko para, toliko muzike. Ali šta rade ljudima koji onolike pare daju za InterRail je nevjerovatno... o.O

Naredna tri dana izlazim sa društvom "iz voza". Odlična avantura. Samo idući put bih razmislio da li bih krenuo :D 

Mislim da cu da isprobam drugu opciju- znas li da li je jos uvek moguce kupiti povratnu do dimitrovgrada +2-3e bugarskom kondukteru ili je doslo do nekih izmena? :D

Kakav hard core od putovanja :spot:

Backpacker iz Obale Slonovače ide na dalje pretrage, a nama objašnjavaju da sjednemo pored WC-a i da ga čekamo.

08:00 Još čekamo. Odlazimo do kućice da vidimo šta bi sa "drugom" (budući da smo svi postali društvo već). 

- Gdje je onaj naš crnac što ste ga priveli na pretrage?
- Odakle ga znate? Kad ste se upoznali? Šta znate o njemu? (i govori ovom pored da zapisuje)
- Ne znamo ga. Zajedno smo putovali autobusom. Opet objašnjavamo situaciju da smo mi u vozu :D
- Dobro. Idite vi. Nema njega. Deportovan je nazad. Crnci ne mogu u Bugarsku.

Haha,a ja mislio da je samo kod nas tako kiklop  

Secam se situacije gde nasi policajci izvode nekog crnca iz voza,pod nekim banalnim izgovor,a ustvari istim tim razlogom - crnci ne mogu u Srbiju :D

Па јел имају визу или немају?

Ал ће тек с овом еболом да се проведу... већ су у сваком најзабаченијем селу чули за епидемију...

Mislim da cu da isprobam drugu opciju- znas li da li je jos uvek moguce kupiti povratnu do dimitrovgrada +2-3e bugarskom kondukteru ili je doslo do nekih izmena? :D

Нема измена, нити ће је бити. Све функционише као раније. NikolaBIH ме је баш насмејао, али тако је, катастрофално и балкански. Јуче је кондуктер покушао да од мене узме та 4 лева, али сам му потурио под нос међународну ФИП карту. Пола сата је гледао, да растумачи шта је то. И у самој станици у Софији на благајнама, увек се расправљам за ту карту, увек је носе код неког шефа да провере, па се због тога  створи гужва и отегне ред.

Јуче још једна комична ствар, нека баба шверцује цигарете. Било нас је доста у купеу. Кад је кренуо воз из Димитровграда ка Бугарској, она устаде, подуже сукњу и трпа у гаће паклице цигарета, постаде баба дебељушкаста. Додуше рече: ИЗВИНЯВАЙТЕ.

Кад ли ће доћи дан, да наша Српска Железница крене макар оваквом брзином?!d025c8de9718ea7d7d9db5e698a56d72.gif

Edited by herba

Наши шверцују цигарете у Бугарску, а назад све живо. Стока попуни цео воз стварима, жао ми је што их наша царина пушта за сома дин да пренесу све.

Не воле људи да седе у канцеларијама и примају плату, воле да шверцују пас им матер... мислим... 

Jutros drug prođe, kaže porasla tarifa na 2,50 EUR.

Herba i Rax, hvala na informacijama.  :spot:

Нема на чему. Него, ако будеш путовала уопште, па кад се вратиш, да нас развеселиш и ти једним занимљивим постом. Да буде лепши, не као код NikolaBIH.

Важно је да се некако пређе граница, тамо код бугара није као код нас. Тамо возови бришу ли бришу....5fc43d67cbd0220914f3aa93915338ed.gifСамо незнам шта ће бити са тим сименсовим гарнитурама? Незнам колико рата кредита нису платили, па им ови стално прете да ће им одузети. Али то траје ево већ годину дана! Нисам знао да су немци толико толерантни. На крају, ако их буду враћали кроз Србију, може Беко да се очеше за неку од њих!  

Ja kontam u oktobru u IST :)

Skontao sam da mi se BFP uz te doplate i ne isplati.

Kontao sam iz BG do BUG granice (10€) počastiti konduktera do Sofije (2,5€), predahnuti u Sofiji i uzeti BUS do IST!

A vratiti se IST (SW) - BG Pegasusom (~30€) :)

Zna li neko koliko košta autobuska karta Sofija - Istanbul u jednom smjeru? :)

Ja kontam u oktobru u IST :)

Skontao sam da mi se BFP uz te doplate i ne isplati.

Kontao sam iz BG do BUG granice (10€) počastiti konduktera do Sofije (2,5€), predahnuti u Sofiji i uzeti BUS do IST!

A vratiti se IST (SW) - BG Pegasusom (~30€) :)

Zna li neko koliko košta autobuska karta Sofija - Istanbul u jednom smjeru? :)

Matpu je najjeftiniji ako se ne varam:

http://www.matpu.com/page.php?n=116731&SiteID=793

Нема на чему. Него, ако будеш путовала уопште, па кад се вратиш, да нас развеселиш и ти једним занимљивим постом. Да буде лепши, не као код NikolaBIH.

Важно је да се некако пређе граница, тамо код бугара није као код нас. Тамо возови бришу ли бришу....5fc43d67cbd0220914f3aa93915338ed.gifСамо незнам шта ће бити са тим сименсовим гарнитурама? Незнам колико рата кредита нису платили, па им ови стално прете да ће им одузети. Али то траје ево већ годину дана! Нисам знао да су немци толико толерантни. На крају, ако их буду враћали кроз Србију, може Беко да се очеше за неку од њих!  

Dogovoreno, herba! :)

drugar i ja smo upravo na putu za Srbiju iz putnicke kuce. Trenutno smo u Ankari i nase putovanje je izgledalo ovako.

Bg-Sofija

u Sofiji nije bilo nikakve doplate. Nema spavacih, nema sedecih mesta nema nista nema nista (dere se salterusa)

u Ankari nismo uspeli da udjemo u Dogu ekspres, jer smo se zadesili u Ankari 9. avgusta (vise ne znam koji je to dan bio) i ugl u nedelju su bili izbori a Dogu ekspres je bio pun naredna 4 dana. Molili smo i kukali i mogli smo na kraju samo da dobijemo sedeca mesta za 11. avgust sto nama nije odgovaralo jer smo morali da budemo u tbilisiju 12. (ovako ne znam kako bismo se dovuklı od Karsa ılı Erzuruma u istom danu buduci da voz stıze u 18:30)

Juce smo krenuli nazad iz Erzuruma sa Dogu ekspres, opet navodno nije bilo mesta alı smo opet udarili na patetiku i naprasno se pojavise dva slobodna mesta (opet nema spavacih kola, uopste) ı kondukter nam je pogledao rezervacije, trazio je karte i cim je video onaj kartoncic na kom pise balkan flexıpass, samo je rekao ok, nije ih ni pogledao.

Tako d ami na nasim bfp kartama, ımamo jos 4 dana prazna, i mozemo jos da se svrckamo :)

Ne znam za ove doplate da li to funkcinise ovako jer je leto ili sta vec, ali kazem vam, mi nismo nista morali da doplatimo u bugarskoj, a u turskoj, gde smo hteli spavaca kola, tamo ih nije bilo uopste

Evo da odgovorim- sve je proslo u najboljem redu, cak nam je i bugarski kondukter pozeleo srecan put :). Jos nam je i voz Beograd- Sofija stigao ranije, sto je sudeci po pricama ovde neverovatno, a i nismo se smarali u putu zahvaljujuci nevelikom broju svercera. :)

Htela sam da pitam da li je neko mozda isao u istanbul u skorije vreme,  koliko je cimanje to menjanje buseva ? i dokle vas doveze bus do istanbula ili do tog predgradja? i da li se onda placa kuset sofija istanbul kad si vecinom u busu ?  :) Planiramo put u oktobru pa da znamo sta da ocekujemo :) Hvala svima :) 

Napisao je NikolaBIH na prethodnoj strani kakvo je bilo stanje pre mesec i po, razmotri i opciju povratna do Dimitrovgrada+ 2,5e (po pravcu) kondukteru+ 60 leva povratna Matpu busom. 

Evo me u Turskoj i kupih nekako Balkan Flexi u Izmiru. Prvi problem je bio taj što niko na šalteru veze nema Engleski pa su jurili radnike koji znaju da kazu koju reč da mi naštampaju kartu. Kada su mi dali kartu shvatio sam da uz nju nisam dobio nikakve datume za popunjavanje već samo Balkan Flexi zaheftan za onaj papir na preklapanje sa ispisanim uputstvom  :shockkk:   ??? Nemam pojma da li to tako treba ili ne mada mi je iskreno nešto sumnjivo ali uglavnom nekako su mi dali rezervaciju za noćni voz od Izmira do Ankare uz dosta objašnjavanja. Kada je kontrolor naišao nije mu bilo jasno otkud mi karta na kojoj piše 0 TL pa sam mu pokazao Balkan Flexi kartu i kada je video rekao je samo Balkan Express nice i vratio mi je kartu niti je šta precrtao niti je šta dodao. Meni je sad cim jer po Turskoj ću sa ovim moći da se vozikam ali šta da radim u Bugarskoj ako me pitaju gde su ispisani dani ili će mi njihov kontrolor jednostavno precrtati dan na karti ? Uglavnom pišem uskoro detaljnije posle još nekoliko voznji.

Edited by inspector