Followers 0

Balkan Flexipass

901 posts in this topic

U principu (i u praksi) - mozes.

Samo,gledaj da putujes nekim medjunarodnim vozom (ili barem brzim/IC),jer su tamo kondukteri malo obrazovaniji sto se tice Balkan Flexipass-a.Ako putujes lokalnim vozom lako ti se moze desiti da ti polu-pismeni/polu-pijani kondukter nazvrlja na karti nesto sto ne bi trebalo (broj voza npr.).Meni se to desilo dva puta - dok sam predao kondukteru kartu na pregled i pre nego sto sam bilo sta uspeo da kazem on je vec krenuo da zvrlja samovoljno po njoj.

Dok ovi iz medjunarodnih i brzih vozova (uz to sto su edukovaniji) obicno samo pogledaju tu kartu i vrate ti je (bez svrljanja).Eventualno traze da pokazes neku legitimaciju uz koju si izvadio tu kartu (licna karta,pasos ili povlastica za mladje od 26 godina).

Ja sam recimo koristio BFP prije dvije godine (ostalo mi dana), pa do Kosova. Išao sam brzim Beograd - Požega (čini mi se), pa putničkim Požega - Kraljevo (kondukter je prvi put vidio tu moju kartu, pa je pitao da mu dam 200din da ništa ne potpisuje, ja nisam htio jer sam imao dovoljno dana) i putničkim Kraljevo - Zvečan (tad još nije išao do Mitrovice). Obojica u putničkim su se potpisali po sred karte (ne onog dodatnog papira), ali nikad to nije predstavljalo problem.

I poslije sam kupovao još dva puta BFP, ali manje-više svi se potpišu sa brojem voza ispod datuma na karti (ne dodatnom papiru), ali uvijek je sve bilo OK. :)

Dragi ljudi :)

Planiram se sa momkom u avgustu zaputiti u putničku kuću, pa me zanima kakva je situacija sa IC vozovima u Grčkoj? Kolika je doplata ili šta već? I za putnički (noćni voz) - kako rezervisati sjedište unaprijed, jer planiramo samo presjesti u Solunu? Ili ako sam dobro skapirao, mogu u Solunu sjesti u bugarske vagone jer su manje-više prazni? :)

Hvala unaprijed,
Pozdraaav

Dragi ljudi :)

Planiram se sa momkom u avgustu zaputiti u putničku kuću, pa me zanima kakva je situacija sa IC vozovima u Grčkoj? Kolika je doplata ili šta već? I za putnički (noćni voz) - kako rezervisati sjedište unaprijed, jer planiramo samo presjesti u Solunu? Ili ako sam dobro skapirao, mogu u Solunu sjesti u bugarske vagone jer su manje-više prazni? :)

Hvala unaprijed,

Pozdraaav

Doplata za SVE IC osim nocnog voza Solun - Atina je 20eura na BFP... Za nocni voz nema doplate, ali je rezervacija obavezna. Odete na stanicu i rezervisete :)

Edited by Duya

Zdravo dobri ljudi , Devojka i ja treba da idemo u Istanbul i treba da stignemo tamo 19. jula. Zanima nas kada tacno treba da krenemo iz Beograda da bi stigli u Istanbul u nekom jutarnjem periodu, culi smo da se ceka u sofiji ceo dan do voza za istanbul. Moze li neko ukratko da mi napise kako izgleda cela ta procedura puta beograd sofija istanbul Balkan Flexipassom? 

flowers::

Zdravo dobri ljudi , ako mogu da vas pomucim za malo informacija :D ? Devojka i ja treba da stignemo u Istanbul 19. jula i hocemo da putujemo do tamo Balkan flexipassom. Zena na zeleznickoj stanici nam je rekla da se u Sofiji ceka ceo dan do narednog voza za istanbul i hocemo da proverimo ovde istinitost te informacije. Kada mislite da bi trebali da podjemo iz Beograda da stingemo u Istanbul u jutarnjem periodu, kakve su satnice vozova? Kada krece iz beograda i iz Sofije i Istanbula. Da li bi neko mogao ukratko da nam preprica kako izgleda ceo taj put Beograd-Sofija-Istanbul preko Balkanflexipassa?

Slucajno sam postovao 2 puta , ucnilo mi se da nije prvi put , izvinjavam se zbog toga.

Edited by Trna

kakve su satnice vozova? Kada krece iz beograda i iz Sofije i Istanbula.

Verrovatno ce se javiti i neko ko ti moze vise pomoci nego ja, ali evo ovako iz prve ruke mozes da pogledas na ovim sajtovima kada koji voz krece itd... :)

Koliko znam iz BG krece u 22:05h i trebao bi stici u 07:32h u Sofiju. Naravno bez ikakvog kasnjenja. No to mozes da proveris i kod nas na stanici.. :)

Sto se tice Bugarske i Turske, informacije oko polaska i dolaska mozes naci ovde: :D

http://www.bdz.bg/en/

http://www.tcdd.gov.tr/yeniing/avrupa_ing.html

Ali znam da sam nesto ranije tokom ove godine citao u vezi ove rute i nasao informaciju da ce se vozom stizati do Çerkezköy odakle se prebacujete u Bus pa dalje do Istanbula.

No msm da bi dosta informacija pronasao samo ukoliko bi malo procitao ranije postove. I pitao neko konkretno pitanje.

P.S. No nadam se da ce ti se neko javiti ko ima sveza iskustva sa ovog putovanja. Pozdrav :)

Edited by Macak1995

Zdravo dobri ljudi , ako mogu da vas pomucim za malo informacija :D ? Devojka i ja treba da stignemo u Istanbul 19. jula i hocemo da putujemo do tamo Balkan flexipassom. Zena na zeleznickoj stanici nam je rekla da se u Sofiji ceka ceo dan do narednog voza za istanbul i hocemo da proverimo ovde istinitost te informacije. Kada mislite da bi trebali da podjemo iz Beograda da stingemo u Istanbul u jutarnjem periodu, kakve su satnice vozova? Kada krece iz beograda i iz Sofije i Istanbula. Da li bi neko mogao ukratko da nam preprica kako izgleda ceo taj put Beograd-Sofija-Istanbul preko Balkanflexipassa?

Slucajno sam postovao 2 puta , ucnilo mi se da nije prvi put , izvinjavam se zbog toga.

Zdravo :),

Evo i ja da se javnem. Već dva puta sam prošla istu turu. Zapravo, i ove godine idem takođe. U Istanbulu ću takođe stići 19.07.2015. Moja ruta je: Noćni voz Beograd-Sofija 17.07. u 22:05, zatim noćni voz Sofija-Istanbul koji polazi 18.07. u 19h. U toku noći se preseda dva puta te se stiže na Sirkeci stanicu u Istanbulu 19.07. oko 8h.

Evo i ja da se javnem. Već dva puta sam prošla istu turu. Zapravo, i ove godine idem takođe. U Istanbulu ću takođe stići 19.07.2015. Moja ruta je: Noćni voz Beograd-Sofija 17.07. u 22:05, zatim noćni voz Sofija-Istanbul koji polazi 18.07. u 19h. U toku noći se preseda dva puta te se stiže na Sirkeci stanicu u Istanbulu 19.07. oko 8h.

I da samo da napomenemo,ukoliko slucajnoTrna ne zna, to bi trebalo da budu dva dana na karti (18.07 i 19.07)? Da li sam u pravu? :D Zbog pravila posle 19:00h..:)

Kakva je situacija onda sa kušetima na tim destinacijama? Čini mi se da sam čitao da Bg-Ist nekada nije bilo sedenja, ali sada kada se preseda na bus ne vidim zašto bi se doplaćivalo? Može li sve da se presedi :)

Da se nadovežem za Solun - Atina ... Kada je u pitanju rezervacija za noćni. Ovdje se pisalo o tome kako je često velika gužva u tom vozu, pa me zanima da li je moguće uvijek rezervisati? I da li je možda bolja opcija preko Sofije, jer mislim da je u bugarskim vagonima koji produžuju do Atine veća vjerovatnoća da ima mjesta? Ili se varam? :) Hvala unaprijed.

Edited by NikolaBIH

Da se nadovežem za Solun - Atina ... Kada je u pitanju rezervacija za noćni. Ovdje se pisalo o tome kako je često velika gužva u tom vozu, pa me zanima da li je moguće uvijek rezervisati? I da li je možda bolja opcija preko Sofije, jer mislim da je u bugarskim vagonima koji produžuju do Atine veća vjerovatnoća da ima mjesta? Ili se varam? :) Hvala unaprijed.

ja kada sam isao pre mesec dana isao je jedan grcki vagon iz sofije za solun, na koju su u nekom mestu u grckoj (nisam mogao da vidim koja je stanica jer je bio mrak) zakacili kompoziciju od jos nekoliko vagona (pretpostavljam ovu iz alexandropolisa) i sve to zajedno nastavilo je do soluna gde su zakacili jos koji. tamo se moralo izaci iz voza i posle nekoliko desetina minuta, taj voz je kretao za atinu.

pisao sam vec gore da sam sasvim slucajno u tim okolnostima zauzeo mesto jer je rezervacija potrebna, a salteri na stanici u solunu u to doba ne rade, pa ju je nemoguce preuzeti. voz nije bio pun tada (sredina juna) pa sam se smestio i niko me nije dirao do atine, medjutim racunaj da je sada sred leta i spic godisnjih odmora, pa ako slucajno dodjes ranije obavezno trazi rezervaciju na salteru.

Ako neko ide za Solun tj Atinu trenutno je strajk zeleznicara pa se ide deo od Djevdjelije do Soluna busom, organizovano je.

A za voz Solun - Beograd, u jednom smjeru, kako najjeftinije proći? Vidim da je 33,80€. Ima li neki jeftiniji način? Koliko je do SKoplja? Pozdrav

Pozdrav svima

zanima me da li saobraca voz od Bg do Soluna? I ako saobraca da li moze uz Balkan flexipass bez doplate? 

elem, ja sam dosla na genijalnu ideju kako mozete da varate za kupovinu karte balkan flexi pass sto se tice starosti, tj ako ste 'malo' presli preko 26te. elem,  posto videh ovde na forumu da ne mora da se nosi oridjinal pasos na uvid prlikom kupovine karte, lepo skenirate svoj pasos, i u fotosopu izmenite svoje godiste, i kad kupujete kartu izmislite razlog zasto imate kopiju bla bla stagod.

cak i da dodje kondukter i trazi vam pasos u vozu da uporedi sa kartom (sto se desava ravno cudu), verujem da ce vec posle imena odustati od uporedjivanja podataka.  ::crazy: 

verovatno cemo isprobati tu tehniku sledece nedelje, javim ako uspe.

ako mi kasni iranska viza propade mi  iavion za istanbul...a ja se odredista moram dokopati 

treba mi savet oko BFP :

ako ga uhvatim u bgd - kako ide sa bugarima- ima li sanse da za 24 sata budem u istanbulu ?

iz  istanbula da se dokopam Van jezera gde nas cekaju domacini - ima li sanse da stignem tj kada, vozi li nekom putanjom voz u komemozemo da koristimo BFP?

cini mi se da nadjoh negd eda ima neki blue train do malatye...vazi li tamo BFP?

ili do karsa pa da se spustamo na Van?

prvobitno j etrebao da bude mardin ...pa po varosicama do Vana ...ali ako to propda -onda nekuda ......

jel sve to ima sanse da se odradi sa jednim BFP i gde ima za isti timetable????

hvala svima unapred <3

Cao opet, trenutno sam u Solunu i pllaniram svoj dalji put pa me zanimaju iskustva BFP:

od Istanbula do Bukuresta,

zatim od Bukuresta do Temisvara?

Unaprijed se izvinjavam ako ponavljam pitanje.

Inace preksinoc sam krenuo od Bgd do Soluna, sve je normalno proslo osim kasnjenja od pet sati u Solun, na granici izmedju Makedonije i Grcke se prelazi u bus koji vozi do zeljeznicke stanice u Solunu.

Suma sumarum na moje iskustvo sa Balkan flexipasom do Istanbula i natrag:

Odlazak:

Mi smo krenuli 17. 07. u 22h. Nismo znali da moramo da rezervišemo mesta, niti nam je to napomenuto, tako da smo strahovali do Sofije da će nas neko podići i da ćemo morati da stojimo ostatak puta. Voz je bio pun. U Sofiju smo stigli, koliko se sećam oko 10h ujutru. Saznali smo da treba da rezervišemo mesta za voz, a da je to ujedno i rezervacija za autobus (preporučujem vam da mesta rezervišete čim stignete u Sofiju, zato što smo mi sačekali možda sat vremena i uzeli smo poslednja dva mesta). Cena rezervacije je 7,50 leva, tako da su rezervisana ista sedišta u vozu i u autobusu. 

Iz Sofije smo krenuli u 18:30 vozom koji je išao do granice Kapikule, gde smo stigli oko 3 ujutru. Na granici je normalna procedura prolaska kroz skener, čekiranje pasoša i ostalo. Kada smo sve to završili, smestili smo se u autobus, koji je parkiran tu na granici. Iz Kapikula smo krenuli oko pola 5 - 5 ujutru. U Istanbul smo stigli u ranim jutarnjim časovima, oko 7 - pola 8h ujutru. Autobus je stao na Sirkeći stanici, gde bi inače i voz stao (da radi). Tada smo proverili sa vozačima za povratak i rekli su nam da autobus svake večeri u 22h sa tog mesta, gde su nas ostavili, kreće ka granici. Nije potrebna nikakva rezervacija, niti prethodno čekiranje karte na Sirkeći stanici za povratak.

Povratak (24.07):

Na stanicu smo došli nekih sat vremena ranije pre polaska autobusa, dakle oko nekih 21h. Vozač je prvo pokupio podatke o putnicima, imena i prezimena, brojeve pasoša... Krenuli smo autobusom put graničnog prelaza Kapikule tačno u 22h. Kada smo stigli na granični prelaz oko 2, pola 3 ujutru, nije bilo ljudi i sve je bilo zatvoreno. Rečeno nam je da voz neće doći, već da moramo da sačekamo autobus. Autobus je došao oko 5 ujutru, i odmah nam je rečeno da autobus ne ide direkt do Sofije, već do Plovdiva, odakle ćemo preći na voz za Sofiju. Put do Plovdiva je bio vrlo naporan, zato što je taj potez polu asfalt - polu makadam. U Plovdivu smo imali voz za Sofiju oko 12 u 20h i u Sofiju smo stigli u 15h. Poučeni prethodnim iskustvom, odmah smo rezervisali mesta, koja su isto koštala. Ukoliko je neko zaiteresovan za spavaća kola, ona su oko 18 evra. Iz Sofije smo krenuli vozom u 20:30h i stigli u Beograd u 7 ujutru. 

Zdravo ljudi :)

Jedno pitanje za sve one koji su putovali skoro vozom do Atine.

Da li su vozovi u Grčkoj tačni, da li kasne u dolasku ili ne? 

Planiram da posetim Putničku kuću i u povratku da idem u Sofiju.

Voz Atina-Solun stiže u 06:05h a voz za Sofiju kreće u 06:55h pa me čisto zanima da li da se nadam da ću stići na taj drugi voz ili ne.

Držim fige da neko ima bar neku info. I hvala puno.

Pozdrav iz Izmira.

Mi smo prije nneki dan putovali tim vozom od Soluna do Sofije i taj voz se prvo napuni ljudima koji idu za Aleksandropolis(to se obavilo oko nekih 07:05) zatim se na voz prikace jos dva vagona koji se salju do Sofije da bismo krenuli oko 7:15.. Kasnjenje u Sofiju je bilo tacno nekih 20min do pola sata

Edited by nikolam93

Mi smo prije nneki dan putovali tim vozom od Soluna do Sofije i taj voz se prvo napuni ljudima koji idu za Aleksandropolis(to se obavilo oko nekih 07:05) zatim se na voz prikace jos dva vagona koji se salju do Sofije da bismo krenuli oko 7:15.. Kasnjenje u Sofiju je bilo tacno nekih 20min do pola sata

Diivno. Znaci, ipak postoji bar neka sansa da stignem. A reci mi, da li je obavezna rezervacija? Ako da, koliko je kostala?

Zdravo svima :)

Koliko sam shvatio za voznju IC vozovima po Grckoj treba doplata uz Balkan Flexipass, ali da li neko zna da li bih nesto placao za vozove sa oznakom   ΗΛ, Ταχ.Πρ.,ΑΠ, DES, ukoliko npr. zelim do Korinta ili Meteora?

Edited by wanderwonder

Pa obavezna nije, u fazonu da neces moci uci u voz ako je nemas :D Mi smo otisli par dana ranije da se raspitamo za kartu(nismo konkretno pitali za rezervaciju) i ona je rekla da je uz balkan flexipass samo doplata od 1EUR.. Ali mi ni to nismo kupili, jer smo dosli malo kasno na stanicu i bila je ogromna guzva i mi smo otisli direktno ka vozu (inace mi smo se istripovali zato sto na tvu sa polascima i dolascima ne pise voz za sofiju u 6:55 nego za alexandropolis(moze biti zeznuto ako stignes u poslednji cas i vidis da nema voz za Sofiju ))

I da nastavim sta sam krenuo da kazem, nismo kupili tu kartu niti smo imali rezervaciju, usli smo u voz i cikica je samo bacio pogled na balkan flexipass i nismo nista doplatili :D

Edited by nikolam93