Followers 0

Neprijateljsko ponašanje prema strancima

1 post in this topic

Čitajući ovogodišnji trećenagrađeni putopis sa konkursa, o putovanju Avganistanom 1972, naišao sam na ovaj deo:

Ali mi nije bilo simpatično kako su se ponekad ponašali prema strancu i putniku namerniku. U početku mi je bio jeziv jedan gest (naročito kad je, umesto dobar dan, upućen meni), koji se sastoji od dva povezana pokreta rukom propraćena pogledom mržnje, iskolačenim očima i iskeženim zubima: (1) rezanje grla bridom šake i (2) naglog pokreta opruženom šakom uvis – u značenju „ode ti glava!“ Posle više nisam obraćao pažnju. Ali sam se ipak osećao donekle nesigurnim u toj zemlji 1972.

To me je podsetilo na jedan drugi stari putopis koji smo davno objavili, sa putovanja 1983. Ovaj put se radi o Pakistanu:

Gotovo kao da smo prisustvovali trenucima kada ih je policija gotovo zatvorila zbog bezazlene cigarete da bi zatim sretna odlepršala sa podmićenih stotinjak dolara, ili kada su im kroz prozor mladi Pakistanci pokazivali da će ih skratiti za glavu sumnjajući da su ovi mladi američki hipici u potrazi za svim čulnim užicima.

Avganistan i Pakistan, dve geografski, a verovatno i kulturno bliske zemlje, i isti gest, u razmaku od deset godina - teško da može biti slučajnost. To me je navelo da se zamislim. Iako sam mnogo putovao, nikada nisam doživeo ništa slično (verujem da bih to dobro upamtio). Bilo je, naravno, tu i tamo sukoba oko svakodnevnih gluposti, sa prevarantima, taksistima, lopovima itd, ali da mi iz čista mira neko pokazuje da će me "skratiti za glavu", ili bilo kakav sličan neprijateljski gest, to još nisam video. Doduše, nisam putovao u Avganistan i Pakistan. Da li je neko od vas ovo doživeo, ili je čuo za nešto slično? Da li ste doživeli bilo kakav vid otvorenog pokazivanja neprijateljstva samo zato što ste stranci?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0