Jump to content

Featured Replies

Posted

prekoracio sam vreme boravka u francuskoj za 2 meseca , kad sam otisao na aerodrom pitali su me sto sam ostao duze nego sto sam mogao ja sam im reko razlog i oni su rekli uredu i dali su mi usmenu opomenu da to ne radim jer mogu da dobijem zabranu ja sam reko uredu . kad sam stigao u beograd na aerodrom dobio sam kaznu i prijavu , nisam toliko citao o nasim zakonima za prekoracenje u drugim zemljama , ali sam se nadao da nece da bude nista cim mi u francuskoj nisu nista rekli ozbiljnije , mene sad interesuje koji su zakoni ovde kod nas za prekoracenje i koje kazne mogu da dobijem , puno ljudi su mi rekli razlicite odgovore da mogu da dobijem kaznu od 6 meseci do 3 godine ulaska u tu zemlju , neki su rekli da mogu da dobijem od 2 do 6 godina zabrane , i rekli su mi da mogu da dobijem novcanu kaznu . nemam nista protiv novcane jer i ocekujem ali me brine zabrana koju mogu da dobijem i kolika ce da bude?

Ne postoji "nas" zakon za prekoracenje boravka u drugoj zemlji. Naplatili su ti kaznu zato
sto si bio van Srbije duze od 90 dana a nisi to prijavio policiji. Njih briga gde si bio i zasto.

Onaj ko je pametan da, ja sam se odjavio cak iz zemlje jer znam da su poceli pre par godina da drkaju ljude zesce.

14 hours ago, mveruovic said:

Onaj ko je pametan da, ja sam se odjavio cak iz zemlje jer znam da su poceli pre par godina da drkaju ljude zesce.

Ne razumem, kako im se to " prijaviš", ukoliko ne menjaš mesto boravka, nego samo hoćeš da boraviš van zemlje duže od 3 meseca?....i šta njih to briga dal ja idem na more 4 meseca npr.....ne menjam mesto boravka

Menjas. Vrlo je lako razumeti sta je boraviste a sta prebivaliste na srpskom. Boravis negde privremeno a prebivas za stalno negde. 

i dalje mi nije jasno sta njih briga sto ja boravim van Srbije duze od 3 meseca....koliko znam, treba da se prijavi promena prebivalista

Ne znam zasto ih je briga a zakon kaze da moras da prijavis dize od 90 dana. Nije prebivaliste, kao sto sam napisao prebivas-zivis stalno negde, boravis privremeno. 

5 hours ago, bam-bam said:

i dalje mi nije jasno sta njih briga sto ja boravim van Srbije duze od 3 meseca....koliko znam, treba da se prijavi promena prebivalista

po zakonu o prebivalistu ako negde boravis duze od 90 dana moras se odjaviti iz svog prebivalista. 

2 hours ago, noskich said:

Eto @mveruovic, da se nisi odjavio mogao si dobiti 100 eura.

Ne brini se uzeo sam 100 evra :) Za tebe ne sumnjam da si pokupio, na ovu krizu dobro ti dodje 100 evra na 5000$ plate.

47 minutes ago, Tooka said:

po zakonu o prebivalistu ako negde boravis duze od 90 dana moras se odjaviti iz svog prebivalista. 

Ne odjavljujes se sa prebivalistem nego privremeni boravak prijavljujes tamo gde si duze od 90 dana.

7 hours ago, bam-bam said:

Postoje procedure za oba slučaja, i boravište i prebivalište. I oba slučaja su jednako besmislena. Npr. moje prebivalište je u Singapuru, ali čak i ako ja odem 4 meseca na odmor na Tajland, ja sam dužna to da prijavim. Pa ti sad vidi koliko je tek to besmisleno.

Ako država Srbija želi da pravi nekakve statistike ili da razgraniči prava i dužnosti onih državljana koji žive u Srbiji od onih koji žive van Srbije bilo bi dovoljno da se samo registruješ na granici pri odlasku/povratku. Oni su i tako sad svi umreženi i svi imaju pristup istoj bazi. Sva ova birokratija je samo zajebancija da ti uzmu pare. Ili da zavode strogoću na granici kad im ponestane para u budžetu. Ja prvi put čujem da su nekom naplatili kaznu, mada znam da ista postoji u propisima.

1 minute ago, Lazar said:

Dobro, i koliko iznosi ta kazna? 

10.000 - 50.000 RSD za fizička lica.

2 hours ago, mveruovic said:

Ne odjavljujes se sa prebivalistem nego privremeni boravak prijavljujes tamo gde si duze od 90 dana.

Ne, nisu umrezeni sa inozemstvom.

Moras to da odradis unutrar svoje zemlje,

Srbija nije EU jos uvek da to moze

Nismo se razumeli, ne odjavljujes prebivaliste, nego prijavljujes privremeni boravak u inostranstvu duzi od 90 dana kod nase policije. 

Edited by mveruovic

30 minutes ago, mveruovic said:

Nismo se razumeli, ne odjavljujes prebivaliste, nego prijavljujes privremeni boravak u inostranstvu duzi od 90 dana kod nase policije. 

da, to moras. kada udjemo u EU automatski sve se radi tamo gde zelis da ides.

8 hours ago, mveruovic said:

Ne brini se uzeo sam 100 evra :) Za tebe ne sumnjam da si pokupio, na ovu krizu dobro ti dodje 100 evra na 5000$ plate.

A ja mislio ti neki legalista, sve po zakonu, kad ono odjavljujes se jer se plasis da ce ti naplatiti neku sicu. Sta je za tebe 10-50 hiljada dinara kada dolazis iz blagostanja americkog mid-westa? Nista NY, LA batice, vukojebine, to gde si ti, to je prava stvar. 

7 hours ago, marica said:

Ja prvi put čujem da su nekom naplatili kaznu, mada znam da ista postoji u propisima.

Ma to @mveruovic broji svaki dinar, pa preventivno da mu se slucajno ne zalomi tih 0.5% verovatnoce da mu naplate. Vidis ti koje je to izobilje kad se svaki put odjavljuje zarad 10-50 hiljada dinara. :)

Za mene to nije nista, ovde je tako blagostanje da se to zaradi bez muke. 100 evrica u Srb 2400$ u Americi, a gde je naknada za blejanje zbog korone... Ali tebi moze da bude problem jer po tvojoj prici se Australija raspada, verujem da bi ti svasta radio za 100 evrica, to su ozbiljne pare za raspalu Australiju :)))

Nije ovde problem u zaradi, problem je u cenama. Pa ako nije nista kako te onda ne mrzi da se odjavljujes svaki cas?

https://www.news.com.au/finance/real-estate/buying/sydney-man-eats-nothing-but-tuna-and-rice-to-buy-inner-city-million-dollar-apartment/news-story/9289485b62d7821ca2d02e117bee8b00

Sydney man eats nothing but tuna and rice to buy inner city million dollar apartment

Mattia Bondanza lived off a diet consisting solely of tuna, rice and salad for five years. The 30-year-old and his partner spent $2.50 per meal for over half a decade... allowing them to gather enough for a deposit on their $1.15 million one-bedroom apartment.

Inace depozit je 20%, znaci bice jos decenija tune i pirinca dok ne otplate preostalih 920 hiljada dolara.

Ne odjavljujem se svaki cas, sto se pravis pametan kad ne znas :)

Ti i tvoje idiotske vesti. Mozda bolje da jede samo pirinac ili da kopa po kontejneru brze ce da skupi lovu.

da li moze neko da objasni kako i kome se prijavljuje boravak u inostranstvu duzi od 3 meseca? 

posto naplacuju kaznu na ulasku u zemlju, ako se prekoraci, znaci da to treba unapred da se prijavi..

ali ne znaju svi kad odu na odmor npr. koliko ce da ostanu....evo npr. ja kad odem u aziju, nemam pojma dal cu da ostanem 2 ili 4 meseca.....znam samo da necu ostati manje od mesec dana hehehe...

masa ljudi ide u grcku npr, ili crnu goru, po celo leto, imaju tamo svoje nekretnine, i nemaju pojma koliko ce tacno da ostanu....kako to regulisati?

Odes u policiju, platis taksu par stotina dinara, popunis prijavu i dobijes papir da si prijavio boravak u trajanjaju duze od 90 dana u inostranatvu. Izuzetno je malo ljudi koji ne znaju da l su izasli iz zemlje na mesec dana ili 4 meseca.

21 minutes ago, mveruovic said:

Odes u policiju, platis taksu par stotina dinara, popunis prijavu i dobijes papir da si prijavio boravak u trajanjaju duze od 90 dana u inostranatvu. Izuzetno je malo ljudi koji ne znaju da l su izasli iz zemlje na mesec dana ili 4 meseca.

svi znaju da li su izasli 1 ili 4 meseca, ali ne znaju unapred koliko ce da ostanu.....i takvih ljudi ima jako puno....npr. svi penzioneri koji imaju kuce po crnoj gori, grckoj, koji provode zimu u turskoj itd...takvih ima brdo, samo ja poznajem bar 20 takvih porodica.....iznenadio bi se koliko ljudi ima....

i znaci sad ja treba da idem u policiju i prijavljujem se za svaki slucaj, jer cu mozda ostati van zemlje duze od 3 meseca....to tako ispada, iz cele ove price