Followers 0

Izrael

326 posts in this topic

interesuje me da li bus od tel aviva do eilata mora unapred da se rezervise? isto me zanima i za bus od eilata do jerusalima? putujem utorkom i cetvrtkom

na egged-ovom sajtu je moguce kupiti kartu, ali taj deo sajta je samo na hebrejskom  gent

da li postoji jos neki prevoznik?

Naše iskustvo od pre par dana je da ne treba ranije kupovati karte.

Na glavnoj autobusskoj stanici koja se zove Tahanat Merkazit na hebrejskom, koja se inache nalazi u  juznom delu Tel Aviv-a, uvek se mogu kupiti karte za Eilat. skoro svako jutro imate polaze za Eilat iz Tel Aviva.  potrebno vam je od 5-6h da stignete do Eilata. Sto se tiche Jerusalema, nema potebe ici Busom. pored same stancie imate stajaliste za KombiTaxi prevoz u koji staje oko 14 putnika. prevoz za jerusalem imate na svakih 45 minuta. Cena po osobi iznosi 25 shekela radnim danom, sto je oko 5 eura i 45 shekela za shabat, odnsno jevrejski vikend sto iznosi oko 9 eura. i sve to u jednoom pravcu. naravno mozete ici i busom. vozachu kazete da zelite da izadjete kod starog grada i on ce stati ispred vatikanske aambasade sto je na 300m od Jaffas Gate-a.  - west wall. naravno ukoliko idete da obilzite stari grad.  Radnim danom potrebno je oo 1h da se stigne do jerusalema zbog guzve u saobracaju dok vikendom oko 40tak minuta.

Pozdrav svima...

Putujem sa ortakom 09. maja u Izrael sa wizzom iz peste u tel aviv.. Rezervisali smo i hostel u jerusalimu pa posto ostajemo samo za vikend,tj slecemo u petak popodne u tel aviv a polecemo nazad u ponedeljak predvece,interesuje me sta bi se moglo videti za tih dva tri dana,tj. sta bi vredelo da se vidi?  :)

Pošto imaš samo 3 dana, nemoj da gubiš vreme u Tel Avivu, kreni odmah za Jerusalim, pogotovu što je petak i dobro bi bilo da stigneš u Jerusalim pre početka šabata.

U subotu možeš da odeš do Vitlejema (Betlehema), jer je u Jerusalimu sve zatvoreno do zalaska sunca. Za to ti je potrebno pola dana, osim ako ne želiš da produžiš do Hebrona. Nedelja i pola ponedeljka (moraš krenuti na aerodrom 4 +/- sata pre leta)  obilazak Jerusalima. Dobro je što ćeš ići posle Uskrsa, pa neće biti gužva u Crkvi Hristovog rodjenja i generalno po gradu. Temple Mount je otvoren samo 3 sata ujutru i 1 sat po podne od nedelje do četvrtka, pa se organizuj da tamo odeš u nedelju.

Muzej holokausta je interesantan, ali računaj da za to treba pola dana i to baš da proletiš.

U maju je divno vreme, uživaćete.  :)

E supeer! A kako jos da ubacim kupanjac u mrtvom moru? Mislim,svejedno koliko bude temperatura,hocemo da se brcnemo bez obzira na sve!  :blob:

Pa temperatura će biti idealna, nego je problem što ti za to ostaje samo nedelja. Subotu zaboravi, jer nema gradskog prevoza do zalaska sunca, a onda je kasno za kupanje.

Možeš u nedelju ujutru do Mrtvog mora (pa podne i uveče razgledanje Jerusalima). Pogledaj red vožnje autobuske kompanije Egged. Oni imaju i redovne linije i neke specijalne (i skuplje) do plaže i nazad.

To je jedini ulaz na Temple Mount (Hramska gora). Izlaznih kapija ima šestMožeš ući u odredjeno vreme i ne petkom i subotom i možeš samo da se prošetaš oko džamije, ne možeš u nju da udješ.

Ali to nije jedini arapski deo grada.

I to nije check point, mada ima metal detector na ulazu. I ima vojske, naravno.

To je jedini ulaz na Temple Mount (Hramska gora). Izlaznih kapija ima šest. Možeš ući u odredjeno vreme i ne petkom i subotom i možeš samo da se prošetaš oko džamije, ne možeš u nju da udješ.

Ali to nije jedini arapski deo grada.

Mogao bih ja i ući u nju ako bi uspjeo doći do platoa džamije  ;)

Mozes li mi, molim te, jos malo "detaljnije" napisati o tim zabrana petkom (a i subotom), posto planiram jedan cetvrtak sletiti navecer (24:00h) u Tel aviv i onda ubiti vrijeme na aerodrumu do ujutro, do prvih autobusa za Jerusalem

Možeš ući i petkom i subotom i u dzamiju ako si musliman.

Do platoa lako i besplatno zimi 7.30-10.30 i 12.30-13.30, leti 8.30-11.30 i 13.30-14.30. Ne petkom, ni subotom, pošto je praznik ili na jednoj ili na drugoj strani. Nedeljom može.

U džamiju možeš ući ako dokažeš da si musliman. Ne znam šta to tačno znači. Slobodan si da se šetaš po platou, oko džamije, a isteraće te kad istekne vreme za posetu.

Kad si već tu, pogledaj i Western Wall (Zid plača), levi donji ugao tvoje slike, a ako uspeš da se organizuješ, vredelo bi da pogledaš i podzemne prolaze. Može samo u organizovanoj grupi, sa vodičem, što malo komplikuje. Ali dole je stvarno malo prostora, u nekim delovimo prolazi su veoma uski, broj posetilaca mora biti ograničen.

Možeš ući i petkom i subotom i u dzamiju ako si musliman.

Jesi li siguran?

Ja mislim da mogu da udju samo jerusalimski muslimani. Pokušala sam da proverim, ali ne mogu ništa pouzdano da nadjem.

Mislim, nisam siguran, da je petkom zabranjen pristup Al Aksi (ujedno i platou) i Jerusalemskim muslimanima ispod 50 godina (ili 40 godina)... ko da sam nekad davno procitao vijest o ovome...

Mislim, nisam siguran, da je petkom zabranjen pristup Al Aksi (ujedno i platou) i Jerusalemskim muslimanima ispod 50 godina (ili 40 godina)... ko da sam nekad davno procitao vijest o ovome...

50.

To su hteli da uvedu, ali da li jesu ne znam. Ta vest je izašla samo u arapskim medijima, na drugoj strani se ne priča o tome, tako da ne znam da li je na snazi ili ne.

To mi je rekao drugar iz Jordana. Nije spominjao ograničenja.

Nervozni, ako ti je zaista takav temper, biće ti ''veselo'' na aerodromu od ponoći do ujutru!  ;D Pazi se burazeru, ono su psihodelični likovi, čitaj tamo naša ranija iskustva. Valjda je sad kao nešto bolje, ali ponovo...

Misljenje ovih koji su bili u Izraelu:da li se za jedan dan (u pitanju je cetvrtak inace,u maju) moze stici iz Tel Aviva da se proseta malo Jerusalimom,bucne se u Mrtvo more i vrati se nazad do aerodroma Ben Gurion (bez svracanja u Tel Aviv) na let koji je u ponoc?

Ako se neko seca cena transporta bilo bi fino...

I da li vredi ici auto-stopom?

Evo ti od čoveka koji je prestopirao Izrael i Palestinu uzduž i popreko. Možeš da posetiš samo Jerusalim, stari grad. I to uzmeš ujutru rano bus sa aerodroma do Starog grada i uveče isto tako bus za nazad. Stop je cool, ali nećeš da imaš vreme. Mrtvo more zaboravi. ;)

Mrtvo more zaboravi. ;)

Mislis zbog vremena?

Ili je problem otici iz starog Jerusalima do Mrtvog mora i nazad?

Inace,ne planiram nesto posebno dugo da se zadrzavam u Jerusalimu.Mozda par sati.

A i za Jerusalim bih krenuo iz Tel Aviva (aerodrom,pa spavanje u Tel Avivu,pa ujutru za Jerusalim).

Pa to, vreme je krucijalni faktor. A i nije blizu sve to. Imaj na umu da su tamo planinčine i brda, ide se gore-dole. U 2 dana je realno.

Kako god, ako uspeš da zbutaš u dan obe stvari, skidam ti kapu. :)

A što hoćeš da protrčiš kroz Stari grad? Ima tamo Boga oca stvari da se vide? Jesi bio možda već?

Da, mislim da je problem u vremenu.

Egged - autobuska kompanija ima bus od Jerusalima do Ein Gedi, ali se putuje sat i po i ne ide bas cesto.

Poslednji iz Jerusalima u 1 pm, a nazad poslednji u 13.55.

Naravno, ne ide subotom.

Mozes da pogledas ovde: http://www.egged.co.il/Eng/

Autobus je 486.