Followers 0

Dubai

31 posts in this topic

Ja sam najdalje stigla na Bali. Sve ostalo je bilo tu negde. U februaru se spremam za Dubai pa ako neko ima neka iskustva neka me uputi , mimo ovoga sto sam nasla na netu.

Gago, bio sam u Dubaiju vise puta i moji utisci su apsolutno pozitivni. Dubai deli ljude u dva tabora, oni koji ga zaista vole i oni koji ga gotovo preziru, pa sada od tvojih licnih afiniteta zavisice tvoje impresije. Ja sam prvi put bio pocetkom 80ih godina, a poslednji prosle, tako da sam pratio razvoj grada kroz prakticno 20 godina. To je postao jedan kosmopolitski grad, slobodno mogu reci centar tog dela sveta. Sve je novo, sve bljesti, sve je bogato i skupo. Naravno, tu je i druga strana medalje, poprilicno siromasni indusi, ljudi iz Bangladesa, Filipina, sa Sri Lanke koji zive u izuzetno skromnim domovima, nekada cak i bez kanalizacije i ciste vode, ali je to tako dobro maskirano u samom gradu, da ces imati utisak kao da si na pustinjskom Menhetnu. Ono sto UAE izdvaja od slicnih zemalja u regionu je to da ima daleko najvise belaca, a to dosta govori o stepenu razvoja samog grada i drzave.

Odmah po sletanju na aerodrom u Dubaiju bice ti jasno gde si dosla. To je postao glavni hub tog dela planete, sa lokalnom kompanijom Emirates koja se razvija najbrze na svetu.

Grad ima malu recicu koja prolazi kroz njega i deli grad na Bur Dubai i Deiru koji su prakticno centralni delovi grada. Posto ceo grad lezi na moru, ne moram ni da ti pricam da postoje kilometri i kilometri pescanih plaza sa divnim, toplim morem. Tu ces videti, slobodno mogu reci, nova svetska cuda moderne arhitekture, hotel Burz Al Arab (popularno jedro kod nas), jedini hotel sa 7* u svetu, zatim palmu Dzumeira, koja se vidi sa meseca, to sta prave je tesko objasniti recima, kao i mapu sveta koja cine bezbrojna ostrva nanesena ljudskom rukom. Savetujem ti da posetis i Medinu, hotelski kompleks u blizini Burz Al Araba, koji je napravljen u stilu Venecije, ima odlicnih mesta za setnju, kao i dobrih kafica sa pogledom na "Jedro" dok pijuckas izvrsne koktele.

Dubai je takodje i shopping paradise, posto postoji ogroman broj shopping mall-ovoa od kojih ti zastaje dah. Preporucujem ti da vidis Mall of Emirates sa sve skijaskom stazom, pravim snegom i temperaturom ispod nule u njemu, u sred pustinje!

Tu su takodje i sportske aktivnosti kao sto su Dune surfing, 4W drive kroz pustinju i slicno.

Sve u svemu, ako zelis da vidis nesto moderno, a u isto vreme totalno razlicito od onoga sto si do sada videla, preporucujem Dubai od srca.

Neko ce ga zavoleti, drugi ce ga osporavati, ali je sigurno da niko nece ostati ravnodusan.

Toliko od mene, nadam se da sam pomogao  :mah:

Dubai deli ljude u dva tabora, oni koji ga zaista vole i oni koji ga gotovo preziru,

Tacno. Dodao bih da se moze cak voleti i prezirati u isti mah. Ja sam proveo 24 sata u Dubaiju i mnogo stvari mi se nije dopalo: 1) klima, koja je leti prosto nepodnosljiva (srecom pa svuda postoje klima uredjaji), 2) nepodnosljiva guzva u saobracaju. Zitelji fensi Dubaija ne vole autobuse pa se svi vozikaju kolima, 3) usiljena tradicionalnost: svi Arapi se oblace u tradicionalne dishdashe i nose kefije, a ne zna se koliko kilograma zlata imaju na sebi: satovi, penkala, nakit, pertle... 4) U Dubaiju nema, zapravo, mnogo sta da se vidi. Okej, tu je impresivni Burj Arab, onda oblakoderi i Burj Dubai, Golden suq (ako imate love, kupite pozlaceni bikini) itd. Plaza na kojoj sam bio nije me ocarala, more je preslano i pretoplo, nebo je prebledo, sunce se jedva vidi. Doduse to pricam za juli. Ipak je Dubai najbolja destinacija za shopping i trosenje deviza.

Ono sto mi se dopalo jeste njegov kosmopolitizam. U njemu zivi (i dirinchi) preko sto nacionalnosti. Po gradu cete upoznati bezbroj Indijaca, Pakistanaca, Iranaca, Filipinaca, Evropljana, Afrikanaca itd. Na ulicama cete videti bezbroj razlicitih kultura - pravo etnicko sarenilo.

clap.gif' alt=':clap:'> :yok:Dubai je zemlja koju sanjam da posetim ali nikako da mi se taj san ostvari!

Tesko da ces videti zemlju Dubai :)  Dubai je jedan od sedam emirata koji su u UAE :)

Ja sam bio u aprilu 2007. I kao sto Slumpy rece za leto da je nepodnosljivo tako je vec i u maju.....Ja sam bio sredinom aprila i vec poslednjih par dana je cak i uvece bilo vruce i skroz neprijatno za setnju. Inace to sto je Ledja video nije recica nego Dubai Creek ali moram priznati da mnogo podseca na reku :) ja sam bio tamo ravno 2 nedelje i kako je tata radio tamo tada imao je kola i petak slobodan pa smo isli i do Abu Dabija i do Fudzeire (pa zapljunemo Indijski okean) :)

Sto se samog Dubaija tice nemam neku preteranu zelju da se vratim tamo. Sam grad nije po mom ukusu i ali stvarno zadivljuje sta se sve sa parama moze napraviti. I pored ogromnih vrucina parkovi su im fenomenalni i stvarno se trude da ozelene sve koliko je to moguce s'obzirom da im uspeva samo nekoliko vrsta biljaka :). Zanimljivo je prosetati sukovima i videti drugo lice Dubaia. Jedna od stvari koje su mi se najvise svidele tamo je definitivno Madinat - to je kompleks pored Burj Al Araba. Takodje i akvapark je najbolji u kome sam bio. Kupovina je daleko jeftinija nego kod nas a jos rasprodaje to je tek bagatela - mama je kupila ceo kofer stvari za sestru za oko 100eu :) mada to se mozda promenilo do sada.......bio sam cek i u Dubai museum i prilicno je smesan sto dovoljno govori tome sta je tu bilo do 1980 godine :)

Sve u svemu grad koji ima NAJvecu zgracu, NAJveci aerodrom (koji se gradi), NAJbolji hotel, NAJ....... ali nije NAJbolji - bar ne po mom misljenju ;)

O tome se široko i naširoko pričalo u sekciji vize. Imaš mogućnosti preko airarabia ako letiš negde pa imaš dugačak layover, valjda i preko flydubai, znam da košta oko 200dirhama viza (96H)

da li je neko iznajmljivao renta car u dubaiu i kakvo je imao iskustva zbog guzvi,

ili bolje da se vozim njihovom gradskim prevozom.

pomalo sam iznenadjen cenom renta cara u dubaiu na aerodromu auto dnevno 13 eura

Koristi taksi ;) Ili metro u krajnjem slučaju ako ti odgovara ;)

ali praguc nisi mi obrazlozio zasto

ako sa 13 eura uzmem auto mogu obici mnogo vise  za tu lovu nego taxi koji me nece za te pare prevesti ni sa aerodroma do centra a kamoli po celom gradu pa jos nazad , ali cu poslusati tvoj savet samo reci zasto.

Pa znaš kako, ja sam koristio taksi i metro, i sasvim je okej, ni cena nije skupa ;). Mada, ako je stvarno 13eura, a ne OD 13e pa naviše.. Pošto tako je meni bilo u SAD od 70USD rent a car, al sa ovom taksom, onom taksom, uključenom navigacijom, nakarika se to do 120USD...

Mada ako je stvarno 13e, i ako ti ne smetaju gužve rent a car je okej ideja:)

19 januara sam pokusao izvaditi vizu u dubai u tranzit 96 sati trazili su 177 dolara

Interesuje me koliko je trenutno cena 18-karatnog zlata u Dubaiu,i koje zlatare mogu da se preporuče,zbog odnosa cena/kvalitet...Takodje,gde je najpoviljnije kupovati firmiranu garderobu..

Što se tiče firmirane garderobe, imaš sve radnje koje poželiš... Cene ti se nešto i ne razlikuju drastično od cena u evropskim gradovima (ako pod firmiranom robom misliš na Gucci, Prada, LV itd..) Neka basnoslovna sniženja ne očekuj ;)

da li je neko iznajmljivao renta car u dubaiu i kakvo je imao iskustva zbog guzvi,

ili bolje da se vozim njihovom gradskim prev

Jesu oni iz bande PINK PANTHER))))...

Dubai deli ljude u dva tabora, oni koji ga zaista vole i oni koji ga gotovo preziru,

guzva u saobracaju. Zitelji fensi Dubaija ne vole autobuse pa se svi vozikaju kolima,

Pa u Dubaiu je nemoguce ziveti ako ne vozis kola, ne zato sto su ljudi fensi (nisu svi bogati lolkalci), nego zato sto autobuskih linija ima svega nekoliko, ne pokrivaju ceo grad, a i ti autobusi idu na sat vremena. Jednostavno, grad je tako projektovan.

I da, leti jesu velike vrucine, ali je zima predivna. U stvari lep je period od novembra do marta, nakon toga je previse vruce, ali kad covek zivi ovde navikne.

Sa pozicije nekoga ko nije turista mogu da kazem da mi se u Dubaiu svidjaju dve stvari: mnostvo nacija, rasa i vera na jednom relativno malom prostoru, i mogucnost putovanja jer je Dubai na neki nacin raskrsnica puteva - blizu su Evropa, daleki istok, Afrika...

Ono sto mi se ne svidja su leta, saobracaj, plasticnost, rasizam i trenutna kriza. Dubai je u stvari veliki Trumanov shou.

Drustvo,dizem temu iz mrtvih

Pitanje vezano za docek nove godine u Dubai isao bih sa devojkom,znaci nekih mozda 6,7 dana recimo 29 Decembra do 4  Januara da se tamo provede nova godina.

Da li ima neko iskustva,da li ici preko neke agencije iz Beograda,vidim da ima ponuda oko 900 eur po osobi. Ima li neko preporuku za agenciju ili da se organizujem u svojoj reziji?  

Vidim da treba viza koja kosta nesto tipa blizu 70-100 eur i ceka se 5 dana,ima li neko da je skorije vadio vizu.

Svaki savet bi dobrodosao.

Danas sam se registrovala, pozdrav svima :)

Da li je bezbedno ici u Dubai turisticki bez grupe, samo sa drugaricom? 

I ima li neko tacnu informaciju da li se ukidaju vize?

Ne vidim zaista nijedan razlog da se u Dubai ide preko agencije jer je sve izuzetno jednostavno za organizovati. Vecina populacije govori engleski, sve je jako dobro oznaceno, javni prevoz vozom sasvim OK, sve turisticke znamenitosti pristupacne, jedino sto cete morati da rezervisete razgledanje sa vrha najvise zgrade na svetu. Taksi takodje nije skup. Ukratko - veoma je lako strancu/turisti/putniku... tamo se snaci. Ima siromasnijih delova grada gde se malo slabije govori engleski, to su obicno jeftiniji delovi gde zive i rade radnici iz Bangladesa, Pakistana i slicno. Ali eto, ja sam uzeo bas tamo hotel i opet nije bio problem.

U principu sve se moze rezervisati online bez ikakvih problema, letovi, smestaj, ture do pustinje, tura brodom po reci, opciona tura do Abu Dabija... I jako je povoljno bilo ici na te ture jer mnogo agencija su u stvari indijske i ogromna je konkurencija pa onda nude sasvim pristupacne cene. 

Da li je bezbedno u Dubaiju? Apsolutno da. Ne verujem da cete zalaziti u neke zabiti oko Dubaija gde zive gradjevinski radnici jer tamo nema nicega ionako, tako da nema cega da se plasite...

@noskich zaista ti hvala na paznji i iscrpnom odgovoru.

Engleski mi ide, folder "Dubai" mi je prepun sa znamenitostima, ponudama za izlete, temperaturama po mesecima, cenama za Lexus i Toyota taxi itd....

Sve mi to ok, samo imam lose iskustvo iz Sakale, Egipat gde nas 3 drugarice konobari nisu hteli ni da pogledaju sat vremena i otisle smo neusluzene. Skoro na nekom forumu procitah post nekog momka koji je kao xaxa pricu ispricao da taxista u Dubaiju nije hteo da prica sa njegovom.devojkom

Dakle, samo mi je to bojazan. Ako smo 2, da lli cemo dobiti svaku normalnu uslugu. Jasno mi je sta je sherijat ali... kao turist, ako se dolicno ponasamo, hocemo ili necemo imati probleme u svakodnevici? :)

Ma kakva sharia. U praksi Dubai je daleko od toga. U hotelima imas prostituciju iza ledja, naravno nije zvanicno i ne reklamira se, ali vise nego ocigledno. Zena i ja smo bili naravno zajedno u hotelu, nikakve tu kontrole nema. Na plazama se sasvim uobicajno ljudi kupaju u kupacim kostimima. Zene nose sorceve, majice sa bretelama...

Ima delova UAE koji su dosta strozi, ali Dubai nije takav. 

U javnom prevozu imate delove autobusa koji su rezervisani samo za zene. Isto i u metrou. Sve je komercijalizovano tako da niko ne gleda kakva je musterija, vec samo gledaju da zarade.

Naravno, to sto si napisala o dolicnom ponasanju i dalje stoji. I treba se toga pridrzavati. Bilo je zapadnjaka koji su zbog svoje sumanute razuzdanosti imali problema tamo, ali to su ekstremi.

Edited by noskich

Hvala ti puno

Mada... i dalje se ne bih ljutila da neka devojka/zena potvrdi tvoje iskustvo kao svoje :D

9 minutes ago, noskich said:

Ma kakva sharia. U praksi Dubai je daleko od toga. U hotelima imas prostituciju iza ledja, naravno nije zvanicno i ne reklamira se, ali vise nego ocigledno. Zena i ja smo bili naravno zajedno u hotelu, nikakve tu kontrole nema. Na plazama se sasvim uobicajno ljudi kupaju u kupacim kostimima. Zene nose sorceve, majice sa bretelama...

Ima delova UAE koji su dosta strozi, ali Dubai nije takav. 

U javnom prevozu imate delove autobusa koji su rezervisani samo za zene. Isto i u metrou. Sve je komercijalizovano tako da niko ne gleda kakva je musterija, vec samo gledaju da zarade.

Naravno, to sto si napisala o dolicnom ponasanju i dalje stoji. I treba se toga pridrzavati. Bilo je zapadnjaka koji su zbog svoje sumanute razuzdanosti imali problema tamo, ali to su ekstremi.

Pa dobro, eto imas Enu koja je dugo godina u Dubaiju zivela, istina ne zivi vise tamo, niti se u poslednje vreme pojavljuje na forumu, ali mozes joj poslati privatnu poruku. Zaista nema razloga za toliku zabrinutost, ali eto, mozda ce te ona razuveriti.