Posted August 19, 2016 (edited) To sto je tamo plata 20 EUR ne znaci da je jeftino za zivot.Da bi shvatio kompletnu situaciju u i oko Kube najbolje je da razgovaras sa nekim ko je ziveo tamo. Tokom boravka i rada u Africi u Angoli sam upoznao par Kubanaca koji su mi objasnili situaciju tamo do detalja. Kuba je ostrvo i samim time kao i na svakom drugom ostrvu sve je skuplje,pa ako dodamo na to razne ozbiljne sankcije koje su trajale do juce i ne bas razvijenu ekonomiju gde turizam donosi vecinu novca drzavi,sve postaje malo jasnije. Pored njihove plate od ko zna koliko,svi imaju besplatno zdravstvo i obrazovanje,svoja sledovanja i nisku cenu zivotnih namirnica.Postoje cene za Kubance i cene za strance kao sto postoje dve monete - CUP i CUC.Kada tebi Kubanac npr. iznajmi stan za 20 USD dnevno,on mora da sve to do detalja prijavi i plati drzavi njen deo (sto je naravno OK i tako treba da bude) ali onda on gubi svoju ocekivanu zaradu jer mu drzava od tih 20 USD uzme 8 USD,pa onda jos kada na to dodamo jos neki sitan trosak dodjemo do toga da on na neki drugi nacin mora da zaradi za taj trosak. Najvise medjutim zavisi od tebe i toga sta se tebi svidja i kakve su tvoje potrebe i zelje.Ako ti odes tamo bez znanja jezika,bez mnogo zivotne skole,ako nisi "pokvaren" moze se desiti da to pojedinci pokusaju da iskoriste.Kubanci su vrlo obrazovani i predusetljivi,ali moras znati da su i oni Latinosi,bice i tu nekih "mambo-jambo" fora i fazona kao i svuda u svetu. Moze se desiti da odes sa nekima u provod,na salsu,zapijete se malo,p na kraju ti oni kazu "Aj' plati ovo,sta je to za tebe,ti dolazis iz Evrope" (a to sto je u Srbiji prosecna plata 250 EUR,i to sto si dao "platu i po" za povratnu kartu,to nema veze) .. Da sam ja u DR placao sve sta su mi rekli da mi "treba" i nudili,pa mene ne bi pokrpilo 2000 EUR.Kad svi vide da ti znas sta zelis,sve nepotrebne ponude padaju u vodu. Priprema je osnova svega,a informacija pa cak i ona prava ne znaci nista ako ne umes ili ne znas kako da iskoristis. Samo odlucno i bez predrasuda,uvezbaj salsu pre no sto odes i sigurno ces se super provesti. Edited August 19, 2016 by WorldCitizen Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2016 WorldCitizen, hvala na korisnom odgovoru. Trudim se da putujem sto je jeftinije moguce, i da me putovanje kosta kao da sedim kuci. Gotovo uvek mi to i polazi za rukom, pa mi bas zato deluju neverovatno informacije na koje ovih dana nailazim a na osnovu kojih Kuba ispade skuplja od Hong Konga. I dalje ne pronalazim odgovore na neka pitanja. * Zasto stranci ne mogu da jedu isto sto i lokalci i samim tim prodju jeftinije? Zar ce mi neko traziti licnu kartu kad odem po kilo krastavca i zahtevati da platim CUC - ovima kad vidi da nisam Kubanac? * Sto se smestaja tice - vidoh da Kubancima nije dozvoljeno da u kucu prime stranca ako taj stranac ne poseduje Family vizu. To je cinjenica koja otezava Couchsurfing. Listao sam profile Kubanaca ovih dana, imaju reference, cak i od guest - ova, ali nigde jasno ne pise da su negog, zaista, ugostili. Ima li neko CS iskustva na Kubi? Verujem da ima Kubanaca koji ne mare za ovo pravilo. Pored toga, nama Srbima, ne treba viza za Kubu, sto sa vecinom drugih nacija nije slucaj. Znaci li to da mi, ipak, mozemo da boravimo u kubanskim kucama bez te dodatne vize? * Vidoh na netu da ima jeftinih hostela za 5 CUC, ali nikako da ih pronadjem, nema ih ni na booking - u, ni na drugim sajtovima. Kontam da je bar satorovanje legalno? Mada, nije zgodno satorovati mesec dana svakodnevno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2016 pecanj, Smestaj - turiste mogu da primaju samo licencirane kuce (casa particular), i minimalnu cenu nocenja tamo odredjuje drzava tako da nema prostora za cenjkanje i spustanje cene. Nocenje je od 15-20 CUC po osobi pa najvise. U (skoro) svakoj zgradi imas 'spijune' ciji je posao da prijavljuju svaku "sumnjivu aktivnost" i ta vrsta socijalne kontrole je poprilicno jaka i niko ne zeli da rizikuje da bude optuzen za vodjenje nelegalnog hotela itd. Hostel Hamel - u Havani, 5 CUC nocenje, nadji ih na google-u preporucujem Hrana - mozes da jedes isto sto i lokalci, i da placas lokalne cene. Ali moras da budes svestan da su neke stvari koje su nama normalne tamo luksuz, i skupe cak i za Kubance (npr.mleko). Tako da izbor je poprilicno suzen, ali za smesno niske cene (tipa 5-10 dinara) mozes da kupis vocku, cedjen sok, pecivo u pekari, hleb itd. Naravno prodavci uvek mogu da traze vise kad vide da si stranac ali nisi u obavezi da kupis (kao sto je meni trazio 3 CUC-a za 3 banane, koje treba da kostaju 3 CUP). Uglavnom Kuba generalno nije bas jeftina destinacija, ali ako si snalazljiv mozes da prodjes jeftino na nekim stvarima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2016 (edited) Nema na cemu! Sto se tice kampovanja,u prirodi si manie-vise slobodan,naravno moras postovati pravila u njihovim nacionalnim parkovima i i drugim zasticenim podrucjima,videti i pitati gde se sme,a gde ne. Nama ne treba nikakva viza za turisticku posetu,a tamo je CS nesto drugaciji.Oni ne smeju da koriste platformu da ugoste strance,jer ih neko moze prijaviti da iznajmljuju na crno i ne prijavljuju dohodak,a kazne su ostre. Uvek ce se naci neko ko ce sa tobom da "se nadje" da popije pice,kafu,pokaze ti mesto ili ponudi da ti "sredi nesto po povoljnijoj ceni" ali moras da znas da tamo skoro nista nije dzabe pa kao sto vec napisah,moze ti se desiti da izadjes sa nekim drustvom tamo,igrate salsu,popijete par pica,zapalite koju i nakraju ti celokupan racun ispostave,jer jbg ti si iz Evrope,sta je to za tebe!? Za njih mi smo kao i Svedjani za nas! Standard bato! Mala sala,ali sigurno ces da steknes dosta prijatelja,jer ja skoro sve koje sam upoznao su stvarno odlicne osobe. Smestaj rezervises a mozes i na licu mesta u mestima koje se zovu "Casas pariculares",tu mozes lepo i da jedes isto kao u mestima koja se zovu "Paladares" gde je cena obroka vrlo pristupacna,gotovo dzabe kada uporedis sta dobijes i po kojoj ceni.Nepisano je pravilo bilo,a verujem da je i dalje to da bi trebao bar jednu noc da imas hotel ili hostel rezervisan,a posle mozes u casas particulares. Autostop nije zabranjen kao sto neki kazu,vec postoji bojazan da ako vas kojim slucajem zaustavi policija,oni mogu pomisliti da si ti vozacu platio da te prebaci donekle,sto iako nije istina,tesko je dokazivo.Opet se vracamo na na gore pomenuti problem sa CS-om! Cuvaj stvari,dokumenta,novac i sl. jer ma koliko je bezbedna,na Kubi ima lopova kao i svugde pa bi jedino u tom delu morao biti malo obazriviji.Tamo i zidovi imaju usi,a posebno ljudi na ulici i u kafani. Sto se tice kupovine hrane na pojedinim pijacama,to je nemoguce (nije 100%,ali je tesko izvodljivo) iz prostog razloga kao sto je i postojanje druge valute CUC.To je za strance,ti si stranac i to ti je. E sad,sto kaze moja drugarica iz Dominikane,ona je meleskinja i moze da prodje u kupovini,mada mogu da verujem da bih i ja prosao posle par dana na suncu i zbog mog stava,nacina ponasanja i spanskog "suave" naglaska,jer me ljudi prvo pitaju jesam li Kubanac ili Dominikanac (retko Meksikanac,tacnije samo kada koristim "no manches,guey,oralee.." ) i cesto se iznenade kada im kazem da nisam niti jedno. Jbg,tamo je turizam osnovni izvor prihoda i jos uvek i na dosta mesta ce neko pokusati da malo zaradi na tebi,po principu APP (ako prodje,prodje?!). Pamet u glavu,pristedi malo,napravi neki osnovni plan puta pa kad stignes tamo,onda menjaj,uskladjuj i naravno uzivaj. Edited August 22, 2016 by WorldCitizen Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 23, 2016 Ćao svima, bila sam u junu na Kubi 23 dana pa bih dodala u ovoj temi par stvari iz mog iskustva. Prvo bih napomenula da ne znam španski, nešto vrlo malo iz španskih serija a uspevala sam da se cenkam i neke stvari platim po normalnijim cenama. Nedelju dana sam bila sama nakon čega su mi se pridružile sestre. Prepručila bih da veći deo para koji planirate da potrošite zamenite odma na aerodromu i kupite odma Etecsa kartice za internet 1h=2 CUC-a, dnevno možete maksimum 3h da kupite. Taxi je 20-25 CUC do smeštaja. Ukoliko želite jeftiniju varijantu kad izađete sa aerodroma sa leve strane ima stanica gradskog busa koji ide jednom u sat vremena. Njime sam ja išla do Boyero, i preko puta zaustavila linijski taxi koji me je odvezao u blizini Viazula. Možete i gradski bus P-16 koristiti do centra. Ja sam uspela da nađem na netu mapu sa gradskim linijama… Nisam imala rezervisan ni hotel ni hostel, sva noćenja su mi bila u casas pariculares i niko mi nije pravio problem. Pošto sam bila van sezone cenkala sam se za smeštaj i uspevala sam da spustim svaki put. Kad sam bila sama 15 CUC-a sam plaćala dvokrevetne sobe, sa sestrama trokrevetne smo plaćali 20. Neki hoće da nenormalno smaraju da doručkuješ kod njih 5 CUC-a, što je po meni puno za doručak. Po savetu drugarice koja je bila pre mene ponela sam iz Srbije hranu, vakumiranog suhomesnatog, gricki tako da bar za doručak sam bila obezbeđena. U restoranima je hrana otprilike kao kod nas. Od njihove brze hrane najviše mi se svidela pica koja je bila od 7 CUP-a samo sa sirom, 10 sir i sunka, ostale nisam isprobavala. Prečnika su 15 cm. Na ulici ima nekih keksića za 1 CUP, neke kao štanglice kikirikija sa šerbetom, mlekom ili nekim voćem koje su dosta slatke 2-5 CUP-a u zavisnosti od veličine. Prevoz je po meni najgori. Kao stranac ne možeš da ideš njihovim međugradskim autobusevima koji su jeftini. Ukoliko želiš jeftino da prođeš kao i Kubanci jedino možeš da ideš kamionima koji prevoze putnike. Na primer Havana-Santa Clara bi bilo 3-4 CUC-a, a Viazulom je 18 CUC-a. Ja sam sama išla od Matanzasa za Santa Claru i to mi jedan od najvećih doživljaja. Malo je neudobnije jer sediš na drvenim klupicama ali skroz OK po meni. Tu su me dodatno oduševili jer mi nisu dozvolili ni da unesem ni da iznesem kofer, već su odma uskočili muškarci u oba kamiona koje sam koristila. Kod Viazula postoji problem da su sva mesta rezervisana, pa ukoliko nisi kupio kartu nedelju dana ranije jedino ti preostaje da čekaš na stanici i ukoliko neko odustane kupiš kartu. Ili da ideš kamionima ili taxi colectivo. Ukoliko vas ide više osoba taxi colectivo je najbolja varijanta jer će biti i malo jeftinije od Viazula i možeš se dogovoriti sa taksistom u koje vreme hoćeš, dok Viazul imas samo 2-3 puta dnevno. Ukoliko si sam može biti problem ako se ide u manje posećena turistička mesta kao što sam ja imala problem, jer sam iz Santa Clare išla u Camaguey i taxi je nemuguće napuniti sa 4 osobe, a pritom traži 60 CUC-a (Viazul je 15 CUC-a). Dan ranije sam otisla u Viazul da kupim kartu, ali jedino su mogli da me stave na spisak kao da sam rezervisala mesto, rekli su mi da dođem sat vremena ranije. Sutradan sam došla sat i po ranije gde su mi oni rekli kako nema mesta. Nisam mogla da shvatim čemu onda te “rezervacije”. Pošto je bilo 7 uveče i kasno da tražim kamion za Camaguey, a taxi od 60 CUC-a preskup digla sam malo frku, povisila ton i covek koji radi mi je rekao kako jedino što može da uradi je da me stavi prvu na čekanju za kartu u sledeci bus za koji je video da će najverovatnije biti mesta, ali je tek u 11 uveče i da moram da budem tu ranije (ostala sam na stanici svo vreme). U Santa Clari sam pokušala da iznajmim skuter na jedan dan da bih otišla do Cayo Santa Maria, ali svi su bili rentirani. Otišla sam i u turističku agenciju da vidim da li imaju neki jednodnevni izlet na šta su mi odgovorili da imaju ali nije obezbeđen prevoz, sam se snalaziš da odeš do tamo (nisam mogla da shvatim šta se dobija za te pare). U Trinidadu sam pokušavala da iznajmim auto na jedan dan i svi su govorili da nemaju i da dođem sutra. Nakon tri dana jedan mi je rekao kako niko neće dati na jedan dan nego mora minimum 3 dana. Posle Trinidada sam u Cienfuegosu nastavila da pokušavam sa rentiranjem jer sam želela da odem na Cayo Santa Mariu ili Cayo Coco. Ovoga puta sam tražila na tri dana i uspela sam. Kasnije kad sam se preračunala nije mi se uklapalo u put pa sam zamolila da bude na 2 dana i pristali su. 55 CUC-a je po danu rentiranje. Sa jednim taxistom sam zamenila CUC-e u CUP-e bez problema, kod gazde gde sam prenoćila isto. Nisam primetila da im je to neki problem tako da se lako može doći do CUP-a s tim što u Havani maksimum daju 23 CUP-a za 1 CUC dok je u ostalim mestima bilo 25 CUP-a. Pijacu sam u Santa Clari našla i kupila ananas za 6 CUP-a. U Vinalesu bi napomenula kad se ide na turu jahanja po mom ukusu da nema potrebe ulaziti u pećinu što naplaćuju 2 CUC-a + ide ti vreme koje se uračunava u jahanje 5 CUC/h. U Srbiji ima mnogo lepših pećina. U Trinidadu plaza Ancon je ništa posebno i bilo je dosta meduza. El Nicho vodopade ne treba propustiti. Ulaz se plaća 10 CUC-a. Ostrva Cayo Santa Maria i Cayo Coco su prelepa i plaže savršene. Nažalost imaju samo hotele i svi su po principu all inclusive. Pošto smo iznajmile auto spavale smo u najbližim mestima do ostrva Caibarien i Moron. Ima dobrih sat vremena vožnje do ostrva. Ko hoće u hotel na Cayo Coco preporučila bih Iberostar Mojito gde je menadzer hotela naš čovek Dejan. Od 45-55 je noć po osobi. Gradskim autobusevima u Havani mogu ići stranci i cena je 1 CUP. Pa tako busom 400 koji staje kod spomenika Maksima Gomeza možeš otići do plaža Santa Maria Del Mar, Tarara, Bacuranao do kojih se putuje sat vremena. Taxi je oko 25 CUC-a/povratna vožnja i vožnja traje 20 min. Vožnja old tajmerom je 35 CUC-a/1h i nalaze se u Parque Central. Oko 17h dok je još bilo toplo, mnogi su bili slobodni pa sam spustila cenu na 25. Po gradu ima linijski taxi, treba samo da dignete ruku i stanu vam. Proverite da li idu tamo gde i vi, ali i da li je linijski taxi da vas ne bi prevarili. To su obično old tajmeri, 10 CUP-a je vožnja. Suveniri su najjeftiniji u Havani u hangaru Almacenes San José Artisans' Market blizu železničke stanice. Ukoliko želite da izađere uveče na salsu u Havani, preporučila bih na kraju Malecona Restaurant 1830. Nisam sigurna ali mislim da uveče radi samo petkom,subotom i eventualno nedeljom. Ulaz je čini mi se bio 3 CUC-a. Mesto puno Kubanaca koji će vam sigurno prići da vas nauče salsu. Taxi colectivo se nalazi kod Terminal de Omnibus. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2016 On 22.8.2016. at 5:12 PM, WorldCitizen said: Autostop nije zabranjen kao sto neki kazu,vec postoji bojazan da ako vas kojim slucajem zaustavi policija,oni mogu pomisliti da si ti vozacu platio da te prebaci donekle,sto iako nije istina,tesko je dokazivo.Opet se vracamo na na gore pomenuti problem sa CS-om! Na hitchwiki - ju sam procitao da na Kubi postoje mesta koja su namenjena upravo autostoperima. Cak postoji tamo i neki sluzbenik kome kazes dokle ides i das mu pare, a on ti zaustavlja auto, tako nesto... Mada, cim se placa, pitanje je da li je to autostop!? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 25, 2016 Upravo tako.Kako god na kraju se svodi na to moras da platis "nesto" i "nekome" pa cak i da ti zaustavi auto.To ti samo kaze da nece ljudi da rizikuju i na svoju ruku staju i kupe svakoga,a i da je to jos jedan nacin kako se moze zaraditi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2016 Zanima me vase misljenje, da li je ok putovati agencijom (nisam fan, vise volim sve solo da kombinujem) termin u februaru 6ti - 22gi (1440e), i da li bih letove i smestaj tamo mogao da u solo reziji izboksujem za neku slicnu ili par stotina evra vecu cenu ? Zanima me da li je februar vremenski ok za posetu, i u slucaju da putujem solo koliko je zujanje po Kubi bezbedno ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2016 Po mom iskustvu mogao bih da sa tom cifrom u solo režiji prođeš (sa agencijom moraš dodati i troškove koji nisu uračunati). Kao solo devojka sam bila nedelju dana tamo i nijednog trenutka se nisam osetila nebezbedno. Koliko ja znam u februaru im je sezona, al to ce ti potvrditi neko iskusniji ovde Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2017 Posto su karte bookirane i kecem polako sa planiranjem rekoh da postavim par pitanja koja me zanimaju ovde. 1. Da li je moguce iznajmiti automatik automobil, i da li postoji neki sajt slucajno za to ? 2. Slecem i polecem iz Varadera, kako je to polazna i krajnja stanica, po vasem misljenu za 14 dana koje destinacije i kojim redosledom (zbog prevoza) bi probali da obidjete ? 3. Ako bookiram prevoz preko viazul stranice recimo narednih dana za dane kada sam tamo (sredina februara), da li mogu da racunam da su mi te rezevacije sigurne (na sajtu pise da jesu) ? 4. U Havni ali i drugim mestima me zanima da li da bookiram hotel ili casa particular, sama spavka nije problem (mada vise volim hotele) ali ako se desi da privedem neku lokalku zanima me sta je sigurnija opcija kako ni ja ni ona ne bi imali problema ? 5. Da li nase visa/mastercard kartice normalno funkcionisu, i ako ne da li pametnije nositi kes u eur-ima ili $ ? 6. Da li ste imali problema sa komarcima i drugim insektima (da vidim kakvu i koliko zastite da nosim) ? Ps. Ako je uopste bitno budzet mi nije limitiran mada okvirno racunam da ne trosim vise od 100eur dan posto mi je to uglavnom projektovani dnevni limit gde god da putujem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2017 1. Mene su pitali da li bi automatik ili manuel tako da postoji mogucnost... Dosta njih unapred rezervise preko sajta da ih ceka na aerodromu. Tamo gde sam ja iznajmila, otisli su na aerodrom da ga uzmu. Jedni su mi rekli kako im je za narednih mesec dana sve rezervisano. Tako da ako planiras sto pre rezervisi, ali ne znam koliko ti se isplati ako ides sam... 2. Zavisi da li iznajmljujes auto ili ne. Ako ne ja bih isla redosledom Varadero, Trinidad, Cienfuegos, Havana, Vinjales zbog lakog kombinovanja sa taxi colectivom kao solo putnik. 3. Sto se tice Viazula sigurno ti je samo ako si platio kartu! 5. Karticu nisam koristila, nosila sam sve u evrima. U prethodnim postovima mozes videti da ljudi savetuju evro. Nisam racunala sta je bolje, meni je izgledalo isto... 6. Ponesi DOBAR zastitni faktor (ja ovde koristim 25-30, tamo 50 i iskljucivo niveu), a sto se tice komaraca nema ih nista vise nego kod nas. Dnevni limit zavisi individualno, po meni sasvim dovoljno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 8, 2017 @Ivana2608 Hvala ti puno na pomoci, u slucaju da imas link za taj rent-a-car mozes da mi posaljes. Ako ima neki muski koji je bio nedavno mozemo da pokirjemo i ovo pod 4) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 8, 2017 poslala bih ti da imam. proveri da li ima negde u prethodnim postovima. mozda na tripadviseru pise nesto, izguglaj... a sto se tice pod 4, ti iznajmljujes celu sobu a ne jedan krevet. probaj prvo sa casa pa ispitaj tamo da li postoji mogucnost za problemom. Nijedan gazda ne ceka da se ti vratis iz grada... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 31, 2017 Evo me svežeg svežeg sa Kube, gde sam bio sedam dana... Havana i Varadero Baciću koju reč o putu, samo da vidim šta ste prethodno pisali, da se ne ponavljam, jer sam na ovaj put išao bez trunke uloženog truda da nešto istražim... Imam samo jedan komentar za sada na temu Varadera - sreli smo dosta naših ljudi, Hrvata, Bosanaca, predstavnika agencija.. ovi zadnji kažu da ne mogu da prodaju aranžman ako nema Varadera u ponudi jer naši ljudi to traže.. Varadero ne vredi ni jednog evra! Niti plaža, niti hoteli, niti doplate kojekakve za neku uslugu više.. Sve smo bolje čuli o drugim mestima na Kubi, za koja nisam znao jer kako napisah, nisam ni istraživao... Inače, otkud ja u Varaderu - bio je deo opcije jednog duže puta, jer smo prethodno bili u Meksiku... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2017 On 1/7/2017 at 5:51 PM, priganica said: Posto su karte bookirane i kecem polako sa planiranjem rekoh da postavim par pitanja koja me zanimaju ovde. 1. Da li je moguce iznajmiti automatik automobil, i da li postoji neki sajt slucajno za to ? 2. Slecem i polecem iz Varadera, kako je to polazna i krajnja stanica, po vasem misljenu za 14 dana koje destinacije i kojim redosledom (zbog prevoza) bi probali da obidjete ? 3. Ako bookiram prevoz preko viazul stranice recimo narednih dana za dane kada sam tamo (sredina februara), da li mogu da racunam da su mi te rezevacije sigurne (na sajtu pise da jesu) ? 4. U Havni ali i drugim mestima me zanima da li da bookiram hotel ili casa particular, sama spavka nije problem (mada vise volim hotele) ali ako se desi da privedem neku lokalku zanima me sta je sigurnija opcija kako ni ja ni ona ne bi imali problema ? 5. Da li nase visa/mastercard kartice normalno funkcionisu, i ako ne da li pametnije nositi kes u eur-ima ili $ ? 6. Da li ste imali problema sa komarcima i drugim insektima (da vidim kakvu i koliko zastite da nosim) ? Ps. Ako je uopste bitno budzet mi nije limitiran mada okvirno racunam da ne trosim vise od 100eur dan posto mi je to uglavnom projektovani dnevni limit gde god da putujem. 1. Bili smo na Kubi 14 dana sredinom januara i iznajmili smo auto, bilo nas je četvoro. Auto smo rezervisali mesec dana pre putovanja preko sajta www.enjoycuba.es i odmah smo morali da platimo. Rent a kar agencija na Kubi je bila Cubacar. Cena za 11 dana najma je bila 836 evra sa osiguranjem. Trebalo je da pokupimo auto u podne, ali smo na kraju čekali do 17:15h da nam nađu neki auto. Na kraju smo dobili Pežo 301, sasvim pristojan auto, prostran, ima veliki gepek. Dobili smo automatik, iako nismo tražili, dakle, imaju i automatike u ponudi. 2. Mi smo sleteli u Havanu, proveli u njoj dva dana, potom dva noćenja u Matansasu (uz jednodnevni izlet do Varadera), jedno noćenje u Santa Klari, jedno u Trinidadu, jedno u Sjenfuegosu, jedno u Plaja Largi, jedno u Soroi, jedno u La Bahadi na samom zapadu ostrva (išli smo u obilazak Nacionalnog parka Gvanaakabibes), jedno u Pinar del Riju i, na kraju, dva noćenja u Havani. Ukoliko budeš imao auto, nije problem stići bilo gde (naši drugari koji su bili u isto vreme su imali problema sa nalaženjem prevoza između mesta, uglavnom zbog popunjenosti). Naravno, sve zavisi od toga koji ti ritam odgovara, ovaj naš put je išao prilično brzo, nismo jurili kao muve bez glave, ali nije bilo ni opušteno. 4. Svuda smo spavali u privatnim kućama, odnosno kasa partikular. Što se privođenja tiče, u kući u Havani gazdarica često iznajmljuje sobu jednom Kubancu koji tu dovodi svoje klijentkinje, pretpostavljam da obrnuta situacija nije problem, ko će ga znati. 5. Nismo nigde plaćali karticama, bankomata ima u solidnom broju, drugari su bez problema podigli novac. U suštini, najjednostavnije i najjeftinije ti je da nosiš evre (za promenu dolara naplaćuju proviziju od 10%), a kartice da imaš sa sobom za svaki slučaj. Obrati pažnju da ti ne ostane mnogo pezosa na kraju putovanja, jer je kurs viši kad se kupuju evri (na primer, mi smo za 100 evra dobijali 103 konvertibilna pezosa, a za 103 pezosa si mogao da kupiš 93 evra). 6. S obzirom na to da je na Kubi trenutno zima :), komaraca nema kao u letnjem periodu, uglavnom ih ima u sumrak, posle je svežije, pa ih nema. Naravno, poneki nađe put do žrtve, ali ozbiljnijih problema nismo imali, čak ni u ruralnim područjima. Svakako preporučujem da poneseš neki repelent. Sa drugim insektima nismo imali nikakvih problema, u toku dana ima dosta muva koje znaju da budu malo dosadne, ali ništa strašno. Lep provod želim na Kubi! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2017 @mnikloa hvala puno na detaljnom odgovoru, posto sam ja prilicno kezual i ne ba bas odgovoran iako idem 9tog jos nemam nikakav jasan plan tako da ovo pomaze dosta. Reci mi samo posto pretpostavljam da ste se i kupali kojom regijom/plazama ste bili najvise zadovoljni ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2017 37 minutes ago, priganica said: Reci mi samo posto pretpostavljam da ste se i kupali kojom regijom/plazama ste bili najvise zadovoljni ? @priganica jeste da nisi mene pitao(la) ali evo mojih 5(0)redaka o kubanskim plažama. Mi smo bili na Cayo Coco (Jardines del Rey arhipelag) i tamo su svi hoteli all-inclusive. Mi smo našli neki pred renoviranje pa nam je smeštaj bio dosta jeftin u odnosu na ono što se nudi. Taj smeštaj smo našli tako što smo pitali čoveka koji nas je vozio na ostrvo da nam nađe najjeftiniji. Plaže su super, a ima i bus za čuvenu Plažu Pilar. Samo... Dosadno je do zla boga. Mi smo bili 2-3 dana i meni je bilo super dosadno. Ceo arhipelag ima samo all-inclusive hotele. U to vreme Kubancima nije tamo bio dozvoljen pristup, sem ako ne rade u hotelima. Meni se jako svidela plaža na istoku Havane (nemaštovito se zove Del Este). Izuzetno lepa, ima i lokalaca i turista. Postoje hoteli na samoj plaži, ali postoji i gradski bus koji vozi do tamo iz Havane. Tako da smo mi na plažu putovali tim busom, jer su opet hoteli i okolina i tamo smor. Bili smo i u Trinidadu, ali mi je grad baš bio simpa i više me privuklo da šetkam po nacionalnom parku nego po plažama. Ali čula sam da je ta plaža poput te havanske, samo što ubiše morske mušice. Varadero smo preskočili jer nam se činilo da je još veći turistički smor od gore pomenutog arhipelaga. I da ćemo na arhipelagu naći više mira. Što je i bilo tačno, jedva da je bilo ljudi. Ali, mi smo na Kubu išli oko nove godine, pa možda nije sezona. Ja se sezonama pred put nisam bavila, privukle me jeftine karte tad. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2017 1 hour ago, priganica said: @mnikloa hvala puno na detaljnom odgovoru, posto sam ja prilicno kezual i ne ba bas odgovoran iako idem 9tog jos nemam nikakav jasan plan tako da ovo pomaze dosta. Reci mi samo posto pretpostavljam da ste se i kupali kojom regijom/plazama ste bili najvise zadovoljni ? Nema na čemu :). Bili smo na plaži u Varaderu, bilo je puno talasa, ali nam je bilo zanimljivo tih sat vremena. Nisam tip koji voli sunčanje i provodi ceo dan na plaži, za ta dva sata je Varadero lepo poslužio. Drugari koji su išli sa nama su se kupali i na plaži Ankon, 15km udaljenoj od Trinidada, kažu da je bilo okej. Selo Kaleton (Plaja Larga) ima manju plažu, ali i tu im je bilo okej. Pred kraj smo išli na Kajo Hutias (Cayo Jutías), severno od Pinar del Rija i Vinjalesa, put do tamo je katastrofalan, deo od 45km smo vozili oko dva sata i tamo zatekli lepu plažu koja je tog jutra bila poplavljena, nije radio restoran, nije bilo vode u toaletima, tek kasnije su otvorili bar. Generalno, i ta plaža je lepa, ali je i tu bilo talasa. Odmah iza Plaje Hiron (Playa Girón) na putu ka Plaji Largi u Zalivu svinja je stenovita plaža Punta Perdis (Punta Perdiz) gde može da se snorkeluje i/ili roni, a u blizini je i Cueva de los Peces (Pećina riba) - ulaz 1 CUC, gde može da se pliva i roni. Suma sumarum, peščane plaže izgledaju slično, razlika je u dužini/širini. Inače, sezona na Kubi je od decembra do marta, period oko Nove godine je špic sezone. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2017 Ljudi da li neko moze da mi pomogne, ja planiram put na Kubu, trenutno živim u Americi na radnoj vizi, planiram put iz Njujorka pa preko Meksiko sitija verovatno do Havane.. Da li je to moguće? Posto znam da je iz Amerike nemoguće ići za Kubu, ali to vazi samo za Američke drzavljane koliko sam shvatila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2017 9 hours ago, beka94 said: Ljudi da li neko moze da mi pomogne, ja planiram put na Kubu, trenutno živim u Americi na radnoj vizi, planiram put iz Njujorka pa preko Meksiko sitija verovatno do Havane.. Da li je to moguće? Posto znam da je iz Amerike nemoguće ići za Kubu, ali to vazi samo za Američke drzavljane koliko sam shvatila. @beka94 Kubanci ne udaraju pečat u pasoš, tako da niko ne može ni da zna da si bio(bila) na Kubi. p.s. Ja sam mislila da je ta zabrana ukinuta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2017 Beka, Američki državljani mogu od pre dve godine da idu normalno, ali iz Amerike ako želiš da putuješ, moraš da ispuniš makar jedan kriterijum od 12 koji su definisani prošle godine.. Pokušaj da dođeš do neke agencije i da ih pitaš da li mogu da "izmuvaju" nešto, mada mislim da bi ti aranžman u sopstvenoj režiji bio povoljniji Imam drugi predlog - da ideš preko Kankuna, i to InterJet-om Avioni su jeftini, superkomforni (ja od 1.90 sam po prvi put uživao u letu na kratkoj relaciji) itd. Javi šta si uradila Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2017 Za ostatak ekipe koja prati ovu temu, kako sam najavio, pišem utiske čim pročitam šta je prethodno napisano tj. pročitao sam Ako ste u tripu da ćete nešto propustiti ukoliko što pre ne odete na Kubu zbog akutelne normalizacije odnosa između SAD-a i Kube - ne tripujte se! Promene su se već uveliko desile, to zaključujem i iz prvih postova u ovoj temi iz 2008., ali i sa lica mesta od ljudi koji su više puta boravili na Kubi Ono što je sigurno, i narednih dve, tri godine, imaćete priliku da zateknete ruševine, prljavštinu, izostanak elementarnih stvari u prodavnicama, redove, i sl. ako pričamo o Havani Ali čvrsto verujem da će biti više dobrih restorana, sa ukusnom kuhinjom i solidnim pivom Dobri klubovi gde se pleše seksi salsa će i dalje stajati na istom mestu, a možda ih bude i više, jer kako nam pričaju ovi što su bili prethodnih godina i što imaju svoje prijatelje tamo, muškarci uče da plešu zbog turistkinja, ali i da možda otvore svoju školu salse.. ima i nekih noviteta, jer su me dva muškarca startovala na jednoj večeri *** Ja sam od obilazaka pored same Havane, imao još i Vinjales i Varadero Vinjales je bio super izlet i uživao sam u priči o duvanu, ali i u njihovoj homemade kafi, čak sam i nekoliko sirovih zrna poneo.. Varadero mi je žestoko razočarenje, čak mi ni plaže nisu nešto posebno.. Zanimljivo da sve što smo fotografisali izgleda brutalno, kao nečiji doživljaj Raja na zemlji, ali uživo, niti je pesak i sama plaža nešto čista, niti ima nečega da se u gradu radi, niti hoteli vrede para i dodatnih usluga.. Izuzev flana.. razbijao sam se od ovog slatkiša koji su pravili u Sun beach hotelu.. Sve ostalo je bilo bezveze, što naglašavam iako svestan situacije tamo, iz razloga što smo za doplatu za taj hotel mogli mnogo više i raznovrsnije da dobijemo na ulici.. *** Ostaću vam dužan za Havanu nekih restorana i jedne pekare, jer moram da palim, ali pišem čim se vratim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2017 Pekara u okviru ili pored hotela Telegrafo, na putu prema Kapitolu je super! Cene su korektne, a kroasan sa čokoladom je super, koliko god to može da bude za Kubanske uslove Bio sam u restoranu El Chanchcullero, i klopa je stvarno dobra, a restoran čak izgleda onako pomalo hipsterski. Cene su korektne takođe - oko 25 cuca je izašla klopa sa koktelima za mene i devojku, još smo sedeli za stolom koji je ubačen između nekih rešetki pa izgleda kao da smo u zatvoru Hranu su nam služili kroz otvor između rešetki.. Čeka se u redu da uđete, a priča je da su studenti gastronomije uzeli da probaju da naprave nešto drugačije.. Kilometro Zero - isto super klopa, malo jače cene, odlična muzika! dezerti super, izgleda moderno... El Patchanka je mesto na koje će te sigurno naleteti sledeći TripAdv, i mi smo tamo završili sa grupom prvo veče i bilo je super zezanje, salsa, dobra muzika, solidna klopa, dobri kokteli, korektne cene (tipa mojito sa onim žutim rumom - 2.5 cuca) Bio sam na pivu u Cerveceria Antiguo Almacen de la Madera y El Tabaco, koji je na dokovima, jedna velika hala sa mestima za sedenje i napolju, imaju čini mi se domaće pivo koje oni prave unutra, a vide se i moderne mašine i čuda za fermentaciju... Da ne pišem sada sva ona mesta u okolini koja su "popularna" i imaju veze sa Hemingvejom, meni je sve to bilo super, i svuda sam cirkao, bio koktel 4, 5, 6 cuca ili 2, što je ok cena... Čak smo naleteli na jedno mestašce gde služe sladoled na točenje koje smo platili 3 njihova pezosa nisu se bunili Cenkali smo se za kokos, pa smo ih posle molili da otvore kokos skroz i izrendaju iznutra da pojedemo onaj beli deo.. Mango je bio sjajan gde je mogao da se nabavi.. banane-manzana (navodno ukus jabuke) takođe! *** Uzeli smo jedan sat vožnje onim kabrioletima kojih ima na sve strane oko Parka Central Natezali smo se pola sata oko cene, jer oni šetaju sa "regularnim" cenovnicima gde je cena kao 60 cuca za sat vremena, a mi smo pokušali da idemo ispod 30... Na kraju nam je za našu grupu dao po 35 po autu... Bilo nas je po 5 u svakom... Taj deo je baš smor... mislim to natezanje da ti spuste cenu ili da te voze negde gde nije daleko za neku normalnu cifru.. Ovo sa kabrioletima nam je jasno da je to atrakcija, i to nam je bilo ok... Međutim, mnoge druge stvari nisu Kod hotela Nacional nisu hteli ni da pregovaraju kada smo pokušali da zatražimo neku normalnu cifru za vožnju nazad do Kapitola Sa jednim likom smo se svađali u autu jer je odjednom promenio cenu samo zato što je ušao u ulicu više da nas ostavi ispred kluba gde smo se uputili... dogovorili smo 5, on je uzeo 10 i nije hteo da vrati novac, i čak je krenuo bio sa svima nama nazad gde nas je i pokupio!? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 6, 2017 Da znam za tih 12 kriterijuma, ali pise da je to za ono se Americkim pasosem, nije mi jasno da li to vazi za svakoga ko živi u Americi? Inače i ne planiram da idem direktnim letom, jer su jako skupo, jeftinije je preko Kankuna ili Mexico City,tako da mi to nije problem, samo hocu da budem sigurna da mogu tako da idem. Jer naprimer na Aerodromu bice ok ako oni vide moj Srpski pasos, ali sta ako vide Americku radnu vizu, da li ce to praviti problem? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 6, 2017 (edited) 8 hours ago, beka94 said: Da znam za tih 12 kriterijuma, ali pise da je to za ono se Americkim pasosem, nije mi jasno da li to vazi za svakoga ko živi u Americi? Inače i ne planiram da idem direktnim letom, jer su jako skupo, jeftinije je preko Kankuna ili Mexico City,tako da mi to nije problem, samo hocu da budem sigurna da mogu tako da idem. Jer naprimer na Aerodromu bice ok ako oni vide moj Srpski pasos, ali sta ako vide Americku radnu vizu, da li ce to praviti problem? @beka94, pa ne prave problem Kubanci američkim državljanima da ulaze u Kubu, nego Amerikanci svojim državljanima ograničavaju kretanje. Amerikanci moraju da se pravdaju svojoj državi za posetu Kube, ne Kubancima. S druge strane, kao što već rekoh, Amerikanci ne mogu da prate da si ti uopšte posetila Kubu, jer ti Kubanci neće lupiti pečat u pasoš čak i da ih moliš. Bar meni nisu hteli pre par godina. Edited February 6, 2017 by marica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites