Followers 0

Aerosinusitis, ili bol u sinusima prilikom letenja avionom

5 posts in this topic

Da li je neko od vas ikad osetio bol u sinusima kod letenja avionom? Meni se desilo nekoliko puta. Poslednji put je bilo pre oko dva meseca, i toliko je bolelo da su mi tekle suze. To je trajalo samo za vreme sletanja (promenio sam dva leta, u prvom nisam ništa osetio, u drugom me je baš odvalilo). Nestvarno je koliko boli, kao da će glava eksplodirati. Kao recimo jako, jako gadna zubobolja, samo u predelu čela, odmah iznad korena nosa. Sada sam googlao i vidim da postoji i ime za to. 

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Аеросинузитис

https://en.wikipedia.org/wiki/Aerosinusitis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, vise puta.

Posledica jednog leta sa jakom prehladom (skroz zapusen bio) i brzim sletanjem (S-bends) pre 20 godina - kada nisam nista cuo nekoliko sati.

Probao raznorazne stvari i nasao da, za mene, najbolje radi inhalacija Olbas ulja (other products are available, npr. Vicks inhalator je nekad bio popularan u YU) sa papirne maramice tokom poletanja i sletanja uz 'popping ears' (nemam pojma kako bi se to nazvalo na srpskom :lol:  zapusis nos i dunes u/kroz isti i onda osetis kako ti se 'otpuse' usi).

Pominjem poletanje i sletanje jer tu dolazi do promene pritiska u kabini. Kad je  pritisak u kabini ustaljen, nema problema. 

Takodje, noviji avioni (B787 i A350) imaju nizi pritisak kabine - oko 6k stopa umesto uobicajenih 8k - pa je i to nesto prijatnije.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnogo puta, prvi put pre 7-8 godina. Inače imam hroničnu upalu sinusa već skoro deset godina pa sam sa tim povezivala, nisam znala da ima baš i ova aero opcija.

Razne sam bolove trpela i trpim zbog sinusa ali to što se (ponekad) desi u avionu je ekstremno bolno i specifično, kao da je glava pred eksplozijom, tupo boli, uši svrbe ludački, ma, ne znam kako se uopšte obuzdam da ne vrištim kad se to desi. Inače kod mene nije baš bilo sam pred sletanje, trajalo je nekad i po pola sata pre npr. Kad sletim, prođe odmah 🙄

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, golosina said:

to što se (ponekad) desi u avionu je ekstremno bolno i specifično, kao da je glava pred eksplozijom, tupo boli, uši svrbe ludački, ma, ne znam kako se uopšte obuzdam da ne vrištim kad se to desi.

Da, sasvim je nestvarno koliko jako boli. Kao da mi buše zub bez anestezije. Samo mi odjednom krenule suze. 

47 minutes ago, golosina said:

Inače kod mene nije baš bilo sam pred sletanje, trajalo je nekad i po pola sata pre npr

Otprilike oko pola sata, ali mislim da je to taman period kad avion krene da menja visinu zbog sletanja. Počne, pa prestane, pa opet počne, i tako, nije baš non-stop tih pola sata. Meni je trajalo, u znatno blažem obliku, i celo to veče i noć nakon sletanja, tek sutra ujutru je sasvim prošlo. Već sam počeo da paranoišem da će mi ostati neke trajne posledice. 

On 10/3/2021 at 12:27 PM, jms_uk said:

uz 'popping ears' (nemam pojma kako bi se to nazvalo na srpskom :lol:  zapusis nos i dunes u/kroz isti i onda osetis kako ti se 'otpuse' usi).

Ja to zovem "izjednačavanje pritiska", to obično radim kada ronim na dah malo dublje. Zato maska za ronjenje ima ona udubljenja oko nosa, da gurneš prste i duneš kad krene bol u ušima usled pritiska. Kod aviona pomogne donekle, ali kad baš ekstremno boli slaba vajda od toga. Probaću sa tim inhalatorima. Inače, ne dešava se to meni svaki put, recimo da se desi jednom u desetak letova. Ali je ovaj poslednji put bilo rekordno bolno, prosto da čovek ne veruje šta mu se dešava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mene je jednom bas izlomilo. 
Inace zaspim cim avion poleti pa me nekad probudi bol u usima jer nisam izjednacio pritisak ali bude sve ok kad ga izjednacim. Medjutim taj jedan put bas nista nije pomoglo i bol je bio kao da me neko bode po sred mozga. Trajalo je skoro do kraja leta, uzasno iskustvo.
Vec na sledecem letu par sati kasnije je sve proslo normalno i nikad vise mi se to nije desilo.

Od tad nosim sprej za nos i Defrinol koji mi inace pomazi kod tih nosno/sinusnih problema. 
Mislim da se ovo desilo jer mi je sve bilo zacepljeno + moguce da je i avion imao neku kretnju koja nije uobicajena.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0