Posted November 6, 2011 Само обавештња ради, ако неког занима, аплицирао сам за Иранску визу почетком јуна и исту добио у року од месец дана. Без позивног писма, само попунио формулар у њиховој амбасади у Београду, уплатио таксу и то је то. Сада се већ вратио из Ирана у коме је била сјајно. Da li to znaci da su ti drzali pasosh mesec dana kod njih !? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2011 Vujan-Zdravo mozes li da nam kazes kako je bilo,gde si bio,kakve su cene koliko je sad Hostel. Koliko su karte jesi isao preko Turske ili drugim putem pisi malo mi sledece godine idemo ako bog da. Svako dobro.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2012 Da li je neko isao autom za Iran??Boravak od 7 dana koliko znam ne skidam tablice sa auta??Koji su papiri potrebni prilikom ulaska i kakve su carinske i policijkske formalnosti??Citao sam dosta toga ali su svi putovali ili busom iz Istanbula ili avionom..Mene interesuje odlazak privatnim autom.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 Moguce je da se ide privatnim autom, ali je veoma skupo. U iranu ne priznaju "zeleni karton" pa moras na granici da kupis posebnu polisu osiguranja (cuo sam od drugara iranca koji zivi u Sofiji da je to dosta skupo i da bio on rado isao kolima nazad za Teheran, ali da bi ga odrali, jer kola mu imaju bugarske tablice), a takodje moras da platis i privremeno preregistrovanje, tj. tablice sa iranskim brojevima. Video sam na mnogim kamionima i busevima koji su iz turske, da imaju duple tablice ... turske i iranske. Ako vozis na euro-dizel, u Iranu ga nema. Ima obican D2. Benzin je veoma jeftin, te niko ne vozi na gas. Mislim da je jeftinije da kupis neku šklopociju od auta u Tabrizu, nesto sto ide na naftu, pa da ga vozis i onda preprodas ili ostavis ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 babareebu, vidim da si dugoprugaš, ali ipak ću da pitam da li si dobro razmislio koliko je pametno voziti u Iranu? Sebe smatram jako dobrim vozačem, ali ono što sam video u gradovima u Siriji je ultrastresno i za nas koji vozimo po Beogradu. Koliko znam, u Iranu voze još luđe. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 Ja sam vozio u par navrata po Iranu, jer su mi hostovi bili odvaljeni od alkohola ... Posle par kilometara ukapiras kako da moras da se ponasas - kao oni !!! Nema problema, mnogo je opasnije ako si peshak Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2012 Do 7 dana se ne menjaju tablice na autu..Idem da obavim neki posao..a možda i prodam auto tamo..zato me interesovalo.Vožnja nema veze,vozio sam po Turskoj ranije,znam taj stil....sirena,bez žmigavaca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 11, 2012 Ја мислим да за иран треба овај документ http://en.wikipedia.org/wiki/Carnet_de_Passage http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=206&Itemid=153 Пише да је за издавање овог документа потребно уплатити 70% вредности возила. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2013 Čini se, prema novinskim najavama, da se vlasti u Iranu spremaju da pojednostave ili potpuno ukinu vize. Vize bi ostale samo za par zemalja, a solo putnici bi vizu mogli da dobiju i na samom aerodromu pri ulasku. Ništa nije rečeno o kupovini viza na kopnenim prelazima... Vesti je tek u povoju... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2013 Evo malo info-a ovde: http://www.theguardian.com/world/2013/oct/18/iran-opens-doors-to-tourists Nadam se da ce srpski pasos biti u grupi za VOA [visa on arrival], pogotovo sto ovde u UK vise nema ambasade. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2014 Pozdrav putnici (posto ima vise tema za istu stvar, resih i ovde da ostavim post)! Htela bih sa vama da podelim nase iskustvo za dobijanje Vize za putovanje od prosle godine. Naime, vodeci se iskustvom vadjenja vize za Maroko (za Vizu se podnosi najranije mesec dana pre puta), dosta smo se olenjili i kasno poceli da razmisljamo o tome, iako smo karte kupili jos u februaru. Plan puta je bio da 25/04/13 odletimo za Istanbul, a da 01/05/13 iz Ankare krenemo Trans-azijskom zeleznicom put Irana. U tim “pripremama” za put (oslanjali smo se i na neke ljude, koji opet znaju neke ljude u Iranu, kako bi nam poslali to glupo pozivno pismo, koje samo znaci uzimanje dodatnih bar 30€ za glupe turiste), dosli smo do toga da imamo oko 10 radnih dana pre odlaska za TR, a da za Vizu jos mismo aplicirali. Onda krece panika, iscitavanje foruma i raznih sajtova. To vece apliciarmo u turistickoj agenciji Pars iz Shiraza (http://en.key2persia.com/home) i odmah stupimo u kontakt sa devojkom Zahrom kojoj smo neizmero zahvalni za sredjivanje citave situacije. Mi smo joj objasnili u kakvim smo problemima, medjutim, jedino sto je mogla da nam kaze jeste da cemo u narednih DESET radnih dana (u Iranu su neradni dani cetvrtak i petak, bar sto se tice drzavne administracije) dobiti info da li su nam odobrili dobijanje Vize (tj. autorizacionog koda) ili ne. Usluga preko njih je kostala 30€ po osobi. Kako Marfijev zakon uvek stupa na snagu kada mu nije ni vreme ni mesto, nakon apliciranja Parsu javlja se sledeci problem: Agencija kaze da ce pokrenuti vas postupak za dobijanje autorizacionog koda kada im legnu pare na racun koje se uplacuju na nekog lika u Nemacku, kako su novcane transakcije stopirane zbog sankcija (i pri popunjavanju podataka o uplatiocu Iran ne sme ni u snu da se spomene). Kada smo pitali KOMBANK kako ide ta procedura transfera novca, rekli su da pare kroz tri dana lezu na racun u Nemacku, tri dana koja mi fakticki nemamo! Ali sva sreca te je jedan drug iz Norveske u nase ime platio i pare su legle za dan, a i period transfera novca se poklopio sa iranskim vikndom, tako da su ljudi iz Parsa prvog radnog dana predali papire za nas. Imali smo i dve rezervne varijante: ako kod ne stigne u Bg dok mi ne krenemo za TR da pokupimo u Ankari (sto nam je Zahra potvrdila kao mogucu opciju uz 10€ doplate) ili da banemo na aerodrom, pa sta nam Bog da (sto bi nam smanjilo planirani broj dana jer tada daju Vizu na dve nedelje, ali sta da se radi). Sasvim neocekivano, u nedelju 21/04/13, rano ujutro, Zahra javlja kako smo dobili autorizacioni kod i kako mozemo da odemo u ambasadu da pokupimo Vize! I to nakon samo SEDAM radnih dana! Sreci nije bilo kraja! Jos samo jedan detalj, kada iransko Ministarstvo inostranih poslova ili koja vec nadlezna institucija odluci da dobijate Vizu, taj autorizacioni kod koji salju u maticnu ambasadu se ne salje netom vec necim znatno sporijim, pa taj kod stize za jedan ili dva dana do Srbije. Ali kako smo dobili odgovor u sedam radnih dana, imali smo luksuz da ponedeljak propustimo za odlazak kod cika Reze u ambasadu. U sredu ujutro, dan pred put za TR, smo se u 09:00h nacrtali u ambasadi, predali papire i u 11:00h pokupili nase voljene Vize. Od Zahre smo takodje saznali da se za Vizu aplicira 50 do 70 dana u napred, da autorizacioni kod vazi mesec dana (tj. to je vreme za koje moze da se podigne Viza u ambasadi) i da nakon toga postoji rok od 3 meseca da se udje u Iran. U nasem slucaju je bilo malo drugacije: Dobili smo rok od 15 dana da udjemo u Iran i samo 18 dana da ostanemo (sto se poklapalo sa nasim planovima u dan), ali takva je situacija bila zbog predstojecih izbora koji se odrzavaju u junu. Tako da, ko god planira da se uputi put Persije, na vreme se pripremite da ne bi bilo neprijatnih iznenadjenja ... P.S. Potrebna dokumenta za dobijanje Vize koja se predaju u ambasadi su: 1 – Popunjeni formular zahteva za vizu, koji se podnosi u konzularnom odeljenju Ambasade I. R. Iran u Beogradu 2 – Dve fotografije formata 3 x 4 cm na beloj podlozi ne starije od 6 meseci, bez naočara i kape ili šešira 3 – Uplata takse 4 – Međnarodno putno osiguranje za vreme boravka u Iranu 5 – I AUTORIZACIONI KOD (POZIVNO PISMO) KOJI/E NIKO NE SPOMINJE! Wink Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites