Followers 0

Budimpesta - Krakov?

44 posts in this topic

Moja destinacija nije posebno egzoticna, pa se nadam da ce biti puno iskusnih i voljnih da mi pomognu.

Da li je neko putovao vozom na relaciji Budimpesta - Krakov? Zanima me koliko je bezbedno to putovanje (mislim na putovanje nocu), da li se na granicama voz zaustavlja radi kontrole pasosa (posto sam na jednom stranom forumu tako nesto procitala, pa mi nije bas jasno zasto) i koliko otprilike kosta karta u jednom pravcu?

Ovo poslednje mogu da iskopam svakako negde, ali odgovori na pitanja o bezbednosti putovanja i granicnim prelazima iz 'prve ruke' bila bi mi od velike pomoci!

Hvala!

Koliko je bezbedno putovati vozom po evropi pitas ljude koji su stopirali po najzabitijim delovima azije, spavali po plazama, autoputevima ... :)

Naravno da je bezbedno, sto ne bi bilo ?

Sto je najveca fora - i ja sam backpack-ovala po Dalekom Istoku, spavala tuda-svuda,  isla kuda mi se prohte bez prevelikog razmisljanja o sigurnosti i slicnim stvarima, i opet su uspeli da me natripuju da se cuvam srednjeevropskih nocnih vozova, pogotovo sto putujemo nas dve devojke...

Pa cisto da proverim...

Gde nije! Krakov je strava!

Ja sam išao 2007. upravo tim vozom ali sam kartu kupio preko wasteels-a, direktno Beograd-Varšava, uz naravno par presedanja. Ako još nisi kupila kartu proveri i tu opciju sa wasteels-om. Nalazi se u sporednom ulazu na železničku pored menjačnice.

Inače dotični voz koji saobraća na relaciji Budimpešta-Krakov je ko ovi naši krševi sa kupeima ali mi se čini da je bio čistiji (ne mnogo).

Da, zaustavljao se na svakoj granici i ulazili su panduri i carinici, klasika. Znaci to su bile 4 vesele skupine koje su se vatale za glavu kada su videle "Yugo" pasoše, pošto su naši pasoši, jelte, po starinski i nisu mogli da se provlače kroz one njine uređaje nego su morali svaki da prepišu u teftere. Ah da, to su morali da urade za vrlo kratko vreme koliko stoji voz na granici, a nas je bilo 7.

Mislim da sa ovim novima nema takih problema ali ako grešim ispraviće me neko.

Što se tiče bezbednosti, mislim da je ok ali ipak ponesi katanče i lanče ako ideš sama. Ne sećam se da smo videli sumnjive likove, ali ko zna, možda su se oni uplašili nas! ;)

btw. to je bio avgust i voz je bio skoro prazan.

eeee, da! ako i u povratku ideš istim vozom obavezno se raspitaj u koji vagon da udješ pošto se kompozicija razdvaja PRE Budimpešte i jedan deo nastavlja za Rumuniju, a drugi do Keletija.          ... i da mi smo ušli u pogrešan vagon ali to je druga priča

E ovo su vec informacije..  :)

A koju si vizu imao? Posto ja imam madjarski sengen, pa ne znam da li bi pravili pitanje pri izlasku iz iste, kad vec pregledaju pasose? Mislim, do sad sam putovala po Evropi sa sengenom jedne zemlje, bez problema, ali, istini za volju, niko me nikad nije legitimisao......

Nema sanse da ti prave problem, sa sengenom jedne zemlje, mozes u svaku drugu clanicu istog sporazuma. Samo putuj i uzivaj!

Mislim da ti je najbolja varijanta, ako ides vozom, iz Beograda krenes za Budimpestu u 7:30h, tamo si oko 15h, iz Budimpeste za Krakov voz krece u 19:45h i stizes ujutru oko 6h. Mozes da kupis i povratnu kartu za celu relaciju koja vazi 2 meseca, a kosta oko 14000 din.

Imao sam Poljsku vizu.

Slažem se za Orangeways. Povratna ti izađe 9000ft što je negde oko 32e.

Cześć

ja isla sama tim vozom do poljske i nista mi se nije desilo. a ni nazad. nemam pojma odakle te price i dalje, o tome se vec raspravljalo na forumu i doslo se do zakljucka, ako se ne varam, da su to urbane legende. a kartu sam, od peste do krakova platila oko 60, 70e, samo se ne secam da li je povratna, a mislim da jeste. ako sad kosta dvostruko toliko, dodjavola, ala su poskupeli.  :maddd:

hehe znaci po ovo racunici povratna karta od Peste do Krakova je 280 eura, da je tako bolje bi bilo da ste mu dali broj nekog aviotaxija :) orangeways je definitivno najpovoljnija varijanta:

Idem za Krakov u Julu, pa me zanima da li je moguće stići na Orange bus (koji kreće u 7 ujutru), ako noćni voz iz Bg stiže u Peštu u 6 (po rasporedu). Autobus za Krakov kreće sa drugog kraja Budimpešte, pa ako je to nemoguće izvesti, tražio bih drugu opciju =)

Neko ima iskustva sa ovom relacijom? Hvala unapred.

Sačekaj da se još neko javi ovde, ali mislim da stižeš normalno. Taj noćni voz ne kasni, a ako beše OrangeWays autobusi kreću sa Nepligeta, to ti je jedno presedanje u metrou.

E sad, bilo bi dobro da već imaš forinte kod sebe da kupiš kartu za metro i da poznaješ Budimpeštu da ne bi izgubio bezveze vreme menjajući pare i snalazeći se u metrou. Prouči mapu linija metroa i vidi na google mapama gde tačno staje bas.

Moguce je, nekoliko ljudi koje znam je stiglo za tih 1h od Keletija do Nepligeta...

ja sam baš jednom išao peške tu relaciju , trebalo mi je oko 50 minuta , nisam žurio. Preporučujem ti je samo ako ne nosiš kofer koji bi te eventualno usporavao. Metroom u svakom slučaju je brže , sa presedanjem može se stići za 20-25 minuta.

Hvala svima na odgovorima!  :pivoooo:

Pošto idem sa prtljagom, probaću da stignem metroom, pa šta bude! =)

jel ide neko sutra iz Bg-a u 22h do Budimpeste pa u 7h do Krakova Orangeways-om?

Treba mi jedna informacija o ovom putovanju u suprotnom smeru. Imam interrail koji važi do 13.6. da li bih mogao da se vozim noćnim vozom Krakov - Budimpešta 13. uveče? Ili ipak moram 12?

9 hours ago, Kokosanceros said:

Treba mi jedna informacija o ovom putovanju u suprotnom smeru. Imam interrail koji važi do 13.6. da li bih mogao da se vozim noćnim vozom Krakov - Budimpešta 13. uveče? Ili ipak moram 12?

Moraš 12.6. Karta prestaje da važi 13.6. u 23:59. Ako kreneš 13.6. morao bi da dokupljuješ kartu od poslednje stanice na kojoj voz staje pre ponoći po redu vožnje do Budimpešte.

Edited by RaxCherrych

Hvala na informaciji :smile:

Edit: da li onda možda savetuješ (ti ili neko drugi) da potrošimo taj dan vožnje pre Budimpešte, pa da od Krakova idemo nekim jeftinim busom? Video sam po forumu da ima toga iz Budimpešte pretpostavljam da je i u suprotnom smeru slično..

Edited by Kokosanceros