Posted January 29, 2009 Darezljivoscu mileagainsta i kasnije Draganceta dodjoh do onog cuvenog titanik flexipassa te se odlucih na jednu blic posetu Skopju. E sad, jel ima neko neki savet sta ne propustiti? Svakakve stvari dolaze u obzir. Mada do Sutke mi se bas i ne ide po ovom vremenu. Ako neko ima i preporuku za neko cool mesto gde bih mogao da odmorim umorne noge i plahnem suvo grlo. mileagainst & Dragance, donosim vam leblebije za uz pivo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2009 Prvo za pivo!!!! Jako dobro mesto za pivo i kikirike je "Piaza Libertas" kod gimnazije Josip Broz Tito. Mozda i najbolje mesto za pivo u Skopje. U vezi sta ne propustiti u Skopje, pa staznam, osim centar grada i Staru carsiju sto sigurno cete proci, mozda interesantno je otici do Aquadukta. Nema prevoz do tamo jedino taxi koj vas treba i vratiti, a puno ljudi ne zna gde je tako da prvo trebate pitati taksista dali zna gde je Aquadukt (kakva sramota). Ili ako eventualno idete do Sutke ottamo moze i peske 30min (od Sutka je Aquadukt blizi centru grada!!!). Nesto van grada, ali ne puno, je Matka. Ako zelite prirodu to jest. Odlicno mesto, moze se doci s autobusom br.12 je redovni, ali vas ostaje do selo ispred Matke, ottamo imate ok 40min hodanje. Bus koj ide do Matka je br.60 ali ga ima samo rano ujutro. Nadam se da sam bar malo pomogao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2009 Obavezno obidji postu ona je oko 300m od glavnog trga monstruozna siva betonska gradjevina,udji unutra u veliku kupolu koja podseca na nekog betonskog pauka,to je velika salter sala iscrtana komunistickim muralima.preko puta poste imas neki omanji plato na kome je neki opasan komunisticki spomenik.Pravi SFRJ vremeplov. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2009 Zar ne beše u Skoplju i ona polovina zgrade što seća na zemljotres iz 1963.? Ili je to možda i železnička stanica pa ćeš je svakako videti... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2009 Ta zgrada, koja je stradala u zemljotresu, je stara zeleznicka stanica. Prodji glavnu fasadu, pa ces videti ostatke od samog zemljotresa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2009 @ogledalo hvala za tipove, eto mene uskoro na "trgu slobode" jos da mi kazes koje je po tebi najbolje pivo. @gosn.shofershajbna eee to mi deluje zanimljivo @Acketa & globe trekker nema sanse da omasim tu zgradu. Kad sam bio mali i nisam ni znao za Skopje, znao sam kako ta zgrada izgleda. Toliko puta su je prikazivali na TV-u. Mislio sam da je citavo Skopje tako razruseno posto nista drugo nisu ni prikazivali. ajde jos ako se neko seti na brzaka posto idem veceras. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2009 Sto se tice piva, meni 'Zlaten dab' bolje od 'Skopskog', mada je to stvar ukusa, najbolje da proveris sam A sto se tice samog Skoplja, mislim da je njegova najveca vrednost u ljudima! Nije grad prevelik ni turisticki previse atraktivan, ali mislim da su Makedonci najbolji narod, bar prema mom iskustvu jesu najpozitivniji!! Nece ti sigurno biti neprijatno, naprotiv! Toliko od mene... Zelim ti lud provod! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2009 Jesi otisao u Skopje? Ako nisi, mogu ti pozajmiti plan grada. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2009 Kasno batko, kasno. Vec sam se izgubio. Bio i vratio se. Moram priznati da sam prijatno iznenadjen samim Skopjem, a i fasciniran razlikom leve i desne obale Vardara. Arhitektura je prava YU, barem ono sto je gradjeno posle zemljotresa. Prenapregnuti beton na 101 nacin Ali veci deo grada je skroz gotivan i normalan, osim onih par novih arhitektonskih "bisera" kao sto je npr. spomen kuca Majke Tereze. Ona poluurusena zgrada je sada muzej, a "spajdermenova vila" sa salter salom, ciji su murali vrlo zanimljivi-cist socrealizam, u stvari podseca na cauru maka. Tito je inace tamo ziv i sprema se za izbore! Tako mi barem rece ekipa iz "Sojuza Titovi Levi Sili" iako vidim da na brdu iznad gde je verovatno nekada pisalo TITO sada stoji ooogroman krst. Rio de Skopje! Ljudi su stvarno mnooogo prijatni i predusretljivi. Svi su hteli da pomognu i objasne kad god sam ih nesto pitao, a i oni su hteli da pitaju. Kale ko bilo koja druga kale. al se sa nje pruza dobar pogled na grad. Stara carsija je opet sasvim drugi svet u odnosu na desnu obalu Vardara. Tu mozes svasta da vidis i probas i cujes. Ko da si u Stambolu. Zlaten Dab ili Skopsko? Pa ne znam, mrtva trka,...uz oba idu dobro kikirike koji su, siguran sam, izmislili Makedonci! Piazza Libertas je stvarno bio dobar tip! eee i video sam vodomara i to odmah pored kamenog mosta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2015 Hej drugari i drugarice,idem za vikend u Skopje, jos neki predlozi sta jesti, sta posetiti, sta poneti doma? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2015 Jesti sve. Makedonska hrana je fantastična. E sad, šta posetiti? To zavisi od tvojih preferenci. Meni je novi kvaziantički centar bio neopisivo interesantan. Proveo sam pola dana čitajući natipise na spomenicima i pokušavajući da skontam kakva se tu istorija pokušava ispričati. Bilo mi je to zanimljivo bez ikakve sprdačine i nipodaštavanja, kao jedan neverovatan socijalni fenomen koji nisam video nigde drugo na svetu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2015 Mozda neka alternativna mesta za mlade, neka priroda u okolici, i dobra jeftina klopa eto to su moje preferencije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2015 (edited) Evo da podelim svoje utiske o Skopju sa vama, i otprilike posavetujem šta da ne propustite u Skopju.Kič, kič, i još kiča. Tako se može opisati 'novo' Skopje, koje se i dalje uveliko gradi, uglavnom se fasade renoviraju, stavlja se stiropor preko i pretvara sve u barok. Nebrojeno mnogo statua po gradu, od kojih je definitvno najveća 'kod aceta', na glavnom trgu koji se trenutno renovira. Treba posetiti takođe i Muzej savremene umetnosti, koji se nalazi na brdu iznad tvrđave, odakle se pruža prelep pogled na grad. Prošetajte čaršijom, osetite spoj Makedonije i Turske. Od znamenitosti možete takođe otići do Matke, kanjon reke Trska, prelepo je, obavezno iznajmite čamac i otiđite do pećine, a sa druge strane kanjona se takođe može i uspeti to crkvice na brdu sa prelepim pogledom na kanjon. Ako imate kola na raspolaganju, možete skoknuti do Šutke, najveće romsko naselje u Evropi (kako čuh), nemojte baš upirati fotoaparatima u njih nisu raspoloženi za slikanje. Može se i posetiti Vodno, brdo iznad Skopja koje ima ogromatni krst koji noću svetli, do gore ne morate peške, ima uspinjača.Od hrane u Skopju ima ćevapa na sve strane (oni to zovu kebab), u čaršiji je fino pojesti u restoranu Turist, blizu je tvrđave, takođe možete probati lahmadžun iliti tursku picu, odlično se slaže sa ayranom (i Nargila baru isto na čaršiji). Od slatkiša za probati obavezno tri leće, ja sam bila na dva mesta, Šeherezada kod autobuske i železničke stanice i Apće blizu Arhitektonskog fakulteta, uz to ide boza i xxl limunada. Za poneti kući sir, sir, sir i ajvar/ljutenica.Za provod i noći izlazak valja se zagrejati uz Skopsko pivo, a može i Zlaten dab. Od finih mesta za izlazak preporučujem Marakana, blizu velikog parka, i na čaršiji ima par mesta sa super živim svirkama. Edited April 22, 2015 by Lepidedronka Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2015 U Skoplju probajte SIMIT POGACU, lepinju u koju se stavlja burek. Iako ima isti naziv kao djevrek u Turskoj, drugo je jelo u pitanju.http://okno.mk/node/34877# Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2015 U Skoplju probajte SIMIT POGACU, lepinju u koju se stavlja burek. Iako ima isti naziv kao djevrek u Turskoj, drugo je jelo u pitanju.http://okno.mk/node/34877#šta sve ljudi neće izmisliti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2015 Moze pomoc kako Skoplje stoji sa netom jel centar Skoplja pokriven WI-FI ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2015 Ako si na sbb-ovom UniFi .... fercera Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites