Followers 0

Vesti o belom shengenu..pa dokle vise?

235 posts in this topic

Ja mislim da su Svajcarci, kao i Norvezani i Islandjani i zvanicno u Schengen zoni (od zemalja koje nisu u EU). A, Britanci ko Britanci, sa njima nikad nisi nacisto. Recimo, Hrvatima su ukinuli vize tek pre koju godinu. Doduse, ukinuli su im vize kada i ostali deo Evrope, devedesetih, pa su ih posle nekog vremena opet vratili. Primetili su da im dosta ljudi sa HR pasosima ostaje nelegalno u zemlji (zli jezici pricaju da su to uglavnom bili Srbi koji su imali putovnicu lol::). I, konacno ih ukinuli pre koju godinu. Znaci, eventualno stavljanje Srbije na bezvizni Schengen rezim nikako ne znaci da ce to odmah uraditi i UK i Irska.

A sta mislite o ovome?

Kada se ta sengenska viza ukine (jednog dana) da li ce i zemlje van Sengenskog sporazuma da nam ukinu vize?

Sigurno postoji nesto sto se zove viza rejting zemlje. Ne verujem da pojedine azijske ili juznoamericke zemlje vode aktivnu spoljnu politiku na Balkanu, niti da se posebno bave ovdasnjim prilikama, pa ipak imalac putovnice moze da se zaputi u mnogo vise zemalja bez viza, ili se dobijaju upon arrival. Cini se da svetska diplomatska bratija nekako po automatizmu ceni pasose koji otvaraju vrata Sengenije.

edit: Oce kika ostati maskota ako dobije unapredenje?

Svajcarska jeste u Sengenu od sredine decembra 2008. (a sa njom i Lihtenstajn) a sad je zbog velikog snega skroz u belom. Eto, napokon jedan post koji ima veze sa temom: "beli" i "shengen" :)

makedoniji bese ne treba viza za maleziju i hong kong, bosni takodje, a hrvatskoj za japan, ako me dobro drzi secanje?!

Makedoniji takodje ne treba za Japan, koliko znam.

Jos da i Ukrajina to uradi pa se ide na kruzno putovanje Ukrajina-Belorusija-Rusija bez cimanja. :)

P.S.

I ponovo mislim da nije fer prema drugim ljudima koji zele negde da putuju, da se daju lazne ili neproverene informacije....

Ti MajoNS, tvrdis da nam za sve zemlje latinske amerike , sem argentine i cilea, trebaju vize, a uopste nisi bila tamo,sem u meksiku...

To nije u redu,jer se gubi kredibilitet sajta...

I sam sam se nekoliko puta zapitao kako da verujem informacijama odavde, kad se ljudi tako frljaju....cak sam se i nekoliko puta opekao....

Zato molim sve da se trude da pisu samo o onom sto stvarno znaju, a ne da nagadjaju...

Nekome ce takve stvari mozda upropastiti put

Slazem se. Kako sam procitao taj psot, razocarao sam se, a kad sam procitao tvoj post, kao da me je Sunce ogrejalo. Ne zezam se, ozbiljan sam, jer mi je Latinska Amerika u planu za neku od narednih godina, a mozda jos i ove zime ;)

Stvarno bi trebalo da se objavljuju informacije za koje ste sigurni da su tacne. Ako vec nagadjate, naglasite tako - mislim da, cini mi se, nisam siguran, cuo sam i sl.

Pozdrav.

Sto se tice belog sengena, mislim da sto je u EU veca ekonomska kriza, to ce nam pre ukinuti vize jer ce im onda i nase pare biti dobre. Ovako racunaju, ma to je sirotinja, nemaju sta da ostave ovde.

Samo da im razmisljanje ne ode u drugom smeru - kriza je, nema posla ni za gradjane iz drzava EU, pa sta ce nam onda armija ljudi iz jos siromasnije zemlje?!?!

Samo da im razmisljanje ne ode u drugom smeru - kriza je, nema posla ni za gradjane iz drzava EU, pa sta ce nam onda armija ljudi iz jos siromasnije zemlje?!?!

I meni je to,na zalost, logicnija varijanta,mislim da ce kriza da nas udalji od Godoa

Tesko. Ukidanje viza nije isto sto i dobijanje radne dozvole.

Marko ... pa ko od nasih ljudi u inostranstvu ima radnu dozvolu? 99% radi na crno!

Marko, pa naravno da nisam mislio da jedno povlaci i drugo. Ova tvoja recenica je ipak malo degradirajuca, glede inteligencije osobe koja je napravila zapazanje, tj. mene. I mi odavde nekada umemo da razmisljamo pa da znamo da je ukidanje viza samo olaksana vrsta ulaska, a ne i automatska sloboda izbora radnog mesta u nekoj odredjenoj zemlji. Ne moramo da zivimo u Schengeniji da bi to znali, zar ne?

I, na zalost, cini mi se da ce samo jedan manji procenat ovdasnjih ljudi iskoristiti eventualnu mogucnost ukidanja viza, za neko putovanje ili kraci boravak u doticnim zemljama. Vecina ce ipak pokusati da se "snadje", na bilo koji nacin.

Укидање виза није значајно због рада у иностранству. У Србији није више толико бедна ситуација (бар није била до кризе) и може се и лепо зарадити (бар у развијеним деловима Србије).

Оно што ће донети укидање виза је на менталном плану. Људи се више неће осећати као у кавезу, тј. да им је за све потребна виза која се чека и чека и неизвесно да ли ће се добити итд.

Дакле, ментално ослобођење. Самим тим, кренуће и туризам, прво мали, оно обиласци, па онда већи, самостално на десетак дана. Поготову млађе генерације.

То такође може извесно довести и до смањења цена на општем нивоу, јер неће више бити проблем отићи до Беча у шопинг, па ће домаћи феудални трговци извесно смањити цене неке робе, када шопинг тренд буде кренуо.

Дакле, укидање виза није исто што и рана дозвола. Колико знам и државе које су примљене у ЕУ, типа Румунија и Бугарска, немају право првих 5 година слободног рада по ЕУ. Наравно ради се на муфте.

Са друге стране, негативно може бити што ће се паре износити из државе тј. трошиће се у иностранству, што му дође слично као повећање увоза. Дакле, одлив. Мада, то је мала цена коју треба платити зарад здравља житеља Србије.

Slazem se sa Beautyem potpuno. Oni koji zele da rade na crno snalaze se i pored viza. Najvise trpimo mi koji zelimo da putujemo turisticki i radi obilaska znamenitosti.

A ja da ponovim-

putujte ljudi u druge delove sveta, gde nam vize uglavnom ili ne trebaju ili se lako dobijaju....

lepse je, bolje, sigurnije, jeftinije, razlicitije, nesto novo cete videti i nauciti....

a sto se sengenije tice..

jedino sto bi bilo dobro kod ukidanja viza je da ne placamo vise 35 eurita za tranzit vizu koja je neophodna da bi se stiglo do neke druge, dalje destinacije  :mah:

nazalost, iz bg-a jos nema jeftinih letova za kuala lumpur  :x

Pa, ako pazljivije pogledas forum, videces da jedan dobar deo stalnih ucesnika u njemu i ide vecinom u te druge delove sveta, koje si opisao. Potpuno se slazem sa svim atributima koje si dao opisujuci ga.

A ja da ponovim-

putujte ljudi u druge delove sveta, gde nam vize uglavnom ili ne trebaju ili se lako dobijaju....

lepse je, bolje, sigurnije, jeftinije, razlicitije, nesto novo cete videti i nauciti....

jedino sto bi bilo dobro kod ukidanja viza je da ne placamo vise 35 eurita za tranzit vizu koja je neophodna da bi se stiglo do neke druge, dalje destinacije  :mah:

A ja da ponovim-

Apsolutno se slazem, ali i sam znas da su upravo najpovoljniji letovi za te neke druge delove sveta uslovljeni odlaskom u Pestu, Milano, Madrid , Pariz, a tamo se na zalost ne moze bez sengen. Pa cak i ako zelis da "preskocis " Evropu, i dalje je nabolje iz nje se "odraziti"...

A ja da ponovim-

A ja da ponovim-

Apsolutno se slazem, ali i sam znas da su upravo najpovoljniji letovi za te neke druge delove sveta uslovljeni odlaskom u Pestu, Milano, Madrid , Pariz, a tamo se na zalost ne moze bez sengen. Pa cak i ako zelis da "preskocis " Evropu, i dalje je nabolje iz nje se "odraziti"...

pa da, o tome i pricam, ipak 35 eu za tranzitni shengen nije malo..

mada, Istanbul je sad sve jaca vazdusna luka, kao i zemlje oko persijskog zaliva...nasao sam bas povoljnih letova sa tih destinacija narocito za aziju....Ima sad preko emirata, qatarairways-a npr. iz istanbula bas jeftinih letova i za afriku, tipa zapadna, istocna i juzna mogu da se nadju vec za 350 evra povratna...jedino za amerike jos uvek mora da se leti preko evrope, ako hoces povoljnije letove

Укидање виза није значајно због рада у иностранству. У Србији није више толико бедна ситуација

Brate,gde ti zivis...

:yok:

Istanbul je sad sve jaca vazdusna luka, kao i zemlje oko persijskog zaliva...nasao sam bas povoljnih letova sa tih destinacija narocito za aziju....Ima sad preko emirata, qatarairways-a npr. iz istanbula bas jeftinih letova i za afriku, tipa zapadna, istocna i juzna mogu da se nadju vec za 350 evra povratna...

Istina je to za Istanbul, ali treba i do njega stici, a ako nemas kintu da i tamo ides avionom opet ti treba sengen za Bugarsku. Zacarani krug, cini mi se

opet ti treba sengen za Bugarsku.

Za Bugarsku ti je potrebna samo tranzitna Bugarska viza, ne sengen.

Izvinjavam se zbog lapsusa, htedoh napisati "bugarska viza", sto meni kao nekome ko ne zivi u BG, nego treba da putuje osamdesetak kilometara do bugarske ambasade, nema pozivno pismo, nema posao, niti dokaze o stalnom izvoru prihoda dodje maltene isto kao da mi treba sengen.

Potpuno se slazem, ali kod Bugara sam imao i dodatnu situaciju. Naime, niko nije mogao da podigne pasos umesto mene, ni od ljudi sa kojima sam trebao da putujem, iako smo predali dokumenta zajedno. Morao sam licno da dodjem.