Posted July 8, 2022 Drugim rečima, ako jedan građanin Srbije prebaci drugom evre preko Paypala, to je faktički nelegalno, samo što u praksi nije regulisano. Sećam se da sam to negde pročitao. Isto važi i ako ide preko posrednika. Tipa, ti izdaješ stan preko Airbnb, ja ti platim (kroz Airbnb), znači da sam ja tebi platio u evrima ili dolarima a obojica smo građani RS, što zakonom nije dozvoljeno. Ali u praksi to trenutno niko ne kontroliše. Ako u jednom trenutku uvedu zabranu toga, više neće moći da se koriste Paypal, Payoneer, pa i servisi tipa Airbnb, Patreon itd. Barem sam ja to tako shvatio iz onoga što ljudi pišu u raznim diskusijama na tu temu, ispravite me ako grešim. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 Ne znam za Airbnb i Patreon, moguće da je to prekršaj iz perspektive države, ali nisam u tom biznisu tako da ne znam detalje. Inače, da, ne smeš da koristiš PayPal za plaćanja unutar zemlje (osim ako ne želiš da platiš za nešto digitalno - aplikacija, igrica, PDF eKnjiga itd.), ali za inostrana plaćanja je savršeno legalan. Sve što PayPal treba da uradi je da doda podršku za RSD kao valutu, što oni vrlo verovatno neće uraditi jer je RSD globalno gledano vrlo bitno nebitna valuta, tako da im verovatno nije vredno cimanja. U slučaju prekršaja odgovaraš ti a ne PayPal - oni nemaju nikakve veze sa domaćim zakonima i generalno ih ne interesuje da se time bave, odgovoran si ti kao fizičko lice jer si ti načinio prekršaj. Najpametnije ti je da iscimaš nekog poreskog savetnika koji se razume u IT problematiku koji bi ti rekao tačno kako to ide, za svaku situaciju može da se izvede workaround i da se uplate "legalizuju". Platiš konsalting jednom i ne boli te glava. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 (edited) Treba uzeti u obzir da svi ovi posrednički servisi tipa AirBnB i Patreon, zapravo nude određene usluge za koje ti uzimaju proviziju. Ne vrše samo transakciju između dva lica. Npr. AirBnB omogućava da vlasnik stana upravlja, organizuje itd. rezervacije. Uključi i treće lice u sve to. I vlasniku i gostu nudi određen stepen sigurnosti, osiguranja i sl. Nije samo posrednik u prenosu para. Kad kao gost dobiješ račun, ne dobijaš račun od onoga ko izdaje stan, nego od AirBnB-a. Ti si klijent Air-BnB-a, a ne vlasnika stana. Naravno, finansijske institucije mogu da tumače kako hoće i šta hoće, neću ni da ulazim u to kako će na to gledati jednog dana kad odluče da se bave time. Edited July 8, 2022 by marica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 13 minutes ago, marica said: Treba uzeti u obzir da svi ovi posrednički servisi tipa AirBnB i Patreon, zapravo nude određene usluge za koje ti uzimaju proviziju. Ne vrše samo transakciju između dva lica. Npr. AirBnB omogućava da vlasnik stana upravlja, organizuje itd. rezervacije. Uključi i treće lice u sve to. I vlasniku i gostu nudi određen stepen sigurnosti, osiguranja i sl. Nije samo posrednik u prenosu para. Kad kao gost dobiješ račun, ne dobijaš račun od onoga ko izdaje stan, nego od AirBnB-a. Ti si klijent Air-BnB-a, a ne vlasnika stana. Naravno, finansijske institucije mogu da tumače kako hoće i šta hoće, neću ni da ulazim u to kako će na to gledati jednog dana kad odluče da se bave time. Tako je, i izdavac i gost su korisnici usluge Airbnb-a koji je izgleda ozvanicio svoje postojanje u Srbiji ove godine tako da se sad prikazuje Airbnb service fee + VAT. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 To je onda to, ne bi trebalo da bude zakonskih problema, ali ostaje i dalje specifičan slučaj da ja kao rezident Srbije bukiram smeštaj kod Lazara u Srbiji i platim mu za to u evrima kroz Airbnb. Prilično sam siguran da za to postoji zakonsko rešenje i neko tumačenje Ministarstva, jer cenim da bi u suprotnom barem neko do sada nešto negde alarmirao, ako ništa, pljuštali bi prekršaji na sve strane Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 28, 2023 Da li možda neko zna može li se Payoneer koristiti kao online wallet, bez povezivanja sa računom u banci? Znam da Paypal to može: neko mi uplati novac preko Paypala, i ja recimo tim novcem platim hotel na Bookingu. Da li i Payoneer takođe obezbeđuje tu vrstu "bankless" usluge, kao e-wallet u kome mogu držati neke pare, i koristiti ih po potrebi za online plaćanja? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 28, 2023 7 hours ago, Lazar said: Da li možda neko zna može li se Payoneer koristiti kao online wallet, bez povezivanja sa računom u banci? Znam da Paypal to može: neko mi uplati novac preko Paypala, i ja recimo tim novcem platim hotel na Bookingu. Da li i Payoneer takođe obezbeđuje tu vrstu "bankless" usluge, kao e-wallet u kome mogu držati neke pare, i koristiti ih po potrebi za online plaćanja? U teoriji je verovatno moguce, ali nisam naleteo do sada na neki sajt koji nudi opciju placanja Payoneerom. Da li ti znas za neki? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2023 Na Payoneerovom sajtu kaže da moraš prvo izvaditi Payoneer karticu, i onda njom možeš plaćati svima koji prihvataju MasterCard. Ali tu karticu daju samo ako si u poslednjih 6 meseci imao više od 100 dolara prometa na svom Payoneer nalogu. What type of Mastercard is Payoneer? A Payoneer card is a physical or virtual card that is associated with a currency balance* in your Payoneer account. (*Usually USD, EUR, GBP, or CAD.) Physical card can be used at ATMs, in stores, or online, anywhere Mastercard is accepted. Virtual card can be used to perform transactions online or over the phone. Paypal isto nudi tu uslugu: The PayPal Debit Card lets you spend your PayPal balance in store anywhere Mastercard is accepted. There is no fee to set up your account and get a PayPal Debit Card. We don't charge a monthly fee and no minimum balance is required. We don't charge for inactivity or limited use of the card. A fee of up to $3.95 will apply when loading cash to your PayPal balance at supported stores. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2023 (edited) A ja sam razumeo da pitas da li Payoneer moze da se koristi onako kao Paypal - za placanje na raznim sajtovima, nisam znao da mislis na kartice Sto se Payoneer kartice tice, mogu da ti potvrdim da je radila na bankomatima. Imao sam je, ali tada su mi je poslali iako nisam imao nikakav promet na nalogu, ovo za 100 dolara u 6 meseci su ocigledno ubacili naknadno. Imao sam posle na nalogu nekih 20-ak evra i secam se da sam na bankomatu dobio manje nego sto sam ocekivao, verovatno su troskovi konverzije i dalje veliki. Ali ako bi recimo koristio karticu na bankomatu negde gde je evro valuta (pod pretpostavkom da ti je i nalog u evrima), onda sigurno ne bi ispalo toliko lose. edit: mislio sam da su i ukinuli tu karticu za Srbiju, kao sto su uradili Skrill i Neteller, dobro je sto nisu. Edited August 29, 2023 by michael_j Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites