Jump to content

Featured Replies

Posted
Montenegro is much more beautiful than Srbija

I do not agree that Montenegro is more beautiful than Serbia. These two countries differ in many ways as far as nature is concerned. Both of them have a lot to offer...

Slažem se da su Srbija i Crna Gora dosta različite fizičko-geografski. Takođe, nemam običaj da iz čista mira iznosim ovako decidirane tvrdnje na teme koje su izrazito stvar ukusa. Međutim, ova ocena koju sam ispisao, iako dosta uprošćena zbog prirode samog treda na kojem je izrečena, nije uopšte lakomisleno izneta. Zbog toga imam potrebu da je malko elaboriram. Pa se nadam zanimljivoj diskusiji :).

Dakle, evo u čemu je ideja :

Zna se otprilike koji su standardni crnogorski, a koji standardni srbijanski "aduti" kad je lepota prirode u pitanju. Ovog puta ću da preskočim priče o surovim stenama i dubokim kanjonima gde je Crna Gora neuopredivo bolja. Nego bih da obratim pažnju da standarne ideje o tome da - recimo - i Srbija ima lepe planine, šume i potoke kako često ljudi vole da kažu. Slažem se, i dosta volim recimo Taru (koja na tu temu važi manje-više za vrh u okvirima Srbije), ali ne mogu da ne primetim da je Bjelasica i šumovitija i mirisnija od Tare i Golije zajedno, i usput prostranija, viša, bogatija jezerima....

Onda, u Srbiji vole ljudi bajkovite zlatiborske livade. O, da, volim ih i ja, i pešterske volim još više, ali mi je prostranstvo Sinjajevine još intrigantnije :).

Đerdap jeste impresivan, retko gde tolika voda kao što je Dunav dođe u kontakt sa sasvim konkretnim planinama, kao na istoku Srbije. Ali ipak, pogled sa lovćenskih strana ka Boki je za klasu ispred, ne samo po mom mišljenju.

Jeste, retko gde ima toliko velikih i sporih reka kao u donjoj Panoniji, ali lenja i močvarna Rijeka Crnojevića je na mene ostavila dosta dublji utisak nego sav tok Save i Dunava koji sam video. Kao što mi je i Skadarsko jezero intrigantnije od Arkanja i Obedske bare zajedno.

Vlasinsko jezero (praviću se da ne znam da je veštačko) jeste veće od recimo Crnog, ali obzirom da se u njemu ogleda nekakav Čemernik, a u Crnom Savin Kuk i Međed - nije mu ni prišlo.

Vlado, da me ne shvatiš pogrešno, apsolutno nemam nameru da svojoj priči dajem težinu nekakve istine, samo pokušavam da ti objasnim zašto sam uzeo slobodu za onako drsku tvrdnju. I voleo bih da mi malo ispričaš šta ti se to sve - osim Đavolje Varoši - sviđa u Srbiji, a što nema u Crnoj Gori. Ipak ima mnogo ćoškova po Srbiji o kojima strašno malo znam.

A koja te je misao vodila da poredis Vlasinsko jezero sa Crnim :? I Djerdap i Boku?! Kakve veze oni imaju da bi mogli da se uporede? I Srbija i Crna gora su mi lepe na svoj nacin i jednostavno ne bih nikako mogao da ih poredim.

Slažem se da su Srbija i Crna Gora dosta različite fizičko-geografski. Takođe, nemam običaj da iz čista mira iznosim ovako decidirane tvrdnje na teme koje su izrazito stvar ukusa

mislim da si sam sebi objasnio zasto je tema po meni besmislena...

Osim toga sto je to stvar ukusa, lepo kaze Dragance, nisu bas ni jasni kriterijumi za tvoju tvrdnju  :?

Ako je jedini kriterijum lepota, onda zaista mislim da nema mesta bilo kakvoj diskusiji... u tom slucaju moze da se kaze samo subjektivno 'Meni se vise dopada ta ili ta drzava', a ne objektivno tvrditi 'Ta i ta je drzava lepsa'...

Bilo koje dve drzave mogu da se porede samo prema cinjenicama (koja ima visi vrh, duzu reku, vecu livadu, krivlje drvo, veci roj pcela... sta god), a nikako prema subjektivnom dozivljaju!  :o

A koja te je misao vodila da poredis Vlasinsko jezero sa Crnim :? I Djerdap i Boku?! Kakve veze oni imaju da bi mogli da se uporede? I Srbija i Crna gora su mi lepe na svoj nacin i jednostavno ne bih nikako mogao da ih poredim.

Slazem se. Poredjenje prirodnih lepota je prilicno glupo ako mene pitate, jer naravno beauty is in the of the beholder. Nekome je ruska stepa lepsa i fascinantnija od svih Grand Canyona ovog sveta, neko opet smatra da pustinja Gobi nije ni prici Iguazu vodopadima. Tako da recenica "pogled ka Boki je za klasu lepsi od Djerdapa" stvarno nema smisla. Ko je definisao uopste klase prirodne lepote i u kojoj je to klasi (7., 8.., 198.) Boka, a u kojoj Djerdap? Jednostavno, sve je stvar subjektivnog gledanja i ne postoje merila koja bi mogla da utvrde to, kao sto je nemoguce napraviti neku top listu. Dakle, niko me nece ubediti da rasprava "ova zemlja je lepsa od one" ima smisla.

BTW Da ne ispadne da sam ispao previse ostar sada. Naravno da svako ima pravo da kaze "Montenegro is much more beautiful than Srbija" (mozda je i meni kad bolje razmislim), ali ispred toga svakako treba da ide "in my oppinion".

Evo da se javim i ja. Odreagovao sam samo na ostrinu tvog posta tj. jezgrovitost tvoje izjave. Potpuno razumem tvoje objasnjenje i u mnogo cemu se slazem sa njim. Takodje, znajuci koliko poznajem i Srbiju i Crnu Goru, ne bih dao sebi za pravo da kazem da ih znam dobro. Ima tu jos mnogo toga da se upozna narocito kada je Crna Gora u pitanju :) Zivotni san mi je da provozam mountinbike kroz kanjon reke Tare. Neznajuci koliko doticni stranci imaju znanja o nasoj zemlji, zeleo sam samo da im ostavim mogucnost da upoznaju obe. Zato sam i dodao da ih ne treba uporedjivati po lepoti prirode. Tehnicki, moj odgovor nije bio negacija tvoje izjave (u matematickom smislu) vec vise kao pomeranje prema centru  :)

Pozdrav!

iako se slažem da je lepota stvar ukusa, vrlo često se mogu utvrditi neki opšti trendovi oko toga šta ljudi smatraju lepim. recimo, mini-eksperiment, pokažete čoveku dve fotografije, na jednoj je prizor beskrajne plaže sa belim peskom, kristalno plavim morem i palmom. na drugoj je kamenita plaža obrasla travom, recimo, na reci tamiš kraj pančeva (voda je zelenkaste a nebo sivkaste boje). pitate 100 ljudi šta im je lepše. verujem da dobijete prilično čist odgovor koji se može smatrati nezavisnim od "my humble opinion" :) moj lični ukus po pitanju lepote se u 90% slučajeva ne poklapa sa opštim standardima, ali to ne znači da oni ne postoje. zlatni preseci i ostalo. tako da, ipak se može u neku ruku govoriti i o lepoti kao nečemu što postoji ili ne. što takođe ne osporava da se neko nema drugačiji doživljaj, nijedan opšti trend nije apsolutan, niko to ni ne misli, samo kažem da mi se čini da tema nije tako neopravdana, posebno zato što poziva na ukrštanje mišljenja i ograđuje se od traganja za istinom.

• Author
A koja te je misao vodila da poredis Vlasinsko jezero sa Crnim I Djerdap i Boku?! Kakve veze oni imaju da bi mogli da se uporede?

nisu bas ni jasni kriterijumi za tvoju tvrdnju

Pa, paralele među nekim mestima definitivno mogu da se povuku. Ja recimo ne volim da prošetam Bulevarom Revolucije, i uopšte se nisam iznenadio što mi nije bilo zanimljivo da prošetam Istambulom. Ili, Durmitor me je oduševio, i naravno da sam očekivao da ću uživati u šetnji kroz Kamniške Alpe. I bio sam u pravu. U tom smislu dajem sebi za pravo da verujem da će neko kome se dopada pogled sa Miroča na Kazan, da zavoli i pogled sa Lovćenskih Strana na Kotorski zaliv, Vrmac, Tivatski zaliv i Lušticu, obzirom da i tu može vidi veliku vodu, i visoka strma brda oko nje. I to verovatno još više, jer će videti razuđeniju obalu, i viša brda nego na Đerdapu. Ako ne mogu da tvrdim da će sigurno biti tako, mogu da pretpostavim da će verovatno biti tako. A to mi je sasvim dovoljno da bih posavetovao ljude da nema potrebe da se ne klackaju vozom do Beograda pa busom ka Kladovu, nego da obrate pažnju na to što im je već pri ruci. I ne verujem da sam ih time zeznuo.

Poredjenje prirodnih lepota je prilicno glupo ako mene pitate, jer naravno beauty is in the of the beholder

Ta ograda uvek postoji, i nadam se da se podrazumeva. Međutim, ako je bukvalno shvatimo, onda više nema smisla ni da razmenjujemo iskustva o mestima koje smo videli.

neko opet smatra da pustinja Gobi nije ni prici Iguazu vodopadima

nisu bas ni jasni kriterijumi za tvoju tvrdnju

Pobogu, ljudi, pa nisam poredio Vasojevića Kom i park u Vrnjačkoj banji. Nego vodu među brdima i vodu među brdima.

Odreagovao sam samo na ostrinu tvog posta tj. jezgrovitost tvoje izjave

Heh, post jeste bio štur, zato sam posle i otvorio ovaj topik. Post je imao za cilj da jednostavno da praktičan savet ljudima koji hoće da vide nešto lepo, i nisam hteo njih da davim filozofijom kojom se mi sad ovde bavimo.

Neznajuci koliko doticni stranci imaju znanja o nasoj zemlji, zeleo sam samo da im ostavim mogucnost da upoznaju obe

Heh, mislim da smo ovde došli do suštine neslaganja ;).

Šta misliš koliko vremena ljudi planiraju da odvoje za tu turu ? Smem da se opkladim da nemaju vremena za sve što može da im bude zanimljivo, pa sam rešio da im pomognem da odaberu stvari sa višim prioritetom. A ako su te odabrane stvari skoncentrisane na malom prostoru, još bolje, jer će njihov izlet biti koncentrovanij.

I, da, površinu Zemlje ne delim na države, već na geografske oblasti, i u tom smislu (a ogradio sam se na priču o prirodi), ne vidim da je zanimljivije videti dve države nego jednu ;). A ako njima jeste zanimljivije, lako će iskombinovati ovo što im ja pričam sa tim svojim ukusom.

ne bih dao sebi za pravo da kazem da ih znam dobro. Ima tu jos mnogo toga da se upozna narocito kada je Crna Gora u pitanju

Jedna od mojih ideja u ovom topiku jeste da vas podstaknem na razmišljanje o nekim lepim predelima, i da vam zagolicam maštu na tu temu. I, naravno, da mi neko u tom smislu uzvrati ;).

Zivotni san mi je da provozam mountinbike kroz kanjon reke Tare

Da ne bude zabune, deo kanjona kroz koji možeš da se provozaš (znači od Mojkovca do Đurđevića Tare), nije istovremeno i onaj čuveni deo kanjona (kroz njega i nam puta). A ako si raspoložen za takve i slične avanturice, baci pogled na ovaj topik, pa možda i nešto zajedno izdogovaramo ;).