Posted April 21, 2009 Ima li neko novijih informacija o cenama hrane po prodavnicama i marketima u Londonu. Takodje me interesuju cene gradskog prevoza, i da li postoji neka mogucnost da se svercovanja u istom, i koliko je rizicno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2009 Prevoz u Londonu je prilicno skup. Mislim da je karta za pojedinacnu voznju u metrou 3-4 funte. Zato je najbolje da uzmes Oyster karticu. Nju mozes da kupis na dnevnom ili nedeljnom nivou, ali je najbolje da uzmes "pay as you go", tj. da platis samo onoliko koliko se vozis. Funkcionise tako sto kupis karticu za 3 funte (koje dobijes nazad kada je vratis), a posle samo dopunjujes kredit. Cena jedne voznje u metrou sa Oysterom je cini mi se 1.60 funte, a u autobusu 1 funta. Dobra stvar je sto postoji dnevni limit od 5.1 funte, koji kad preskocis mozes ostatak dana da se vozis za dzabe. Par saveta: 1) u spicu obavezno izbegavaj autobuse ako planiras da stignes u odredjeno vreme, 2) ako hoces da ustedis u centru nije problem ispesaciti izmedju 3-4 stanice metroa, posto su neke od njih bas blizu jedna druge. Sto se tice svercovanja, nije moguce, tj. moguce je ako preskocis vrata koja se otvaraju kada ponistis kartu, ali ce te sigurno uhvatiti. Za cene hrane ne znam sta da ti kazem. Nisam pratio bas pojedinace cene, ali je prilicno skupo. Secam se da je npr. u nekom Tesco-u (koji je otpilike najjeftiniji market) Sprite od pola litre kostao 1 funtu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2009 www.stuckinlondon.com/prices.php Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2009 Greska. Ovo je u redu:www.stuckinlondon.com Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2009 Cene u pabovima su malo vise nego sto pise na ovom sajtu. U vecini pabova u centru pint of lager (toceno pivo) je 3 do 4 funte. Happy hour (2 za 1) je obicno od npr. 17 do 19h. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2009 Sto se tice gradskog prevoza, zavisi koliko ostajes. Ako ostajes samo par dana onda imas opciju 1 day ili 3 day travelcard, takodje postoji 7 day tc. Mislim da jedan dan u zonama 1 i 2 kosta hmmm 4.90 ili 5.20 nesto tako. Ali pazi, imas any time i off-peak, pa se i tu cene razlikuju, off-peak vazi posle 9:30am, ali bilo koja od ove dve vazi do 4:30am sledeceg dana. Tube prestaje oko ponoci. Svercovanja nema, nikako! Pogledaj sajt http://www.tfl.gov.uk/ A cene u supermarketima, pa ne razlikuju se mnogo. Ja sam uglavnom pazarila u Sainsbury's. Nekako mi je bio najlepsi. Ako si na budzetu, Sainsbury's ima proizvode koji se zovu Basic. Od majoneza u tegli(0.60p), tunjevine(0.40p), kukuruza u konzervi(0.50p), vakumirane sunke(1.30), kackavalja, supe u konzervi, testenine, bla, sto cuda. Pakovanje je narandzasto-belo. Druga varijanta je lanac supermarketa Iceland. Tu se prodaju gotova jela, ali zahtevaju da imas pristup nekoj mikrotalasnoj (sto vecina hostela ima). Cena je £1 skoro za sve. Ako je bas neko super jelo onda moze da kosta i dve funte. Probala sam i uopste nije lose. Alkohol je skup, pa cak i u supermarketima. Piva se prodaju 4 u pakovanju. Komad je od 1.20, pa do 1.50 za Guinness. Izbor crnih vina je ogroman, a cene variraju. Ali skoro uvek imas neka odlicna vina na popustu i do 50%. Realno, dobru bocu vina mozes da kupis za 4-5 funti. U pabovima je situacija malo drugacija. Ako hoces da pijes a da ne potrosis bas mnogo para, onda to radis ponedeljkom i utorkom. To bas i nisu popularni dani za pijenje,pa su svuda akcije 2 za 1, kao sto je old school rekao. Npr.dupla vodka 2.20 (gin, bacardi ili vodka). Piva u flasi za po funtu. Piva na tocenje za 1.50. Ali najbolji deo...ponedeljkom u lancu Wetherspoon Guinness je na specijalnoj akciji, 1.60 po pinti!! To je bukvalno upola cene. Po tim lancima cak moze i dobro da se jede za male pare. Stalno su neke promocije, O'neills, Yates'... A' sam ih izreklamirala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2009 Ako ostajes 7 dana onda definitivno Oyster card koji napunis sa travel cardom za 7 dana.To je okvirno oko 30 funti za zonu 1 i 2. Postoji mogucnost svercovanja, ja sam se svercovao par puta, ali za razliku od ostalih evropskih gradova gde se uvek i iskljucivo svercujem, za London ne bi nikome savetovao. Kazne su ogromne a postoji i mogucnost zatvora. Lepo 30 funti i vozi se koliko oces i cime god oces. Deluje skupo ali se isplati. London jeste najskuplji evropski grad ali je za low budget prezivljavanje mozda i najbolji evropski grad. Na svakom koraku imas Tesco radnje i tu za 5 evra mozes da se fino najedes. Imaju i gotova jela tipa paste za svega 3 funte. Onda muzeji i galerije su ti besplatni, tako da mozes cak i da prodjes da ne das ni penija za uzaliznice. lkohol jeste skup , ali ima pabova gde je pivo i 3 funte sto je dobra cena za UK. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2009 Hvala vam na svim informacijama, planiram da ostanem 7 dana, najverovatnije u hostelu Russell square, koji je u Guilford ulici, na nekih 500 metara od British museja, da li ova lokacija moze da mi ustedi novac za gradski prevoz, da mogu odavde peske da dodjem do ostalih glavnih znamenitosti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 23, 2009 Hvala vam na svim informacijama, planiram da ostanem 7 dana, najverovatnije u hostelu Russell square, koji je u Guilford ulici, na nekih 500 metara od British museja, da li ova lokacija moze da mi ustedi novac za gradski prevoz, da mogu odavde peske da dodjem do ostalih glavnih znamenitosti? Russel Square nije bas u strogom centru, ali je dovoljno blizu da ces do vecine atrakcija moci da dodjes peske. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2009 Nadam se da i u Londonu, vazi metro karta sve dok se ne napusti metro (tj. da pri menjanju linije ne treba nova karta), zar ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2009 Zavisi od duzine voznje.Individualne karte su preskupe i ne isplate se. Ali ako imas recimo 10 funti na oyster kartici, ti na ulazu u metro pipnes citac i na izlazu ponovoi ista procedura, tako da ce ti skinuti onoliko para koliko si se vozio. Zato su po meni 7-dnevne varijante najbolje - platis i ne razmisljas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2009 Posto si u relativnom centru mozda ti i ne treba metro. Nego kupis za 7 dana autobusa, to je dosta jeftinije mislim oko 15 funti. Ali stvarno je steta da odes u London i ne cujes "Mind the gap" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2009 busom je bolje za sightseeing, ali je pakao u spicu. a u londonu kao da je non stop spic a za mind the gap se slazem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2009 Cena jedne voznje u metrou sa Oysterom je cini mi se 1.60 funte, a u autobusu 1 funta. Dobra stvar je sto postoji dnevni limit od 5.1 funte, koji kad preskocis mozes ostatak dana da se vozis za dzabe. Interesuje me ovo za dnevni limit u vezi Oyster kartice, da li to i dalje sto posto vazi, i da li vazi za sve zone? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2009 Interesuje me ovo za dnevni limit u vezi Oyster kartice, da li to i dalje sto posto vazi, i da li vazi za sve zone? Pa ne znam da li vazi i dalje, vazilo je pre mesec i kusur dana, kad sam ja bio. Da li vazi za sve zone, nisam siguran. Jednom sam isao nesto do 3. zone i cini mi se da je tada skinuo malo vise. Ali svejedno, mislim da nemas neke preke potrebe da ides bilo gde van 2. zone ako ostajes samo 10ak dana u Londonu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2009 sta bi mi se najvise isplatilo da ponesem u UK, funte odavde, evre, ili visa electron Intezinu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2009 Meni kumovi koji žive tamo rekoše da kupim ovde funte ako nađem ok kurs. To ok je trenutno 1GBP=1.15EUR. Dobar kurs ćeš teško naći u bankama, juri po menjačnicama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2009 Funte obaveyno, zato sto tamo placas opasnu proviziju. Moyes cak da gubis i 7,8 evra na 100 koje zamenis. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2009 meni intezina viza elektron pre godinu dana nije radila u UK. samo master card. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2009 Mislim da je dovoljno imati oko 30-40 funti za prevoz od aerodroma i prvu pomoc. Kasnije mozes razmeniti novac u Marx and Spencer koji imaju odlican kurs. Makar je tako bilo kada sam ja bio tamo prosle godine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2009 A jel moze po prodavnicama da se placa Visa Electron karticom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2009 Mislim da je dovoljno imati oko 30-40 funti za prevoz od aerodroma i prvu pomoc. Kasnije mozes razmeniti novac u Marx and Spencer koji imaju odlican kurs. Makar je tako bilo kada sam ja bio tamo prosle godine. Da i ja sa u Max i Srenceru promenio po ok kursu. I pazi da ti neko ne da pare koje je izdala banka Severne Irske ili Skotske. u engleskoj znaju da ih ne prime ili odu u neku sobu iza pulta da provere dal su prave. Posto se te novcanice lakse falsifikuju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2009 Mala je verovatnoca da ce mu dopasti saka skotske ili irske funte ako ne bude isao u te delove UK. Ipak, dobro je upozoriti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2009 Meni su u kusuru vratili papirnu novcanicu skotske funte, sto sam tek kasnije primetio, ali sam je isto tako bez problema dao u sledecem placanju. I da, Marx and Spencer definitivno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2009 Posto mi avion slece kasno oko 23:00, idem busom do Victoria coach station, i posle odatle treba da odem do Victoria Underground station. Jel je to dosta udaljeno i kako stici? I posto je prilicno kasno da li je to opasno malo, i tube stanice u to vreme jesu li bezbedne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites