Followers 0

Međed: stari Egipat i novi Japan

3 posts in this topic

Drevni egipatski bog Međed jedno je od marginalnih božanstava staroegipatskog panteona. Pominje se u egipatskoj Knjizi mrtvih (originalni naziv: Knjiga o prelasku iz tame u svetlost), kolekciji molitvi koje pomažu duši da bezbedno stigne u zagrobni život zazivajući imena božanstava koja će je štititi na putu. Egipatska Knjiga mrtvih zapravo nije knjiga: svaki budući pokojnik mogao je od sveštenika naručiti da sastave posebnu verziju koja bi njemu odgovarala, sam birajući molitve, koje će biti položene sa njim u grob. Ova kolekcija tekstova, nastalih u rasponu od preko hiljadu godina, danas je poznata kao Knjiga mrtvih. Međed se pojavljuje u nekoliko njenih papirusa, od kojih je najpoznatiji “papirus Grinfild”. Evo šta o tome kaže Britanski muzej, u kome se čuva ovaj dokument: Papirus Grinfild jedan je od najdužih i najlepše ilustrovanih rukopisa iz Knjige mrtvih koji su preživeli. Prvobitno dug preko trideset sedam metara, sada je isečen na devedeset šest odvojenih listova postavljenih između stakala....

Pročitajte Međed: stari Egipat i novi Japan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamigami no Ki i Međed-sama I! :clap:

Genijalno! Sad sam ga ponovo gledala. 

Ova anima serija je baš kratka forma i drugačija od klasičnog formata. Fascinira koliko postoji mangi i anima koje se bave mitovima i legendama, što domaćim, što stranim i koliko ih dobro oslikavaju.

Postoji nekoliko sjajnih primera. Moraću negde (kad budem imala malo više vremena) da započnem temu o tome na forumu. Nešto kao: Proputujte svet s japanskim stripovima i crtaćima. :biggrin:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0